ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση για τα φοροχαράτσια

Στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια

Μια δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, που στέλνει στο «εκτελεστικό απόσπασμα» χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) με συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, 25 του Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, που στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την καταδίκη μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν θα πτωχεύσουμε εμείς για να σωθούν τα χρέη του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν τρομοκρατούμαστε από την κινδυνολογία για την εκταμίευση κάθε δόσης. Τα έχουμε ξανακούσει. Οι ίδιοι που τα λένε αυτά μας οδηγούν στην καταστροφή».

Η ΟΒΣΑ τονίζει στο αγωνιστικό της κάλεσμα, ότι «τα αλλεπάλληλα φορολογικά χαράτσια έγιναν μια θηλιά που σφίγγει σιγά - σιγά το λαιμό μας και επιταχύνει το λουκέτο σε χιλιάδες μικρομάγαζα».

Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το εξής:

  • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις ανθρώπινες. «Οχι» στις απολύσεις και την εφεδρεία.
  • Να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις και όχι οι δανειστές τοκογλύφοι.
  • Γενικεύουμε το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, εμποδίζουμε τη διακοπή του ρεύματος στα σπίτια, στα μικρομάγαζα και τις βιοτεχνίες.
  • «Οχι» στη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την ισοπέδωση των συντάξεων.
  • Κανένας άνεργος, είτε απολύθηκε απ' τη δουλειά του είτε έκλεισε το μαγαζί ή τη βιοτεχνία του, να μη μείνει χωρίς υγεία, περίθαλψη, πρόνοια και τα αναγκαία να ζήσει την οικογένειά του.
  • Φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με 45%.
  • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε λαϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • «Οχι» στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια.
  • «Οχι» στη λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων που παραδίδει ολόκληρους κλάδους στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Διόγκωση των «επιδοτήσεων» στο ΔΝΤ!

Νομοθετική «κύρωση» για επιπλέον «κεφάλαια συνεισφοράς» ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Σε απόλυτη συνέπεια με τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους απέναντι στο λαό, όσο και με τις στρατηγικές επιλογές και τις συμμαχίες τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση «συνεισφοράς» της στο ΔΝΤ με επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ!

Για το συγκεκριμένο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, που τώρα έρχονται να την περιβάλουν και με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης που κατάθεσαν στη Βουλή στο νομοσχέδιο «κύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του ΔΝΤ σχετικά με την 14η Γενική Αναθεώρηση των μεριδίων συμμετοχής και τη μεταρρύθμιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου».

Η συμμετοχή του ελληνικού κράτους από 1,3 δισ. ευρώ σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR) - χρηματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ - εκτινάσσεται στα 2,4 δισ. SDR, με το ποσοστό της διόγκωσης να ξεπερνά το 84%! Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις 2 Νοέμβρη 2011 (1 SDR=1,14082 ευρώ) η πρόσθετη δαπάνη ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Το κονδύλι θα καλυφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας με τη μορφή άτοκου δανείου, που με τη σειρά του έρχεται να διογκώσει και το «υπό κουρά» κρατικό χρέος τους. Με τη νομοθετική ρύθμιση, η συγκυβέρνηση έρχεται να θωρακίσει τη θέση του κράτους και της ντόπιας πλουτοκρατίας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.

ΕΦΕΤ
Αποσύρονται μανιτάρια της «Lidl»

Αποσύρονται από τα ράφια της αλυσίδας «Lidl» μανιτάρια τα οποία δεν είχαν υποβληθεί σε επαρκή θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα να μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για το προϊόν με την ονομασία πώλησης «μανιτάρια 1 διαλογής ολόκληρα συσκευασμένα, 400 γρ. Freshona» και ημερομηνία λήξης 31.12.2014. Ως παραγωγός εμφανίζεται πολωνική επιχείρηση και σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές το πρόβλημα εντοπίστηκε στη γραμμή παραγωγής του προϊόντος και υπήρχε τους τελευταίους δέκα - έντεκα μήνες. Το θέμα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές για την παρακολούθηση του συγκεκριμένου περιστατικού. Στο μεταξύ, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

«ΛΙΣΤΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ»
Ξετσιπωσιά και εμπαιγμός

Απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα βάσανα του λαού και ομολογία για το εύρος της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης είναι η «λίστα» του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα 4.152 φυσικών προσώπων μεγαλοφοροφυγάδων του μακρινού παρελθόντος με συνολικά φέσια ύψους 14,9 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για λίστα κενή περιεχομένου. Αφορά σε περιπτώσεις φυσικών προσώπων, για τα οποία κατά καιρούς έχουν διενεργήσει αλλεπάλληλους «ελέγχους» και που βέβαια δεν απέδωσαν το παραμικρό, για τα επίσημα φέσια που δεκαετίες ολόκληρες ξέμειναν στα αζήτητα. Η λίστα περιλαμβάνει διάφορους «σκελετούς», ονόματα όπως αυτό του Κοσκωτά, άλλους πρώην εμφανιζόμενους μεγαλομετόχους και διαχειριστές επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων έρχεται ταυτόχρονα με τη ρύθμιση για την εξόφληση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 42 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα για το κυνήγι της «μαρίδας», για τους εκατοντάδες χιλιάδες εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες. Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν επίσης την ενεργοποίηση ιδιωτικών μηχανισμών είσπραξης για τον εντοπισμό τυχόν περιουσιακών στοιχείων.

ΠΑΣΕΒΕ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΕ

Νέες κινητοποιήσεις σε ΔΕΗ και διόδια, αύριο και την Παρασκευή

Θεώρηση όλων των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαίτησαν χτες δυνάμεις της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) στη Μεσσηνία, που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη, από τις 8 έως τις 9 το πρωί, στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ στην Καλαμάτα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφορά περί τους 350 χιλ. ασφαλισμένους συνολικά, οι οποίοι είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι λόγω των χρεών τους προς το Ταμείο, σε μια περίοδο που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι ζουν με δανεικό «χρόνο».

Σε ανακοίνωσή της, η τοπική επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ, προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις:

  • Αύριο Τετάρτη, 25 του Γενάρη, συγκέντρωση στις 10 το πρωί στη ΔΕΗ, μαζί με την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ, ενάντια στο χαράτσι και τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Την Παρασκευή 27 του Γενάρη, ανοίγει τα διόδια στην Ασέα, στις 3 μετά το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση στα σωματεία, η δράση με τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ, ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και τους αγρότες ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Ζητά αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εγκριση σχεδίου συγχώνευσης

Στην αναμενόμενη έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης των τραπεζών Αlpha και Eurobank προχώρησε χτες η λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μεγαλομέτοχοι των δυο τραπεζών επανεξετάζουν το αρχικό σχέδιό τους στη βάση και των νέων δεδομένων που προκύπτουν μετά και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μαζικά λουκέτα σε ΔΟΥ

Σε εφαρμογή του σχεδίου συρρίκνωσης του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη διάλυση των 6 Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα και Γιάννενα και με αρμοδιότητα τον έλεγχο επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 1 εκατ. μέχρι 9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι αρμοδιότητες, από το Φλεβάρη του 1012, μεταφέρονται στις κατά τόπους ΔΟΥ, σε αυτές δηλαδή που απομένουν μετά και τα λουκέτα που ήδη έχουν μπει σε 60 από αυτές. Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν περιλάβει ρύθμιση για τη διενέργεια «ελέγχων» μεγάλων επιχειρήσεων από ιδιωτικές εταιρείες - ελεγκτές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ