ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Νέα απάντηση στον αντισοβιετισμό

Κυκλοφόρησε στη Λιθουανία ο πρώτος τόμος του «Βιβλίου της Μνήμης», που περιέχει στοιχεία για τα θύματα των λεγόμενων «αδελφών του δάσους», δηλαδή των ντόπιων συνεργατών της ναζιστικής Γερμανίας, που έδρασαν στη Λιθουανία, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της και την επανένωσή της με τη Σοβιετική Ενωση, σκοτώνοντας Λιθουανούς που υποστήριζαν τη σοβιετική εξουσία. Ετσι, την περίοδο από 1944-1954 οι Λιθουανοί συνεργάτες των ναζί, που είχαν ντυθεί την «προβιά» του «μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας», σκότωναν ολόκληρες οικογένειες αγροτών, κομματικών στελεχών, δασκάλων και μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) της Λιθουανίας. Οι ομάδες αυτές εξαρθρώθηκαν οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ σήμερα η εγκληματική δράση τους χαρακτηρίζεται από τις αντικομμουνιστικές αρχές ως «απελευθερωτική» και «ηρωική».

Απάντηση σ' αυτήν την επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας δίνει το βιβλίο που εκδόθηκε, στο οποίο αναφέρονται στοιχεία για 20.000 θύματα των «αδελφών του δάσους», από τους οποίους οι 6.000 ήταν γυναίκες και περίπου 1.000 ήταν παιδιά.

Οι εκδότες του «Βιβλίου της Μνήμης» μαζί με το κίνημα «Λιθουανία χωρίς ναζισμό» απευθύνθηκαν στο λαό της Λιθουανίας ζητώντας στοιχεία για να συνεχίσουν τη συγκέντρωση του υλικού, που θα εκδοθεί σε δεύτερο βιβλίο.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ - ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Ακόμα και τώρα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τον αριθμό των επιβατών

ΡΩΜΗ.--

Ενδεχομένως σήμερα να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του «Costa Concordia» και να συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση των 17 αγνοούμενων, ενώ άλλες δύο σορούς εντόπισαν χτες οι διασώστες στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 15, από τους οποίους οι 7 δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί. Οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι αγνοούμενοι ζωντανοί είναι μηδαμινές, καθώς έχουν περάσει δέκα ημέρες αφότου το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» προσέκρουσε σε ύφαλο στην ακτή του νησιού Τζίλιο κοντά στην Τοσκάνη της Ιταλίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 μέτρων και να πλημμυρίσει νερά. Μετά από την ανεύθυνη στάση, όπως όλα δείχνουν, του πλοιάρχου και το ανεκπαίδευτο πλήρωμα, πραγματική «ανθρώπινη Βαβέλ», λόγω της τακτικής των εφοπλιστών, να παίρνουν με εξευτελιστικά μεροκάματα εργάτες, τις περισσότερες φορές θύματα του διεθνούς δουλεμπορίου, το ατύχημα εξελίχτηκε σε τραγωδία, ενώ απειλείται και με καταστροφή το περιβάλλον.

Σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα αποφασίστηκε να προχωρήσει η απομάκρυνση 2.380 τόνων μαζούτ από το κρουαζιερόπλοιο, καθώς το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει. Επίσης αρχίζει και η διαπάλη για τις αποζημιώσεις και το τι θα απογίνει το ίδιο το πλοίο.

Πάντως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αλλάξει, καθώς φέρεται πως στο πλοίο υπήρχαν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες, κάτι το οποίο αρνούνται οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Costa Crociere». Ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι δήλωσε την Κυριακή πως υπάρχει ενδεχόμενο να βρίσκονται και λαθρεπιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, καθώς αναζητείται από την οικογένειά της μια γυναίκα από την Ουγγαρία που δεν ήταν στη λίστα επιβατών.

ΚΟΥΒΑ
Καταδικάζει τη συκοφαντική εκστρατεία δυσφήμισης

ΑΒΑΝΑ.--

Τη συκοφαντική εκστρατεία δυσφήμισης καταγγέλλει η Κούβα σε ό,τι αφορά τον κρατούμενο Βίλμαν Βιγιάρ Μεντόζα, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε νοσοκομείο της χώρας από γενική σηψαιμία. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, υπάρχουν αποδείξεις και καταθέσεις που αποδεικνύουν πως ο ίδιος δεν ήταν ούτε «αντιφρονούντας» ούτε έκανε απεργία πείνας, όπως δημοσίευσαν διεθνή αστικά μέσα ενημέρωσης. Ο Βιγιάρ - κάτοικος ενός δήμου του Σαντιάγο ντε Κούμπα - καταδικάστηκε αφού επιτέθηκε και τραυμάτισε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αντιστάθηκε στη σύλληψή του και επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις. Μετά την εγκληματική του αυτή ενέργεια, για την οποία καταδικάστηκε, άρχισε να δημιουργεί επαφές με τις αντεπαναστατικές δυνάμεις που τον έκαναν να πιστέψει πως η ένταξή του σε τέτοιες ομάδες θα του επιτρέψει να αποφύγει τη Δικαιοσύνη.

Ως απαράδεκτες χαρακτήρισε η Κούβα τις δηλώσεις της ισπανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ και του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σε ό,τι αφορά το θάνατο του Βιγιάρ, καθώς και παρόμοιες που έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Με παρόμοιο τρόπο απέρριψε τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής και επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ τολμά να καταδικάζει την Κούβα, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και συνολικά στον πλανήτη. Υπενθύμισε πως από το Γενάρη του 2010 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί 90 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αναμένουν την εκτέλεσή τους άλλοι 3.222.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία συνδικαλιστή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι δολοφονίες συνδικαλιστών, βασικό εργαλείο τρομοκράτησης εναντίον του εργατικού κινήματος, συνεχίζονται αδιάλειπτες παρά το «δημοκρατικό πέπλο» με το οποίο επιχειρεί να καλύψει τη χώρα ο συντηρητικός πρόεδρος Χοσέ Μανουέλ Σάντος. Τελευταίο θύμα ηγετικό στέλεχος της Εργατικής Συνδικαλιστικής Ενωσης (USO), του κύριου κολομβιανού συνδικάτου του πετρελαϊκού τομέα.

Ο Μαουρίτσιο Αρεδόνδο, 36 ετών, ηγέτης της USO στην επαρχία του Πουτουμάγιο (Νοτιοδυτική Κολομβία, στα σύνορα με τον Ισημερινό), εκτελέστηκε εν ψυχρώ, όπως και η γυναίκα του Χάνεθ Ορντόνιες Καρλοσάμα στο σπίτι τους μπροστά στα παιδιά τους στις 19/1 το βράδυ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συνδικάτου που κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και την εταιρεία «Ecopetrol» για την εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια που επιδεικνύουν στις συνεχείς καταγγελίες των συνδικάτων για τις απειλές και τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των συνδικαλιστών εκ μέρους ακροδεξιών και παραστρατιωτικών.

Η Κολομβία έχει από τα χειρότερα ποσοστά φόνων συνδικαλιστών στον κόσμο. Το 2011 δολοφονήθηκαν 29 συνδικαλιστές, ενώ ο Αρεδόνδο είναι ο πρώτος για το 2012.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Την απολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 5 Φλεβάρη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Η συνέλευση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα γίνει απολογισμός για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και προγραμματισμός δράσης για το 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ