Κατάργηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και μαζικές ανατιμήσεις στους φόρους λαϊκής κατανάλωσης και κατοικίας, προβλέπει μεταξύ άλλων έκθεση του ΔΝΤ
Σχέδια για μαζική εξαθλίωση του λαού προωθεί το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, με την αντιλαϊκή λίστα να συμπληρώνεται καθημερινά από μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εκπροσώπους των μονοπωλίων, συνολικά από το πολιτικό προσωπικό και τους άλλους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να χρεώσουν στο κλιμάκιο του ΔΝΤ την κατάρτιση της νέας αντιλαϊκής λίστας, είναι όμως ολοφάνερο ότι πρόκειται για απόλυτα κοινές επεξεργασίες, στο όνομα της διάσωσης του κεφαλαίου με χρεοκοπία του λαού. Σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χτες έχουν περιλάβει μπαράζ από νέους, πρωτοφανούς βαρβαρότητας, αντιλαϊκούς φόρους, στον αντίποδα των φοροελαφρύνσεων, μαζί και των εισφοροαπαλλαγών που χαρίζουν στα μονοπώλια.
Συγκεκριμένα:
Συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια
Το μπουγιουρντί για το «κούρεμα» στα χρέη της πλουτοκρατίας, θα το πληρώσει ο λαός με νέα μέτρα και μεγαλύτερη φτώχεια |
Τα επόμενα βήματα που προβλέπεται να γίνουν, είναι η παρουσίαση της συμφωνίας στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης τις επόμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα. Στις 13 Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση θα εξαγγείλει δημόσια πρόσκληση στους ιδιώτες «επενδυτές» και τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμμετάσχουν στη συμφωνία, η οποία προβλέπει ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας, τα οποία θα είναι εγγυημένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με μεσοσταθμικό επιτόκιο κοντά στο 3,7% - 3,8%.
Τα νέα αυτά ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, και όχι το ελληνικό, όπως ισχύει για τα παρόντα, γεγονός που σημαίνει ότι αν το ελληνικό Δημόσιο βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, οι πιστωτές, θα μπορούν να απαλλοτριώσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Η απαξίωση - το κούρεμα - των τιμών των ομολόγων αναμένεται να φτάσει στο 70% της παρούσας αξίας, καθώς τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στην αγορά στο 40% - 45% της ονομαστικής τους τιμής.
Η καταστροφή κεφαλαίου, που συντελείται με το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεν είναι τίποτα μπροστά στη διαφαινόμενη χρεοκοπία του ελληνικού λαού, δεδομένου ότι η συμφωνία με τους πιστωτές συνοδεύεται με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Συντηρούνται τα σενάρια για μικρότερη «Ζώνη του ευρώ»
Κλιμακούμενες αναταράξεις και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ και στο εσωτερικό των κρατών - μελών προκαλεί η κρίση και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», τουλάχιστον 40 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού φέρονται να διαφωνούν με το δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, με την πλειοψηφία τους να ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ.
Αξιοποιώντας αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οξύνει τους εκβιασμούς στο λαό να αποδεχτεί τη σφαγή του, λέγοντας για την Ελλάδα ότι «τον Μάρτιο θα δούμε εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ή όχι». Επαναλαμβάνει, ακόμα, ότι «στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αποφασίσαμε με τον Ελληνα ομόλογό μου, τον κ. Βενιζέλο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα που δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα, προκειμένου να λάβει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας».
Παράλληλα με τους εκβιασμούς, πυκνώνουν και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Φριτς Μπρόις, σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», προτείνει στην Ευρωζώνη να ανήκουν πλέον μόνον έξι έως επτά χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, ενδεχομένως και Φινλανδία) και η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.
Ο Ρούντολφ Μπέμλερ, μέλος του ΔΣ της Bundesbank, εκτιμάει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αθήνας ή ακόμη και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις χρηματαγορές», ενώ ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, της «Fitch», εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα βγει από την Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μαζικής εξόδου κεφαλαίων και κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον του ευρώ κρίνεται στην Ιταλία.
Στη Βουλή αναμενόταν να φτάσει χτες ή σήμερα η δικογραφία για τα «μαγειρεμένα» στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Την υπόθεση χειρίστηκε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, ο οποίος σκόνταψε σε πολιτικά πρόσωπα και σύμφωνα με το νόμο «περί ευθύνης υπουργών» κατέθεσε το αίτημα για διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας, για να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να το ζητήσουν με τις υπογραφές τους 60 βουλευτές. Στη συνέχεια, τη σχετική απόφαση παίρνει η Ολομέλεια της Βουλής, με φανερή ψηφοφορία και με σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το σημερινό «Ποντίκι» καταγράφει τα εξής αποτελέσματα στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου: ΝΔ 19%, ΠΑΣΟΚ 9,5%, ΚΚΕ 9%, ΛΑ.Ο.Σ. 4%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, ΔΗΜΑΡ 8%, ΔΗ.ΣΥ 2%, το Αρμα Πολιτών 2%, η Χρυσή Αυγή 2%, άλλο κόμμα 4%, Λευκό/αποχή 19,5%, αναποφάσιστοι 10%.