ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οριστικοποιούν το διπλό αντιλαϊκό πακέτο

Στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης θα καταληχθούν τα μέτρα για την «τρύπα» του 2011 και το νέο μνημόνιο

Εργατική αντεπίθεση τώρα, για να μην περάσουν αλυσίδες στο λαό
Εργατική αντεπίθεση τώρα, για να μην περάσουν αλυσίδες στο λαό
Με την απόλυτη συγκατάθεση και των τριών αστικών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στο λαό το κύμα των προαποφασισμένων νέων μέτρων, η τελική διαμόρφωση των οποίων θα γίνει στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Λ. Παπαδήμο, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει δυο διαδοχικά πακέτα:

  • Το πρώτο πακέτο αφορά στα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που θα επιβληθούν μέσα στο 2012, στο όνομα του «εξορθολογισμού» του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5-10% του ΑΕΠ. Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Φλεβάρη και θα εφαρμοστούν άμεσα. Παράλληλος στόχος είναι η δημιουργία εφεδρικού κεφαλαίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αποκλίσεων στον προϋπολογισμό του 2012.

Μεταξύ άλλων, ετοιμάζουν:

-- Δραστικές περικοπές στον τομέα της Υγείας και ειδικά στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

-- Σαρωτικές περικοπές πλήθος προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος η περιστολή κατά 1,7 δισ. ευρώ των επιδομάτων που λαμβάνουν άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.ά.

-- Εξοικονόμηση κονδυλίων από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος είναι να γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 10.000 απολύσεις εργαζομένων, με κατάργηση 100 φορέων.

-- Περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες.

-- Καταιγισμό από φόρους (αύξηση ΦΠΑ για φάρμακα - τρόφιμα, παραπέρα μείωση αφορολόγητου, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.) μέσω του νέου φορολογικού συστήματος, το βασικό κορμό του οποίου σκιαγράφησε χτες η έκθεση του ΔΝΤ.

  • Το δεύτερο πακέτο αφορά στη λήψη νέων μέτρων, ύψους πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014 που θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα «πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες» για το «κούρεμα» των ελληνικών ομόλογων και το νέο μνημόνιο, τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, διαβεβαιώνοντας ότι «η συμφωνία θα γίνει με τη συν-απόφαση και των τριών αρχηγών». Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή αναμένεται να παρουσιάσει την τελική «έκθεσή» του και το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της τρόικας.

Οπως σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα οριστικοποιηθούν τα εξής:

-- Οι μειώσεις των μισθών και οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση του «μισθολογικού κόστους» τουλάχιστον κατά 20%, με τη μείωση του κατώτατου μισθού, το «ψαλίδισμα» των συλλογικών συμβάσεων, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων (τριετίες) και την κατάργηση ή μείωση του 13ου - 14ου μισθού.

-- Οι δραστικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.Με τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και τη μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων, 15% μεσοσταθμικά.

-- Οι δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.Με μειώσεις μισθών από 10% μέχρι 50% για τους 250.000 εργαζόμενους που υπάγονται σε καθεστώς «ειδικών μισθολογίων».

-- Το πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών.Ο προσανατολισμός είναι να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές και όχι «κοινές».

Τα νέα πακέτα θα παρουσιαστούν από την ελληνική κυβέρνηση στο προσεχές Γιούρογκρουπ και θα αποτελέσουν ένα είδος «προσυμφώνου» για την ενεργοποίηση του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ στους τραπεζικούς ομίλους που θα συμμετέχουν στο PSI.

Θέλουν φτηνότερα εργατικά χέρια

Τους κύριους στόχους κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για την ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρουσίασε αναλυτικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν. Με συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην «Καθημερινή», σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε «παρεμβάσεις» για τη μείωση του κατώτατου μισθού, το «ψαλίδισμα» των κλαδικών συμβάσεων και την περικοπή του 13ου - 14ου μισθού.

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον μηχανισμό καθορισμού των μισθών, στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων (...) Αναμένουμε να υπάρξει ένας συνδυασμός παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στομισθολογικό μηχανισμό για να γίνει πιο ευέλικτος», σημείωσε ο Π. Τόμσεν. Ο ίδιος, περιγράφοντας με ακρίβεια τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, σημείωσε:«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και πιο άμεσες παρεμβάσεις. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στον κατώτατο μισθό και πιθανώς στον 13ο και 14ο μισθό».

Ο Π. Τόμσεν παράλληλα πρόσθεσε: «Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών (...) Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος». Ουσιαστικά, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 20%, όπως ακριβώς ζητάνε οι βιομήχανοι και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο «μείωσης του κράτους» και να προχωρήσει άμεσα «στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών», εξετάζοντας «την πιθανότητα αναγκαστικών απολύσεων» δημοσίων υπαλλήλων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένο το «ναι» σε σφαγή μισθών και Συμβάσεων

Σιγοντάρει παράλληλα την οριστική κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το δικό της ηχηρό «ναι» στη σφαγή των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου, επαναβεβαιώνει η ηγεσία της ΝΔ, που είναι στοχοπροσηλωμένη στην υπεράσπιση των γενικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δημαγωγικές μεγαλοστομίες περί «κόκκινων γραμμών», στη χτεσινή δήλωση του Γ. Μιχελάκη δε γίνεται η παραμικρή αναφορά σε μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι σε αυτά η ΝΔ έχει δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εστιάζοντας τα άσφαιρα πυρά της κατά των «μονομερών αποφάσεων» υπουργών, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και άλλα. «Σε μια μεταβατική κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», ήταν η δημαγωγική κορόνα του εκπροσώπου, που δεν παραλείπει ταυτόχρονα να επισημάνει ότι «η ΝΔ παραμένει σταθερή στη συμφωνία» για στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Δεν έχουμε διαφορές στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική», δήλωσε ευθέως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, προϊδεάζοντας για την υπερψήφιση του νέου μνημονίου και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στον Realfm) παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι στην οικονομία, αυτή που προτείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου ή αυτή που προτείνει το ΚΚΕ».

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ συνεχίζει το ψηφοθηρικό παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων, καθώς από τη μια κραδαίνει τις δήθεν «εναλλακτικές προτάσεις» για την αποφυγή της νέας περικοπής των επικουρικών συντάξεων, ενώ από την άλλη πλειοδοτεί στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την προώθηση νέου Ασφαλιστικού, που θα καταργεί επί της ουσίας την Κοινωνική Ασφάλιση και θα τη μετατρέπουν σε ανταποδοτική. «Ιδέες για πιο ανταποδοτικό σύστημα μας βρίσκουν σύμφωνους», τόνισε και χτες ο τομεάρχης Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, μετά τη νέα συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας για τις επικουρικές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αναλάβει ευθύνη κάθε εργαζόμενος και κλάδος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη εκπροσώπου της τρόικας σχετικά με τους μισθούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και η ΕΕ. Το έγκλημα είναι αποφασισμένο και οι εκβιασμοί έτοιμοι. Κάθε εργαζόμενος, κάθε κλάδος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του στην οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ