ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το τσάκισμα του λαού

Οι εσωκομματικές διεργασίες καθορίζονται από την αναγκαιότητα να μείνει αρραγές το αστικό μέτωπο στον αντεργατικό πόλεμο

Μέσα σε κλίμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, με το σύνολο των στελεχών, ωστόσο, να συνηγορούν υπέρ της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επέλασης και στήριξης της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. «Χρειάζεται η ενεργή στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να κλειδώσει η ιστορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που επιχειρεί απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, κρατάει σταθερά το τιμόνι στο ξεδίπλωμα της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Χτες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εκλογή νέου προέδρου με κάλπες από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ο ίδιος δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος. Επίσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον προσεχή Ιούνιο. Οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος διάδοχος στην προεδρία, Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δυο τους λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής νέου προέδρου, θέση που στήριξαν στη χτεσινή συνεδρίαση και τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Τ. Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης και Π. Κουκουλόπουλος), τα οποία στηρίζουν εσωκομματικά τον Ευ. Βενιζέλο.

Στόχος συνολικά της ηγεσίας, αλλά και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα να επιβληθούν τα νέα μέτρα σφαγής του λαού από την κυβέρνηση συνεργασίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια, ζήτησε «χωρίς δεύτερες σκέψεις», οι «δυνάμεις που συνεργάζονται στην κυβέρνηση αυτής της εθνικής συνευθύνης να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Στην ίδια γραμμή και στη βάση των γενικότερων διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος ,επτά κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ πρότειναν χτες με κοινή επιστολή τους την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμη και μέχρι τον Οκτώβρη του 2013, «εφόσον χρειαστεί», προκειμένου «να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και ταυτόχρονα «πάγωμα» των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Την επιστολή υπογράφουν οι Φ. Σαχινίδης, Σωκ. Ξυνίδης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Δριβελέγκας, Μαν. Οθωνας και Μ. Μπόλαρης.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, αν χρειαστεί, πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη στήριξη της κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική συνεργασία των τριών κομμάτων. Υπέρ της παράτασης της κυβερνητικής θητείας του μαύρου μετώπου τάχτηκε και η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε με τη δαμόκλειο σπάθη του χρόνου. Ας δώσουμε στην κυβέρνηση αυτή το χρόνο που χρειάζεται για να πετύχει το έργο της», ανέφερε σε συνέντευξή της στο «Real Fm».

Συντεταγμένοι στην αντιλαϊκή επέλαση

Εκφράζοντας τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και τους γενικότερους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Εχουμε μεγάλα ζητήματα μπροστά μας, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις, άνοιγμα επαγγελμάτων (...) Επομένως εκλογές το επόμενο διάστημα, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, σημαίνουν καταστροφή. Αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει αποτύχει η χώρα». Ουσιαστικά κάλεσε το σύνολο των αστικών κομμάτων να προτάξουν το συμφέρον της τάξης τους και συντεταγμένα να ισοπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Ζήτησε παράλληλα «ανακωχή» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την υπογραφή του νέου μνημονίου και στη συνέχεια «να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και θα εκλεγούν οι υποψήφιοι από τη βάση, σύμφωνα με το καταστατικό. (...) Οι υποψήφιοι πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να μην ασκούν παράλληλα υπουργικά καθήκοντα». Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε και το «ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων κομμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, τόνισε: «Οι στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και εθνικοί στόχοι». Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ο Γ. Ραγκούσης στήριξε την εκλογή προέδρου από τη βάση με ανοιχτή διαδικασία και κάλπες όπως προβλέπει το καταστατικό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ρόλο εγγυητή του μαύρου μετώπου

Συνδράμει με κάθε τρόπο την επίθεση σε μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις

Η ΝΔ είναι βασικός πυλώνας της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Σαν τέτοια πρέπει να την πολεμήσει ο λαός, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα και την πολιτική τους
Η ΝΔ είναι βασικός πυλώνας της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Σαν τέτοια πρέπει να την πολεμήσει ο λαός, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα και την πολιτική τους
Σε «σωματοφύλακα» της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, αναδεικνύεται η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να καταξιωθεί ως εγγυητής της συμμαχίας του μαύρου μετώπου. Επικαλούμενη τον κίνδυνο οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την τρικομματική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, η ηγεσία της ΝΔ μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή σταθερότητας της συμμαχικής κυβέρνησης της αστικής τάξης.

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή, είναι η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, με αφορμή την επιστολή επτά κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που ζητάνε την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι και το 2013. Ο Γ. Μιχελάκης αποκρούει την παράταση, για να εξυπηρετηθούν «κομματικές και μόνον σκοπιμότητες» του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποφεύγει να θέσει οποιαδήποτε προθεσμία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ταυτόχρονα, προβάλλει το κόμμα του ως δύναμη σταθερότητας επισημαίνοντας ότι «η κατάρρευση όμως του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατάρρευση της χώρας».

Κυρίαρχο για τη ΝΔ, παραμένει η συστράτευσή της για να περάσουν τα μέτρα που τσακίζουν μισθούς, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκ μέρους της ΝΔ, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση στα όσα είπε προκλητικά ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή για την ανταγωνιστικότητα, ακριβώς γιατί συμφωνεί πλήρως.

Πολλές φορές άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει παρόμοιες απόψεις όπως αυτή που εξέφρασε χτες ο Λ. Παπαδήμος, ότι δηλαδή «είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με τη συμφωνία και των δύο πλευρών, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι». Στο ίδιο πνεύμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε χτες σαν αντιπρόταση στη μείωση των μισθών τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Εάν δεχτούμε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να μειώσουμε το κόστος του δημοσίου, αυτό το οποίο έχω πει είναι ας ξεκινήσουμε με όλους όσοι έχουν προσληφθεί στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ. Αυτούς δηλαδή οι οποίοι δεν μπήκανε αξιοκρατικά, με τα κομματικά ρουσφέτια από το '94 και μετά», δήλωσε (στο «Σκάι»).

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία, όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα

Με τις καταθέσεις του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκου και της εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου ολοκληρώθηκε η έρευνα που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής σχετικά με τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη για παρενοχλήσεις στο έργο τους. Ο Φ. Μακρής θα συντάξει αναφορά που θα παραδώσει την ερχόμενη Τρίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα μπει στο αρχείο, αν θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση ή αν θα ζητήσει την εξέταση νέου μάρτυρα.

  • Σε απολογία για ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες κλήθηκε χτες από την Εισαγγελία Εφετών ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος. Καλείται να δώσει εξηγήσεις για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, μετά τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου από τη Βουλή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ