Υλοποιώντας την αντιπροσφυγική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων η ΕΛ.ΑΣ. («στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης») ολοκλήρωσε επιχείρηση επιστροφής 68 αλλοδαπών, υπηκόων Αιγύπτου, στη χώρα καταγωγής τους. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Στις 24/8 «επεστράφησαν» οι πρώτοι 24 και πρόσφατα οι υπόλοιποι 44. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με ειδική πτήση «charter» από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά τη μεταφορά τους από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, όπου κρατούνταν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο επτάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εθνικές επιχειρήσεις επιστροφών, με ειδικές πτήσεις «charter» (δύο για Νιγηρία, και από μία στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αίγυπτο), ενώ μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής επέστρεψαν συνολικά 889 αλλοδαποί στις χώρες καταγωγής τους.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έκθεση του FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ, επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) για τις «μεταναστευτικές πιέσεις» το πρώτο τρίμηνο 2011 («FRAN Quarterly 01 2011»), στο διάστημα Γενάρης - Μάρτης 2011 εκδόθηκαν πανευρωενωσιακά δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις απέλασης για τουλάχιστον 46.100 άτομα (μένει να καταθέσουν σχετικά στοιχεία μερικά ακόμα κράτη - μέλη). Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ οι 34.400, με το 55% να απομακρύνεται στις χώρες καταγωγής τους βίαια. Ανάμεσα στους απελαθέντες πολλοί ήταν Αφγανοί. Δηλαδή, πρώτα πήγαν και τους βομβάρδισαν, έσπειραν τρόμο και βόμβες, κατοχή στη χώρα τους, και τώρα ούτε που θέλουν να τους βλέπουν.
Στο μεταξύ, τη διαδικασία επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, συζήτησαν πριν μερικές μέρες σε σύνοδο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σε τοποθέτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων καταστολής κατά των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά, με την ενίσχυση των σχετικών μέτρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και σε έκτακτες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα «όταν υπάρχει ανάγκη». Παράλληλα, ζήτησε να μη χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό η βελτίωση των συνθηκών κράτησης «των παράνομων μεταναστών», όπως τους ονόμασε. Εξάλλου, η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρότεινε οι χώρες της ΕΕ να μη στέλνουν τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο πίσω στη χώρα μέλος της ΕΕ στην οποία μπήκαν αρχικά, εφόσον υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Το κυνήγι «μεταναστών» από την ΕΛΑΣ, στην Αθήνα συνεχίστηκε και το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Από τα στοιχεία όμως (όλως περιέργως) έλειπαν το πόσοι πολίτες ελέγχθησαν από τους αστυνομικούς που κινητοποιήθηκαν για αυτές τις «επιχειρήσεις» και πόσοι προσήχθησαν για τα... περαιτέρω στα κατά τόπους Τμήματα.
Από όλα τα στοιχεία που συνήθως ανακοινώνονται, το μόνο που γνωστοποιήθηκε ήταν οι συλλήψεις, που άγγιξαν τις 4.000, για την ακρίβεια 3.992. Από αυτούς, οι 1.120 ήταν μετανάστες που κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών ενώ οι 807 ήταν φυγόδικοι. Επίσης, συνελήφθησαν άτομα που κατηγορούνται για παραβάσεις των Νόμων περί όπλων, ναρκωτικών, παιγνίων, πνευματικής ιδιοκτησίας, αρχαιοτήτων και για διάφορα αδικήματα.
Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» δεν είναι τωρινό φαινόμενο καθώς οι μετανάστες παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως οι υπ' αριθμόν ένα ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, που βρέθηκαν στη χώρα μας προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις κακουχίες και τη φτώχεια της πατρίδας τους, κυρίως λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξακολουθούν ακόμα να ζουν υπό το φόβο του κυνηγητού από την ΕΛΑΣ και του κάθε φασιστοειδούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, ελέγχθησαν 32.666 πολίτες εκ των οποίων οι 27.352 ήταν αλλοδαποί. Συνολικά, προσήχθησαν 14.419 άτομα από τους οποίους μόλις οι 540 ήταν Ελληνες. Από την άλλη, τον Ιούλη, ελέγχθησαν 32.488 άτομα (27.264 αλλοδαποί), προσήχθησαν 15.796 άτομα (14.979 αλλοδαποί) και συνελήφθησαν 366 άτομα, από τα οποία οι 174 ήταν μετανάστες.
Ενάμιση χρόνο μετά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της, με «βήματα χελώνας» εξακολουθεί να προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή κάποιων ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, παρότι έχει αποδειχτεί ότι «θερίζουν» οι καρκίνοι και έχει διαπιστωθεί ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή περιέχουν μεγάλες ποσότητες από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο. Αυτό προκύπτει και από τις σχετικές χτεσινές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με το δήμαρχο Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου, στο Σχηματάρι.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποσχέθηκε για άλλη μια φορά την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των υδάτων και του ελέγχου των βιομηχανιών, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει καν ιδρυθεί το τμήμα επιθεωρητών περιβάλλοντος της περιοχής. Υποσχέθηκε επίσης εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους της περιοχής με μεταφορά νερού από το Μόρνο - από αυτό τροφοδοτούνται μέχρι τώρα μόνο τα Οινόφυτα - ενώ για τις άλλες περιοχές που πίνουν προβληματικό νερό (Νεοχωράκι, Ελαιώνας κ.ά.) τα απαιτούμενα έργα (αναβάθμιση διυλιστηρίου Οινοφύτων και αγωγοί μεταφοράς) δεν έχουν ακόμη ούτε καν δημοπρατηθεί.
Δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία κεντρικού αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων για τις βιομηχανίες της περιοχής και το θέμα έχει παραπεμφθεί στη συνεργασία μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΣΕΒ για να βρεθεί χρηματοδότηση. Δεν έχει προχωρήσει επίσης η οργάνωση ΒΙΠΕ - Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή. Οσον αφορά στο θέμα της σταδιακής αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει προκληθεί, το υπουργείο ακόμη ερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, τα οποία στη συνεχεία θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Προϊδεάζει για αύξηση ή διατήρηση των απαράδεκτων τελών για λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα, ευθυγράμμιση με την κυβερνητική γραμμή για παύση κρατικής επιχορήγησης, απολύσεις προσωπικού και ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών μόνο αν πληρώνει ο δημότης ή εξασφαλίζονται ευρωενωσιακά κονδύλια. Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή φτιάχνει διαρκώς κλίμα με λογύδρια περί των «πολύ δύσκολων ημερών που έρχονται για τον Δήμο». Απολύει συμβασιούχους με τη λήξη της σύμβασής τους. Παράλληλα, αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση, όπως ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα, ότι δεν θα καταρτίσει λίστες προγραφής με υπαλλήλους του Δήμου προς «εφεδρεία» και απόλυση.
Το πού οδηγούν τα παραπάνω φαίνεται και από το γεγονός ότι από την Παρασκευή 07/10 και κάθε Παρασκευή το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων (στην οδό Μαιζώνος) θα παραμένει κλειστό για το κοινό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιδιαίτερος φόρτος διεκπεραίωσης εσωτερικών εργασιών της υπηρεσίας (διεκπεραίωση υπηρεσιακής αλληλογραφίας, καταχώρηση και αρχειοθέτηση εγγράφων και αδειών παραμονής)». Συνέπεια της απόλυσης δεκάδων συμβασιούχων που δούλευαν εκεί διεκπεραιώνοντας τεράστιο όγκο δουλειάς. Με τη λήξη των συμβάσεών τους η δημοτική αρχή τους έδειξε την έξοδο, ενώ προσπαθεί να ψευτοκαλύψει τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν μεταφέροντας μονίμους από άλλες υπηρεσίες.