ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καλούν σε πανστρατιά για την υπεράσπιση Συμβάσεων και μισθών

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη νέα επίθεση στις Συμβάσεις

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ως κάτι το «ξεπερασμένο» και «αναχρονιστικό», αλλά και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συναινεί στις εργοδοτικές απαιτήσεις και σιγοντάρει τα επιχειρήματα και τους εκβιασμούς των εκμεταλλευτών, απευθύνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Η κατεύθυνση που δείχνουν είναι αυτή της οργάνωσης και της ταξικής σύγκρουσης, της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την προκλητική άρνηση του ΣΕΒ και της εργοδοσίας για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, οι οποίες αντί να καταγγείλουν την εργοδοτική επιθετικότητα και να οργανώσουν την πάλη για υπογραφή ΕΓΣΣΕ, θεώρησαν «εύλογα» τα επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών και συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογός τους για να βρεθούν τρόποι στήριξης των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους.

Σε πανστρατιά καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου ώστε να δοθεί απάντηση «με ταξική αδιαλλαξία και καμιά υποχώρηση». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα είναι η οργάνωση αγώνων για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να ισχυροποιηθεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να εξαφανιστεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός».

«ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παζαρεύουν τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας», τονίζει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο. Οπως αναφέρει «νόμιμο» για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι «η εξαθλίωση της εργατικής τάξης για χάρη των κερδών του κεφαλαίου!». Υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα: «Να αντιδράσουμε στους εκβιασμούς των εργοδοτών για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων, με μισθούς πείνας και όρους ευτελισμού της προσωπικότητας του εργάτη για να αβγατίσουν τα κέρδη τους», τονίζει.

«Βαθιά ταξική και αντεργατική» χαρακτηρίζει τη στάση του ΣΕΒ η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και τονίζει πως η πρόκληση «χρειάζεται να απαντηθεί απ' όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως αρμόζει στους δήμιους των δικαιωμάτων, στους εργοδότες, κυβέρνηση, ΕΕ που από κοινού παίρνουν όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα».

«Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παραιτηθεί από τα κατακτημένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματά του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). Τόσο η Ομοσπονδία όσο και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν την οργάνωση στις γραμμές τους και να διεκδικήσουν κλαδική ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

«Είναι φανερό ότι ο Δασκαλόπουλος και οι όμοιοί του, βλέπουν τους εργάτες σαν "ομιλούντα εργαλεία"», αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επισημαίνει: στην ανακοίνωσή του. Ακόμα σημειώνει πως οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στη ΓΣΕΕ είναι «προδότες της εργατικής τάξης και τσιράκια των αφεντικών» και καλεί τους εργαζόμενους όχι μόνο να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις και να παλέψουν για την υπογραφή ΣΣΕ αλλά και να αγωνιστούν για να απαλλαγούν μια για πάντα από τους εκμεταλλευτές τους.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Νεκροί δύο ναυτεργάτες κι οκτώ αγνοούμενοι

Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά πλοία τα οποία έφεραν «πανιά ευκαιρίας»

Δύο νεκροί και 8 αγνοούμενοι ναυτεργάτες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας που έγινε χτες το πρωί 87 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου όταν συγκρούστηκαν δύο φορτηγά πλοία, το «CONSOUTH» με σημαία Αντίγκουα Μπαρμπούντα με το «PIRI REIS» σημαίας Κουκ Αϊλαντ. Από τη σύγκρουση, άνοιξαν οι λαμαρίνες του «PIRI REIS» και από την εισροή υδάτων βυθίστηκε μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά, δηλαδή σε χρόνο - ρεκόρ. Από τους 17 ναυτεργάτες που αποτελούσαν το πλήρωμά του, όλοι από τη Συρία, κατάφεραν να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή οι εφτά, τους οποίους περισυνέλεξε το «CONSOUTΗ».

Το «CONSOUTH» με 16μελές πλήρωμα (πέντε Ρώσοι, δέκα Πολωνοί και ένας Φιλιππινέζος) ανήκει σε γερμανικά συμφέροντα και το «PIRI REIS» στον τούρκικο όμιλο Εμίρογλου. Τα δύο πλοία έφεραν σημαίες «πανιά ευκαιρίας», που δεν προϋποθέτουν πληρώματα με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Το «PIRI REIS», με έτος κατασκευής το 1979, στις 28 Φλεβάρη του 2013 επιθεωρήθηκε στο λιμάνι της Ραβένα της Ιταλίας, από τις λιμενικές αρχές (post state control). Καταγράφηκαν 15 παρατηρήσεις, δηλαδή παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν πυροσβεστικό εξοπλισμό, κατάρτιση και εκπαίδευση πληρώματος, σωστικές λέμβους, θέματα «κατασκευής και ασφάλειας πλοίου», μέχρι και τις εγκαταστάσεις υγιεινής του πληρώματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης χτες, πριν ακόμα ξεκινήσει η παραμικρή διερεύνηση για τα αίτια της πρόσκρουσης και πριν φτάσει στην περιοχή του ναυαγίου το Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), αποφάνθηκε ότι πρόκειται «για ολιγωρία» καθώς «ο καπετάνιος που αγνοείται και είναι στους 8 δεν ήταν στη γέφυρα». Να σημειωθεί ότι η σύγκρουση έγινε μεν σε περιοχή που διέρχονται συχνά πλοία, ωστόσο σύμφωνα με το ΥΝΑ «δεν ήταν δίαυλος». Δηλαδή, δεν ήταν απαραίτητο ο πλοίαρχος να είναι στη γέφυρα.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ με δελτίο Τύπου καταγγέλλουν: «Για να μειώνουν το κόστος και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, οι εφοπλιστές και το κεφάλαιο, οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών». «Το ΥΝΑ ως καλός υπηρέτης των εφοπλιστών επιβεβαιώνοντας την ταξική του προσήλωση, υπεράσπισης του κεφαλαίου, μεταφέρει όλες τις ευθύνες στον πλοίαρχο. Είναι υπόθεση των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, να υπερασπίσουν τη ζωή τους και την ασφάλειά τους».

ΚΑΒΑΛΑ
Μαχητική πορεία ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

Μαχητική πορεία ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα των ναυτεργατών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στην Καβάλα, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Δευτέρα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου καταδίκασε 10 ναυτεργάτες σε ένα μήνα φυλάκιση με αναστολή, επειδή έκαναν το ταξικό τους καθήκον και υπερασπίστηκαν απολυμένο συνάδελφό τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε μαζική εξόρμηση με στόχο την ενημέρωση του εργαζόμενου λαού της Καβάλας αλλά και την ενεργοποίησή του ώστε να εκφραστεί συνολικά από την εργατική τάξη η αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες, η καταδίκη της τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλλουν από κοινού εφοπλιστικό κεφάλαιο - μηχανισμοί καταστολής.

Η πορεία κατέληξε στο Λιμεναρχείο Καβάλας όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον αξιωματικό υπηρεσίας, ενάντια στη «βιομηχανία» διώξεων σε βάρος των ναυτεργατών και για την απόσυρση των αγωγών που εκκρεμούν εις βάρος τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργάτες της «Χαλυβουργικής», συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις που (μεταξύ άλλων) πραγματοποιεί η εργοδοσία. Σήμερα, θα κάνουν 2ωρη στάση (12.30 - 2.30), οπότε και θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση ενημέρωσης στα διόδια Ελευσίνας.

«ΑΓΕΤ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»: Απολύσεις στη Χαλκίδα ξεκίνησε η πολυεθνική ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων «Τσιμέντων Χαλκίδας». Πριν ένα μήνα η εταιρεία είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο, αλλά μετά την απόρριψη της σχετικής αίτησης, κατέφυγε στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων.

ΕΥΑΘ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δρώμενα πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, εργαζόμενοι και φορείς που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Μαζικά συμμετείχαν οι Λαϊκές Επιτροπές και το ΠΑΜΕ. Χτες, ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ. «Προσφορές», σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υποβλήθηκαν από το γαλλικό μονοπώλιο Suez Environment από κοινού με την «Ακτωρ» (όμιλος Μπόμπολα), τη ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με το μεγαλοεπιχειρηματία Αποστολόπουλο, (Ιατρικό Αθηνών), τον επιχειρηματία Σαββίδη και από μία «κίνηση πολιτών» της Θεσσαλονίκης.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη που διοργάνωσαν τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ - ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, στην Καβάλα με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στο πρόγραμμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να οργανωθεί συντονισμένη δράση με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις κτλ.

Κατέστρεφαν αφίσες του ΠΑΜΕ

Αφίσες του ΠΑΜΕ για την απεργία της 1ης Μάη κατέστρεφαν όσοι διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της ιστοσελίδας του «indymedia». Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Oι "υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου" και της "ελευθερίας των μέσων επικοινωνίας" που διαδήλωσαν χτες (σ.σ. προχτές) στην Αθήνα, δεν άφησαν αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που να μην κατεβάσουν. Αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται ποιος είναι ο στόχος τους. Παραφράζοντας ένα σύνθημα που είχαν στα πανό τους σίγουρα τα αφεντικά δεν ανησυχούν όταν έχουν τέτοιους υπερασπιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ