ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Προσωρινή παράταση ζωής στην κυβέρνηση;

TOKIO.-

Πυρετώδεις παρασκηνιακές συμφωνίες αλλά και η σκληρή διαμάχη ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται πως δίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, παράταση ζωής στην «εύθραυστη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι...

Ο 61χρονος Κοΐτσι Κάτο, πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που πρωτοστάτησε στις αρχές της περασμένης βδομάδας στις προσπάθειες κυβερνητικών βουλευτών να ψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιοσίρο Μόρι, έκανε χτες στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας να αποχωρήσει αυτός και άλλα ηγετικά στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που αντιτίθονταν στη συνέχιση διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιοσίρο Μόρι.

«Αποφασίσαμε να απέχουμε από την ψηφοφορία», είπε ο Κοΐτσι Κάτο στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή του την απόφαση «έντιμη υποχώρηση», στην οποία κατέληξε αφ' ενός επειδή, όπως είπε, δεν ήταν τελικά σίγουρος πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιζόταν, αφ' ετέρου γιατί μία τέτοια προσπάθεια θα είχε σοβαρές συνέπειες σε «νεαρότερους και πιο ευάλωτους βουλευτές και στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Κοΐτσι Κάτο, του ανθρώπου που πριν μία βδομάδα είχε αποκαλέσει τον Γιοσίρο Μόρι «ανάξιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα», δε φάνηκαν αρκετά πειστικές, αλλά μάλλον ως αποτυχημένες προσπάθειες για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Και αυτό για αρκετούς λόγους. Μεταξύ αυτών το γεγονός πως μέρες προτού οι Κοΐτσι Κάτο και Σαντατόσι Οζάτο (δευτεροκλασάτο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος) υπογράψουν πριν μία βδομάδα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση σημαντικού αριθμού βουλευτών όχι μόνον εντός του κυβερνώντος κόμματος αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης... Επιπλέον, λίγες ώρες προτού ο Κοΐτσι Κάτο ανακοινώσει πως τελικά αυτός και οι υποστηριχτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, το «δεξί του χέρι», ο Σαντατόσι Οζάτο, είχε γνωστοποιήσει πως γίνονταν επαφές με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιοσίρο Μόρι, με στόχο την εξεύρεση μίας «συμφωνίας που θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή»... Οι κακές γλώσσες του ιαπωνικού Κοινοβουλίου έλεγαν χτες πως αυτή η «αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία» μεταξύ των δελφίνων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του συνεργάτη του πρωθυπουργού δεν ήταν άλλη παρά η εξασφάλιση της παραίτησης του Μόρι πριν το τέλος της θητείας του...

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι την τελευταία στιγμή δεν παρέλειπε να δηλώνει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Γνωρίζω τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητάς μου. Ομως προτίθεμαι να ανταποκριθώ στις ευθύνες μου», είπε μιλώντας χτες στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής. Μάλιστα, σ' αυτή την ομιλία του ο Μόρι φάνηκε συμβιβαστικός, επαινώντας μία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ανεξάρτητος βουλευτής, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έγκριση των νομοσχεδίων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και παράλληλα να αναζητηθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση με διάλογο ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ και ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Σήμερα, αρχίζει η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το αίτημα του φυλακισμένου Κούρδου ιδρυτή και ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να ακυρωθεί η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε το 1999.

Η υπόθεση επαναφέρει στη δημοσιότητα το κουρδικό ζήτημα, αλλά και την «πίεση» προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τη θανατική ποινή. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει «βάλει στο ψυγείο» την απόφαση της εκτέλεσης δι' απαγχονισμού του Οτσαλάν, ώσπου το δικαστήριο που εδρεύει στη γαλλική πόλη αποφανθεί σχετικά με την υπόθεση.

Η «γραμμή» των δικηγόρων του Οτσαλάν βασίζεται στο ότι απήχθη και η δίκη του έγινε υπό όρους που την κατέστησαν άδικη.

Ως γνωστό, ο Οτσαλάν «συνελήφθη» -δηλαδή απήχθη από πράκτορες της ΜΙΤ- μετά την αποχώρησή του από την Ελληνική πρεσβεία της Κένυας, και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και «φόνους» των τουλάχιστον 33 χιλιάδων νεκρών του κουρδικού πολέμου (η πλειοψηφία των οποίων ήταν Κούρδοι, αλλά αυτό δεν απασχόλησε τους δικαστές...). Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κύρωσε την απόφαση.

«Υπήρξαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σε τουλάχιστον 12 διαφορετικά σημεία», δηλώνει ένας από τους δικηγόρους του, ο Ντογκάν Ερμπάς.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «αναμένεται», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και διπλωμάτες να αποφασίσει υπέρ της αίτησης Οτσαλάν, καθώς το ζήτημα «συνδέεται» με την ευρωπαϊκή πίεση προς την Τουρκία για την αναμόρφωση του νομικού της συστήματος πριν η Αγκυρα αρχίσει τη διαπραγμάτευση, για να ενταχθεί στην ΕΕ, όποτε κι αν η διαδικασία αυτή αρχίσει. Ωστόσο το -συμμετέχον στην κυβέρνηση- Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης πιέζει έντονα για την εκτέλεση του έγκλειστου στο Ιμραλι Οτσαλάν.

Οι δικηγόροι της Τουρκίας δεν αποκαλύπτουν ποια υπερασπιστική γραμμή θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο Στρασβούργο θα μεταφερθούν με κρατικά κονδύλια γυναίκες - συγγενείς πεσόντων Τούρκων στρατιωτών στη διάρκεια του πολέμου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αστυνομία της τουρκικής πόλης Βαν προχώρησε στις συλλήψεις τουλάχιστον 100 υποστηρικτών και μελών του μεγαλύτερου νόμιμου κόμματος των Κούρδων στην Τουρκία, του Λαϊκού Δημοκρατικού (είναι γνωστό και ως Χαντέπ). Οι συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιβολής θανατικής ποινής.

ΡΩΣΙΑ
Εκλογές κυβερνήτη στο Καλίνινγκραντ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Την Κυριακή, 19 Νοέμβρη, διεξήχθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για τη θέση του κυβερνήτη της περιοχής Καλίνινγκραντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Βαλτική. Σημαντική νίκη κατά του πρώην κυβερνήτη κατήγαγε ο υποστηριζόμενος από τις αριστερές δυνάμεις Βλαντίμιρ Γεγκόροφ.

Η περιοχή Καλίνινγκραντ συμπεριλήφθηκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ μετά τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας (πριν από τον πόλεμο - Ανατολική Πρωσία) και ήταν ένα από τα προπύργια του κράτους στη Δύση, ισχυρή βάση του πολεμικού ναυτικού. Μετά την καταστροφή της ΕΣΣΔ, η περιοχή αυτή βρέθηκε αποκομμένη από τη Ρωσική Ομοσπονδία, πράγμα που δημιούργησε πολλά προβλήματα, μεταξύ τους και η αύξηση της εγκληματικότητας. Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς διάδοσης των ναρκωτικών και του ΕΪΤΖ. Ετσι λοιπόν, το όνομα του πρώην κυβερνήτη, Λεονίντ Γκορμπένκο, αναφερόταν τα τελευταία χρόνια στον Τύπο σε στενή σχέση με εγκληματικές ομάδες. Γι' αυτό και πάνω από το 57% των ψηφοφόρων υποστήριξε την εκλογή του διοικητή του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής, ναύαρχου Βλαντίμιρ Γεγκόροφ. Η εκλογή αυτή δείχνει καθαρά την τάση που σημειώθηκε στη Ρωσία μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με την προώθηση στην εξουσία ατόμων που υπηρέτησαν στις «δυναμικές» υπηρεσίες - στρατιωτικοί και στελέχη των διαφόρων ειδικών υπηρεσιών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συχνά οι πολίτες της χώρας, αγανακτισμένοι από την ασυδοσία των «δημοκρατών» της δημιουργημένης από τον Γιέλτσιν ελίτ, πιστεύουν ειλικρινά στην ικανότητα των εκπροσώπων των στρατιωτικών, διαπαιδαγωγημένων επί σοβιετικής εξουσίας, ότι θα είναι πιο κοντά στα συμφέροντά τους και περιμένουν απ' αυτούς την «επιβολή της τάξης» και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Στο μεταξύ, πρέπει να σημειώσουμε την αύξηση των αριστερών διαθέσεων στην κοινωνία της Ρωσίας. Ετσι, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης έδειξε ότι, «αν γίνονταν εκλογές για την Κρατική Δούμα, το Νοέμβρη», υπέρ του ΚΚΡΟ θα ψήφιζε το 37% των ψηφοφόρων, το 21% υπέρ του φιλοπροεδρικού κόμματος «Εντίνστβο», 11% υπέρ της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων» (που συνενώνει τα υπολείμματα των «δημοκρατών» μ' επικεφαλής τον πρωτεργάτη των καταστροφικών «μεταρρυθμίσεων» Α. Τσουμπάις) και 6% υπέρ του ΦΔΚΡ του Β. Ζιρινόφσκι.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Μαζικό «όχι» στα κυβερνητικά σχέδια νέων ιδιωτικοποιήσεων

Associated Press

ΣΕΟΥΛ.-

Μαζική συγκέντρωση αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια για «αντιμετώπιση» της οικονομικής ύφεσης, που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη Νότια Κορέα, με το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής πολλές χιλιάδες εργάτες σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας, Σεούλ.

Μπροστά στο πλήθος πολλών χιλιάδων εργαζομένων, που φώναζαν συνθήματα όπως «Αγώνας» και «Αλληλεγγύη», συνδικαλιστικά ηγετικά στελέχη προειδοποίησαν πως θα προβούν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές του ερχόμενου μήνα, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση προβληματικών ή μη δημόσιων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, υποβάλλοντας για ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.

«Είστε έτοιμοι να παλέψετε μέχρι την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας» ρώτησε τους διαδηλωτές ο Λι Ναμ-σουν, επικεφαλής της ισχυρής «Ομοσπονδίας Κορεατικών Συνδικάτων». Η απάντηση που πήρε δεν ήταν παρά η διαβεβαίωση για αποφασιστικό αγώνα από το συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς πολλοί εργαζόμενοι προεξοφλούν πως η ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο προβληματικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων θα έχει ως βασική συνέπεια μία νέα δραματική αύξηση της ανεργίας, που πλήττει - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία... - από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον 910.000 οικογένειες και ξεπερνά το 4,1%...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ