Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Προσωρινή παράταση ζωής στην κυβέρνηση;

TOKIO.-

Πυρετώδεις παρασκηνιακές συμφωνίες αλλά και η σκληρή διαμάχη ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φαίνεται πως δίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, παράταση ζωής στην «εύθραυστη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι...

Ο 61χρονος Κοΐτσι Κάτο, πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που πρωτοστάτησε στις αρχές της περασμένης βδομάδας στις προσπάθειες κυβερνητικών βουλευτών να ψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιοσίρο Μόρι, έκανε χτες στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας να αποχωρήσει αυτός και άλλα ηγετικά στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που αντιτίθονταν στη συνέχιση διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιοσίρο Μόρι.

«Αποφασίσαμε να απέχουμε από την ψηφοφορία», είπε ο Κοΐτσι Κάτο στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή του την απόφαση «έντιμη υποχώρηση», στην οποία κατέληξε αφ' ενός επειδή, όπως είπε, δεν ήταν τελικά σίγουρος πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιζόταν, αφ' ετέρου γιατί μία τέτοια προσπάθεια θα είχε σοβαρές συνέπειες σε «νεαρότερους και πιο ευάλωτους βουλευτές και στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Κοΐτσι Κάτο, του ανθρώπου που πριν μία βδομάδα είχε αποκαλέσει τον Γιοσίρο Μόρι «ανάξιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα», δε φάνηκαν αρκετά πειστικές, αλλά μάλλον ως αποτυχημένες προσπάθειες για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Και αυτό για αρκετούς λόγους. Μεταξύ αυτών το γεγονός πως μέρες προτού οι Κοΐτσι Κάτο και Σαντατόσι Οζάτο (δευτεροκλασάτο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος) υπογράψουν πριν μία βδομάδα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση σημαντικού αριθμού βουλευτών όχι μόνον εντός του κυβερνώντος κόμματος αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης... Επιπλέον, λίγες ώρες προτού ο Κοΐτσι Κάτο ανακοινώσει πως τελικά αυτός και οι υποστηριχτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, το «δεξί του χέρι», ο Σαντατόσι Οζάτο, είχε γνωστοποιήσει πως γίνονταν επαφές με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιοσίρο Μόρι, με στόχο την εξεύρεση μίας «συμφωνίας που θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή»... Οι κακές γλώσσες του ιαπωνικού Κοινοβουλίου έλεγαν χτες πως αυτή η «αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία» μεταξύ των δελφίνων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του συνεργάτη του πρωθυπουργού δεν ήταν άλλη παρά η εξασφάλιση της παραίτησης του Μόρι πριν το τέλος της θητείας του...

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι την τελευταία στιγμή δεν παρέλειπε να δηλώνει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Γνωρίζω τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητάς μου. Ομως προτίθεμαι να ανταποκριθώ στις ευθύνες μου», είπε μιλώντας χτες στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής. Μάλιστα, σ' αυτή την ομιλία του ο Μόρι φάνηκε συμβιβαστικός, επαινώντας μία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ανεξάρτητος βουλευτής, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έγκριση των νομοσχεδίων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα και παράλληλα να αναζητηθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση με διάλογο ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ