ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Ιστορία επιτυχίας» η χρεοκοπία των λαϊκών νοικοκυριών

Προκλητικές δηλώσεις Σαμαρά μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την έγκριση της δόσης, που θα πάει στην ΕΚΤ και στους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις σε βάρος του λαού, έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αντ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Μιλώντας στο πρακτορείου «Reuters», είπε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story (ιστορία επιτυχίας)», το οποίο, όπως απέδειξε και το πολυνομοσχέδιο, συνίσταται στο να χρεοκοπήσει ο λαός για να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.

Με ψηφισμένα τα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, το Euroworking Group ενέκρινε χτες την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η καταβολή και των υπόλοιπων 6 δισ. ευρώ της δόσης από την τρόικα. Στις 13 Μάη θα συνεδριάσει το Eurogroup, για να εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2013, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μάη αναμένεται να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ η εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις 20 Μάη στα ταμεία της ΕΚΤ, για να πληρωθούν τα «ακούρευτα» ομόλογα που διακρατά η Ευρωτράπεζα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος από τα 2,8 δισ. ευρώ που εκταμιεύονται άμεσα, προορίζονται για τους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου.

Στα «απόνερα» της προχτεσινής συνεδρίασης της Βουλής, συγκαταλέγεται και η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τους δύο ανεξάρτητους -πρώην ΝΔ- βουλευτές, Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο. Η κίνησή τους ερμηνεύτηκε σαν σινιάλο για επιστροφή στην ΚΟ της ΝΔ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Α. Σαμαράς, λέγοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η στάση τους «κάτι σημαίνει».

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αναθερμάνθηκαν και τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία φαίνεται πως διεκδικούν αναβαθμισμένη συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Σε σχετική ερώτηση, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΟΚ Γ. Μανιάτης είπε (στην ΕΡΑ) για το αν θα συμμετέχουν στελέχη του κόμματός του στο νέο σχήμα: «Εχουμε αποφασίσει ότι, στην προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα και η κοινωνία, πρέπει ο καθένας να βάλει όλες του τις δυνάμεις και τα καλύτερα στελέχη του».

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Από την κινητοποίηση της Κυριακής
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Κυριακή το απόγευμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που ψηφίστηκε την ίδια μέρα. Η συγκέντρωση έγινε στον πεζόδρομο της Κοραή με τη συμμετοχή εργαζομένων από τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Υγεία, την Εκπαίδευση και άλλους χώρους, που πλήττονται άμεσα από τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Χρ. Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στάθηκε μεταξύ άλλων στη διάταξη για τους συμβασιούχους που διευκολύνει τις απολύσεις τους, αφού δεν αναγνωρίζει τις δικαστικές αποφάσεις όταν είναι υπέρ τους. Οπως είπε, η προσωρινή απόσυρση της διάταξης «δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Αντίθετα πρέπει να δείξουμε ετοιμότητα, γιατί θα επανέλθουν μετά το Πάσχα και το θα συμπεριλάβουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (...) Παραμένει επίκαιρο το σύνθημά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ούτε βήμα δεν κάνουμε πίσω από αυτό».

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο Η. Πατίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, που θα έχει σαν συνέπεια «την εργασιακή εντατικοποίηση, την υποβάθμιση της μορφωτικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας». Ακολούθησε πορεία μέσω Σταδίου έως τη Β. Αμαλίας έξω από τη Βουλή. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις αυριανές πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Κινητοποίηση την Κυριακή διοργάνωσαν στο Σύνταγμα και οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συνταγές «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο

Από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» της «Ομάδας Δράσης», λεγόμενης και «ομάδας Ράιχενμπαχ. Πρόκειται για συρραφή από τις προτάσεις, εκθέσεις, αξιώσεις του ΣΕΒ, τραπεζιτών, μεγαλοεξαγωγέων, άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, που περιμένουν πώς και τι να ξεκοκαλίσουν τους κοιναγορίτικους και εθνικούς πόρους, για τους λογής «επενδυτές», που περιμένουν να στήσουν κερδοφόρες μπίζνες γύρω από τα συντρίμμια που σωρεύει πίσω της η κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Η 4η τριμηνιαία έκθεση, που παρουσιάστηκε χτες, περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

«Διοικητική μεταρρύθμιση»: Αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τα «αποφασιστικά βήματα στην προετοιμασία της», δηλαδή για τις επικείμενες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες. Σημειώνουν ότι το «2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης».

ΕΣΠΑ: Προαναγγέλλουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων ύψους 12 δισ. ευρώ για την προσεχή τριετία (από 4 δισ. ευρώ το χρόνο). Ειδικό ενδιαφέρον εκδηλώνουν για την «επανεκκίνηση» και των τεσσάρων έργων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, που αναλαμβάνουν ιδιώτες - μεγαλοκατασκευαστές σε σύμπραξη με το κράτος και με επιδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Επίσης, για τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και την παρεχόμενη «τεχνική βοήθεια που σχετίζεται με τη δημοπράτηση μεγάλων εγκαταστάσεων στην Αττική και άλλες περιφέρειες». Πρόκειται για έργα και υποδομές που είτε ετοιμάζονται να αρπάξουν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, έχουν μείνει μισοτελειωμένα.

«Πρόσβαση σε χρηματοδότηση»: Σημειώνουν τις «δυσκολίες» των τραπεζών για την παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματίες. Εργαλείο διοχέτευσης κεφαλαίων είναι οι παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τα 68 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη

«9 Μάη 1945 - 9 Μάη 2013... 68 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη - Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε!» είναι ο τίτλος, αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και θα χαιρετίσει εκπρόσωπός της.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με αφορμή τα 68 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 9 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα και πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση βιβλίου τις μέρες του Πάσχα

Εκθεση βιβλίου κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα λειτουργεί η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, από χτες 29 Απρίλη έως τις 2 Μάη και από τις 8 Μάη έως τις 11 Μάη, στον 1ο όροφο των γραφείων του Κόμματος (Καραΐσκου 119), από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν δύο εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις νέων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»:

  • Την Τετάρτη 9 Μάη, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση».
  • Το Σάββατο 11 Μάη, στις 11.30 π.μ., βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας «Οκτώβρης 1917. Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη».
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συγκέντρωση - συναυλία για το «Πάρκο Α. Τρίτσης»

Συγκέντρωση συναυλία για την υπεράσπιση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» διοργανώνουν ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, το Σάββατο 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στο «Πάρκο Τρίτση» (δίπλα από το σιντριβάνι). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ