ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Κατρακύλα 6,4% για το 2012
  • Βύθιση 20,1% στην 5ετία 2008 - 2012. Σε ρυθμούς κρίσης και το ΑΕΠ στα κράτη της ΕΕ
  • Γ. Προβόπουλος: Είναι μακρύς ο δρόμος της λιτότητας

Σε διαδικασία βύθισης και με βαθμιαία κλιμακούμενους τους ρυθμούς της κατρακύλας συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ και για το 2012, σε μια εξέλιξη που έρχεται να διαψεύσει μία προς μία όλες μαζί τις προηγούμενες εκτιμήσεις και υποσχέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τόσο για το εύρος όσο και για τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (εκτιμήσεις) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο 12μηνο του 2012, σε σύγκριση με το 2011, καταγράφεται πτώση 6,4% (α' τρίμηνο 6,7%, β' τρίμηνο 6,4%, γ' τρίμηνο 6,7%, δ' τρίμηνο 6%) και σε απόλυτα μεγέθη (τρέχουσες τιμές) εμφανίζεται στα 193,77 δισ. ευρώ.

Η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012 φτάνει στο 20,1%. Με βάση τα τελευταία «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιμερίζεται ως εξής:

  • 2008: -0,2%
  • 2009: -3,2%
  • 2010: -3,5%
  • 2011: -7%
  • 2012: -6,4%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών η κατρακύλα για το 2013 θα φτάσει στο 4,1%.

Ρυθμοί υποχώρησης και «κόπωσης» στην εξέλιξη του ΑΕΠ εμφανίζονται στις οικονομίες των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης όσο και στην ΕΕ των 27, όπου πλέον γίνονται ορατά η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις διευρυνόμενες ανισομετρίες ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (12μηνο 2012) από τη Γιούροστατ ο ρυθμός υποχώρησης στα 17 κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% και στην ΕΕ των 27 σε 0,3%. Στο δ' τρίμηνο, οι ρυθμοί υποχώρησης διαμορφώνονται ως εξής: Πορτογαλία 3,8%, Ιταλία: 2,7%, Κύπρος: 3%, Ισπανία: 1,8%, Ολλανδία: 0,9%, Γαλλία: 0,3% κ.ο.κ. Σε ακόμη χαμηλότερους, εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς «ανάκαμψης» διαμορφώνεται - δ' τρίμηνο 2012 - το ΑΕΠ στη Γερμανία (0,4% από 0,9% και 1% στα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα).

Ο Γ. Προβόπουλος

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, που, υπό τη μορφή των μνημονίων, εφαρμόστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδας, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, επισημαίνει ότι ναι μεν έγινε πρόοδος, αλλά το πρόγραμμα που αλέθει τις ζωές των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια...

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Αθήνα στις 19 Φλεβάρη.

Αποτιμώντας τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε για σημαντική υποχώρηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και για αξιοσημείωτη βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τον Ιούνη έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόοδος στην εφαρμογή τους θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο...

Ως συνεπής και ακραιφνής εκπρόσωπος των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Γ. Προβόπουλος δεν έχει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή που κατεδαφίζεται και συντρίβεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ο ίδιος να μιλά για... ενάρετους κύκλους.

Και όχι μόνο αυτό. Με έμφαση επισημαίνει στη συνέντευξη ότι... ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι ακόμα μακρύς! «Είναι ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ως βάναυση πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανέργων και των ανθρώπων που φυτοζωούν με 300 - 400 ευρώ, είναι η επισήμανσή του ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας!

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με απόλυτο κυνισμό, ασκεί κριτική επειδή το αιμοσταγές πρόγραμμα λιτότητας δεν εφαρμόστηκε με ταχύτερους ρυθμούς.

ΕΣΠΑ
Ετοιμάζεται το νέο φαγοπότι

«Πανηγυρικό» χαρακτήρα προσδίδει η κυβέρνηση στην τυπική διαδικασία που έχει να κάνει με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ για το 2013, όσο και με την έλευση του νέου προγράμματος για την περίοδο 2014 - 2020, προκειμένου να κάνει «ντόρο» για την... ενεργητικότητά της. Σ' αυτήν τη βάση, προβλήθηκε και η σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ σήμερα Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί για το θέμα και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη, ήταν ο γνωστός και δεδομένος απολογισμός 2012 - προϋπολογισμός 2013 για το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και η ευκαιρία να κάνει περισπούδαστες δηλώσεις ο υπουργός. Το δεδομένο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ πήγαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και το 2012, ενώ αντίστοιχα ποσά θα εισπραχθούν και το 2013, όταν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι κι αγρότες εξαθλιώνονται.

Οσο για το νέο ΕΣΠΑ, ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας της κοινοτικής χρηματοδότησης θα είναι ακόμη πιο συγκεκριμένος, με το 94% των κονδυλίων να είναι δεσμευμένα υπέρ των μονοπωλίων, αλλά και με συγκεκριμένες αντιλαϊκές στοχεύσεις για τον παραγωγικό προσανατολισμό σε όλη την ΕΕ. Ενδεικτική ήταν η επισήμανση του ΚΚΕ, ότι: «Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων».

Ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να πει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση περνούν αμέσως στη φάση της προετοιμασίας και της εφαρμογής» για το νέο ΕΣΠΑ και ότι «η νέα προγραμματική περίοδος δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ. Ετσι κι αλλιώς από τους κοινοτικούς κανονισμούς έχει διαφορετική φιλοσοφία».

Ανεξάρτητα από τις «φιλοσοφίες», το 2012 πήγαν στα μονοπώλια 3.256 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν με άλλα 4.184 εκατ. ευρώ (κοινοτική συνδρομή 3.890 εκατ. ευρώ). Προωθούνται επίσης: Δεύτερο πακέτο «απλούστευσης διαδικασιών», επιτάχυνση απαλλοτριώσεων, περιορισμός των ενστάσεων και συμφωνίες με τράπεζες για χρηματοδότηση νέων οδικών αξόνων!

Επίσης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 55% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49% που είναι ο μέσος όρος των «27». Τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94% αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95%) συμμετοχή του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διεργασίες στο φόντο υπερκερδών

Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Η φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική και στον τουριστικό τομέα, ειδικά με τη δέσμη νέων διατάξεων που προωθούνται στη Βουλή για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών «όπου και όπως λάχει», συνοδεύεται από έντονες διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε και με την τουριστική έκθεση «Horeca» σε εξέλιξη στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε Ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ, αλλά και η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Χτες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού σε Ελλάδα - Τουρκία, με τη συμμετοχή και των κοινών επιμελητηρίων της Ελλάδας με Κίνα - Ιταλία - Καναδά - Βραζιλία και Τουρκία. Την περασμένη Δευτέρα αναχώρησε και η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη για το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει μεγάλους τουρ οπερέιτορς και τουριστικούς φορείς.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται περιλαμβάνει, από τη μία τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, μεγαλοξενοδόχους και άλλους. Εμφανίζονται έτοιμοι να επικρατήσουν επιχειρηματικά στις νέες τουριστικές μορφές που θα αναπτυχθούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και να μπουν σε αγορές του εξωτερικού με αμοιβαίες συνεργασίες. Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα, συνηγορούν σε νέες δραστηριότητες και στο εσωτερικό. Βασικό τους αίτημα προς την κυβέρνηση είναι η επιπρόσθετη μείωση της φορολογίας, με το επιχείρημα ότι ο τουρισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. Από την άλλη, μια σειρά από ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο από τις λεγόμενες «αναδυόμενες» αγορές όπως η Ρωσία, αλλά και «απάτριδα» κεφάλαια, ετοιμάζονται να αξιολογήσουν τις «ευκαιρίες» που γεννούν τα νέα μέτρα για τις τουριστικές επενδύσεις, σε συνδυασμό και με το γενικότερο «εφιαλτικό τοπίο» των συνολικών αντιδραστικών «αναδιαρθρώσεων» των μνημονίων.

Αυτές οι ομάδες συμφερόντων, με την υποστήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που δεσμεύονται για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είπε η Ο. Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Ελληνορωσικό φόρουμ την περασμένη Κυριακή, ορέγονται τεράστια κέρδη και ετοιμάζονται να τα προσεγγίσουν. Στο Ελληνορωσικό φόρουμ συμμετείχαν 48 τουρ οπερέιτορς της Ρωσίας και έγιναν πολλαπλές επαφές. Ελλάδα και Τουρκία «συνασπίζονται» για τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για υποψήφιους τουρίστες από Κίνα, Ινδία και άλλους μακρινούς προορισμούς.

Στη Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του Γ. Τσακίρης, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, πρόσθεσε ότι «μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από την πολιτεία, κάνοντας το προϊόν πιο ανταγωνιστικό». Παρουσιάστηκαν και στοιχεία για το 2012, από την Τράπεζα της Ελλάδας: 10,024 δισ. ευρώ οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών (-5% από το 2011). Στα 141 εκατ. οι διανυκτερεύσεις (-7%). Στα 15,5 εκατ. οι επισκέψεις (-6%).

Επίσης, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9.670 ξενοδοχεία με 771.271 κλίνες, 82% περισσότερες από το 1990! Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι το 14,7% του συνόλου και των 4 αστέρων το 25,1%. Αναφορικά με τις πληρότητες, τον Αύγουστο εμφάνισαν αύξηση σε κάποιες περιοχές, αλλά το Μάη είχαν μεγάλες μειώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ