Ξεκίνησε από τη Δευτέρα η διαθεσιμότητα μέσω της οποίας η κυβέρνηση μεθοδεύει τις μαζικές απολύσεις
Οπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του Μνημονίου III (νόμος 4093/2012) από τη δημοσίευση του νόμου θέτονται αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα - όπως λέει ο νόμος - με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση, αυτό θα αφορά απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), που εργάζονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπηρετούν σε κλάδους και υπηρεσίες Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων.
Ηδη από χτες το πρωί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου με την οποία ζητάει:
Υπολογίζεται ότι άμεσα και μέχρι τα τέλη του χρόνου, 2.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Αυτοί θα προέλθουν: α) απ' όσους θα τεθούν σε αργία κατ' εφαρμογή του νέου νόμου (Ν.4093) για πειθαρχικά παραπτώματα και β) από τους ΙΔΑΧ ΔΕ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Καλούν σε πάλη για να μπει μπλόκο στις μαζικές απολύσεις και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα
Συγκεντρώσεις οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σε Ξάνθη (12.30 το μεσημέρι, πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (1 μ.μ., στην αποκεντρωμένη περιφέρεια).
Χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της δημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας. Της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία κατά την οποία οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι σε όλες τις απολύσεις, στην ταξική της πάλη βρίσκονται οι λύσεις» και «Μπλόκο στα μέτρα τα αντιλαϊκά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», κατέληξαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η πορεία τους συναντήθηκε με τα μπλοκ άλλων εργαζομένων από το Δημόσιο.
Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση η Αριαδ. Παγανέλη, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην Περιφέρεια Αττικής η διαθεσιμότητα αφορά σε πάνω από 200 εργαζόμενους και τόνισε πως η μόνιμη και σταθερή εργασία συνδέεται με την πάλη για ριζικές ανατροπές. Η Ε. Καμαρινοπούλου, μέλος του ΔΣ στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αναφέρθηκε στα μέτρα και τις επιπτώσεις και τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να έχει καθαρά ταξικό προσανατολισμό.
Σε συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα! Δηλαδή ακόμα και τώρα, με νωπή την ψήφιση του βάρβαρου πολυνομοσχεδίου, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατόν να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης σε όφελός τους...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των δήμων του νομού. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στον ίδιο χώρο ενώ αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην αίθουσα «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιηθεί η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών, παρουσία του Χ. Γ. Φούχτελ.
Στο κενό έπεσε η χτεσινή προσπάθεια ομάδας της Χρυσής Αυγής να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου Περάματος, αφού κάτω από την αγωνιστική αντίδραση των ίδιων των εργαζομένων τα φασιστοειδή υποχρεώθηκαν σε φυγή.
Η ομάδα των φασιστοειδών αντέδρασε όταν -κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος- οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεσαν θέμα να ληφθεί απόφαση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και τις απολύσεις, για να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων και να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, μέλος της Χρυσής Αυγής που βρισκόταν στην αίθουσα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι υποφέρουν γιατί δε ψήφισαν αυτό το κόμμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αμέσως πήραν τον λόγο και αποκάλυψαν το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως σιδερένια γροθιά του καπιταλιστικού συστήματος που πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και να στείλουν αυτά τα μορφώματα εκεί που πρέπει, στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Τότε η ομάδα των φασιστοειδών προσπάθησε να επιτεθεί στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με προπηλακισμούς και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα. Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στο δήμο αλλά και εργαζομένων από όλη την περιοχή που έσπευσαν στο σημείο, που ανάγκασαν τους Χρυσαυγίτες να λουφάξουν.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να πάρει θέση όταν απαιτήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να καταδικάσει τη δράση των φασιστοειδών. Βέβαια, αυτή η ομάδα λάκισαν σαν τα θρασίμια, μόλις είδαν ότι στην αίθουσα άρχισαν να καταφτάνουν οι εργάτες από διάφορους κλάδους στην περιοχή.
Παρέμβαση έκανε στη συνέχεια μαζική αντιπροσωπεία της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Οταν κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει και τη δράση της Χρυσής Αυγής και τους προπηλακισμούς σε βάρος των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τότε αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, διέλυσαν τη συνεδρίαση.
Ενάντια στους εργαζόμενους και σθεναρά στο πλευρό της κυβέρνησης τάχθηκε και χτες η δημοτική αρχή (ΝΔ) Μιχαλολιάκου, στον Πειραιά, καθώς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - με την οποία συμφώνησε σύσσωμη και η υπόλοιπη αντιπολίτευση - για την προστασία των εργαζομένων από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα ονόματα των εργαζόμενων που, βάσει των διατάξεων του Μνημονίου III, βγαίνουν στη διαθεσιμότητα, δηλαδή στον προθάλαμο της ανεργίας.
Μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στην εν λόγω πρόταση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και με ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν: «Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δημοτική αρχή είναι με την τρικομματική συγκυβέρνηση ενάντια στους εργαζομένους. Η προσπάθεια να μην περάσουν οι απολύσεις που αποτελούν την πρώτη φάση κύματος μαζικών απολύσεων στο ''σχεδιασμό της διαθεσιμότητας'' της συγκυβέρνησης, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο του Πειραιά, στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας που κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, αλλά το σύνολο της λαϊκής οικογένειας που συνθλίβεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής λαίλαπας».
Στο μεταξύ, απόφαση να μη δώσουν καταλόγους με ονόματα υπαλλήλων στο υπουργείο πήραν χτες και τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη σε Μακεδονία, και Περάματος σε Αττική. Ταυτόχρονα οι Δήμοι Ευόσμου Κορδελιού και Παύλου Μελά προχώρησαν από χτες και σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την εγκύκλιο του υπουργείου που θέτει σε διαθεσιμότητα τους εκτός ΑΣΕΠ διορισθέντες:
«Με τη διαθεσιμότητα η κυβέρνηση σπρώχνει εκατοντάδες εργαζόμενους στον προθάλαμο της ανεργίας. Οι δικαιολογίες που επικαλείται είναι προσχηματικές. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν να ωφεληθούν τίποτα από την αύξηση των ανέργων και από την κατάργηση της σταθερής εργασίας, την οποία ως δικαίωμα η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ θέλουν να την εξαφανίσουν από παντού. Το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα για όλους, η προστασία των ανέργων, είναι στόχος που πρέπει να ενώσει όλη την εργατική τάξη ενάντια στα κόμματα που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ».
Στη μάχη ενάντια στις απολύσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα έχει ριχτεί και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με στόχο να γίνουν γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις μέχρι σήμερα στα γραφεία προσωπικού, για να μη σταλούν τα στοιχεία που χρειάζονται και να ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων μέσω διαθεσιμότητας.
Επίσης, το συνδικάτο καλεί σε καταλήψεις και αύριο και μεθαύριο στα δημαρχεία, και πάλι γενικές συνελεύσεις, αλλά και μοίρασμα ανακοινώσεων που θα απευθύνονται στους κατοίκους των περιοχών, καλώντας σε κοινή πάλη, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι απολύσεις υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες σε βάρος του λαού.
Σε προχτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε πρόγραμμα δράσης που επιδιώκεται να κορυφωθεί με απεργία τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, με ζήτημα αιχμής τις απολύσεις στο Δημόσιο μέσω διαθεσιμότητας. Ηδη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει πάρει απόφαση για απεργία εκείνη τη μέρα (καλύπτει τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής). Σε ανάλογες αποφάσεις προσανατολίζονται και επιχειρησιακά σωματεία στους ΟΤΑ, ενώ το ίδιο ζήτημα θα τεθεί σε σωματεία στο υπόλοιπο Δημόσιο.