ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμιά δέσμευση για το «Παναγιά»

Συζητήθηκε προχτές η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πολιτική συγχώνευσης των νοσοκομειακών ιδρυμάτων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, Υγείας. Αυτό κατέστησε σαφές χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδη για το Νοσοκομείο «Παναγιά» (πρώην Β' ΙΚΑ Θεσαλλονίκης) στην Καλαμαριά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λειτουργία του ιδρύματος που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης χωρίς όμως να λάβει απαντήσεις.

Ο Α. Λυκουρέντζος αναγνώρισε το πρόβλημα λέγοντας όμως πως «η λειτουργία των θεραπευτηρίων εντάσσεται στην στρατηγική της συνένωσης κλινικών, τμημάτων και ανθρώπινου δυναμικού» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα νοσοκομεία της χώρας «δεν παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες».

«Τη στρατηγική σας την αντιλαμβάνεται ο λαός με την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας» τόνισε ανταπαντώντας ο Θ. Κωνσταντινίδης. Αναφερόμενος στο νοσοκομείο «Παναγιά» επισήμανε ότι «θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις» από το υπουργείο αφού «η συγχώνευση των κλινικών χωρίς τη μεταφορά των κλινών θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα».

Παράλληλα, απαίτησε «διαβεβαίωση σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εξειδικευμένες εργασίες που γίνονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όπως το τμήμα λιθοτριψίας που καλύπτει ανάγκες για όλη τη Β. Ελλάδα». Μάλιστα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού «στην ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχει κενό στην κάλυψη. Από το νοσοκομείο εξυπηρετείται ένα μεγάλο κομμάτι της Χαλκιδικής αφού το νοσοκομείο του Πολυγύρου είναι υποβαθμισμένο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΙΚΕΑ»
Κλιμακώνουν με νέα απεργία σήμερα

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες στην πύλη του καταστήματος

Eurokinissi

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες στην πύλη του καταστήματος
Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ στον Κηφισό κλιμακώνοντας τον αγώνα που δίνουν ενάντια στις μειώσεις μισθών έως και 11% που επιχειρεί ο «Ομιλος Φουρλής» (έχει τα δικαιώματα για τα καταστήματα της πολυεθνικής στην Ελλάδα). Οπλισμένοι με την έμπρακτη αλληλεγγύη, που, από την πρώτη στιγμή εκφράζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το ΠΑΜΕ, μια σειρά άλλα σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές κ.λπ., οι εργαζόμενοι απάντησαν στις εργοδοτικές αξιώσεις, προχωρώντας χτες σε απεργία, την οποία περιφρούρησαν από τις 6 τα χαράματα. Εκεί, έξω από τις πύλες του καταστήματος, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να γίνει νέα απεργία σήμερα, δίνοντας ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι στην εργοδοσία που έχει θορυβηθεί και προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων με εκβιασμούς και συκοφαντίες. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που κόλλησε η εργοδοσία σε είσοδο του καταστήματος, αναμασώντας το επιχείρημα περί «παράνομων» κινητοποιήσεων.

Απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υλοποιούν απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης ότι αν η εργοδοσία επιχειρήσει να μειώσει τους μισθούς θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οργή για τη «λάσπη»

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η Μαρία εργαζόμενη στο κατάστημα είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε στο πλάι μας το κλαδικό σωματείο και άλλα σωματεία. Και επειδή πολλά λέγονται τους απαντάμε: όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε δεν είμαστε αριστεροί, αλλά όλοι οι αριστεροί είναι δίπλα μας. Τι να κάνουμε τώρα; Να το αγνοήσουμε; Δεν γίνεται. Εδώ να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας. Και επειδή από χτες λένε ότι έξω από την επιχείρηση είναι δυο τρεις εργαζόμενοι και όλοι οι άλλοι συνδικαλιστές για σηκώστε τα χέρια να δούμε ποιοι είναι οι εργαζόμενοι». Σύσσωμο το πλήθος των απεργών σήκωσε τα χέρια, «αυτή είναι η απάντηση σε αυτά που λένε», κατέληξε η Μαρία.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν από το πρωί τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, των Εμποροϋπαλλήλων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Πειραιά, οι Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Αιγάλεω και Νίκαιας - Ρέντη, τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις, «Λιντλ», «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» και «Πράκτικερ» που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Αντοχή, σταθερότητα και ανυποχώρητη θέληση

Με ανακοίνωσή της που μοιράστηκε πλατιά χτες έξω από τα «ΙΚΕΑ» στον Κηφισό και σε άλλα καταστήματα η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που σε χτεσινή προκλητική ανακοίνωσή της εγκαλεί «τα σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις γιατί από νωρίς το πρωί έδιναν μάχη για να σταματήσει η εργοδοσία την τρομοκρατία στους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία ατομική σύμβαση με μείωση μισθών». Καλεί τους εργαζόμενους να «οπλιστούν με αντοχή, σταθερότητα και ανυποχώρητη θέληση ότι με την οργάνωσή τους στα κλαδικά σωματεία, τη συλλογική τους δράση ανοίγουν δρόμο για τα δικά μας δίκαια, τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Καταγγέλλει ότι αυτή η πλειοψηφία «αποκαλεί τυχοδιώκτες εκλεγμένους συνδικαλιστές και συνδικάτα του ΠΑΜΕ που στάθηκαν στο πλάι των εργαζομένων του ΙΚΕΑ, οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έκαναν στάση εργασίας, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 21/11/2012. Λύσσαξαν επειδή οι εργαζόμενοι έκαναν πέρα τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, αυτούς δηλαδή που ήθελαν να δώσουν χώρο και χρόνο στην εργοδοσία για να προχωρήσει στα σχέδιά της. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατηγορεί συνδικάτα και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι η μαζική παρουσία και η παρέμβασή τους έγινε για να αποκομίσουν "κομματικά οφέλη". Δεν είναι όλοι σαν τα μούτρα τους που σε συνεργασία με τους εργοδότες στήνουν εργοδοτικά σωματεία στις επιχειρήσεις, έχουν υπογράψει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, τις μειώσεις μισθών».

Αποστόμωσαν τους συκοφάντες

Οργή κυριαρχούσε στα «πηγαδάκια» των απεργών για τη «λάσπη» με την οποία η εργοδοσία και τα αστικά Μέσα προσπαθούσαν να συκοφαντήσουν τον τίμιο αγώνα τους. Η προσπάθεια να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον των απεργών έπεσε στο κενό. Απάντηση, τα στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν έξω από το κατάστημα.

Χτες το μεσημέρι ένας καταναλωτής έφτασε στο κατάστημα και ρώτησε τι γίνεται. Οι εργαζόμενοι τον ενημέρωσαν ότι απεργούν και εξήγησαν τους λόγους της απεργίας. Τότε εκείνος αναρωτήθηκε γιατί βρίσκονται πελάτες μέσα στο κατάστημα. Μπήκε λοιπόν μέσα και άρχισε να φωνάζει «βγείτε όλοι έξω τα παιδιά απεργούν, τους κόβουν το μισθό». Οι καταναλωτές που ήταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα βγήκαν όλοι έξω.

Νωρίτερα το πρωί ένας ακόμα καταναλωτής που δεν είχε καταλάβει ότι γίνεται απεργία εξερχόμενος του καταστήματος και αφού ενημερώθηκε ζήτησε συγνώμη και ρώτησε αν μπορεί να επιστρέψει πίσω την αγορά που είχε κάνει.

Χτες μια γυναίκα όταν κατάλαβε τι συμβαίνει παράτησε το καρότσι με τα ψώνια πριν φτάσει στο ταμείο και βγήκε έξω, όπου και παρέμεινε δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στους απεργούς.

Τέτοια και πολλά ακόμα στιγμιότυπα συμβαίνουν από προχτές έξω από τα «ΙΚΕΑ» παρά τα όσα «παπαγαλίζουν» η εργοδοσία και διάφορα Μέσα «ενημέρωσης»...

Λυγίζουν από την εξάντληση

Μέση, γόνατα, χέρια «σακατεμένα» από τα βάρη. Το «στρες» της δουλειάς, η εντατικοποίηση, τους τσακίζει. Κάπως έτσι περιέγραψαν τη δουλειά, στον «Ρ», εργαζόμενοι στην αποθήκη. Ενας από αυτούς, όπως είπε, έκανε ήδη μια εγχείρηση στο ένα γόνατο από την κούραση και ετοιμάζεται για εγχείρηση και στο άλλο. Και πώς αυτό να μη συμβεί όταν, όπως είπε ο Β., έχει υπάρξει και μέρα που η βάρδια στην αποθήκη έχει παραλάβει εμπορεύματα από 25 φορτηγά και τα έχει διαχειριστεί πλήρως αυτή, δηλαδή και τα ξεφόρτωσε και τα έβαλε στα ράφια.

«Είμαστε 18 - 19 άτομα, όταν για τη δουλειά που υπάρχει θα έπρεπε να είμαστε πάνω από 25 εργαζόμενοι στην αποθήκη. Υπήρχαν κι άλλοι παλιότερα, αλλά είτε απολύθηκαν είτε τα παράτησαν λόγω φόρτου εργασίας. Εμείς έχουμε την ευθύνη της διαχείρισης όλων των υλικών. Φορτηγά, ξεφόρτωμα, καταγραφή, ράφια, γέμισμα. Σε καθημερινή βάση έχουμε 7 με 8 φορτηγά και δε δουλεύουμε και οι 18 εργαζόμενοι. Είμαστε σε δυο βάρδιες. Υπολόγισε τα ρεπό και οτιδήποτε άλλο, οπότε είμαστε περίπου πέντε άτομα στη βάρδια», λέει άλλος εργαζόμενος.

Σημειώνουν ότι από τους εξουθενωτικούς ρυθμούς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν «στρες», έχουν πρόβλημα στα χέρια, στα πόδια, στη μέση. «Είναι πολλά τα βάρη», τόνισε ένας εργαζόμενος. Και δε φτάνει αυτό: Το προσωπικό της αποθήκης απασχολείται και σε άλλα τμήματα. «Δηλαδή, να πάμε να μαζέψουμε και τις παραγγελίες πελατών, να φτιάξουμε ράφια, ακόμα και να πάμε στο εστιατόριο να μαζέψουμε δίσκους». Αλλωστε, πάνω από το κεφάλι τους έχουν κάθε εξάμηνο και την «αξιολόγηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ