ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ
Αναδρομικά το κουτσουρεμένο «αφορολόγητο»

Σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011. «Τεκμήρια» και χαράτσια για εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ το χρόνο!

Την παραπέρα σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, ομοβροντία από νέας κοπής απάνθρωπα μέτρα, πέρα και από αυτά που μόλις την περασμένη βδομάδα αποφάσισαν, σε συνέχεια και αυτών που ήδη εφαρμόζουν, όπως μέσα από τα κάθε είδους χαρατσόχαρτα, προανήγγειλε από την Ουάσιγκτον και από τη σύνοδο ΔΝΤ - τραπεζιτών ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Απευθυνόμενος στα «κοράκια» τους τραπεζίτες, στη Διεθνή Ενωση Τραπεζών (IIF), δηλαδή σε αυτούς που έχουν αναλάβει την εργολαβία για το κούρεμα και τη συντεταγμένη πτώχευση, και για λογαριασμό της κυβέρνησής του έδωσε στην κυριολεξία «ρέστα», δεσμεύτηκε ανάμεσα σε πολλά ακόμη μέχρι και για την αναδρομική εφαρμογή του νέου κουτσουρεμένου «αφορολόγητου» ορίου στα 5.000 ευρώ.

Το μέτρο θα έχει αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011. Δηλαδή το μόλις προηγούμενο μέτρο, για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ για το 2010), μένει στα χαρτιά, γίνεται πολύ χειρότερο, αυξάνει κατακόρυφα το ύψος της φοροληστείας, με τους μακρυχέρηδες της πλουτοκρατίας να ανακοινώνουν τώρα ότι ξεπουπουλιάζουν μισθούς, συντάξεις, λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από το Γενάρη του 2011.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δε σκοπεύουν να αφήσουν, με αποκλειστικό στόχο τους την ικανοποίηση της αδηφαγίας των μονοπωλίων.

Με το νέο μέτρο και την αναδρομική εφαρμογή του:

  • Ληστεύουν εισοδήματα που ξεκινούν από 357 ευρώ το μήνα, χαμηλότερα και από 12 ευρώ τη μέρα.
  • Συγκριτικά με το 2010 (δηλαδή με τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν φέτος) επιβάλλουν επιπλέον φόρους 700 ευρώ σε όλα τα ετήσια εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο κλιμάκιο ο πρόσθετος φόρος έχει «οριζόντια εφαρμογή», ισχύουν δηλαδή τα 700 ευρώ είτε πρόκειται για 12.000 ευρώ είτε για 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τους επόμενους μήνες και μέσω της αυξημένης παρακράτησης του φόρου θα δουν παραπέρα μειώσεις αποδοχών στα 50 ευρώ το μήνα!
  • Από ετήσιο εισόδημα, για παράδειγμα, στα 10.000 ευρώ - που μέχρι πέρσι ήταν αφορολόγητο - και εφόσον δεν αλλάξουν το συντελεστή (για την ώρα 10%) αρπάζουν ένα 500άρι, από 35,70 ευρώ για κάθε μήνα κ.ο.κ.
  • Με την ψήφιση του νόμου και την έκδοση των κυβερνητικών εγκυκλίων θα ξεκινήσει από φέτος (2011) και η αυξημένη παρακράτηση φόρου, δηλαδή η μείωση του μισθού και της σύνταξης. Τα υπόλοιπα, μετά και την αναδρομική εφαρμογή του νέου μέτρου, θα τα βουτήξουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την ερχόμενη χρονιά (2012).
Ψευδεπίγραφο το «αφορολόγητο»

Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει ούτε καν αυτό το κουτσουρεμένο «αφορολόγητο όριο» στα 5.000 ευρώ. Μεγάλη γκάμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με ακόμη χαμηλότερα ή και ανύπαρκτα εισοδήματα, θα γνωρίσει τη βαρβαρότητα που κλιμακώνει το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας. Με τον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισαν φέτος το καλοκαίρι (2011), αύξησαν σε ποσοστό 30% και τα δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης» των λαϊκών νοικοκυριών, που οι ίδιοι είχαν νομοθετήσει από την περασμένη χρονιά (2010). Ακόμη και αν δεν προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις πάνω στα «αντικειμενικά κριτήρια», ήδη πιάνουν στη μέγκενη, έρχονται να μαζέψουν φόρους από τη φτωχολογιά, από τα στρώματα που έχουν σπρώξει σε συνθήκες απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης.

Συγκεκριμένα:

  • Για κάθε σπίτι μέχρι 80 τ.μ., ακόμη και για τους ενοικιαστές που το κατοικούν, έχουν υπολογίσει «τεκμαρτό εισόδημα» από 40 ευρώ στο τ.μ. για τους κύριους χώρους. Για παράδειγμα και μόνο για τα 70 τ.μ. «στο νοίκι» υπολογίζουν εισόδημα (70χ80) 5.600 ευρώ, ποσά πάνω από το «αφορολόγητο», επιβάλλοντας φόρους και πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα, στα λαϊκά στρώματα που έχουν εξαναγκάσει να ζουν με τη στήριξη συγγενών και φίλων.
  • Για οποιοδήποτε αυτοκίνητο μέχρι 1.200 κ.ε. που κάποτε έτυχε να αγοράσει το λαϊκό νοικοκυριό, για το κάθε «σαράβαλο», υπολογίζουν «τεκμαρτό εισόδημα» στα 4.000 ευρώ το χρόνο, που να σημειωθεί ότι προσαυξάνει το προηγούμενο «τεκμήριο»!

Ολα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για πεσκέσι στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές.

«ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ»
Κλιμάκωση και νέα νομοθετική ρύθμιση

Από 101 φορείς απαντήσεις για το... πλεονάζον προσωπικό

Στην κλιμάκωση του αντιλαϊκού σχεδίου για το καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.α, προχωρά η κυβέρνηση στη βάση και των νέων συμφωνιών της με την τρόικα.

Για πρώτη δόση, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας, πετάνε στους πέντε δρόμους 30.000 εργαζόμενους. Χτες 26 Σεπτέμβρη έληγε η προθεσμία για την υποβολή λίστας για το 10% των εργαζομένων από 151 φορείς, για περίπου 4.000 υπαλλήλους.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών που έχει την πρώτη ευθύνη στη διεκπεραίωση του σχεδίου, σε συνεννόηση και με την τρόικα άλλαξε προς το πολύ χειρότερο τις νόρμες της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Στον αριθμό αυτών που θα «απομακρύνουν» δεν εντάσσουν τους υπό συνταξιοδότηση, με τις διοικήσεις των Οργανισμών να κάνουν λόγο και για ασάφειες στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν και προαναγγελία για την επιτάχυνση και του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος και του αριθμού των εργαζομένων που θα περάσουν στην εφεδρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες και για την παραπέρα κλιμάκωση θα τους χρειαστεί και νέα νομοθετική ρύθμιση...

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών μέχρι χτες είχαν αποστείλει λίστες οι 110 από τους 151 φορείς. Κάποιοι από αυτούς ζητούν «εξαίρεση» για το λόγο ότι, μέχρι σήμερα, δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση, ενώ περίπου 30 έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση και νέες «διευκρινίσεις»...

«Ενότητα» επί χρήμασι...

Υποκριτικό προσκλητήριο ενότητας στις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνει η υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει με το ...αζημίωτο το νέο νόμο που ψήφισε για τους συνεταιρισμούς και τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

***

Στο νόμο 4015//11 προβλέπεται ότι αν ενοποιηθούν ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση μέσω ΕΛΓΑ μέχρι 1.000.000! Είναι πολλά τα λεφτά ...της ψευτοενότητας και της εξυπηρέτησης της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής. Η διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ πάντως χωρίς ίχνος ντροπής διαλαλεί ότι απευθύνει πρόσκληση για μια πρώτη συνάντηση στις άλλες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ένα «ενιαίο, σύγχρονο και ακηδεμόνευτο αγροτικό κίνημα».

***

Ομως οι διοικήσεις της ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και της ΣΥΔΑΣΕ έχουν δώσει δείγματα γραφής όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς αν προκύψει και μια πρασινογάλαζη ενωτική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο.

***

Θα «τσιμπάνε» το εκατομμύριο κάθε χρόνο για να συνεχίσουν τον υπονομευτικό τους ρόλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις, να συνεχίσουν να παρουσιάζονται ως δήθεν εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά θα είναι πάντα η «Πέμπτη Φάλαγγα» του κινήματος. Το ίδιο ισχύει και για την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς της δίνει επιχορήγηση μέχρι 1.800.000 ευρώ!

***

Ο μόνος δρόμος για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι ενότητα και συστράτευση μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ σε κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογής μια άλλης πολιτικής.


Κ. Δ.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο απαντούν οι αυτοκινητιστές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στην ανεργία και την οικονομική καταστροφή. Επίσης, αύριο το πρωί, στις 11, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του υπουργείου, όπου θα επιδιωχθεί από το προεδρείο της Ομοσπονδίας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επιμένει στην τακτική του διαλόγου και στην κατάθεση «εποικοδομητικών προτάσεων», πάντα βέβαια εντός της λογικής της «απελευθέρωσης με ευρωπαϊκούς όρους» συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της βάσης του κλάδου.

Την ίδια ώρα, οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί καλούν τους συναδέλφους τους να κατέλθουν μαζικά στην απεργία ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» στις οδικές επιβατικές μεταφορές, αλλά και να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια ενάντια στα «χαράτσια» που διοργανώνουν αύριο το απόγευμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων και των ΕΒΕ.

ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Αρχισαν το ... ξεφόρτωμα

Με το ξεφόρτωμα της ακίνητης κρατικής περιουσίας, μεγάλων κτηρίων όπου στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες, ταυτόχρονα και με την εκχώρηση συγκεντρωμένων κλάδων και υποδομών στο τερατούργημα της πλουτοκρατίας, στο λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας» συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις μαζικές προσφορές της στα κοράκια τους καπιταλιστές έχοντας την αποφασιστική στήριξη και από την πλευρά της ΝΔ.

Η εκχώρηση κρατικής περιουσίας στο «Ταμείο», σύμφωνα με το «νόμο» και τις διάφορες συμβάσεις με την τρόικα έχει «αμετάκλητο χαρακτήρα», δεν μπορεί να «αναστραφεί» να γυρίσει πίσω στο κράτος οποιοδήποτε «κομμάτι», εταιρία, κτήριο κ.ά. ακόμη και στην περίπτωση που μείνει στα «αζήτητα». Εχουν ακόμη συμφωνήσει στο ξεπούλημα με τις τιμές που θα υπάρχουν στην επιχειρηματική πιάτσα, δηλαδή ακόμη και «μπιτ παρά», προκειμένου να διασφαλίσουν τους μεγαλοπιστωτές τους.

Με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων» στο «ταμείο ιδιωτικοποιήσεων» μεταβιβάστηκαν οι μετοχές των: ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ,ΟΔΙΕ, διεθνής αερολιμένας ΑΕ, Ελληνικό ΑΕ, επίσης η «εκχώρηση δικαιωμάτων από τα Κρατικά Λαχεία, τον ΟΠΑΠ και τις ραδιοσυχνότητες.

Στο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων μεταβίβασαν και τα πρώτα 35 κτήρια, ανάμεσα σε αυτά της ΓΑΔΑ, ΓΓΠΣ, ΕΛΣΤΑΤ, των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ