ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεργός στη μεγάλη σφαγή στο Δημόσιο

Υπερασπίζεται τη δική της «εργασιακή εφεδρεία», που οδηγεί στα ίδια αντιδραστικά για το λαό αποτελέσματα

Ο λαός θα βρει μπροστά του τις απολύσεις στο Δημόσιο, με ακόμα χειρότερες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, με μεγαλύτερη πίεση για απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Ο λαός θα βρει μπροστά του τις απολύσεις στο Δημόσιο, με ακόμα χειρότερες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, με μεγαλύτερη πίεση για απολύσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα
«Σκόπιμα ασαφείς» (!) χαρακτήρισε η ηγεσία της ΝΔ τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη μεγάλη σφαγή των εργαζομένων στο Δημόσιο, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά στην πράξη το μέγεθος της βοήθειας που προσφέρει για να περάσουν τα άγρια μέτρα που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν το λαό. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ συμπλέει πλήρως στην εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» στο Δημόσιο, που άλλωστε είναι δική της πρόταση, και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Για το σκοπό αυτό φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί πλήρως το νόμο και δεν πρόκειται να επαναπροσλάβει υπαλλήλους που έχουν απολυθεί, ψαρεύοντας ταυτόχρονα στα θολά νερά σε σχέση με όσους υπαχθούν σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας», με το να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα. Το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης προσπάθησε να κρατήσει «ζωντανό» η ηγεσία της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την τρόικα. Οπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση, «για το 2011 η τρόικα φαίνεται να συμπλέει με την κυβέρνηση», ενώ για το 2012 και μετά «δεν έχει κατασταλάξει», καλλιεργώντας απατηλές εντυπώσεις ότι τάχα μπορεί να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ.

Από την άλλη ασκεί κριτική στο αντιλαϊκό μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση από πιο προωθημένες θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν μικραίνει το κράτος», ούτε «μειώνει το δημοσιονομικό κόστος» (!), όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που θα απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και άρα η ΝΔ όταν έρθει στην κυβέρνηση δεν μπορεί να τους επαναπροσλάβει. Δεν παρέλειψε επίσης να στείλει στους εργαζόμενους μήνυμα συμμόρφωσης και υποταγής, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που όλα έχουν γίνει νόμιμα, ισχύει ο νόμος».

Την ίδια στιγμή οχυρώνεται πίσω από τον απατηλό ισχυρισμό ότι η δική της πρόταση δεν προβλέπει απολύσεις για να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ψηφοθηρώντας ασύστολα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πρόταση της ΝΔ, όπως την επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», προβλέπει μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 230.000 άτομα μέσα στην επόμενη πενταετία, εκ των οποίων 100.000 μέσω της «εργασιακής εφεδρείας».

Με άλλα λόγια, καταλήγει στα ίδια και χειρότερα, ολέθρια, αποτελέσματα, καταδικάζοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και διαλύοντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, αποδέχεται την έκθεση του ΟΟΣΑ, που προβλέπει μείωση των υπηρεσιακών μονάδων κατά 30%, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης της οργανικής θέσης.

Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ συμφωνεί και επαυξάνει με το νέο πετσόκομμα στους μισθούς και τις συντάξεις, όπως αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2012 για μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%. Γενικότερα, η ΝΔ συναινεί με τα άγρια μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2012 εστιάζοντας τα άσφαιρα πυρά της στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης, «που πέφτει έξω σε όλους τους στόχους της και τους αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Υπό απόλυση τουλάχιστον 230.000 εργατοϋπάλληλοι

Αμεσα χάνουν τη δουλειά τους 30.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, που αποφάσισε την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο

Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα πλήξουν συνολικά την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η απόκρουσή τους πρέπει να γίνει παλλαϊκή υπόθεση
Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα πλήξουν συνολικά την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η απόκρουσή τους πρέπει να γίνει παλλαϊκή υπόθεση
Να απολύσει άμεσα 30.000 δημόσιους υπάλληλους μέσα στο 2011 και να δρομολογήσει την απόλυση άλλων 200.000 μέχρι το 2013, αποφάσισε ομόφωνα την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις για την «εργασιακή εφεδρεία», η κυβέρνηση πετάει εκτός παραγωγής 22.000 εργαζόμενους ηλικίας άνω των εξήντα χρονών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αλλοι 8.000 εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε οργανισμούς και φορείς που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει ή να συγχωνεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, μέσω της «εργασιακής εφεδρείας». Το σύνολο των 30.000 εργαζομένων θα λαμβάνουν μόνο για ένα χρόνο το 60% του βασικού μισθού, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το νέο μισθολόγιο. Μετά το τέλος της εφεδρείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι 8.000 θα απολυθούν απευθείας, ενώ οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στη σύνταξη, το ύψος της οποίας επίσης θα υπολογιστεί με το νέο μισθολόγιο.

Τα αντεργατικά σχέδια θα κορυφωθούν τη διετία 2012-2013, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατάργησης του 30% των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων του Δημοσίου, που σημαίνει νέες απολύσεις χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων. Οι απολύσεις των 30.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, βάσει των κυβερνητικών υπολογισμών, θα αποφέρουν 300 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσα το 2012, έχοντας πετύχει τη διάλυση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Απόλυση πριν τη σύνταξη

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το κυβερνητικό σχέδιο εξελίσσεται σε δυο φάσεις και περιέχει επτά δράσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη φάση που αφορά το 2011:

-- Δράση 1η: «Ολοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας».

-- Δράση 2η: «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από την περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης από τις συγκεκριμένες «δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18.000-20.000 εργαζομένων».Οι εργαζόμενοι αυτοί επί της ουσίας απολύονται χωρίς καμιά αποζημίωση και για ένα χρόνο καλούνται να ζήσουν με εισόδημα ίσο με το 60% του βασικού τους μισθού. Οσοι μάλιστα απέχουν 2 χρόνια από τη σύνταξη, είναι πιθανό το δεύτερο χρόνο της εφεδρείας να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα, αφού ως μέγιστος χρόνος παραμονής στην εφεδρεία ορίζεται το 12μηνο και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για όσους μπαίνουν στο καθεστώς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

-- Δράση 3η: «Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση)».

Ανεργία μέσω καταργήσεων - συγχωνεύσεων

-- Δράση 4η:«Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας».

Από τη συγκεκριμένη «δράση», η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να τεθούν σε εφεδρεία περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Τα περί αξιολόγησης από τον ΑΣΕΠ και επαναπρόσληψη είναι στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, προκειμένου να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα την ένταξή τους στην εφεδρεία. Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι να λιμνάσουν σε επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης και να μακροημερεύσουν στις λίστες του ΟΑΕΔ, με το πενιχρό επίδομα της εφεδρείας.

-- Δράση 5η: «Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του».

-- Δράση 6η: «Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται».

Βάσει των αντιδραστικών υπολογισμών της κυβέρνησης, «από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6.000-7.000 εργαζομένων», χωρίς να υπολογίζει κανείς τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση ή μείωση προσωπικού σε οργανισμούς που προσφέρουν στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες. Καθόλου τυχαία, από τους 151 Οργανισμούς του Δημοσίου που ζητήθηκε να δηλώσουν πρώτοι το 10% του προσωπικού σε εργασιακή εφεδρεία, η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οργανισμοί Πρόνοιας.

Συνολικά, οι 8.000 εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν, για 12 μήνες θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου βασικού μισθού και στη συνέχεια η συντριπτική τους πλειοψηφία θα οδηγείται στην απόλυση. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα ενταχθούν σε ειδικούς πίνακες, προκειμένου ορισμένοι από αυτούς να μεταταγούν σε θέσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, έρχεται ουσιαστικά να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας, αφού τόσο για το 2011 όσο και και το 2012 οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται βάσει της αναλογίας «μια πρόσληψη κάθε δέκα αποχωρήσεις».

Από τον επόμενο χρόνο η μεγάλη σφαγή
  • Η δεύτερη φάση για την περίοδο 2012-2013:

--Δράση 7η: «Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της ΕΕ, με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης».

Ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων κατά περίπου 30%, βάσει μάλιστα της έκθεσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ, θα οδηγήσει σε απολύσεις περίπου 200.000 εργαζομένων (από το σύνολο των πάνω 800.000 που σήμερα εργάζονται στο Δημόσιο και ευρύτερο τομέα) που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η κυβέρνηση μάλιστα ήδη σε συνεργασία με την τρόικα έχει διαμορφώσει το συγκεκριμένο σχέδιο και θα το θέσει σε εφαρμογή από το Γενάρη του 2012.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κανένας δε θα σωθεί από μόνος του

Ανακοίνωση για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

«Καμία αναμονή, καμία πίστωση χρόνου. Κανένας δε θα σωθεί από μόνος του από τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης, την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα. Τέρμα οι αυταπάτες, τα μέτρα δεν παίρνονται για να σωθεί ο λαός αλλά για να σωθούν οι καπιταλιστές». Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία και, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ χύνουν δηλητήριο κάθε μέρα για να χωρίσουν τους εργαζόμενους σε προκομμένους του ιδιωτικού τομέα και σε τεμπέληδες του δημοσίου. Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η αντίθεση δεν είναι ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία αλλά ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το διαίρει και βασίλευε είναι παλιά τέχνη που την αξιοποίησαν τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν, για να περάσουν την πολιτική κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η εργασιακή εφεδρεία που οδηγούν τους εργαζόμενους του Δημοσίου είναι ο εφεδρικός στρατός που θα ασκεί πίεση στο εργατικό κίνημα να κάνει υποχώρηση, να μειώνει τις απαιτήσεις του απέναντι στην εργοδοσία και στο κεφάλαιο. Θα τον αξιοποιούν ως μηχανισμό χειραγώγησης της εργατικής τάξης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανεργατικό μέτωπο σε εφεδρεία και απολύσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το σχέδιο κυβέρνησης - τρόικας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους να διαμορφώσουν τη δική τους συμμαχία στη γραμμή: Τέλος οι θυσίες για την κρίση και το χρέος που δημιούργησε με τα κέρδη και τις φοροαπαλλαγές της η πλουτοκρατία. Τώρα πρέπει να εμπιστευθούν το ΚΚΕ, που έγκαιρα, άφοβα και τεκμηριωμένα τους προειδοποίησε γι' αυτά που ζουν σήμερα και δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις και οι εκτιμήσεις του.

Οι 30.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2011, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι η αρχή της μεγάλης σφαγής. Ερχονται κι άλλες 200.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στο ξερίζωμα κάθε εργασιακού, μισθολογικού, ασφαλιστικού δικαιώματος. Στην κυριολεξία τσακίζουν κάθε έννοια σταθερού εργάσιμου χρόνου, σταθερής μόνιμης εργασίας, κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από τις μαζικές απολύσεις, τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, θα είναι τραγικές συνολικά για τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Η κατάσταση στην Υγεία θα γίνει επικίνδυνη, οι μηχανισμοί πρόληψης - πρόνοιας θα εξαφανιστούν, παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν, σχολεία θα υπολειτουργούν και κρίσιμοι τομείς για την προστασία της ζωής, του περιβάλλοντος, θα σβήσουν ή θα παραδοθούν σε αετονύχηδες.

Οι διαχωρισμοί που επιχειρούν να διαμορφώσουν η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο Καρατζαφέρης σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, παλιούς και νέους, αορίστου χρόνου και μόνιμους, του στενού και του ευρύτερου, με ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ δεν πρέπει να περάσουν. Οι απολύσεις και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα δεν γίνονται για λόγους δικαιοσύνης και το "καλό της κοινωνίας", όπως ισχυρίζονται, αλλά για να προστατευθούν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι δίκαιες και προς όφελος του λαού. Καμιά κατηγορία, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από το μαχαίρι των απολύσεων, το τσεκούρι των περικοπών, με εξαίρεση μια μικρή κατηγορία που θα απολαμβάνει διευθυντικά προνόμια, γιατί θα ηγείται της εκτέλεσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Για τις απολύσεις και τη σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων είναι τεράστια η ευθύνη της ΝΔ. Πρόταση της ΝΔ είναι οι εφεδρείες - απολύσεις.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσουν την εξόντωση των δικαιωμάτων τους δεν πρέπει να δεχτούν καμία εφεδρεία ή απόλυση. Μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό τους αγώνα μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται. Να απαλλαγούν από τα ψέματα και τις αυταπάτες που εδώ και χρόνια καλλιέργησαν τα αστικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Συνειδητά τους έκρυβαν τις αποφάσεις της ΕΕ και τα σχέδια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Συνειδητά τους κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και των αντεργατικών μέτρων.

Κανένας κλάδος, καμιά κατηγορία εργαζομένων δεν μπορεί να εμποδίσει, δεν μπορεί να αποκρούσει τη λαίλαπα μόνη της, γιατί απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους βρίσκονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η ΕΕ και τα κόμματά τους. Οι θεωρίες για τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του κράτους δεν έχουν ως κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αλλά ένα και μόνο κριτήριο: Να γίνει το κράτος ακόμα πιο αποτελεσματικό για την κερδοφορία των λίγων, πιο αυταρχικό, πιο απολυταρχικό. Είναι ένα ακόμα δείγμα ότι το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται ακόμα πιο βάρβαρο, πιο καταπιεστικό. Τίποτα πια δεν μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινο, ούτε να γιατρευτεί από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά.

Χρειάζεται τώρα πανεργατικό, παλλαϊκό μέτωπο παρεμπόδισης των βάρβαρων μέτρων, διεκδίκησης σταθερής και μόνιμης εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα για όλους. Λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους.

Για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για να ζήσει καλύτερα, για να υπάρξει δρόμος ανάπτυξης προς όφελός του απαιτείται κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, του ορυκτού και φυσικού πλούτου, ριζικές αλλαγές και στην οικονομία και στο επίπεδο της εξουσίας, με το λαό πρωταγωνιστή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αποφάσεις πλήττουν συνολικά το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την εφεδρεία, που συζητούν και συναποφασίζουν κυβέρνηση - τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο τονίζει: «Οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, με όποια μορφή και αν τις κάνουν, θα έχουν κόστος για τα λαϊκά στρώματα, θα χειροτερεύσουν τις ήδη υποβαθμισμένες κρατικές παροχές, ενώ η πίεση της ανεργίας, της δραστικότερης περικοπής των μισθών, θα γίνει πιο ασφυκτική στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό χρειάζεται να διαμορφωθεί τώρα λαϊκή αγωνιστική συμμαχία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, για παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για να εκφραστεί μαζικά η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ που υπηρετεί τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ