ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Υποκρισία και αποπροσανατολισμός του λαού

Εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παλεύουν μαζί με τον λαό για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται από την πολιτική του κεφαλαίου, για την οργάνωση της αντεπίθεσης
Οι βουλευτές του ΚΚΕ παλεύουν μαζί με τον λαό για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται από την πολιτική του κεφαλαίου, για την οργάνωση της αντεπίθεσης
Με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο (!) στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από τις 3/5/2010, για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Αυτό και μόνο είναι στοιχείο αρκετό για να αποδείξει τον υποκριτικό χαρακτήρα της συζήτησης που αναθερμαίνουν συχνά - πυκνά οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων για τα προνόμια των βουλευτών, αλλά και τη σκοπιμότητα που υποκρύπτει, σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν το λαό για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τη δεδομένη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Καθόλου τυχαία, η ίδια συζήτηση επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες που ο λαός καλείται να πληρώσει αλλεπάλληλα χαράτσια για το κεφάλαιο. Βουλευτές, κύρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αφορμή και τη δήλωση του Ηλ. Μόσιαλου σε τηλεοπτικό κανάλι ότι ο ίδιος δεν απολαμβάνει τα βουλευτικά προνόμια, υπερασπίζονται τις περικοπές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στις βουλευτικές αποζημιώσεις και σε άλλες παροχές, σε μια προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι όλοι πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης, όταν οι νόμοι που ψηφίζουν και η πολιτική που στηρίζουν είναι αυτά που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, για να σωθεί το κεφάλαιο.

Με αφορμή τις δηλώσεις Μόσιαλου και το επεισόδιο στη Βουλή με συναδέλφους του από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε την περασμένη βδομάδα ανακοίνωση, με την ανασκόπηση όλων των περικοπών που έχουν γίνει από πέρυσι στις αποζημιώσεις και στις άλλες βουλευτικές παροχές. Ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων στα ΜΜΕ από εκπροσώπους κύρια του δικομματισμού, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό από την ουσία της πολιτικής που υπηρετούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας τάχθηκε το Σάββατο (ΒΗΜΑ 99,5) υπέρ της περαιτέρω μείωσης των οικονομικών απολαβών των βουλευτών, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, είπε σε συνέντευξή του ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να μην αμείβονται οι βουλευτές από τις επιτροπές. Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο, ο ίδιος και οι 4 βουλευτές του κόμματός του, θα παραιτηθούν των απολαβών τους από τις επιτροπές και πως θα καταθέσει πρόταση, ώστε η κίνηση αυτή να κατοχυρωθεί νομοθετικά για όλους τους βουλευτές. Πλειοδοτώντας στα παραπάνω, η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή δήλωσε πως θα ζητήσει να καταργηθεί η διάθεση αυτοκινήτων για βουλευτές και δημόσιους λειτουργούς.

Οι προτάσεις του Κόμματος

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που οι βουλευτές του καταβάλλουν όλο το μισθό τους στο Κόμμα και αμείβονται από αυτό σαν επαγγελματικά στελέχη. Είναι, επίσης, το μόνο κόμμα που έγκαιρα είχε ζητήσει μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή.

Σε ό,τι αφορά τη βουλευτική σύνταξη, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητάει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις, το ΚΚΕ ζητάει να ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Για να σωθούν τα αφεντικά...

Να παλέψει μαζί με το κεφάλαιο για να σωθεί ο καπιταλισμός, ζήτησε ξανά από το λαό ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ3. Χαρακτηριστική είναι η εξής αποστροφή στο λόγο του: «Εβλεπα προχθές ένα ωραίο σύνθημα που είχε στην πλάτη της η Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ. Και έλεγε: "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Πολύ ωραίο και ποιητικό. Ομως σήμερα το πρόβλημα είναι ότι οι εργάτες χάνουν τα αφεντικά τους, γιατί απολύονται»!.. Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, στο όνομα του να μην απολυθεί, ο εργαζόμενος πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί το σύνολο των μέτρων που σήμερα τον οδηγούν στη χρεοκοπία. Ακόμα και αυτές τις απολύσεις, τη βίαιη δηλαδή καταστροφή της ζωντανής εργατικής δύναμης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τις αποσυνδέει από την κρίση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών από το κεφάλαιο και όχι «κρίση χρέους», όπως λένε οι οπορτουνιστές.

Αυτόν το φαύλο κύκλο των εκβιασμών που εκπορεύονται από την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία, στηρίζει με τον τρόπο του ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί μάλιστα να καλλιεργήσει την αυταπάτη στο λαό ότι μπορούν να υπάρξουν μαγικές λύσεις στα προβλήματά του, με αλλαγή βάρδιας στην κυβέρνηση, όχι όμως αλλαγή τάξης στην εξουσία. Γι' αυτό επιχειρεί να συκοφαντήσει την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτή παραπέμπει στη «δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού». Γι' αυτό προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες, αναρωτώμενος δήθεν με αφέλεια: «Αν το ΚΚΕ μας λέει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα από την πιθανή άνοδο της αριστεράς στη διακυβέρνηση του τόπου, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του, γιατί ζητά την ψήφο του λαού;» και «εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε, ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυξημένα τα ποσοστά του στις εκλογές για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί το χρέος με την ΕΕ, θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα κρατικοποιήσει μια δυο τράπεζες και θα συνάψει νέα δάνεια με τους Ευρωπαίους εταίρους, με πιο συμφέροντες όρους, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Δηλαδή, επιδιώκει από αναβαθμισμένη θέση να κάνει ό,τι κάνει σήμερα και η κυβέρνηση, η οποία συζητάει για «κούρεμα» (δηλαδή διαγραφή) του χρέους κατά 70%, νέα δάνεια με καλύτερους όρους, διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και πάει λέγοντας. Το ΚΚΕ λέει ισχυρό το Κόμμα στους τόπους δουλειάς και στην κάλπη, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, να πάρει ώθηση η λαϊκή συμμαχία που θα ανατρέψει την εξουσία τους. Μιλάει για κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και λαϊκή εξουσία, γι' αυτό και μπορεί να εγγυηθεί τη διαγραφή του χρέους υπέρ του λαού, με αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπου το «κούρεμα» ισοδυναμεί αναπόφευκτα με νέα μέτρα και χαράτσια.

Η «ελπίδα» που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητά εναγωνίως να δώσει στο λαό, ταυτίζεται με την αστική διαχείριση της κρίσης που βουλιάζει τη λαϊκή οικογένεια πιο βαθιά στη φτώχεια. Το ΚΚΕ λέει οργάνωση της πάλης παντού για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού από την κρίση, με ανάπτυξη της αλληλεγγύης μέσα από τις λαϊκές επιτροπές και τα συνδικάτα, με καθαρό το μέτωπο στην αστική εξουσία και την πολιτική της, με οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία. Αυτό το κάλεσμα αφορά το τώρα και η ανταπόκριση του λαού είναι καθοριστική για το άμεσο αύριο. Δίνει προοπτική και συνέχεια σε έναν αγώνα που το κεφάλαιο, τα κόμματά του και οι οπορτουνιστές εχθρεύονται και πολεμούν. Οσο για τη φράση του Τσίπρα ότι αν το ΚΚΕ δε συμπράξει με το συνονθύλευμα που εκπροσωπεί «θα είναι αντίστοιχου μεγέθους ιστορικό λάθος με τα λάθη που έγιναν μετά το αντάρτικο, όπου παραδώσανε τα όπλα και χάσαμε την ευκαιρία να δοθεί μια άλλη προοπτική στη χώρα μας», εδώ η τρικυμία ξεχειλίζει από το κρανίο. Ο ίδιος που λίγες αράδες πιο πάνω ξιφουλκούσε ενάντια στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας, σαν στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ, καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι συμβιβάστηκε στη Βάρκιζα, γι' αυτό ο λαός δε βρέθηκε στην εξουσία! Αναξιόπιστοι και «κωλοτούμπες» μέχρι το μεδούλι. Να τους παραμερίσει ο λαός, συνειδητοποιώντας τη ζημιά που προσπαθούν να κάνουν στο κίνημα.


Π.

Η θέση του ΚΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τις απολαβές των βουλευτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αν και τα χρέη και το έλλειμμα οφείλονται στα προνόμια των μονοπωλίων και όχι στους μισθούς και στις συντάξεις των εργαζομένων, που πετσοκόβονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, ούτε στις απολαβές των βουλευτών, το ΚΚΕ κατέθεσε, για άλλη μια φορά, εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών, για την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. Την πρόταση ακόμα δεν την έχει φέρει για συζήτηση το προεδρείο της Βουλής και όλα τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί διά της σιωπής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ