Στο μνημείο για τον ήρωα κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη |
Το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία το ίδρυσαν το 1950 Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το έχτισε το σοσιαλιστικό κράτος της Ουγγαρίας, που διέθεσε όλα τα τεχνικά και υλικά μέσα, ειδικευμένο ουγγρικό προσωπικό και μαζί με τους αείμνηστους αγωνιστές αρχιτέκτονες μηχανικούς Θεοδόση Φωκά και Νίκο Πετρίδη, τη μόνιμη και έκτακτη εργασία εκατοντάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, έγινε δυνατό να κτιστεί μέσα σε τρεις μήνες. Το 1952, μετά την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη, με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων, το χωριό ονομάστηκε «Μπελογιάννης», ονομασία που έχει μέχρι σήμερα παρά την αντικομμουνιστική εκστρατεία που έχει σηκωθεί από τις αστικές κυβερνήσεις της χώρας για να τελειώσουν με ό,τι θυμίζει τις αξίες της πάλης για μια κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Από την εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου του χωριού |
Επίσης, αναφέρθηκε στις διώξεις που πέρασαν οι κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Μέρος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης εκείνων των χρόνων αποτέλεσε και η χούντα της επταετίας, η μαύρη επέτειος της οποίας ήταν ανήμερα της εκδήλωσης.
Ο δήμαρχος του χωριού, μιλώντας στην εκδήλωση διαβεβαίωσε πως το όνομα του χωριού Μπελογιάννη θα παραμείνει όση προσπάθεια κι αν χρειαστεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο όπως είπε: «Θα σταθεί πρωτοπόρο στον αγώνα των κατοίκων του χωριού αλλά και των Ελλήνων της Ουγγαρίας συνολικότερα».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη και στο μνημείο των Σοβιετικών πεσόντων κατά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας.
Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από συγκίνηση και παλμό, γεγονός που επιβεβαίωσε πως η πραγματική συναδελφοσύνη των λαών μπορεί να γίνει στηριγμένη μόνον στα ιδανικά και τις αξίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος και όχι βασιζόμενη στο κέρδος των καπιταλιστών.
Η Λέσχη των Φίλων και οπαδών του ΚΚΕ ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τους συντρόφους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την επίσκεψή τους σημειώνοντας με έμφαση: «Τέτοιες πρωτοβουλίες μάς δίνουν δύναμη».
Συζήτηση με τον αγωνιστή κομμουνιστή Κώστα Λέκκα στις ΗΠΑ
Ο Κ. Λέκκας (δεξιά) μαζί με τον αδελφό του Γιάννη Λέκκα όταν ήταν μαχητές του ΕΛΑΣ. Στον ΕΛΑΣ ανήκαν και τα δύο άλλα αδέλφια του, ο Στράτος και ο Γιώργος |
--Πώς βρεθήκατε στην Αμερική και ποια η συμμετοχή σας στο κίνημα;
-- Προέρχομαι από οικογένεια μεταναστών Ελλήνων και έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια πήγαμε στην Ελλάδα, όπου η οικογένειά μου συμμετείχε στο κίνημα και εγώ επίσης, μαζί με πολλούς άλλους της γενιάς μου, στην τιμημένη ΕΑΜική Αντίσταση. Υπηρέτησα στον ΕΛΑΣ για δυόμισι χρόνια στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Αργότερα αποφάσισα να γυρίσω στην Αμερική, και ως Αμερικανός πολίτης οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούσαν να με εμποδίσουν να επαναπατριστώ παρόλο που είχα ένα φάκελο να! στην Ασφάλεια και στο υπουργείο Εσωτερικών ως κομμουνιστής. Εφτασα στη Νέα Υόρκη το Φλεβάρη του 1954. Εδώ υπήρχε το «Ελληνοαμερικανικό Βήμα», η εφημερίδα των Ελλήνων μεταναστών με προοδευτική κατεύθυνση. Εδώ βρήκα τον Χρήστο Νικολόπουλο, που ήταν υπεύθυνος της εφημερίδας. Ηταν η περίοδος του έντονου αντικομμουνισμού, του Μακάρθι και γίνονταν απελάσεις για την κομμουνιστική δράση, όπως η περίπτωση του σπουδαίου συντρόφου μας Νίκου Καλούδη και πολλών άλλων.
Ο Κ. Λέκκας σε πρόσφατη εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη |
-- Ηταν πολύ ισχυρές οι μνήμες από την «Ενωση του Σπάρτακου», που ήταν μια ταξική συνδικαλιστική ένωση των Ελλήνων εργατών. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γκας Χολ, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ πριν φυλακιστεί και βοηθούσα πάντα το κόμμα. Μετά φτιάξαμε στην Αστόρια μια ομάδα και από τα νέα παιδιά που ερχόντουσαν μετανάστες. Δυστυχώς, μετά, το ΚΚ ΗΠΑ τράβηξε δεξιά, και με τον τρόπο τους διαλύσανε αυτή την ομάδα και άλλες ομάδες Ελλήνων κομμουνιστών σε άλλες πόλεις. Αργότερα είχα κάνει πρόεδρος στην «Ελληνοαμερικανική Δράση» και συμμετείχα ενεργά στην οργάνωση «Δημοκρατία» κατά την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης. Τότε είχαμε αναλάβει και τη στήριξη οικογενειών που είχαν ανθρώπους τους στην εξορία.
Δυστυχώς, εδώ και χρόνια δε βλέπω τίποτα να κινείται για την ταξική οργάνωση των εργατών, είναι διαλυμένα σχεδόν τα πάντα, και το ΚΚ ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλη στροφή συμβιβασμού με το σύστημα. Εγώ είμαι 94 χρόνων και κρατάω γιατί έχω το πιστεύω μου, την ιδεολογία μου. Και θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια για να δω να γκρεμίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός. Εύχομαι στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, να κρατάει πάντα γερά τη σημαία του αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.