ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

Από τη συνάντηση στη Μόσχα, του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λ. Μπραχίμι
Από τη συνάντηση στη Μόσχα, του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λ. Μπραχίμι
KΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επίτευξη «πολιτικής λύσης στη Συρία» εντός του νέου έτους είναι πιθανή αλλά περιπλέκεται ολοένα περισσότερο καθημερινά, εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κάιρο και την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, ο Λακχντάρ Μπραχίμι, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση, η Συρία κινδυνεύει με σομαλοποίηση, κατά την οποία στο κάθε τμήμα της θα κάνει κουμάντο ένας διαφορετικός πολέμαρχος». Ο Αλγερινός διπλωμάτης έφτασε, την Κυριακή, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις τόσο με τον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου είναι απεσταλμένος όπως και του ΟΗΕ, όπως και με τον Πρόεδρο Μούρσι, ο οποίος επιβεβαιώνει ανοιχτά το Σάββατο την παρέμβαση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Αιγύπτου στις εξελίξεις, λέγοντας ότι «η αιγυπτιακή ηγεσία στήριξε την εξέγερση στη Συρία». Κάλεσε, μάλιστα, τον Ασαντ «ν ' αποχωρήσει γιατί δεν έχει καμία θέση στο μέλλον της χώρας», επαναλαμβάνοντας, λίγο πολύ, όσα ο επικεφαλής της νεοσύστατης αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» δηλώνει.

Ο Μπραχίμι, κατά τη συνέντευξη Τύπου, έδωσε, σε πολύ αδρές και γενικόλογες γραμμές, το περίγραμμα ενός «σχεδίου αποκλιμάκωσης», το οποίο, όπως είπε, θα περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με ευρεία εξουσία και άλλα βήματα που θα οδηγήσουν στη διενέργεια εκλογών. Επανέλαβε, δε, ότι στο περίγραμμα αυτό υπάρχει «συναίνεση» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κάτι που, όμως, δε λέει τίποτε από μόνο του, αφού στις λεπτομέρειες, συχνά, βρίσκονται τα σημαντικότερα ζητήματα και σε αυτές οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες, όπως π.χ. το ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο Ασαντ.

Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Μπραχίμι στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι ο Πρόεδρος Ασαντ «δεν προτίθεται να αφήσει την εξουσία, και δεν μπορεί κανείς να τον πείσει γι' αυτό». Yποστήριξε ότι συμφωνεί με τον Μπραχίμι για την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και για το ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο επίτευξης πολιτικής λύσης, και σημείωσε ότι η θέση των αντικαθεστωτικών να μην κάνουν διάλογο με τη συριακή ηγεσία είναι «αδιέξοδη». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι εξεπλάγη από την άρνηση του επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας» να συνομιλήσει με τη Μόσχα, γιατί αυτό «είχε συμφωνηθεί σε επαφές στην Αίγυπτο».

Ο Μπραχίμι, τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κάιρο, μίλησε για «πολύ δύσκολη κατάσταση, που διαρκώς επιδεινώνεται» και τόνισε ότι η επιλογή είναι ανάμεσα «στην κόλαση και στην πολιτική λύση». Προειδοποίησε ότι ήδη οι συγκρούσεις έχουν λάβει «θρησκευτικές σεχταριστικές διαστάσεις απειλώντας με ανάφλεξη όλη την περιοχή». Ο Μπραχίμι συμφώνησε με τον Λαβρόφ ότι «όσο δεν υπάρχει διάλογοε, δεν πρόκειται να τελειώσει η αιματοχυσία» και επέμεινε ότι «πρέπει ν' ασκηθούν πιέσεις και στις δύο πλευρές από τις μεγάλες δυνάμεις».

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός αυτός μαραθώνιος, εντός Συρίας σημειώνονται σφοδρότατες μάχες στις επαρχίες Ντεράα στο νότο, Ιντλίμπ στο βορρά, στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου σημειώνονται και βομβαρδισμοί, και φυσικά στο Χαλέπι, όπου για πολλοστή μέρα σφυροκοπείται από τους αντικαθεστωτικούς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέναγκ. Στη Χομς, τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν τη συνοικία Ντάιρ Μπάαλμπεχ, ενώ μάχες μαίνονται και γύρω από μεσαιωνικό φρούριο της περιοχής, το οποίο προστατεύεται από την Unesco. Σοβαρές μάχες σημειώνονται και στην πόλη Αζάζ.

Τέλος, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναχώρησε από τη Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τη ρωσική βάση στο Ταρτούς της Συρίας το πλοίο Novocherkassk, που μεταφέρει και μονάδα πεζοναυτών, προκειμένου να είναι έτοιμο να «εκκενώσει Ρώσους πολίτες και στρατιώτες» από τη Συρία. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επίσης τα ρωσικά πλοία Azov και Nikolai Filchenkov.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συζήτηση με το ΔΝΤ και καλλιέργεια «κλίματος» για αντιλαϊκά μέτρα

ΚΑΪΡΟ.--

Την επανάληψη των συνομιλιών με το ΔΝΤ, προκειμένου να εκταμιευθεί δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, ως «κίνηση εμπιστοσύνης» που θα «ενισχύσει την εικόνα της αιγυπτιακής οικονομίας» ανήγγειλε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός. Ο Χισάμ Κχάντιλ υποστήριξε ότι αν και το ποσό «δεν είναι μεγάλο», η «κίνηση θα είναι σημαντική» και απέφυγε, φυσικά, επισταμένα ν' αναφερθεί στα μέτρα που συνοδεύουν τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ, στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση των τιμών σε πολύ βασικά προϊόντα, καθώς και η δραστική μείωση έως κατάργηση των κρατικών βοηθημάτων, με τα οποία συντηρείται ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η συνεργασία του προηγούμενου καθεστώτος Μουμπάρακ με το ΔΝΤ, και τα αντιλαϊκά μέτρα που προέκυψαν από αυτήν, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που πυροδότησαν τη λαϊκή οργή εναντίον του, στις αρχές του 2011.

Ο Κχάντιλ, στις δηλώσεις του, προσπάθησε να υποτιμήσει τη σημασία της νέας υποβάθμισης της αιγυπτιακής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor's, που αξιολόγησε την Αίγυπτο στο Β - καθώς και την περαιτέρω διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας απέναντι στο δολάριο. Επαναλαμβάνοντας λίγο πολύ όσα, το Σάββατο, δήλωσε ενώπιον του 90μελούς Σώματος της άνω βουλής, της σούρα, ο Πρόεδρος Μούρσι, ο Κχάντιλ ισχυρίστηκε ότι η «κατάσταση είναι δύσκολη» αλλά όχι μη «αναστρέψιμη» και σίγουρα η Αίγυπτος δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, ο Μούρσι ζήτησε «πολιτική σταθερότητα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος, με τις πράξεις του, δε συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, επιδιώκει να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση προς τους επικριτές του, με αφορμή το σύνταγμα, καθώς αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης με αφορμή την εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας των προσφυγών σε βάρος της νομιμότητας του άνω Σώματος της Βουλής.

Πάντως, σε αντίθεση με διαβεβαιώσεις των Κχάντιλ και Μούρσι, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι τα αποθέματα σε συνάλλαγμα είναι σε ιστορικό χαμηλό και εισάγοντας νέα διαδικασία για την ανταλλαγή αιγυπτιακών λιρών με δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι εκτός του ΔΝΤ, «βοήθεια» προς την Αίγυπτο έχει, ήδη, εγκρίνει η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χορηγήσει στην Αίγυπτο δύο δισ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα προσφέρει άλλα δύο δισεκ. ευρώ. Αλλο ένα δισ. ευρώ θα χορηγηθεί από τις χώρες της ΕΕ, όπως τουλάχιστον είχε ανακοινωθεί στα μέσα Νοέμβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οικοδομικά υλικά από το Κατάρ στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Χιλιάδες τόνοι οικοδομικών υλικών εισήλθαν στο παλαιστινιακό έδαφος τς Λωρίδας της Γάζας, από το Σάββατο το πρωί, καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε πριν μερικές βδομάδες με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη «Χαμάς», το πρώτο αποδέχτηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό ως προς την εισαγωγή οικοδομικών υλικών. Ανάμεσα στα υλικά που εισήχθησαν από το μεθοριακό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε μεγάλες ποσότητες είναι τσιμέντο και σίδερο.

Το σύνολο σχεδόν των οικοδομικών υλικών προορίζεται για ιδιωτικά έργα ανοικοδόμησης, τα οποία προανήγγειλε κατά την επίσκεψή του στη Γάζα ο εμίρης του Κατάρ. Συνολικά, είχε μίλησε για 24 μεγάλα σχέδια ανοικοδόμησης, αξίας μεγαλύτερης των 425 εκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτή άλλωστε ήταν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ, το οποίο συναίνεσε στην είσοδο των οικοδομικών υλικών αλλά για «ιδιωτική χρήση», κάτι που δίνει ως ένα βαθμό και το στίγμα της σχετικής θέσης της «Χαμάς» που ασκεί εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες, μιλώντας σε διπλωμάτες κατά τη διάρκεια συνάντησης στο σπίτι του, υποστήριξε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και θα πρέπει το Ισραήλ «να προχωρήσει σε συμφωνία ειρήνης με τον Αμπάς». Ο Πέρες εκτίμησε ότι «δεν είναι ζήτημα άποψης ή διαφορετικής γνώμης αλλά σαφώς ζήτημα αντίληψης των αλλαγών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή και της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

  • Ελεύθερη να συμμετάσχει στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου είναι η βουλευτής Χανίν Ζουάμπι, του κόμματος «Μπάλαντ», η οποία έχει συμμετάσχει σε αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα. Η Ζουάμπι είναι σκληρή επικριτής της κατοχικής ισραηλινής πολιτικής και μετά την τελευταία συμμετοχή σε στολίσκο βοήθειας, πριν από περίπου τρεις μήνες, μετά από προσφυγή ακροδεξιών συναδέλφων της, της είχε αφαιρεθεί δικαστικά το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Την απαγόρευση αναίρεσε, την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ