ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Πνίγηκαν 20 μετανάστες

Απίστευτη τραγωδία έζησαν οι μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλονιάς

Eurokinissi

Απίστευτη τραγωδία έζησαν οι μετανάστες ανοιχτά της Κεφαλονιάς
Σε τραγωδία κατέληξε η προσπάθεια 30 μεταναστών Πακιστανικής καταγωγής να μεταβούν στην Ιταλία, όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου το δουλεμπορικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - 60 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις μετανάστες, να αγνοούνται 16 και να έχουν διασωθεί μόλις 10.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν και ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής και το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ιταλίας, για το ναυάγιο. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα από δύο σκάφη του λιμενικού. Ωστόσο, μηδαμινές είναι οι ελπίδες για την εντόπιση ζωντανού ή ζωντανών μεταναστών καθώς μετά την παρέλευση του 48ωρου θεωρούνται νεκροί.

Από τους επιζώντες, ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι και οι υπόλοιποι στο καταφύγιο της Αγίας Πελαγίας του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τους επιζώντες το δουλεμπορικό σκάφος ξεκίνησε κάπου από τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου με προορισμό την Ιταλία και από εκεί να μεταβούν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Παρέμβαση της ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ

Με αφορμή την νέα τραγωδία στο Ιόνιο Πέλαγος η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η ευθύνη γι' αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα δε βαραίνει μόνο τους δουλεμπόρους αλλά πρώτα και κύρια τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, τόσο για τη δημιουργία του μεταναστευτικού φαινομένου όσο και για την απάνθρωπη πολιτική και τα μέσα που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες. Ο κανονισμός του Δουβλίνο 2 που στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. αναγκάζει τους μετανάστες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να φτάσουν στη χώρα προορισμού που επιθυμούν.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί από την προπαγάνδα των κομμάτων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ζητούμε να παρασχεθεί ολοκληρωμένη στήριξη και αρωγή με χώρους φιλοξενίας ανθρώπινους και αξιοπρεπείς καθώς και να τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια στα κράτη που επιθυμούν».

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΟΓΕ
Συμπαράσταση στην Τουρκάλα αγωνίστρια

Την Τουρκάλα πολιτική κρατούμενο Gulaferit Unsal, η οποία βρίσκεται στις Δικαστικές φυλακές Διαβατών, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής της στον Αρειο Πάγο, επισκέφθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο αποτελούμενο από εκπροσώπους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα.

Η Gulaferit Unsal κρατείται στα πλαίσια σχετικού ευρωεντάλματος που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση, κατηγορούμενη για ...εγκλήματα όπως η διανομή φυλλαδίων. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοσή της. Η Τουρκάλα συνδικαλίστρια πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 26 Αυγούστου. Στις 16 Σεπτέμβρη εκδικάζεται η προσφυγή που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην αγωνίστρια και κατήγγειλε την «αντιτρομοκρατική» πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει στο στόχαστρο τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Συντάσσεται με το αίτημά της να της χορηγηθεί άμεσα πολιτικό άσυλο και απαιτεί να γίνουν πλήρως σεβαστά όλα τα δικαιώματά της ως κρατούμενης και να μην εκδοθεί στη Γερμανία.

Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στην Τουρκάλα συνδικαλίστρια εκφράζουν με ανακοίνωσή τους και οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της ΟΓΕ. Καταγγέλλουν ότι: «Η Γερμανία, παραβιάζοντας ακόμα και διεθνείς συνθήκες, επαναπροωθεί αγωνιστές στην Τουρκία. Η τύχη που τους περιμένει είναι προδιαγεγραμμένη: Διώξεις, "λευκά κελιά", βασανιστήρια μέχρι θανάτου».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Επιβάλλει αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης

Και νέα δεινά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες φέρνει ο «Καλλικράτης». Στο πλαίσιο της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών, ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε να καλωσορίσει τους πρώην καποδιστριακούς δήμους στο νέο «καλλικρατικό» δήμο και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης, επιβάλλοντας άγριο χαράτσι στα τέλη σύνδεσης. Στην πραγματικότητα, την πολιτική που χρόνια εφαρμόζει στην Κοζάνη την επεκτείνει και στις υπόλοιπες περιοχές του νέου δήμου.

Την απόφαση αυτή στήριξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) και της ΝΔ. Ο συνδυασμός των Οικολόγων - ΣΥΝ ψήφισε «παρών», επικαλούμενος λειψή ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, δε διαφωνεί με το πνεύμα της πρότασης, ως ανταποδοτικό τέλος. Καταψήφισαν μόνο οι κομμουνιστές σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης καθορίζεται σε βασικό 275 ευρώ + 1 ευρώ για κάθε τ.μ. Το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης καθορίζεται σε βασικό 290 ευρώ + 3 ευρώ για κάθε τ.μ., έως τα 1.000. Επίσης, στο κόστος περιλαμβάνονται: Τέλος χρήσης αποφρακτικού: 130 ευρώ/ώρα. Τέλος συντήρησης υδρόμετρου: 2,06 ευρώ/τετράμηνο ή 3,09 ευρώ/εξάμηνο. Εγγύηση κατανάλωσης ύδρευσης: 63 ευρώ. Εγγύηση χρήσης υδρόμετρου: 30 ευρώ. Οι παραπάνω τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19%.

Ετσι, π.χ., για ένα σπίτι 100 τ.μ. στην Αιανή, όπου οι κάτοικοι θα πλήρωναν τέλη σύνδεσης νερού και αποχέτευσης 294 ευρώ, με τις καινούριες αυξήσεις θα πληρώσουν γύρω στα 1.180 ευρώ. Και αυτό σε μια περιοχή, όπως η Κοζάνη, που η ανεργία ξεπέρασε το 30%.

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αντίθεση που είχε και συνεχίζει να έχει το ΚΚΕ με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", ο οποίος αποτελεί γρανάζι και "ιμάντα" μεταφοράς για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι ένας ακόμα οδοστρωτήρας σε βάρος των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στην πολιτική αυτή, να γυρίσουν την πλάτη στις συγκεκριμένες παρατάξεις και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ και με το ταξικό κίνημα. Να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική πολύ διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο λαό και την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών του.

Δωρητής οργάνων εντός και εκτός συνόρων

Ενα δεκάχρονο αγόρι που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα και τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» χάρισε τα όργανά του για μεταμοσχεύσεις.

Το ήπαρ και ο πνεύμονας του 10χρονου παιδιού εστάλησαν σε νοσοκομείο στο Παλέρμο και η καρδιά στην Μπολόνια της Ιταλίας, ενώ οι νεφροί εστάλησαν στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός».

ΕΛ.ΑΣ.
Σεμινάρια αντιμετώπισης «κρίσεων»

Την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής και την ενίσχυση του αυταρχισμού, στην ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται σεμινάρια για διαχείριση «κρίσεων». Ετσι, σεμινάριο με τίτλο: «διαχείριση κρίσιμου περιστατικού» , διοργανώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή τριών εξειδικευμένων Αμερικανών εκπαιδευτών και το παρακολούθησαν 11 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και 12 στελέχη της κυπριακής Αστυνομίας. Κράτησε δώδεκα μέρες (22/8-2/9) και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ δεν ξεκαθαρίζει ποιο ήταν το περιεχόμενο του σεμιναρίου, αλλά γίνεται μια αόριστη αναφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε εθνικό επίπεδο και στην προστασία υποδομών. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάπτυξη ικανοτήτων σε θέματα οργάνωσης, σχεδιασμού, συντονισμού και διοίκησης αστυνομικών υπηρεσιών σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες και την ικανότητα ανταπόκρισης σε μία κρίση, στοχεύοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των εγκαταστάσεων, καθώς και της εθνικής διάρθρωσης και υποδομής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά πραγματοποιούνται σεμινάρια, συνεργασία και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και μυστικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», ενώ η ΕΕ έχει αναπτύξει στους κόλπους της υπηρεσίες, οι οποίες θα ενεργούν όταν χρειάζεται σε αποστολές «διαχείρισης κρίσεων» που αφορούν κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια και τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ