ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Λησταρχεία με πατέντα

Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

Στο παρά πέντε της διαδικασίας για το νέο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχώρησε χτες και σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας.

Το νέο δάνειο φτάνει στα 812,5 εκατ. ευρώ και προορίζεται για την ανακύκλωση - αποπληρωμή εντόκων γραμματίων που λήγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το επιτόκιο που «πρόσφεραν» οι τραπεζίτες διαμορφώθηκε στο 4,86% και οι τόκοι για το εξάμηνο φτάνουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της ληστείας που συντελείται μέσα από την υπερσυσσώρευση κρατικού χρέους αποτυπώθηκε και στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2011.

Οι δαπάνες τους για τους τόκους - χώρια τα χρεολύσια - απογειώθηκαν στα 16,35 δισ. ευρώ (από 13,22 δισ. ευρώ για το 2010) με ποσοστό διόγκωσης 23,6%. Στα χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους δαπάνησαν ακόμη τουλάχιστον 62,5 δισ. ευρώ !

Το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) έφτασε για το 2011 στα 79 δισ. ευρώ, πάνω από το 36% του παραγόμενου ΑΕΠ !

Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, Ασφάλιση, Πρόνοια κ.λπ.) διαμορφώθηκαν στα 51,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 11 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τις δαπάνες για το κρατικό χρέος!

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διαβούλευση για τους αποθηκευτικούς σταθμούς

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τιμολόγησης αποθηκευτικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, θέτει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 9 του Μάρτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Θα ακολουθήσει η γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και η διαμόρφωση των ειδικότερων ρυθμίσεων, Κώδικες κλπ.

Οι αποθηκευτικοί σταθμοί αποτελούν ουσιαστικά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ίδια η ΡΑΕ σημειώνει ότι «κύριος σκοπός της λειτουργίας ενός αποθηκευτικού σταθμού είναι η ελαχιστοποίηση των απορρίψεων παραγωγής από ΑΠΕ» και ότι «οι σταθμοί αυτοί, λόγω της ευελιξίας τους, θα μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην υποστήριξη της λειτουργίας του Συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ».

Παρ' ότι οι λεπτομέρειες μένει να καθοριστούν, είναι δεδομένο ότι οι ιδιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο και όφελος από τους αποθηκευτικούς σταθμούς.

Μεγάλο κλήρο ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ...

Πολιτική ...μεγέθυνσης του αγροτικού κλήρου, δηλαδή δημιουργίας μεγαλοαγροτών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην Εκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ», ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές και πιστωτικές διευκολύνσεις για μεγέθυνση του κλήρου ιδίως στους νέους αγρότες, τη δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας γης και μέτρα αποθάρρυνσης για όσους έχουν γη και δεν την καλλιεργούν. Τούτο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και της επιχειρηματικής γεωργίας.

Την πολιτική συγκέντρωσης της αγροτικής γης προωθεί εδώ και χρόνια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρου. Αλλωστε, προ ετών επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε η ίδρυση τράπεζας γης, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απεργάστηκε προτάσεις για το πώς θα επιδοτηθεί η αγορά αγροτικής γης. Το θέμα είχε συζητηθεί πριν δύο χρόνια και στον «κοινωνικό διάλογο» στο Ζάππειο, όπου είχε τεθεί ανάμεσα στα άλλα και το ενδεχόμενο της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες. Το ίδιο προτείνει και ο Αλ. Τσίπρας... Επίσης, η φορολόγηση της αγροτικής γης σε όσους δεν είναι επαγγελματίες αγρότες είναι κάτι που ανάμεσα στα άλλα προωθεί και η τρόικα και το στηρίζουν και στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο Αλ. Τσίπρας προτείνει εδώ μέτρα αποθάρρυνσης σε όσους έχουν γη και δεν την καλλιεργούν... Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αγρότες δεν πουλάνε εύκολα τη γη τους. Το ίδιο συμβαίνει με όσους κατέχουν αγροτική γη αλλά ζουν στα αστικά κέντρα. Ομως, η ΕΕ και τα μονοπώλια απαιτούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου προωθούν πολιτική επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια λίγων, με κάθε μέσο. Η μικρομεσαία αγροτιά θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική βίαιου ξεκληρίσματος και ξεπουλήματος της γης της, εξαιτίας του μνημονίου, της νέας ΚΑΠ και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Και έρχεται μέσα σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει τη μεγέθυνση του κλήρου! Κανένα συμφέρον κανένα όφελος δεν έχει η φτωχομεσαία αγροτιά από μια τέτοια πολιτική. Η λύση βρίσκεται στην πάλη για τη δημιουργία της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.


Κ. Δ.


ΕΣΕΕ
Υποκρισία χωρίς τέλος

Στη λογική της πρόκλησης και της υποκρισίας συνεχίζει να κινείται η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία έχοντας σπεύσει να συμμετάσχει στο στημένο «διάλογο» με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για την κατακρεούργηση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, έχοντας δώσει απλόχερα την ανοχή της στις πολιτικές της στήριξης των μονοπωλίων στο όνομα της «εξόδου της χώρας από την κρίση», εμφανίζεται τώρα να ...αφουγκράζεται την αγωνία και την αγανάκτηση των χιλιάδων εμπόρων.

Προχτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, το ΔΣ αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό «μεταφέροντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο για εσωτερική παύση πληρωμών» και περιμένει, λέει, «παρέμβαση». Η υποκρισία και η διγλωσσία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας δεν έχει πάτο. Περιμένει, τάχα, παρέμβαση από την κυβέρνηση που με τις πολιτικές της πετάει στο περιθώριο, στη φτώχεια και στην ανεργία χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους! Δείχνει να συμμερίζεται την αγανάκτηση που οδηγεί σε αναζήτηση αντιδράσεων μεταξύ των οποίων και στάση πληρωμών. Από την άλλη μεριά δηλώνει ότι «συντασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομίας...»! Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι παραμένουν «νομοταγείς πολίτες» καθώς, δηλώνουν, «σεβόμαστε τους νόμους του κράτους», αλλά «απαιτούμε» τάχα «το σεβασμό του δικαιώματός μας στην επιβίωσή μας» και «αποδεχόμαστε τις θυσίες στο όνομα της ανάκαμψης της χώρας, απορρίπτουμε, όμως, το ρόλο του άψυχου "πιονιού" σε ένα παιχνίδι με προσυμφωνημένο τέλος».

Πίσω από την προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΣΕΕ να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, είναι ολοφάνερος ο βρώμικος ρόλος που παίζουν συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σαν κι αυτή. Στηρίζοντας απροκάλυπτα τις πολιτικές του γκρεμίσματος των μισθών και των συντάξεων, του βίαιου εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, επιχειρεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση και να αποπροσανατολίσει το κίνημα των ΕΒΕ, στην προκειμένη περίπτωση, από την ουσία, τους υπαίτιους και τους στόχους αυτών των πολιτικών.

Οι ΕΒΕ πρέπει να καταγγείλουν και να απομονώσουν τέτοιες πλειοψηφίες και μαζί με το ταξικό λαϊκό κίνημα, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ να διεκδικήσουν την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των εκφραστών τους.


Μ. Ζ.

ΛΙΓΝΙΤΗΣ
Σύντομα η απόφαση της ΕΕ

Η επισήμανση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι η υπό τελική διαμόρφωση συμφωνία με την ΕΕ για την είσοδο ιδιωτών στο λιγνίτη προϋποθέτει την πώληση 4-6 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και υδροηλεκτρικών σταθμών, συνδυάστηκε χτες με την προσπάθεια χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών ώστε να αποδεχτούν το νέο γύρο ξεπουλήματος της δημόσιας ενεργειακής περιουσίας. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου επανήλθε στην πρόθεση για αύξηση του «λιγνιτικού πόρου» που αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες, σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του νομού Φλώρινας και τους δημάρχους Φλώρινας και Αμύνταιου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τους ενημέρωσε ότι υπογράφηκε η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων του λιγνιτωρυχείου Νοτίου Πεδίου Αχλάδας και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μελλοντική μετεγκατάσταση των τριών οικισμών που συνδέονται με το λιγνιτωρυχείο.

Ακόμη, σύντομα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης για την ανάθεση εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ