ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μαχητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Η αγροτιά διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην ολέθρια πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα

Από την κινητοποίηση του προηγούμενου Σαββάτου

MotionTeam

Από την κινητοποίηση του προηγούμενου Σαββάτου
Την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση και έχει κοινή μήτρα την Ευρωπαϊκή Ενωση και την εξουσία των μονοπωλίων, καταδίκασαν οι αγρότες και οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες που το μεσημέρι του Σαββάτου συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε μέσα στο χώρο της «AGROTICA».

Αγρότες και αγρότισσες από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αντάμωσαν με τους αγρότες της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης, με τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ και παλεύει να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να περάσει στα χέρια του λαού ο πλούτος που παράγει και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μια γροθιά δυνατή, όλοι μαζί, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) σε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που συναποφασίζουν, υλοποιούν και στηρίζουν τις πολιτικές που τους αφανίζουν ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα για τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα - σφαγείο που χτυπούν ανεξαίρετα όλο το λαό. Μαζί στο μετερίζι του αγώνα θα βρεθούν και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Φλεβάρη και στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, κλιμακώνοντας την πάλη για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους, οι αγρότες ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές, για 100% ασφάλιση της παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ, είπαν ΟΧΙ στα χαράτσια και τις ποσοστώσεις.

Η μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε, με τα τρακτέρ να ανοίγουν το δρόμο, ολοκληρώθηκε μέσα στην «AGROTICA», όπου αγρότες και εργάτες, ΕΒΕ και νεολαίοι, έβαλαν φωτιά και έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, στη φτώχεια και την πείνα.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου χαιρέτισαν από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η Βιργινία Τατσούδη.

Κεντρικός ομιλητής ο Ρίζος Μαρούδας, από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, απάντησε σε όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους αγρότες, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δήθεν «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα». Οπως είπε, «έχουμε μεγάλη εμπειρία αγροτικών αγώνων και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήσαμε το κατακτήσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Βάλαμε φρένο στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την ΚΑΠ, την οποία εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι μεγάλοι μαζικοί και μαχητικοί αγώνες».

Απάντηση έδωσε και σε όσους ακόμη και σήμερα προσπαθούν να παραπλανήσουν τους αγρότες πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελός τους μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ, σε όσους παρουσιάζουν ως φιλοαγροτικό το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες να αποδεχθούν ως αναπόφευκτη την πορεία ενίσχυσης των καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων. «Η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον βρίσκονται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κάτω από τον εργατικό λαϊκό έλεγχο, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών τροφίμων, για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία», είπε.


Αυταπάτες στην αγροτιά σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυταπάτες, άγνοια ή κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δικαιολογήσει την ευρωλαγνία του με την πρόταση του για τον αγροτικό τομέα; Το πιθανότερο όλα μαζί ισχύουν.

Αγνοεί ή δε θέλει, να δει τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, μετά από 30 χρόνια στην ΕΕ και συνειδητά αποσιωπά την αιτία. Που είναι η πολιτική της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αλήθεια δύο από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης έκλεισαν και αν στο παρελθόν κάναμε εξαγωγές, τώρα εισάγουμε πάνω από το 50% των αναγκών μας, γιατί έτσι αποφάσισε η ΚΑΠ της ΕΕ με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ζάχαρης. Το ίδιο γίνεται με το αγελαδινό γάλα, επιβάλλει ποσόστωση 800.000 τόνους, όταν ο λαός χρειάζεται 1.500.000 τόνους. Παράγουμε μια σειρά καλά και ποιοτικά προϊόντα, και δεν μας έλειψαν ούτε τα πιστοποιημένα, ούτε τα σήματα ποιότητας. Ομως παραμένουν απούλητα, γιατί η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ, που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές φτηνότερων ίδιων προϊόντων. Δηλαδή, αν και παράγουμε καλά σε πληθώρα (πατάτες, λάδι, κρασί, πορτοκάλια, κηπευτικά κ.ά.) σαπίζουν στο χωράφι. Γιατί για τον εμποροβιομήχανο οι εισαγωγές αποφέρουν υψηλότερα κέρδη. Αυτόν υποστηρίζει και προωθεί η ΕΕ του κεφαλαίου.

Καλλιεργεί, λοιπόν, αυταπάτες και κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΕ του κεφαλαίου μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και να είναι υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, όταν έχει αποφασίσει τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, που επιδοτεί τα στρέμματα γης, δηλαδή τους μεγαλοϊδιοκτήτες - μεγαλοαγρότες, στην κατεύθυνση πλήρους κυριαρχίας τους στην παραγωγή και ιδιοκτησία.

Κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική στην κυβέρνηση, για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και για διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων. Μα η ένταξη στην ΕΕ, που στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει συμφωνία και υλοποίηση της ΚΑΠ, που έχει ως στρατηγική τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών μονάδων, μέσα από την καταστροφή των μικρών και μεγάλου αριθμού μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό υλοποιεί και ο νέος νόμος «περί συνεταιρισμών», που δημιουργεί συνεταιρισμούς ΑΕ και Αγροτικές Συμπράξεις αποκλειστικά για την ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Αλλά και αυτά ακόμη τα αιτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της ΚΑΠ, όπως αναφέρει, κοροϊδεύει. Γιατί από αυτά μερικά τα θέτει - διεκδικεί σήμερα και το συνεπές αγροτικό κίνημα, ξέροντας όμως και τονίζοντας, ότι εντός της ΕΕ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και γι' αυτό θέτει ζήτημα πάλης, αλλά και αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η λέξη και πολύ περισσότερο το περιεχόμενο σύγκρουσης με την ΕΕ είναι κάτι το άγνωστο και πολύ περισσότερο είναι αδιανόητη η αποδέσμευση.

Δε φαίνεται και δε θέλει να βγάλει συμπεράσματα, ότι η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και στον αγροτικό τομέα, είναι το αποτέλεσμα της ένταξης και παραμονής της χώρας στην ΕΕ και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που σαπίζει και αποτελεί φρένο στην ανάπτυξη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιατί, αστική διαχείριση και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που ευνοεί το κεφάλαιο και τους μεγαλοαγρότες, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό μερικά από τα αιτήματα που θέτει (πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας, ενιαία πρότυπα και σήματα ποιότητας, στροφή σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, προώθηση εξαγωγών, μάρκετινγκ, επιμόρφωση νέων αγροτών και ενίσχυση της επιχειρηματικής τους προσπάθειας με γενναία κίνητρα κ.ά.) τα παρουσιάζει η μαύρη και αντιδραστική κυβέρνηση και ο κ. Σκανδαλίδης για να σώσουν την αγροτιά από την καταστροφή!

Σε ό,τι αφορά την κρατικοποίηση της ΑΤΕ είναι ουτοπία και κοροϊδία ότι θα σώσει τη μικρομεσαία αγροτιά από την καταστροφή, αφού είναι η ΑΤΕ κάτω από κρατικό έλεγχο, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Λειτουργεί ληστρικά, έχει ρουφήξει τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς και γι' αυτό είναι υποθηκευμένο το 70% των αγροτικών νοικοκυριών. Μόνο με αλλαγή τάξης στην εξουσία μπορεί να αλλάξει ρόλο και η ΑΤΕ.

Εξάλλου, ανάλογες προτάσεις με αυτές του Αλ. Τσίπρα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης (Agrotica) για το τραπεζικό σύστημα και την ΑΤΕ κάνουν και αστοί οικονομολόγοι. Σε μερικές χώρες (π.χ. Βρετανία) έχουν κρατικοποιηθεί τράπεζες, με την οικονομική κρίση, για να ικανοποιήσουν στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου, την αναπαραγωγή και τη στήριξη της διαδικασίας μεγέθυνσής του, διευκολύνοντας συνδιαλλαγές κράτους με επιχειρηματίες.

Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της οικονομίας και στον αγροτικό.

Μόνο η αποδέσμευση από την ΕΕ, η διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και οικονομία, για την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας για να ικανοποιήσει τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων.


Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ