ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Βάρβαρη αστυνομική επιχείρηση σε φτωχογειτονιά

Από τη βάρβαρη επίθεση της στρατιωτικής αστυνομίας, με εντολή του κυβερνήτη του Σάο Πάολο
Από τη βάρβαρη επίθεση της στρατιωτικής αστυνομίας, με εντολή του κυβερνήτη του Σάο Πάολο
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Αστυνομικές δυνάμεις και η στρατιωτική αστυνομία εισέβαλαν την Κυριακή σε φτωχογειτονιά στην επαρχία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, 78 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη, στην κοινότητα «Πινειρίνιο» εκδιώκοντας με βάρβαρο τρόπο περίπου 9.000 ανθρώπους, που λόγω της ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας για στέγη είχαν πριν από οκτώ χρόνια προχωρήσει στην κατάληψη έκτασης (φέρεται να ανήκει σε επιχείρηση που έχει χρεοκοπήσει) όπου και έχτισαν σιγά σιγά τα φτωχικά σπίτια τους.

Οι κάτοικοι προσπαθώντας να απαντήσουν στη βάρβαρη επίθεση τουλάχιστον 2.000 αντρών των δυνάμεων καταστολής, από το έδαφος και τον αέρα, υπερασπίστηκαν τα σπίτια τους και ακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις. Εγιναν τουλάχιστον 16 συλλήψεις ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με καταγγελίες του Μετώπου Αντίστασης που έχουν συστήσει οι κάτοικοι, από πλαστικές σφαίρες έχει σκοτωθεί ένα τρίχρονο παιδάκι και ένας ενήλικας, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Την αστυνομική επιχείρηση που διέταξε ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, κατήγγειλε το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα με ανακοίνωσή του που σημειώνει ότι η σύγκρουση στο Πινειρίνο αποκαλύπτει την ταξική φύση του προβλήματος της στέγης. Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση εκδηλώθηκε και κύμα αλληλεγγύης στην πόλη του Σάο Πάολο αλλά και άλλες πόλεις, καθώς το ζήτημα καταλήψεων γης είναι συχνό φαινόμενο στη Βραζιλία, αφού τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλη δυνατότητα να μπορέσουν να στεγαστούν. Επίσης, επικριτική είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΚΚ Βραζιλίας «Φερμέλιο».

Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση φαίνεται να είναι μέρος σχεδίου των αρχών της Βραζιλίας να «ανακτήσουν τον έλεγχο» σε φτωχογειτονιές της χώρας, προκειμένου να ...βελτιώσουν την εικόνα της ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στενό «μαρκάρισμα» από τις ΗΠΑ

BΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εντονες πιέσεις για «συνέχιση» του διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα άσκησε ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, που βρισκόταν στη Σερβία το τελευταίο τετραήμερο, πιέζοντας παράλληλα τους Σέρβους αξιωματούχους αφ' ενός να καταργήσουν «τις παράλληλες διοικητικές δομές» των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου και αφ' ετέρου να συμφωνήσουν στη συμμετοχή του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου σε περιφερειακούς οργανισμούς...

Ο Ρίκερ ισχυρίστηκε ότι τάχα οι ΗΠΑ δεν ζητούν από το Βελιγράδι να απεμπολήσει τα νόμιμα αυτοκυριαρχικά δικαιώματά του όπως αυτά καταγράφονται στην προ 13ετίας απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον οδηγούν ξεκάθαρα - για μία ακόμη φορά - προς αυτή την κατεύθυνση...

Ο Ρίκερ ερωτηθείς από Σέρβους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι εάν μπορεί η κυβέρνηση Ομπάμα να πείσει την Πρίστινα να διαπραγματευτεί επί του σχεδίου τεσσάρων σημείων του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέφερε και πάλι το ζήτημα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτών των συνομιλιών πρέπει να είναι «η εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις επαφές που είχε ο Ρίκερ στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ζήτησε ξανά να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Αναχώρησε για τις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ζητώντας από τους Υεμενίτες «να τον συγχωρήσουν για τυχόν ελλείψεις τα 33 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία». Ο Σάλεχ, και η οικογένειά του, εξασφάλισαν πλήρη αμνηστία ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της εξουσίας στην αντιπολίτευση, μετά τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, έπειτα από περισσότερους από 8 μήνες σκληρών συγκρούσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους καταγγέλλοντας τη χορήγηση αμνηστίας και ζητώντας δίκη και καταδίκη του Σάλεχ και των συνεργατών του.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 5 Φλεβάρη, θα εκλεγεί τελικά ο Πρόεδρος της Φινλανδίας καθώς την Κυριακή ο Σάουλι Νιινίστε, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Εθνικός Συνασπισμός» του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν έλαβε το 37% των ψήφων έναντι του υποψηφίου των Πρασίνων Πέκκα Χάαβιστο που έλαβε το 18,8% των ψήφων.

ΡΩΜΗ.-- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί και φορτηγών σε πολλές πόλεις της Ιταλίας ενάντια στην απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την επιβολή νέων φόρων, καθώς και στις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου. Οι οδηγοί ταξί είχαν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σειρά κινητοποιήσεων, ενώ οι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν 5ήμερη διαμαρτυρία. Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν με κλείσιμο των καταστημάτων τους την 1η Φλεβάρη, ενώ οι δικηγόροι έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 23 και 24 Φλεβάρη με συνέχεια το Μάρτη.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε χτες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να εγκαταστήσει μόνιμο γραφείο στη Φουκουσίμα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του πυρηνικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Στο μεταξύ, ομάδα σεισμολόγων από το πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακοίνωσε χτες ότι υπάρχει 75% πιθανότητα να σημειωθεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα σεισμός άνω των επτά Ρίχτερ μέχρι το 2016.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Με μεγάλη αποχή το «ναι» στην ΕΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

«Γλυκόπικρη» γεύση είχε για τους Ευρω-ενωσιακούς ιμπεριαλιστές το θετικό αποτέλεσμα του προχτεσινού δημοψηφίσματος στην Κροατία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αφού «ΝΑΙ» απάντησε το 66,27% από το μόλις 43,51% του εκλογικού σώματος (περίπου 1.960.000 άνθρωποι) που προσήρθε τελικά στις κάλπες.

«ΟΧΙ» στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ είπε το 33,13% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κρίθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Ιβο Γιοσίποβιτς, σαν «καθοριστικό» για την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» της Κροατίας και το «ευρωπαϊκό μέλλον», ο οποίος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στo μεγάλο ποσοστό αποχής...

Θετικά ήταν τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ με πρώτη την επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον που χαιρέτισε την εξέλιξη ως «ιδιαίτερα θετική», ενώ παρόμοια αντίδραση είχαν ηγέτες της περιοχής, όπως οι πρόεδροι Σερβίας, Σλοβενίας και Μαυροβουνίου που σχολίασαν ότι πρόκειται για «βήμα με ευεργετικές συνέπειες για όλη την περιοχή».

Στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 1992 στην Κροατία (με θέμα την αποχώρηση της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία της χώρας) είχε συμμετάσχει το 84% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί από τις επιθέσεις των ισλαμιστών...

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Δραματική επιδείνωση της κατάστασης ανασφάλειας και αβεβαιότητας προκαλεί στη βόρεια Νιγηρία το αιματηρό μπαράζ 20 εκρήξεων που εξαπέλυσαν την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Κάνο φανατικοί ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» προκαλώντας το θάνατο 185 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 150 ήταν πολίτες και οι 32 αστυνομικοί.

Ο νέος φόρος αίματος δε φαίνεται να σταματά εδώ καθώς όλα δείχνουν πως οι ισλαμιστές είναι αποφασισμένοι να πυκνώσουν τις επιθέσεις τους αυξάνοντας κάθε φορά περισσότερο τα θύματα που προκαλούν, εξυπηρετώντας ενδεχομένως τα συμφέροντα της ντόπιας ελίτ αλλά και ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εποφθαλμιούν την πλήρη εκμετάλλευση του μεγάλου ορυκτού και φυσικού πλούτου της Νιγηρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η αστυνομία εντόπισε 10 αυτοκίνητα γεμάτα σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών και πάλι στην πόλη Κάνο...

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν είχε νωρίτερα μεταβεί στο Κάνο για να... επιθεωρήσει τις περιοχές όπου έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις. Συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον εμίρη της πόλης, Αντο Μπαγέρο και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντάς πως θα ενισχύσει την ασφάλεια στην πόλη...

Πέρα από το φονικό βομβιστικό μπαράζ των ισλαμιστών της «Μπόκο Χάραμ» την περασμένη Παρασκευή, άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές βράδυ στη βόρεια πολιτεία Μπάουτσι από διαφορετικές επιθέσεις ισλαμιστών...

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία «κατά του ναρκεμπορίου»

ΛΑ ΠΑΖ.--

Η Βολιβία υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία για τον έλεγχο και την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κόκας στο έδαφος της πρώτης, για την «καταπολέμηση του ναρκεμπορίου» με τεχνολογική βοήθεια και παροχή δορυφορικών φωτογραφιών από την Ουάσιγκτον και το Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η συμφωνία, την οποία οι τρεις χώρες είχαν διαπραγματευτεί τον Απρίλη του 2011, μονογράφηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Βολιβίας Βιλφρέδο Τσάβες, τον σύμβουλο της πρεσβείας της Βραζιλίας Μαρσέλ Μπιάτου και τον Αμερικανό επιτετραμμένο Τζον Κρίμερ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βολιβίας «ABI». Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται τρία μόλις χρόνια μετά την αποπομπή του Αμερικανού πρέσβη από τη Βολιβία με την κατηγορία ότι ενεχόταν σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες και φαίνεται να σηματοδοτεί μια αλλαγή στις σχέσεις Βολιβίας - ΗΠΑ, παρόλο που η βολιβιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί επεμβάσεις στα εσωτερικά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ