ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΕ επιταχύνει την επέλαση στον πολιτισμό

Η ταχύτερη προώθηση της πολιτικής που επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου στον τομέα του πολιτισμού θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του Συμβουλίου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού της ΕΕ, που θα γίνει στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

Σε δύο βασικά άξονες θα κινηθεί η σύνοδος: 1) Να δοθεί «ώθηση» στη «διαδικασία της ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού», διότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα για μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στον πολιτισμό». Σημειώνεται, όμως, ότι το «ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη έχει καθορίσει τις αναγκαίες δράσεις για τη μεγιστοποίηση της συμβολής των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρώπης 2020».

Δηλαδή, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» αποτελεί το μεσοπρόθεσμο «μπούσουλα» της ΕΕ για τη νέα επέλαση σε εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις, η ψηφιοποίηση του πολιτισμού κάθε άλλο παρά αποσκοπεί σε... «πρόσβαση στον πολιτισμό», αλλά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής - με δημόσιο χρήμα - ώστε να κερδοσκοπεί πάνω της το κεφάλαιο. Αυτό κρύβεται πίσω και από την επισήμανση ότι «ένας από τους βασικούς τομείς που περιλαμβάνονται στην ατζέντα είναι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και η περαιτέρω ανάπτυξη της Europeana (...) Μετά από λιγότερο από 4 χρόνια, επιτρέπει ήδη την πρόσβαση σε 20 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, και έχει γίνει όλο και πιο διαδραστικό».

2) Να προωθηθεί το καινούριο «φρούτο» της ΕΕ στον πολιτισμό, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», που δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η εφαρμογή της ασυδοσίας του κεφαλαίου και στη σύγχρονη δημιουργία, μέσω της επιβολής των «ελευθεριών» του στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Οπως το θέτει η ΕΕ, «οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ικανότητα αυτών των τομέων για την προώθηση της διακρατικής κυκλοφορίας έργων, τη διακρατική κινητικότητα των καλλιτεχνών και τη δημιουργία μεγαλύτερου κοινού».

Καλοκαιρινές λυρικές «διαδρομές»

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το Μπαλέτο της Λυρικής

Agapios+art'foto'stories*

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το Μπαλέτο της Λυρικής
Νέες παραγωγές όπερας, βραδιές μπαλέτου, εκπαιδευτικά προγράμματα και «ταξίδια» εκτός Αθηνών συνθέτουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που παρουσιάστηκε χτες. Σήμερα (8μμ) ξεκινούν οι παραστάσεις του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - αίθουσα Α. Τριάντη, με το αριστουργηματικό μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Παρουσιάζεται (9-13/5), σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Λυρική κομίζει τον «Τροβατόρε» του Βέρντι (10,12,13,14/6), σε σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - φωτισμούς του Στέφανο Πόντα, με το βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στον ίδιο χώρο (26-29 Ιούλη) η ΕΛΣ θ' ανεβάσει την «Τόσκα» του Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Ούγκο Ντε Ανα, με την Ντανιέλα Ντεσί στον ομώνυμο ρόλο. Τα έργα «Διωγμένος» (Ευαγγελία Τόνια) και «Ο Φρόυντ για εκείνη» (Ιωσήφ Βαλέτ), που προέκυψαν από το διαγωνισμό σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ, μαζί με την «Παλίρροια» (Μπ. Μπλάχερ) παρουσιάζονται (21,23/6) στο Θέατρο «Ολύμπια», όπου στις 14,15/7 ξεδιπλώνονται οι χορογραφίες νέων χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Αξιοσημείωτες και οι βραδιές χορού στη Ρωμαϊκή Αγορά (30/6, 1/7), σε χορογραφίες του Ρ. Τζανέλλα πάνω σε δύο κοντσέρτα για πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν.

Με «Μποέμ» του Πουτσίνι ταξιδεύει η Οπερα της Βαλίτσας, στις παραστάσεις της στα αρχαία θέατρα Μεσσήνης (6,7/7) και Οινιάδων - Αιτωλοακαρνανίας (13/7) - σε συνεργασία με το «Διάζωμα» - και στο Φεστιβάλ Ναυπλίου (1/7), ενώ το Μπαλέτο της ΕΛΣ εμφανίζεται με το «Ολοι χορεύουν βαλς» στη Σύρο (19,21,22/7) και η Οπερα Στούντιο στην Αντίπαρο (9/6). Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία» (παραστάσεις με τον «Κουρέα της Σεβίλλης» σε οκτώ σχολεία της Αττικής μέχρι τα μέσα Ιούνη), παραστάσεις της Οπερας Στούντιο (1-2/6, θέατρο «Ολύμπια») και της Σχολής Χορού ΕΛΣ (6-7/7) κ.ά.

Ελληνογαλλική συνεργασία

«Ο συνένοχος θεατής»
«Ο συνένοχος θεατής»
Μετά από δύο επιτυχημένα θεατρικά «Low Budget Festival», το Γαλλικό Ινστιτούτο και το www.tospirto.net θα παρουσιάσουν στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» τα παρακάτω θεατρικά έργα Γάλλων συγγραφέων, σκηνοθετημένα από Ελληνες:

25-27/5: «Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» του Νταβίντ Λεσκότ. Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Αριστοτέλης Ρήγας. Σκηνικά: Κλεοπάτρα Κατσαλή. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη. Η χρεοκοπία ως κατάσταση, αυτοκαταστροφή. O άνθρωπος βάλλεται από τη συνεχόμενη αλλαγή της ζωής του, καθώς ο εντεταλμένος εκκαθαριστής καταμετρά την περιουσία του. Ενα σημερινό «παραμύθι», στο οποίο το πρόσωπο συρρικνώνεται σε μερικά χιλιοστά.

28-30/5: «Ο συνένοχος θεατής» του Φαμπρίς Μελκιό. Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας. Σκηνοθεσία: Ελλη Παπακωνσταντίνου. Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας. Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου - Τέλης Καρανάνος. Κίνηση: Pauline Huguet. Φωτισμοί: Αντριαν Φρίλινγκ. Παίζουν: Αγγελος Καλίνογλου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Αλκης Ζούπας. Ενα ερωτικό τρίγωνο, μια δημοσιογραφική διείσδυση στα άδυτα του ιδιωτικού βίου. Η συνάντηση φαντάζει σαν μεγάλη ερωτική ιστορία, αλλά ο σαρκασμός του συγγραφέα αποδεικνύει ότι πρόκειται για ασήμαντη, σημερινή ιστορία.

31/5, 1,2/6: «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» του Ρεμί ντε Βος. Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος. Φωτισμοί: Δημήτρης Νασιάκος. Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα. Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου. Μουσική επιμέλεια-επεξεργασία: Δημήτρης Γαλανόπουλος. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρλέν Σαΐτη. Η μάνα, ο γιος και ο παιδικός του έρωτας. Μια μαύρη κωμωδία που ξεκινά από την αποτέφρωση της γιαγιάς και καταλήγει σε ένα γάμο.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Ωρα έναρξης: 9 μ.μ. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά σήμερα: www.mcf.gr, καταστήματα «Public», και στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210.3418.579 (Δευτέρα -Παρασκευή 11πμ-2μμ).

Ισοι «ψηφιακοί» και μη «μικρομηκάδες»

Αργησαν αλλά, μάλλον, θα πράξουν το αυτονόητο οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Από τη φετινή, 35η διοργάνωση (17 - 22/9) οι ψηφιακές ταινίες και οι ταινίες γυρισμένες σε φιλμ θα διαγωνίζονται σ' ένα ενιαίο διαγωνιστικό εθνικό πρόγραμμα.

Η θετική αυτή εξέλιξη, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των νέων κινηματογραφιστών, αφότου η ψηφιακή τεχνολογία ήρθε να «λύσει» τα χέρια τους με διάφορους τρόπους, κυρίως οικονομικούς, δίνει τέλος σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό των ταινιών ανάλογα με το μέσο που γυρίστηκαν! Ετσι, για χρόνια, το φεστιβάλ αντιμετώπιζε, ουσιαστικά, ως «κατώτερες» τις ψηφιακές ταινίες θεωρώντας - για αδιευκρίνιστους λόγους - το μέσο αποτύπωσης της εικόνας... σαν «καλλιτεχνικό» κριτήριο! Δημιουργώντας, ταυτόχρονα, πλήθος προβλημάτων στους νέους κινηματογραφιστές, οι οποίοι, αν ήθελαν η ταινία τους να έχει κάποια «τύχη», ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, προσέφευγαν με μεγάλο κόστος στην αναζήτηση φιλμ ή στη μετατροπή της ψηφιακής αποτύπωσης σε φιλμ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη και λιτή ανακοίνωση του φεστιβάλ και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες - στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάολος - πλησιάζοντας προς τη διοργάνωση. Πάντως, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο 35ο Φεστιβάλ της Δράμας ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μάη.

Η ΟΜΑΔΑ «MotusTerrae» επανέρχεται στον προβληματισμό της για τη θεατρική συνύπαρξη πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Με σπαράγματα μνήμης δημιουργεί μια νέα «πραγματικότητα», στην παράσταση «Ιχνη», που παρουσιάζεται έως 29/5 (κάθε Δευτέρα, Τρίτη, 9.30μμ) στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννη». Σύλληψη - σκηνοθεσία Γιάννη Κωνσταντακόπουλου. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Ελεάννα Παπανικολοπούλου. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Κίνηση: Σάσα Κωνσταντακοπούλου. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Δημοσιογραφική Ερευνα: Γιάννης Σεφεριάδης. Ερμηνεύουν: Ελένη Κάκκαλου, Ελένη Ντρογκούλη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Στράτος Τρογκάνης, Αποστόλης Ψαρρός. Θέμα της παράστασης είναι τα ίχνη των τελευταίων τριάντα χρόνων της ιστορίας μας.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με 13 σύγχρονες ελληνικές ταινίες, παραγωγής από το 2009 μέχρι το 2012, πραγματοποιούν (έως 30/5) στο Βερολίνο (στον κινηματογράφο «Arsenal»), το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μεταξύ των ταινιών του φεστιβάλ είναι και το «Attenberg», που θα προβληθεί (10/5) παρουσία της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Τσαγκάρη.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου σήμερα (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), όπου για πρώτη φορά συνυπάρχουν συνθέσεις των Keith Jarrett, Oscar Peterson (Thelonius Monk), George Crumb, Friedrich Gulda, Claude Debussy, J. S. Bach, A. Παπαστεφάνου («Από Εβενο κι από Μετάξι»). Είσοδος ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ