Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΙΚΕΑ»
Κλιμακώνουν με νέα απεργία σήμερα

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες στην πύλη του καταστήματος

Eurokinissi

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες στην πύλη του καταστήματος
Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ στον Κηφισό κλιμακώνοντας τον αγώνα που δίνουν ενάντια στις μειώσεις μισθών έως και 11% που επιχειρεί ο «Ομιλος Φουρλής» (έχει τα δικαιώματα για τα καταστήματα της πολυεθνικής στην Ελλάδα). Οπλισμένοι με την έμπρακτη αλληλεγγύη, που, από την πρώτη στιγμή εκφράζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το ΠΑΜΕ, μια σειρά άλλα σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές κ.λπ., οι εργαζόμενοι απάντησαν στις εργοδοτικές αξιώσεις, προχωρώντας χτες σε απεργία, την οποία περιφρούρησαν από τις 6 τα χαράματα. Εκεί, έξω από τις πύλες του καταστήματος, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να γίνει νέα απεργία σήμερα, δίνοντας ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι στην εργοδοσία που έχει θορυβηθεί και προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων με εκβιασμούς και συκοφαντίες. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που κόλλησε η εργοδοσία σε είσοδο του καταστήματος, αναμασώντας το επιχείρημα περί «παράνομων» κινητοποιήσεων.

Απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υλοποιούν απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης ότι αν η εργοδοσία επιχειρήσει να μειώσει τους μισθούς θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οργή για τη «λάσπη»

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η Μαρία εργαζόμενη στο κατάστημα είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε στο πλάι μας το κλαδικό σωματείο και άλλα σωματεία. Και επειδή πολλά λέγονται τους απαντάμε: όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε δεν είμαστε αριστεροί, αλλά όλοι οι αριστεροί είναι δίπλα μας. Τι να κάνουμε τώρα; Να το αγνοήσουμε; Δεν γίνεται. Εδώ να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας. Και επειδή από χτες λένε ότι έξω από την επιχείρηση είναι δυο τρεις εργαζόμενοι και όλοι οι άλλοι συνδικαλιστές για σηκώστε τα χέρια να δούμε ποιοι είναι οι εργαζόμενοι». Σύσσωμο το πλήθος των απεργών σήκωσε τα χέρια, «αυτή είναι η απάντηση σε αυτά που λένε», κατέληξε η Μαρία.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν από το πρωί τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, των Εμποροϋπαλλήλων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Πειραιά, οι Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Αιγάλεω και Νίκαιας - Ρέντη, τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις, «Λιντλ», «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» και «Πράκτικερ» που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Αντοχή, σταθερότητα και ανυποχώρητη θέληση

Με ανακοίνωσή της που μοιράστηκε πλατιά χτες έξω από τα «ΙΚΕΑ» στον Κηφισό και σε άλλα καταστήματα η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που σε χτεσινή προκλητική ανακοίνωσή της εγκαλεί «τα σωματεία και τις ταξικές δυνάμεις γιατί από νωρίς το πρωί έδιναν μάχη για να σταματήσει η εργοδοσία την τρομοκρατία στους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία ατομική σύμβαση με μείωση μισθών». Καλεί τους εργαζόμενους να «οπλιστούν με αντοχή, σταθερότητα και ανυποχώρητη θέληση ότι με την οργάνωσή τους στα κλαδικά σωματεία, τη συλλογική τους δράση ανοίγουν δρόμο για τα δικά μας δίκαια, τα δικά μας συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Καταγγέλλει ότι αυτή η πλειοψηφία «αποκαλεί τυχοδιώκτες εκλεγμένους συνδικαλιστές και συνδικάτα του ΠΑΜΕ που στάθηκαν στο πλάι των εργαζομένων του ΙΚΕΑ, οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έκαναν στάση εργασίας, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 21/11/2012. Λύσσαξαν επειδή οι εργαζόμενοι έκαναν πέρα τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, αυτούς δηλαδή που ήθελαν να δώσουν χώρο και χρόνο στην εργοδοσία για να προχωρήσει στα σχέδιά της. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατηγορεί συνδικάτα και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι η μαζική παρουσία και η παρέμβασή τους έγινε για να αποκομίσουν "κομματικά οφέλη". Δεν είναι όλοι σαν τα μούτρα τους που σε συνεργασία με τους εργοδότες στήνουν εργοδοτικά σωματεία στις επιχειρήσεις, έχουν υπογράψει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, τις μειώσεις μισθών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org