ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Πέρασαν σε μισή αράδα τους χιλιάδες που διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ!

Εξαφανισμένη από τον χτεσινό Τύπο η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση που την Τετάρτη συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας

Ούτε σαν εικόνα δεν υπήρξαν στην πλειοψηφία του αστικού Τύπου οι χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ (από την προχτεσινή διαδήλωση στον Πειραιά)
Ούτε σαν εικόνα δεν υπήρξαν στην πλειοψηφία του αστικού Τύπου οι χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ (από την προχτεσινή διαδήλωση στον Πειραιά)
Εξαφανισμένη ήταν σε γενικές γραμμές στο χτεσινό αστικό Τύπο η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, πρώτη μέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας, παρά το γεγονός ότι το πρωτόγνωρο σε μέγεθος και παλμό πλήθος που διαδήλωσε με τις ταξικές δυνάμεις έδωσε το στίγμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης. Στην πλειοψηφία των εφημερίδων, συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ απλά ενσωματώνονται ως καταγραφή στα ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή και γενναιόδωρη προβολή γνωρίζουν ως συνήθως τα προβοκατόρικα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Δυο σελίδες με δηλώσεις διαδηλωτών και μια αφιερωμένη στα επεισόδια περιλαμβάνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Στο δισέλιδο που αφορά τα αιτήματα των απεργιών, καταγράφεται η μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων, μέσα και από τη φράση «η κεφαλή της πορείας είχε φθάσει στο Σύνταγμα την ίδια ώρα που τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών μόλις ξεκινούσαν από το Πεδίο του Αρεως», χωρίς, φυσικά, πουθενά να αναφέρεται η συγκέντρωση και κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Στην απεργία είναι αφιερωμένο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας, το οποίο καταλήγει ότι το μήνυμα της απεργίας ήταν ότι «οι πόροι που απαιτούνται για τη σωτηρία πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Κυρίως σε όσους φοροδιαφεύγουν και αλλοιώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση».

Εξι σελίδες αφιερώνει στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στα επεισόδια η «ΑΥΓΗ» και μέσα σε όλες αυτές τις σελίδες για το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από τις 11 το πρωί στην Ομόνοια και κατέληξε στο Σύνταγμα. Με αλυσίδες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περικύκλωσαν τη Βουλή και τους γύρω δρόμους, ενώ λίγο μετά τις 2 οι δυνάμεις του Περισσού αποχώρησαν από το χώρο με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας».

Σκόρπια μέσα στα ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις από τις άλλες πόλεις αναφέρεται ότι υπήρχε και το ΠΑΜΕ, ενώ και στα ρεπορτάζ από την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος κάπου κάπου αναφέρεται και η παρουσία του ΠΑΜΕ, βέβαια με το βλέμμα της «Αυγής» και των οπορτουνιστών, με περιγραφές όπως «το μαζικό μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ μη μπορώντας να πορευτεί από τη Σταδίου - οι αλυσίδες των μελών του ΠΑΜΕ δεν το επέτρεπαν - πορεύτηκαν από την Πανεπιστημίου προς τη Βουλή, όπου στην οδό Αμερικής συνάντησαν και πάλι τις αλυσίδες του ΚΚΕ».

Φωτογραφία από το καιόμενο φυλάκιο στον Αγνωστο Στρατιώτη έχει στο πρωτοσέλιδό της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που μιλάει για «μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και οδομαχίες στο κέντρο των Αθηνών», ενώ και στις εσωτερικές σελίδες κυριαρχούν τα επεισόδια. Χαρακτηριστικός ο τίτλος: «Πεδίο μάχης, ακόμα μια φορά, η Αθήνα» στο πρώτο θέμα για την απεργιακή κινητοποίηση και από κάτω το ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις όπου σε μια αράδα, στα ψιλά, αναφέρεται ότι «τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και μέσω της Σταδίου έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος».

«Η μεγαλύτερη διαδήλωση της Μεταπολίτευσης έδειξε την έξοδο στον Παπανδρέου», σημειώνεται στο πρωτοσέλιδο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ», με φωτογραφία από την πλατεία Συντάγματος. Στις εσωτερικές σελίδες, ένα δισέλιδο είναι αφιερωμένο στα επεισόδια, ενώ μια σελίδα αναφέρεται στις συγκεντρώσεις, όπου απλά κάπου αναφέρεται ότι εκεί ήταν και το ΠΑΜΕ...

«Η Μεγάλη οργή» λέει ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «ΕΘΝΟΥΣ», ενώ η εφημερίδα αφιερώνει έξι σελίδες στις απεργιακές κινητοποιήσεις, εκ των οποίων οι δυο για τα επεισόδια. Το ΠΑΜΕ απλά αναφέρεται μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

«Διάγγελμα λαού. Μέρες μεταπολίτευσης. Αι γενεαί πάσαι σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» λέει το πρωτοσέλιδο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», ενώ μέσα η πρώτη σελίδα του τετρασέλιδου αφιερώματος στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεκινάει με δυο φωτογραφίες, μια από τη συγκέντρωση και μια με κουκουλοφόρο και φωτιά και τις εξής λεζάντες: «Η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα και οι κινητοποιήσεις όταν είναι μαζικές... δεν κινδυνεύουν από τη βία, είτε είναι αυθόρμητη είτε υποκινούμενη». Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ υπάρχει ξεχωριστό ρεπορτάζ όπου στον τίτλο καταγράφεται ότι «από νωρίς φαινόταν τεράστια η πορεία του ΠΑΜΕ».


ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πρόβαλαν κυρίως τα στημένα επεισόδια

Ανάμεσα στα πρώτα θέματα των ξένων πρακτορείων, τηλεοπτικών δικτύων, εφημερίδων και άλλων βρέθηκε η χτεσινή διαδήλωση στο Σύνταγμα επικεντρώνοντας ωστόσο τα ρεπορτάζ κυρίως στις συγκρούσεις και στα επεισόδια που σημειώθηκαν όταν οι «κουκουλοφόροι» επιτέθηκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Την προηγούμενη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, επίσης τα περισσότερα ΜΜΕ επιδόθηκαν στη συνήθη τακτική τους να επικεντρώνονται στα στημένα επεισόδια μόλις αυτά ξεκινάνε και να υποβαθμίζουν τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες προηγουμένως είχαν αναγκαστεί να αναφερθούν.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα χτεσινά ρεπορτάζ τους.

Το «BBC» φέρει τον τίτλο «αλληλοχτυπιούνται οι Ελληνες διαδηλωτές»... μην μπορώντας βεβαίως να κρύψουν τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο.

Το «Ρόιτερς» αναφέρει πως «βίαια εξελίχθηκε η διαδήλωση κατά της ψηφοφορίας των μέτρων λιτότητας», τονίζοντας πως ξέσπασαν «συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες διαδηλωτών (...) με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων». Γράφει πως «οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν καθώς εκατοντάδες νεαροί κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που παραδοσιακά έχει καλά οργανωμένες και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας».

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρει πως «βίαιοι ταραξίες επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες κατά ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν κατά των αντιλαϊκών μέτρων».

Η «Ντόιτσε Βέλε» («Deutsche Welle») έχει αναρτήσει δημοσίευμα με τον τίτλο «Χάος στην Αθήνα» μιλώντας για βίαιες διαμαρτυρίες, καθώς 35.000 διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το «Γιούρονιους» («Euronews») γράφει πως σημειώθηκαν «συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες διαδηλωτών μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας». Και συνεχίζει: «Μέλη του κομμουνιστικού ΠΑΜΕ εναντιώθηκαν κατά νεαρών κουκουλοφόρων που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Παραδοσιακά το ΠΑΜΕ στηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Το «CNN» σημειώνει πως «δεκάδες χιλιάδες Ελληνες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους τη στιγμή που οι βουλευτές αναμενόταν να ψηφίσουν νέο γύρο σκληρών περικοπών του προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος». Και συνεχίζει αναφέροντας πως «παρά το γεγονός πως η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά, συγκρούσεις ξέσπασαν το μεσημέρι ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, και ανάμεσα στους ίδιους τους διαδηλωτές - που περιγράφονται ως αναρχικοί από δημοσιογράφους - και ορισμένα μέλη σωματείων».

Η «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» («Wall Street Journal») γράφει πως «η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση εντάθηκε καθώς πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για βαθύτερες περικοπές δαπανών, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας».

Τέλος, το ρωσικό «Ρία Νόβοστι» υποστηρίζει πως «περίπου 200 αναρχικοί επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων, αλλά δεν κατάφεραν να διακόψουν την ειρηνική διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας».

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Δημήτρη Κοτσαρίδη, οικοδόμου και γραμματέα του Παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ