ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών

Πέτροβας Σπύρος

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με την έναρξη του νέου έτους και ότι έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά μέχρι και το Φλεβάρη, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές ανά την Ελλάδα και οι οικογένειές τους είναι πολύ διαφορετική.

Σε Ειδικά Σχολεία της Αττικής έχουν γίνει περικοπές δρομολογίων, με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες να μην έχουν τρόπο να πάνε στα σχολεία τους μετά τις γιορτές.

Αντίστοιχα, πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών έχει προκύψει και στα σχολεία της Λέσβου, όπως καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Σοφία Καλαντίδου και Βέρα Νικολαΐδου. Σύμφωνα με την Ερώτηση των βουλευτών: «Οι ιδιοκτήτες των υπεραστικών λεωφορείων αρνούνται να συνεχίσουν τη μεταφορά καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου αντί να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, η δε κυβέρνηση έχει μεταφέρει στους δήμους και αυτή την αρμοδιότητα, μια αρμοδιότητα που επιβάλλεται να είναι κρατική και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης», σημειώνουν οι βουλευτές που ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να καταβληθούν άμεσα όλες οι οφειλές προς τα ΚΤΕΛ και να διασφαλιστεί η δωρεάν και απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών του νομού.

Συσκέψεις για αγωνιστικές διεκδικήσεις

Οι μαζικοί φορείς των γονιών και των ΑμΕΑ είχαν εντοπίσει έγκαιρα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και είχαν οργανώσει τη δράση τους ακόμα και μέσα στις γιορτές, πραγματοποιώντας δυο κινητοποιήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν αυτή τη δράση προκειμένου να μην επωμιστούν οι γονείς την ευθύνη και το κόστος για τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία και να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα «εμπόδια» στη μετακίνησή του.

Σε αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, της ΣΕΑΑΝ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας και Συλλόγων Γονέων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Γενάρη σύσκεψη φορέων για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών.

Ανάλογη σύσκεψη για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα και τις ελλείψεις στα σχολεία, καλεί σήμερα Σάββατο και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της.

Απεργοσπαστικός μηχανισμός σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Καταγγελία της Γραμματείας Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει «τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθούν να στήσουν στις σχολές της Αττικής πρόεδροι - διοικήσεις - καθηγητές - παρατάξεις μπροστά στην παναττική απεργία στις 17 Γενάρη». Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει, ότι ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «την ημέρα της απεργίας η σχολή θα είναι ανοικτή», ενώ στην πλειοψηφία των σχολών της Αττικής οι πρόεδροι δηλώνουν «αναρμόδιοι» για να κλείσουν τις σχολές και προειδοποιούν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα ότι η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να στοιχίσει στους φοιτητές την εξεταστική! Παράλληλα το ΜΑΣ καταγγέλλει ότι στην Αρχιτεκτονική υπήρξαν καθηγητές που επέμεναν να κάνουν μάθημα την ώρα της Γενικής Συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου.

«Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ στα μισά Διοικητικά Συμβούλια που συζητούν για την απεργία δεν εμφανίζονται (Γεωπονική, ΣΕΥΠ, ΑΣΠΑΙΤΕ), στα υπόλοιπα έχουν καταψηφίσει λέγοντας ότι "δεν αφορά τους φοιτητές" (Πάντειος, ΠΑ.ΠΕΙ) και εκβιάζουν ανοιχτά ότι οι "σχολές θα μείνουν ανοιχτές γιατί αλλιώς θα χαθούν οι εξεταστικές" (ΣΤΕΦ Αθήνας)», τονίζει επίσης το ΜΑΣ. Για τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΑΣ λέει ότι σαμποτάρουν τις Γενικές Συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές, επίσης «διαλύουν τις Συνελεύσεις ετών-εργαστηρίων στο όνομα της ενότητας των συλλόγων (!) ενώ την ίδια ώρα στο ΕΜΠ καλούν σε Παμπολυτεχνιακή συνέλευση (το ΕΜΠ έχει 9 φοιτητικούς συλλόγους)»!

Το ΜΑΣ τονίζει ότι το ίδιο κάνουν οι αντίστοιχες παρατάξεις των παραπάνω δυνάμεων και στους χώρους δουλειάς και καλεί στην απεργία, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα τους περάσει! Τους απομονώνουμε! Ο,τι και να κάνουν δεν θα μας τρομοκρατήσουν.Εμπνεόμαστε από τους εργάτες της Χαλυβουργίας».

Εκθεση βιβλίου της ΚΝΕ

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου στις 17, 18 και 19 Γενάρη. Η έκθεση θα λειτουργεί στον πάγκο της ΚΝΕ μέσα στο ΤΕΙ από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 18 Γενάρη, θα γίνει εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι με θέμα: «Ο Μαρξ και ο Ενγκελς για την οικονομική κρίση, μέσα από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τα παιδιά και την κρίση

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την καπιταλιστική κρίση» θα πραγματοποιήσει η Εργατική Αχτίδα Ηρακλείου του ΚΚΕ, στη μουσική σκηνή «Πυξίδα», αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ., με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος. Πριν τη συζήτηση, θα δοθεί παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Φρίξος και η Ελλη» από το κουκλοθέατρο «κού-κλο» για τα παιδιά.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα μέτρα και οι επιπτώσεις τους στη ζωή των εργαζομένων. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Εκπαίδευση. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟΒ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τρίτη 17 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Οικονόμου» της ΣΕΥΠ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Γενική συνέλευση του ΣΥΣΔΙΕΚ

Γενική συνέλευση για τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ της Αττικής πραγματοποιεί ο σύλλογός τους (ΣΥΣΔΙΕΚ) σήμερα Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους σπουδαστές: Οι ελλείψεις στα ΙΕΚ και η ανάγκη αναβάθμισης της υποδομής τους, το αίτημα για κατάργηση των διδάκτρων, η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους και η δράση του Συλλόγου, η πρακτική άσκηση με δικαιώματα για τους σπουδαστές.

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Σημαντικές εκδηλώσεις σε Λιβαδειά και Θεσσαλονίκη

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Αθλητικός Κολυμβητικός Ομιλος Λιβαδειάς (ΑΚΟΛ) διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. ΝΑΙ στον αθλητισμό - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Λιβαδειά με τη συμμετοχή του ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 12.30 το μεσημέρι, στο κλειστό γυμναστήριο Λιβαδειάς θα γίνει παρουσίαση αθλητικών προγραμμάτων Γυμναστικής από τμήματα του ΑΚΟΛ. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 2004 στους κρίκους Δημοσθένης Ταμπάκος θα συναντηθεί με τους μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιβαδειάς και θα συνομιλήσει μαζί τους για τον αθλητισμό και τις προσωπικές του εμπειρίες.
  • Στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα διοικητηρίου θα γίνουν απονομές τιμητικών διακρίσεων και θα μιλήσουν: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος για τον αθλητισμό, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, δρ. Ψυχολογίας, δρ. Γεωγραφίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ για τα ναρκωτικά, η διατροφολόγος Αλεξάνδρα Τσεκουρά με θέμα Αθλητισμός - Υγεία και Διατροφή, και ο Νίκος Πέρρος, πρόεδρος Γυμναστών Κέρκυρας και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, θα μιλήσει για το ντόπινγκ.
Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «χορήγηση υποκαταστάτων στα δημόσια νοσοκομεία: θεραπεία ή συντήρηση του προβλήματος;» διοργανώνουν το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 19 Γενάρη στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου. Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» και ο Φαίδων Καλοτεράκης, ψυχολόγος, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ