Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7829

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οι Θέσεις του ΚΚΕ απαντούν στις αναζητήσεις της νεολαίας

Τα μηνύματα του Συνεδρίου, η πρόταση διεξόδου του Μετώπου για το σοσιαλισμό, ακουμπούν νεανικές ανησυχίες, απαντούν σε αναζητήσεις και αγωνίες, τροφοδοτούν και προσανατολίζουν ριζοσπαστικές διαθέσεις, σημειώνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, συζητώντας με το «Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  11

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κατά του ΝΑΤΟ

Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Βαλκανικής Συνάντησης Κομμάτων και Κινημάτων, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και έχει θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Στη Συνάντηση, της οποίας οι εργασίες και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι η πρώτη αυτής της έκτασης και περιεχομένου, μετέχουν εκπρόσωποι δεκάδων κομμάτων και κινημάτων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Χτες, πρώτη μέρα της Συνάντησης, παρουσίασε τις Θέσεις του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος, «κλείνοντας» την εισήγησή του, υπογράμμισε: «Το Κόμμα μας είναι πεπεισμένο ότι αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητα για τους λαούς της περιοχής μας η συγκρότηση μιας Βαλκανικής "συμμαχίας" κομμάτων, μαζικών οργανώσεων, συνδικάτων ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον πόλεμο, στην αδικία και εξάρτηση που αυτό σπέρνει. Καλούμε, λοιπόν, όλες τις προοδευτικές, αντιιμπεριαλιστικές, διεθνιστικές κι επαναστατικές δυνάμεις της περιοχής να πάρουν μέρος σ' αυτήν την προσπάθεια».


ΣΕΛ.  6  -  7

ΝΟΕΜΒΡΗΣ '73
Παρακαταθήκη αγώνα τα οράματά του

Τα οράματα του Πολυτεχνείου ζουν μέσα στους αγώνες της εργατικής τάξης, της αδάμαστης νεολαίας, όλων των καταπιεσμένων, ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Παλαιστίνη. Ενάντια στις βάσεις και το ΝΑΤΟ. Εμπνέουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον εργάσιμο χρόνο, την κοινωνική ασφάλιση, στην εκπαίδευση, την υγεία, που επιβάλλει το κεφάλαιο. Μ' αυτά τα οράματα πορεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας σ' όλη την Ελλάδα, για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που μας άφησε παρακαταθήκη για το σήμερα. Μια παρακαταθήκη που οδηγεί στο δρόμο του κοινωνικοπολιτικού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, για να διαφεντέψει ο λαός τον τόπο του.


ΣΕΛ.  2

Προσφορά

Η Μ.Π. πρόσφερε προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου 10.000.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς για την αγορά Γραφείων



ΠΑΜΕ
Αγωνιστική αντεπίθεση τώρα!

Σε μαζική και αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το ΠΑΜΕ


ΣΕΛ.  8   -   9
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Σε κίνδυνο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα

Με πρόσχημα την «τρομοκρατία», η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς άσκησης κρατικής τρομοκρατίας, προωθώντας γοργά νομοθετικές αλλαγές που καταργούν θεμελιακά λαϊκά δικαιώματα και ενσωματώνουν τις αξιώσεις των Αμερικανών στο ελληνικό δίκαιο


ΣΕΛ.  14  -  15
ΑΡΘΡΟ 24
Μαζικό «όχι» στην αντιδραστική αναθεώρηση

Μέτωπο αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές για το περιβάλλον αλλαγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργείται, καθώς, όσο περισσότεροι ανακαλύπτουν την ουσία των αλλαγών αυτών, τόσο αυξάνονται και μαζικοποιούνται οι αντιδράσεις


ΣΕΛ.  24   -   25

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ