Νέος δικαστικός φραγμός στην απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης
Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ |
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, εδώ και αρκετούς μήνες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και για την παραμονή της στο δημόσιο. Απαιτούν επίσης μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου, του οποίου πρόεδρος ήταν η Μ. Τζανακάκη, η απεργία κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική γιατί όπως αναφέρεται: «...οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις (η ΠΟΕΜ στην προκειμένη περίπτωση) που καλύπτουν μισθωτούς περισσοτέρων επιχειρήσεων, μπορούν να κηρύξουν γενικότερη απεργία, βέβαια μέσα στη γεωγραφική τους περιφέρεια ή σε τμήματά της, για το σύνολο ή για μέρος των επαγγελμάτων ή των κατηγοριών των επιχειρήσεων που καλύπτουν, όχι όμως σε μεμονωμένη επιχείρηση»! Δεύτερον κρίθηκε ότι η πραγματοποίηση απεργίας απειλεί με ζημιά τον εργοδότη και το κοινωνικό σύνολο γενικώς.
Το Πρωτοδικείο αναγνωρίζει: «ότι είναι καταχρηστική και συνεπώς παράνομη η απεργία. Απαγορεύει την έναρξη και πραγματοποίηση αυτής. Κηρύσσει την ως άνω καταψηφιστική διάταξη προσωρινά εκτελεστή». Απειλεί δε με χρηματικό πρόστιμο 100.000 και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα του προέδρου και του γραμματέα της ΠΟΕΜ για κάθε παράβαση της απόφασης αυτής.
Ο γραμματέας της ΠΟΕΜ Δ. Τσουμπρής σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε: «Και αυτή η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι το δικαίωμα των εργαζόμενων να απεργούν είναι υπό αμφισβήτηση. Από τη μια επικαλούνται το Σύνταγμα πως δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ασκούν το δικαίωμα της απεργίας και μετά έρχεται το κάθε Πρωτοδικείο και το κρίνει παράνομο με καρμπόν αποφάσεις για όλες τις περιπτώσεις των απεργιών που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Τα ίδια επιχειρήματα επικαλέστηκε το Πρωτοδικείο για την απόφαση της ΠΟΕΜ και έτσι κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Οι εργαζόμενοι και στη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα πέρα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις προσπάθειες ανατροπής των εργασιακών σχέσεων».
Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στη διοίκηση του Ταμείου τους για τα εμπόδια που θέτει στην ασφαλιστική τους κάλυψη
Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω είναι οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων Αθηνών, καλώντας τη διοίκηση του Ταμείου Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ), να ανακαλέσει την απόφασή της με την οποία αρνείται να ασφαλίσει δυο εργαζόμενους του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ. Χτες το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών εργαζόμενοι των πρακτορείων, όπου και απαίτησαν το δικαίωμά τους στην ασφάλιση. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Δημήτρης Δρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου και Χάρτου.
Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, αγανάκτηση προκάλεσε η στάση της Αστυνομίας, που από νωρίς είχε ισχυρή παρουσία έξω από τα γραφεία της Ενωσης, ενώ δύο από τους αστυνομικούς δε δίστασαν να πάνε μέχρι έξω από την αίθουσα που γινόταν η συγκέντρωση, προκειμένου να μάθουν ποια θα είναι η συνέχεια της κινητοποίησής τους. Αργότερα απέκλεισαν τα γραφεία του ΤΣΕΥΠ από τους εργαζόμενους!
Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία αντιδρούν στην απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του ΤΣΕΥΠ να μην εγγράψει στο Ταμείο δύο εργαζόμενους που δούλευαν στις αποθήκες του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ στα Οινόφυτα, με τη δικαιολογία ότι είναι εκτός Αθηνών, τη στιγμή μάλιστα που επί μήνες τούς παρακρατούνταν και αποδίδονταν στο Ταμείο οι ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη και προκλητική την απάντηση της διευθύντριας του ΤΣΕΥΠ προς το ΙΚΑ Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ μετά από έλεγχο που έκανε σε αποθήκη του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ, ρώτησε το ΤΣΕΥΠ αν επιτρέπεται να ασφαλίζει τους εργαζόμενους. Η διευθύντρια του ΤΣΕΥΠ απάντησε πως δε γνώριζε ότι οι 15 εργαζόμενοι, που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΕΥΠ, δούλευαν στον Ασπρόπυργο (!), που είναι εκτός των ορίων της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό η διευθύντρια «νίπτει τας χείρας της», κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμα και τη διαγραφή από το Ταμείο δεκάδων εργαζομένων στα πρακτορεία, που είναι ασφαλισμένοι εδώ και δεκαετίες στο ΤΣΕΥΠ.
Οπως σημείωσε ο Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού, «δε θα δεχτούμε αυτή την πρόκληση. Για μας είναι αυτονόητο ότι όλοι οι εργαζόμενοι των πρακτορείων θα είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΕΥΠ». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ταμείο στο χώρο του Τύπου, όπως και ένα συνδικάτο εργαζομένων στον Τύπο, για την καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων. «Αν δεν πάρουν πίσω αυτές τις αποφάσεις, εμείς θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας», δήλωσε ο Χρ. Πισπιρίγκος.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο ΤΣΕΥΠ και στα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στο υπουργείο Τύπου.
Την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνάντησε χτες η Α. Διαμαντοπούλου
Με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπηρεσιακά στελέχη, συναντήθηκε χτες η Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Α. Διαμαντοπούλου, η οποία συζήτησε για νέα προγράμματα που θα βάλει μπρος το υπουργείο για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας και ενημερώθηκε για την πορεία των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στον ΟΑΕΔ.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, συμμετείχαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και Χρ. Πρωτόπαπας, αντίστοιχα, καθώς και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Ε. Χριστοφιλοπούλου. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα θέματα υλοποίησης του νέου επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση».
Επίσης, όπως αναφέρεται, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης, η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και ζητήματα υλοποίησης δήθεν στρατηγικών «πρόληψης» της ανεργίας! Τα γραφόμενα για δήθεν προσπάθειες υλοποίησης στρατηγικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εμπαίζουν για ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους, αφού με τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση δεν κλείνει αλλά ανοίγει το δρόμο της ανεργίας για τους εργαζόμενους.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων ο Τ. Γιαννίτσης, απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις επιστολή για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην καταβολή του «δεκαχίλιαρου», παρ' όλο που υποτίθεται ότι είχε διασφαλιστεί η χορήγησή του στους εργαζόμενους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν χορηγείται το «δεκαχίλιαρο», πρόκειται για μια απόφαση που χτυπά εμμέσως την υποχρεωτικότητα και την καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης.
Με μια ακόμη ανακοίνωση, το υπουργείο ενημερώνει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, κατόχους «πράσινης κάρτας», ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης ανανέωσης λήγει την τελευταία ημέρα ισχύος της κάρτας που ήδη κατέχουν.
Την πρόσκληση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΟΚΕ) για δημόσια συζήτηση στην Καλαμάτα με θέμα: «Κοινωνικός αποκλεισμός - φτώχεια στην Ελλάδα - περιφερειακή ανάπτυξη», καταγγέλλει στους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή ΑγώναΣωματείωνκαιΣυνδικαλιστών Καλαμάτας, με ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση η Συντονιστική καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται σε μια περίοδο που η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων έχει ξεχειλίσει από την κυβερνητική πολιτική και το αντεργατικό νομοσχέδιο που είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και αφορά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σημειώνει, ακόμη, ότι η ΟΚΕ, κεντρικά και τοπικά, μαζί με τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τις πλειοψηφίες Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων «έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όλη αυτή την κατάσταση, αφού συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στη διαμόρφωση του "νέου μοντέλου" εργασιακούμεσαίωνα».
Η Συντονιστική θεωρεί «ανεπιθύμητους» στην Καλαμάτα - στην οποία η επίσημη ανεργία είναι 29% - τους κάθε λογής «φίλους» της εργατικής τάξης που διοργανώνουν φιέστες για να αποπροσανατολίσουν και να πέσει στα «μαλακά» ο νέος εργασιακός μεσαίωνας που ετοίμασαν κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ. Παράλληλα, καλεί την εργατική τάξη της πόλης να καταδικάσει με την αποχή της παρόμοιου είδους φιέστες και να συνταχθεί στις γραμμές του ταξικού αγωνιστικού ρεύματος που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή.
Τέλος, η Συντονιστική, στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα εξόρμηση ενημέρωσης της εργατικής τάξης από το Εργατικό Κέντρο, ενώ την Τρίτη 28 Νοέμβρη συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και των οικοδόμων με συγκέντρωση το πρωί έξω από το Διοικητήριο και στις 7 το απόγευμα και πάλι εξόρμηση ενημέρωσης.
Συνάντηση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ζητάει η ΟΤΟΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, ώστε να ενημερωθεί για τις δεσμεύσεις που της είχαν δοθεί στις τελευταίες συναντήσεις, σχετικά με την ασφάλιση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ. Η ΟΤΟΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει το «σχήμα», αλλά οι προϋποθέσεις της ασφάλισης, παρόλο που οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν ψηφίσει το αίτημα για Ενιαίο Ταμείο.