ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Τρομοκρατικές προσαγωγές μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Την επιστράτευση της προβοκατόρικης δράσης των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, προκειμένου να ασκηθεί τρομοκρατία κατά του λαού της περιοχής, που πήρε, μαζικά και δυναμικά, μέρος στη απεργιακή κινητοποίηση, καταγγέλλει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Μαγνησίας αναφέρεται στην «αναίτια προσαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας φοιτητών και μαθητών, (μεταξύ των οποίων και μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ), επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι συλλήψεις - προσαγωγές έγιναν από το πουθενά, σε χώρους που καμία σχέση δεν είχε με τις συγκεντρώσεις, (Γαλλίας και Ογλ), είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε με εντολές άνωθεν. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη στάση της διεύθυνσης της Ασφάλειας που αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαφή αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους προσαχθέντες».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν, μπροστά σε ένα κίνημα που ανασυντάσσεται και φουντώνει καθημερινά, με αποφασισμένο λαό να συγκρουστεί με τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες. Χαιρετίζει τις χιλιάδες και χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές και τους καλεί να συνεχίσουν οργανωμένα - συντονισμένα τον αγώνα τους, με το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα. Να συγκροτήσουν τη δικιά τους συμμαχία, μέχρι την τελική νίκη, την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία. Αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία.

Καλεί να συνεχίσουν και σήμερα, (σ.σ. χτες), τον αγώνα τους, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, με την ίδια αποφασιστικότητα, δύναμη και πίστη ότι ο λαός έχει τη δύναμη να σμπαραλιάσει το μέτωπο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ και να φτάσουν μέχρι την τελική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία

Στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ πέφτει το βάρος της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας
Στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ πέφτει το βάρος της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας
Με νέα 48ωρη απεργία, που αρχίζει να μετρά από σήμερα τα ξημερώματα, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η απεργιακή μάχη των εργατών της θάλασσας έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα. Κρατούν τα καράβια «καθηλωμένα» στα λιμάνια, ενώ και χτες συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με την περικύκλωση της Βουλής. Παλεύουν ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, στα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν το σύνολο των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων για να θωρακιστεί η κερδοφορία των εφοπλιστών από την κρίση που αυτοί και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι προκάλεσαν.

Το βάρος της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας σηκώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), η ΠΕΣ ΝΑΤ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους διεκδικούν: Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, Ν.2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία. Κατάργηση των νόμων 3845/2010 (Μνημόνιο), 3863/2010 (Ασφαλιστικό), 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο), που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα και διαλύουν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Δικαίωμα στη δουλειά, με συγκροτημένα δικαιώματα (ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Πλήρη προστασία για όλους τους ανέργους. Καμία εκχώρηση υποδομών, φυσικών πόρων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Να μην υπονομεύονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες, τα λαϊκά δικαιώματα. Αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, τη διάλυση του ΝΑΤ - ΚΕΑΝ - ΚΑΑΝ - Οίκου Ναύτη, της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης - Μετεκπαίδευσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν δυναμικά και αποφασιστικά

Με καταλήψεις δημαρχείων, δημοτικών γκαράζ και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης συνέχισαν και χτες τον αγώνα τους στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας. Δυναμικά και αποφασιστικά απάντησαν στην απόφαση επιστράτευσής τους και στην τρομοκρατία κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειάρχη, που εξελίσσεται με τη συνδρομή Εισαγγελίας και Αστυνομίας.

Χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας ενημέρωσε την Εισαγγελία ότι η Περιφέρεια τελεί υπό κατάληψη και τελικά η Αστυνομία ανέλαβε τη συλλογή των στοιχείων οχημάτων και προσωπικού από τους δήμους και την επίδοση των φύλλων επίταξης στους εργαζόμενους.

Νωρίς το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού μαζί με άλλους συνδικαλιστές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας αυτή την ενέργεια.

Ωστόσο, ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών, όπου δήμαρχος είναι ο Σίμος Δανιηλίδης, έσπευσε να δώσει στοιχεία εργαζομένων στην Αστυνομία, η οποία πήγε στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου και επέδωσε 12 δελτία επιστράτευσης. Με αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων του δήμου και εργαζομένων από άλλους δήμους, τελικά εμποδίστηκε η έξοδος απορριμματοφόρων. Επίσης, εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο Συκεών για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της στάσης του δημάρχου. Οταν έφτασαν βρέθηκαν μπροστά σε ένα δημαρχείο περικυκλωμένο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που κλήθηκαν από το δήμο και έσπευσαν να πάρουν θέση απέναντι στους εργαζόμενους - διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, θα αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ευόσμου - Κορδελιού αποφάσισαν από χτες το βράδυ συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Στο Κορδελιό, μάλιστα, στο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα με πολύμορφες δράσεις, χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία διαμαρτυρίας.

Συγκάλυψη των άγριων χαρατσιών

Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τις πληρωμές στα δημόσια μαιευτήρια

Τα άγρια χαράτσια στα οποία υποβάλλονται οι λαϊκές οικογένειες προσπαθεί να συγκαλύψει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος με ανακοίνωσή του, που αναφέρεται στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

«Παρά τους όποιους προβληματισμούς που παρουσιάστηκαν σε μερίδα του Τύπου, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν από την "τσέπη τους" εάν παραμείνουν περισσότερο από την καθορισμένη μέση διάρκεια νοσηλείας, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία είναι ασφαλισμένοι» αναφέρει στην ανακοίνωσή του (18/10/2011). Ανάμεσα στα δημοσιεύματα του Τύπου ήταν και εκείνα του «Ριζοσπάστη» που αποκαλύπτουν ότι η εφαρμογή των ΚΕΝ θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 29,4% σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια», που ίσχυαν από το 1998. Ιδιαίτερα δηκτικά ήταν δημοσιεύματα του Τύπου -βλέπε και «Ρ» της 15/10/2011- σύμφωνα με τα οποία οι μέλλουσες μητέρες θα αναγκάζονται να καταβάλλουν μέχρι και 950 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό.

Ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι τα ΚΕΝ χρησιμοποιούνται για «την ταχύτερη αποζημίωση των υπηρεσιών και την αποδοτικότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων». Στην ουσία είναι μια ακόμα επιλογή στην απαλλαγή του κράτους από τα έξοδα για τις υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική υποχρέωσή του.

ΡΟΔΟΣ - ΔΕΗ
Εκοψε το ρεύμα στο σπίτι ασθενούς που υποστηρίζεται μηχανικά

Με άμεση παρέμβαση στελεχών της Τοπικής Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων, το ρεύμα επανασυνδέθηκε

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι άνεργης - εδώ και 1,5 χρόνο - γυναίκας, ο σύζυγος της οποίας είναι άρρωστος με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και υποστηρίζεται μηχανικά με συσκευή η οποία λειτουργεί με ρεύμα!

Με άμεση παρέμβασή τους την Παρασκευή το πρωί στελέχη της Τοπικής Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων στη διοίκηση της ΔΕΗ επέβαλαν την επανασύνδεση του ρεύματος. Χτες το πρωί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν και νέα παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ απαιτώντας από την διοίκηση να μην τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους, συνταξιούχους, συνολικά σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα, από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τόσο στα γραφεία όσο και στα ταμεία εκφράστηκε η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, στις οικογένειες των ανέργων που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ σήμερα τα ταξικά συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν και πάλι παρέμβαση στη ΔΕΗ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ