ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για συνολική ανατροπή

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το νομοθέτημα, με επιμέρους αντιδράσεις, που δεν αναιρούν την ουσία

Η παρέμβαση του λαού με ταξική οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει διέξοδο προς όφελός του
Η παρέμβαση του λαού με ταξική οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει διέξοδο προς όφελός του
Με μόνη αρνητική ψήφο της Λ. Κατσέλη για το άρθρο 37, που καταργεί ουσιαστικά της κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν χθες και επί των άρθρων το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση μισθών και συντάξεων και νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Η πρώην υπουργός Εργασίας, που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, σαν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης και σαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αδυνατεί να ψηφίσει το άρθρο 37 «ως έχει μέχρι στιγμής», ζητώντας δίμηνο πάγωμα και συμφωνία πάνω στο θέμα από τους «κοινωνικούς εταίρους». Η αρνητική ψήφος προκάλεσε την άμεση διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι την τελευταία ώρα πριν την ψηφοφορία για τα άρθρα, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος επέμενε στην κινδυνολογία και στον εκβιασμό, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι αν δεν ψηφιστεί στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο και επί των άρθρων του, «δεν χρειάζεται καν να πάμε ούτε εγώ στο Γιούρογκρουπ, ούτε ο πρωθυπουργός στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ». Ερμηνεύοντας κατά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας τις λαϊκές κινητοποιήσεις, είπε προκλητικά ότι ο λαός «που στρέφεται εναντίον μας, που ψηφίζουμε, αν καταψηφίσουμε και οδηγήσουμε τη χώρα σε αδιέξοδο, θα μας επιτεθεί πιο σκληρά που δε διασώσαμε τη χώρα»!

Στους νέους εκβιασμούς του υπουργού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας ότι αυτή η κινδυνολογία είναι επικίνδυνη, «ρίχνετε λάδι στη φωτιά και εμείς απορρίπτουμε αυτόν τον εκβιασμό». Οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού, συνέχισε, που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, δεν παλεύουν για να στηρίξουν αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά παλεύουν για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο εκβιασμός, είπε, ότι την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει Ελλάδα είναι απορριπτέος. Αυτή η χώρα, κατέληξε, έχει ικανότατη εργατική τάξη και λαό, τις προϋποθέσεις και να σταθεί στα πόδια της και να ορθοπατήσει και να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες κόντρα στα συμφέροντα και της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ζυμώνουν την επόμενη μέρα

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου παρουσίασε με αρχηγικό στυλ την δική της «πλατφόρμα», προτείνοντας πέντε σημεία για μια συμφωνία των κομμάτων - εκτός του ΚΚΕ, όπως είπε - ενόψει της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Αυτά είναι ότι παραμένουμε στο ευρώ με εθνική κυριαρχία, η αλλαγή οικονομικού πλαισίου της ΕΕ με νέους θεσμούς, η εγγύηση των καταθέσεων σε ευρώ την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων «ό,τι και να γίνει» και να καταστεί το χρέος αξιόπιστα βιώσιμο με συμμετοχή ιδιωτών.

Με την πρόταση της Α. Διαμαντοπούλου συμφώνησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης με την προϋπόθεση - όπως είπε - να παραιτηθεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός και να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση, στην οποία προφανώς θέλει να πάρει μέρος. Ο Μ. Κεφαλογιάννης, εκ μέρους της ΝΔ, είπε ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πάρουν θέση στην κούρσα διαδοχής επειδή καταρρέει ενώ ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η υπουργός επιδιώκει να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό. «Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πιέζει και λέει ότι θα σας στηρίξω με την προϋπόθεση ότι θα έχει μια θέση σε υπουργικό συμβούλιο», σχολίασε στην παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι τελικά θα ψηφίσει το άρθρο 37, γιατί, όπως της είπε σε μεταξύ τους συνάντηση ο πρωθυπουργός, εάν δεν ψηφιστεί το συγκεκριμένο άρθρο, τότε δεν θα δοθεί η έκτη δόση του δανείου της τρόικας.

Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος στην ομιλία του έκανε λόγο για λειτουργία της «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με καθεστώς ομερτά», για εκβιασμένη πειθαρχία και όρκο σιωπής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια που έρχονται. Απαντώντας, ο Ε. Βενιζέλος σε παρέμβασή του κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι ασχημονεί, είναι «τζάμπα μάγκας» και κάνει «φθηνό συνδικαλισμό».

Μάχη για το λαό μέσα και έξω από τη Βουλή

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Τις βασικές ευθύνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων τις έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Δηλαδή, οι ανατροπές και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας την οποία από κοινού υλοποιείτε και προωθείτε είναι άμοιρη των ευθυνών; Δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία; Η κατάργηση της σταθερής απασχόλησης, του πενθήμερου, του οκτάωρου, για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία; Βεβαίως έχει τεράστια επίπτωση, γιατί μειώνονται οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές. Με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τη διεύρυνση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας, με τη μερική απασχόληση, με τις συμβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν σε εισφορές. Να ένας τρόπος με τον οποίο μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλος τρόπος είναι η τεράστια μαύρη εργασία η οποία έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια».

Στο άρθρο 37 που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας πως «προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση ότι δήθεν καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις για το καλό των εργαζομένων. Ελεος, ντροπή, μέχρι πού θα φτάσει η υποκρισία! Αυτό εξυπηρετεί μόνον μονοπώλια και καπιταλιστές. Μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος μπορούσε να επιλέξει την καλύτερη σύμβαση. Εσείς έχετε καταργήσει ήδη την ΕΓΣΣΕ, οι εργοδότες τις καταργούν όλες και θεσμοθετείτε προκειμένου με τον κάθε εργοδότη να διαπραγματεύεται ο κάθε εργαζόμενος να είναι μόνος του».

Τη κινδυνολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τις αντιλαϊκές επιλογές, κατήγγειλε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα. Εχει πλούτο που θα μπορούσε να τον καρπωθεί ο ελληνικός λαός με μια πραγματική εξουσία του λαού που θα κοινωνικοποιούσε μέσα παραγωγής και κεντρικό έλεγχο. Παλεύουμε για την αλλαγή αυτού του απάνθρωπου συστήματος που διδάσκει ότι ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου, που διδάσκει το νόμο της ζούγκλας. Αυτό το σύστημα θα το αλλάξει ο ελληνικός λαός με αγώνες οργανωμένους».

Στην πατριδοκαπηλία που ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ως πατριωτικό στοιχείο την στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου, εστίασε την παρέμβαση της η Λιάνα Κανέλλη. Σημείωσε ότι στην συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο «περίσσεψε η κουβέντα για την πατρίδα. Η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι είναι η πατρίδα» τονίζοντας ότι αυτή η επίκληση γίνεται «χωρίς αιδώ. Σε ένα χώρο που έχει ακουστεί ότι είναι βιολογικό ζήτημα να είσαι Ελληνας». «Οι περίφημες θυσίες του λαού που πιάνουν τόπο δεν είναι απλώς ψέμα, είναι ένα έγκλημα» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Απόστολος Νάνος.

Τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία

Τροποποιήσεις και προσθήκες της τελευταίας στιγμή, που δεν αλλάζουν στο ελάχιστο τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, επέφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, βάσει των οποίων:

  • Εξαιρούνται της κατάργησης οι κενές οργανικές θέσεις των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και του ΕΚΑΒ. Επίσης εξαιρείται της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας το προσωπικό των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του ΕΚΑΒ, καθώς και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Εξαιρούνται της κατάργησης οι κενές οργανικές θέσεις για το καλλιτεχνικό προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
  • Εξαιρούνται της «αυτοδίκαιης λύσης σύμβασης» οι εργαζόμενοι που αποκτούν δικαίωμα εξόδου (35ετία) μέχρι τέλος του 2013 και εργάζονται στη Λυρική Σκηνή, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του ΕΚΑΒ και των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ