ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μόλις 4 ώρες την ημέρα ανάβουν τα καλοριφέρ

Σε χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται η νοσηλεία, υποφέρουν ασθενείς και εργαζόμενοι

Με το σταγονόμετρο, 4 ώρες την ημέρα, ανάβουν τα καλοριφέρ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας λόγω των μειωμένων κρατικών κονδυλίων δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία των ασθενών και άθλιες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας από τους εργαζόμενους, που καλούνται να δουλέψουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα κονδύλια που διατέθηκαν για τη θέρμανση του νοσοκομείου και τα οποία υπολογίζονται στα 200.000 ευρώ παρέμειναν, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, που επίσης υπήρχαν προβλήματα στη θέρμανση. Ωστόσο φέτος το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο εξαιτίας της δραματικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των δαπανών συνολικά για την Υγεία - Πρόνοια καθιστά απαγορευτική την ορθή και ολοκληρωμένη κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών από τα νοσοκομεία, όπως είναι η διασφάλιση επαρκούς θέρμανσης για ασθενείς και εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας τα καλοριφέρ άναψαν μόλις πριν 10 μέρες. Η θέρμανση που παρέχεται είναι 2 ώρες το πρωί και 2 ώρες το απόγευμα, με κίνδυνο βέβαια στην ομαλή εξέλιξη και αποκατάστασης της υγείας, αφού π.χ. ένας χειρουργημένος ασθενής θα μεταφερθεί σε θάλαμο με τη θερμοκρασία στους 13 βαθμούς... Κάποιες μονάδες του νοσοκομείου, όπως η Καρδιολογική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Χειρουργική επιδιώκεται να θερμανθούν μέσω κλιματιστικών, ωστόσο στους διαδρόμους και στους θαλάμους επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εργαζόμενοι και συγγενείς προσπαθούν να ζεσταθούν κάνοντας χρήση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (καλοριφέρ, θερμάστρες). Το Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας μπάζει αέρα, είναι εκτεθειμένο στο κρύο για τον πρόσθετο λόγο πως η μόνωσή του είναι διάτρητη και ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της παλαιότητας των κτιριακών του εγκαταστάσεων, που χρονολογούνται από το 1970.

Βεβαίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν είναι μόνο αυτά που αφορούν στη θέρμανση. Οι εφημερίες επιχειρείται να καλυφθούν με μετακινήσεις γιατρών, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μειωμένα κατά 50.000 ευρώ περίπου, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό βοούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος και ένας βοηθός.

Σοβαρές ελλείψεις στην Κέρκυρα

Την επικίνδυνη και προκλητική έλλειψη αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων και εργαστηρίων στο νοσοκομείο της Κέρκυρας αλλά και στα Κέντρα Υγείας, που διαρκώς υποβαθμίζονται καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. « Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους - σημειώνει - αναγκάζονται να αγοράζουν από την τσέπη τους τα παραπάνω, ενώ κάποιες εξετάσεις δεν γίνονται και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα». Καταγγέλλει επίσης τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 43%, ενώ στο ιατρικό προσωπικό είναι 65%!! Ορισμένες ειδικότητες δεν υπάρχουν καν και η κατάσταση θα χειροτερεύσει αφού έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι προσλήψεις. Εξαιτίας όλων αυτών οι κλινικές υπολειτουργούν, σημαντικές μονάδες δε λειτουργούν καθόλου, υπάρχουν κλειστά κρεβάτια και κλίνες στην ΜΕΘ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΨΝΑ
Πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων

Αρνήθηκαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ την εγγραφή στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου

Μια ακόμη νίκη «μετρούν» οι καθαρίστριες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΔΑΦΝΙ), καθώς η εργολαβική εταιρεία ICM κατέβαλε τα δεδουλευμένα τους, μετά από παρεμβάσεις τους μαζί με την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΨΝΑ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν στο ΔΣ του σωματείου Εργαζόμενων του ΨΝΑ την εγγραφή των εργαζομένων στην καθαριότητα στο σωματείο, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας. Οπως καταγγέλλει, η επιτροπή του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» (πρώην ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση επικαλούμενη καταστατικό κώλυμα νομικής φύσης. Η πρόταση θα είχε την πλειοψηφία, αν αυτές οι παρατάξεις πραξικοπηματικά δεν αρνιόντουσαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτές τις συμβιβασμένες δυνάμεις και να ακολουθήσουν το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της ανυπακοής.

Σημαντική άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Ανοδο σημείωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, παράταξη που συσπειρώνει δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΨΝΑ, μπροστά στις αρχαιρεσίες για εκλογή αντιπροσώπου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Η ΑΣΥ αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη και εξέλεξε τον αντιπρόσωπο. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 280 (από 345). Ακυρα - Λευκά: 7. ΑΣΥ: 93 ψήφους (από 38), ΔΑΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ): 91 ψήφους (από 204). ΔΑΚΕ: 60 ψήφους (από 85). ΑΡΣΥ: 29 ψήφους (σ.σ. κατέβαινε για πρώτη φορά).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στις απολύσεις

Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί

Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα και απαιτώντας την άμεση απόσυρσή της.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στείλει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους των Δήμων, να τσακίσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (...) Δεν μετακινούν πλεονάζον προσωπικό όπως θέλουν να πείσουν! Απολύουν μαζικά εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι αορίστου χρόνου είναι απλά η πρώτη φουρνιά! (...) Το να προβάλουν σήμερα συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ και Δήμαρχοι, ως δήθεν αντιπρόταση, την καταγραφή και την αξιολόγηση των εργαζομένων στους Δήμους είναι σαν να χύνουν νερό στο μύλο της Κυβέρνησης, ότι τάχα, κάνει μετακινήσεις!»

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «ακόμη πιο αποφασιστικά, να συνεχίσουμε, τους αγώνες, ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, το χαράτσωμα του λαού. Με οργανωμένη ταξική ανυπακοή να μην περάσουν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι απολύσεις».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Απεργία ενάντια στην «απελευθέρωση»

Μεγάλα θύματα τα μικρά φαρμακεία, αλλά και οι ασφαλισμένοι

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το πρωί φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά στα πλαίσια 24ωρης απεργίας τους. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου και της συγκυβέρνησης για ατομικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς καθώς και στη διάταξη νόμου που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και απελευθερώνει πλήρως την αγορά και τη λειτουργία των φαρμακείων, ενώ αποσυνδέει πλήρως από το ωράριο το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Τα μέτρα αυτά εξοντώνουν τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, τα φαρμακεία της γειτονιάς και δίνουν προβάδισμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου διατίθενται φάρμακα, καλλυντικά κ.λπ. Θύματα όμως αυτής της πολιτικής είναι και οι ασφαλισμένοι, αφού -όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί- με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου καταργούνται ουσιαστικά οι εφημερίες και οι διημερεύσεις, ο καθένας θα ανοίγει τις μέρες και τις ώρες που τον συμφέρει και μπορεί και όχι τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου, τόνισαν, τα Σαββατοκύριακα μόνο αν είναι ανάγκη θα αγοράσει ο ασθενής φάρμακα, αντίθετα όσα φαρμακεία έχουν ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο διακινούν κυρίως καλλυντικά, κάτι που παραπέμπει στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Οι πρόεδροι των ΦΣ Αθήνας και Πειραιά με δηλώσεις τους προειδοποιούν με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, ενώ το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει αύριο.

Να σημειωθεί ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών στήριξε την απεργία και τη συγκέντρωση, καταψήφισε όμως τη συνέχιση της διακοπής της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους, αφού η τακτική αυτή είναι σε βάρος των ασφαλισμένων που καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και δίνει πρόσχημα στην κυβέρνηση για να χτυπήσει τον κλάδο.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις από 17/12/2012, καθώς η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας αύριο

Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οργανώνουν συγκέντρωση στο προαύλιο της διοίκησης και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ.

Διεκδικούν:

  • Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών (υπερωρίες, Κυριακές, αργίες, νυχτερινά, εφημερίες) που τους οφείλονται από το Μάρτιο.
  • Κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας Πρόνοιας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση της πληρωμής των εξεταζόμενων ασθενών. Διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων ασθενών προς το νοσοκομείο. Να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση - εφεδρεία - απολύσεις.
  • Να μην καταργηθεί ούτε μία δημόσια νοσοκομειακή κλίνη.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Καταβολή του θεραπευτικού κινήτρου στους εργαζόμενους πρώην ασθενείς.

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Συλλόγου Υπαλλήλων τ. υπουργείου Ανάπτυξης με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση των οργανικών μονάδων, που αποτελεί προοίμιο απολύσεων. Σε καταγγελία του Συλλόγου αναφέρεται ότι η μείωση των οργανικών μονάδων στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φθάνει περίπου το 70%! Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει νέα γενική συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την παραπέρα αντίδρασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ