ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι κρίκος για την ειρήνη στην περιοχή

Με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Σαμίρ Αμπού Γαζάλε στην Αθήνα συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης ενημέρωσε για το αίτημα που θα υποβάλουν οι Παλαιστίνιοι στην ΓΣ του ΟΗΕ τις επόμενες μέρες για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οποια κυβέρνηση - και εδώ αναφερόμαστε πριν απ' όλα στην ελληνική - δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα η Παλαιστίνη να αποκτήσει την ιδιότητα του παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέσα στο Σεπτέμβρη, εμείς θα το θεωρήσουμε ηθικό και φυσικό αυτουργό, όχι μόνο της δολοφονίας των δικαιωμάτων ενός λαού, αλλά ηθικό και φυσικό αυτουργό ενός νέου κύκλου πολέμων και ενδεχομένως και γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.

Δεν θέλουμε να επαναληφθούν οι επιλογές Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, στην περιοχή. Και ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει. Είναι κρίκος σήμερα για την ειρηνική ζωή των λαών στην περιοχή η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Σε δήλωσή του, ο Σαμίρ Αμπού Γαζάλε σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στα γραφεία του ΚΚΕ που είναι πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, όπως υπέρ του παλαιστινιακού λαού στέκεται όλος ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ήταν πάντα φίλη της παλαιστινιακής υπόθεσης. Ζήτησα να συναντήσω την κ. Παπαρήγα, όπως ζήτησα να συναντήσω και τους υπόλοιπους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων για να ενημερώσω για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε στα Ηνωμένα Εθνη μέσα στο Σεπτέμβριο. Γνωρίζουμε ότι η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι υπέρ μας, αλλά υπάρχουν και χώρες που δεν ψηφίζουν υπέρ μας. Ομως θέλουμε να στείλουμε σε όλους το μήνυμα ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ένας λαός που βρίσκεται υπό κατοχή και έχει το νόμιμο δικαίωμα να του αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κράτους του για να ζήσει σε ελευθερία και ειρήνη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλα τα «μέτωπα»

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Βαραίνει το κλίμα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με αιχμή την κρίση στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις αλλά και σειρά άλλων φλεγόντων ζητημάτων όπως είναι οι ΑΟΖ Ισραήλ - Λιβάνου - Κύπρου και το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση μονομερούς ανεξαρτησίας που φθάνει, την επόμενη βδομάδα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκτός από την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, το «πάγωμα» της στρατιωτικής συνεργασίας και την απέλαση των ανώτερων Ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου προανήγγειλε τουρκική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα.

Στο βήμα αυτό η Αγκυρα έχει τη συμπαράσταση του Αραβικού Συνδέσμου, που έκανε επίσημες ανακοινώσεις καταδικάζοντας την έκθεση. Το Ισραήλ επιμένει στην άρνηση να ζητήσει «συγνώμη» και απέδωσε την κλιμάκωση «σε αίτια που αφορούν αποκλειστικά τουρκικά σχέδια και ανάγκες». Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση αποκλιμάκωσης. Υπενθυμίζεται ότι την ένταση πυροδότησαν διαρροές για το περιεχόμενο της έκθεσης «Πάλμερ και Ουρίμπε» υπό τον ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο «Μάβι Μαρμαρά» (Μάης 2010, 9 νεκροί Τούρκοι), όπου χαρακτηρίζεται «νόμιμος» ο αποκλεισμός της Γάζας.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συμβουλεύει την αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία (που έχει τα ηνία της χώρας) να επανεξετάσει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με Κύπρο και Ισραήλ. Ηδη, η λιβανική κυβέρνηση (με την οποία φέρεται επίσης να συνομιλεί η Αγκυρα), με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, προειδοποιεί να μην γίνει δεκτή η ΑΟΖ που προτείνει το Τελ Αβίβ για τον εαυτό του, τονίζοντας ότι «παραβιάζει δικαιώματα του Λιβάνου επί 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Ο Λίβανος, ανεπισήμως, έχει συμφωνήσει ΑΟΖ με την Κύπρο αλλά δεν την επισημοποιεί, δυσαρεστημένος από τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ.

Τέλος, η Αγκυρα και οι αραβικές χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς ανεξαρτησίας, με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ήδη, να διαμηνύουν καταψήφιση και βέτο, και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην έχουν κοινή θέση. Ο δε ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για σφοδρές συγκρούσεις με Παλαιστινίους, που ετοιμάζουν διαδηλώσεις όταν θα γίνεται συζήτηση στον ΟΗΕ, εκπαιδεύει εποίκους για καταστολή και χρήση όπλων και δεν αποκλείει ακόμη και «σενάρια ανακατάληψης παλαιστινιακών εδαφών».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Σκληρά «παζάρια» όλων με όλους

TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το πεδίο της μάχης, πλέον, να επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις πόλεις - προπύργια του Καντάφι (Μπάνι Ουαλίντ, Σύρτη, Σάμπχα Τζούφρα - στην πρώτη συνεχίζονται πολιορκία και διαπραγματεύσεις), το ενδιαφέρον στρέφεται στα πραγματικά αίτια του πολέμου, δηλαδή στο λιβυκό πλούτο και στην άσκηση επιρροής στη νέα πολιτική κατάσταση, με τα παζάρια ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις («πρόθυμες» και μη πρόθυμες) να γίνονται ολοένα περισσότερο απροκάλυπτα. Μετά τις αποκαλύψεις για ύπαρξη μυστικής συμφωνίας του Παρισιού με το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο που του διασφάλιζε το 35% του λιβυκού αργού πετρελαίου με αντάλλαγμα την αταλάντευτη γαλλική υποστήριξη, ήρθε η σειρά των Ρωσίας - Κίνας να διαπραγματευτούν σκληρά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει τους αντικαθεστωτικούς ηγέτες στη Μόσχα «για συνομιλίες για την περαιτέρω συνεργασία», και για τα υπάρχοντα, αλλά και για τα μελλοντικά, ρωσο-λιβυκά συμβόλαια, όπως διέρρεε η ρωσική διπλωματία. Η πρόσκληση απευθύνθηκε μετά από αίτημα των αντικαθεστωτικών, κατά τη Μόσχα, που είπε ότι θα πιέσει για συμμετοχή μελών της απερχόμενης λιβυκής ηγεσίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφιλίωση.

Πιο «ηχηρό» είναι το παζάρι των αντικαθεστωτικών με την Κίνα. Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι ζητήθηκε από την ηγεσία του Συμβουλίου «να διαφυλάξει τα κινεζικά συμφέροντα στη Λιβύη» και ότι η Κίνα «είναι έτοιμη για βοήθεια στην ανοικοδόμηση». Αργότερα, οι καναδικές εφημερίδες «Γκλόουμπ» και «Μέιλ», επικαλούμενες αντικαθεστωτικούς, υποστήριζαν ότι ο Καντάφι προμηθεύτηκε όπλα 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στα μέσα Ιούλη. Η Κίνα επιβεβαίωσε το αίτημα, αλλά όχι την παράδοση όπλων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κίνα είχε υπογράψει συμβόλαια 13,1 δισ. ευρώ με τον Καντάφι.

Διασυνδέσεις καθεστώτος με CIA και MI6

Τη στενή συνεργασία της CIA και της βρετανικής MI6 με το καθεστώς Καντάφι, μετά το 2004, κυρίως στο επίπεδο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα της βρετανικής «Ιντιπέντεντ» και της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», επικαλούμενα το απόρρητο (και πλέον λεηλατημένο) αρχείο των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Η συνεργασία αφορά στην παράδοση στις λιβυκές φυλακές «τρομοκρατών κρατουμένων», όπως, π.χ., ο Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, νυν διοικητής της Τρίπολης, στρατιωτικό στέλεχος των αντικαθεστωτικών και την ενημέρωση του Καντάφι, σε αντάλλαγμα, για κινήσεις Λίβυων αντιφρονούντων στο εξωτερικό.

Κομβικό ρόλο στη συνεργασία είχε ο Μούσα Κούσα, που αυτομόλησε, στις αρχές του πολέμου, και από τη Βρετανία έφυγε ελεύθερος πλέον για το Κατάρ. Λονδίνο και Ουάσιγκτον απέφυγαν τα, επί της ουσίας, σχόλια, ενώ ο «καλός σύμμαχος» Μπελχάτζ μετά τα συγχαρητήρια που έχει λάβει από Ομπάμα και Κάμερον, ζητά να λάβει και «συγνώμη».

  • Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει μόνο μια λιβυκή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί χωρίς ξένη παρέμβαση και όχι το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο.
ΙΣΡΑΗΛ
Μαζικές διαδηλώσεις

TEΛ ΑΒΙΒ.--

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ σε δεκάδες πόλεις του Ισραήλ, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 300.000 διαδηλωτών. Το αίτημα παρέμεινε το ίδιο: κρατική χρηματοδότηση των ενοικίων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι φοιτητές και τα νέα ζευγάρια, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Υγεία, φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο αυτών κοινωνικών αγαθών. Η κυβέρνηση, που είχε θορυβηθεί από τις προηγούμενες διαδηλώσεις του καλοκαιριού με αποκορύφωμα αυτήν της 6ης Αυγούστου, έχει συστήσει επιτροπή «ειδικών» για «να προτείνει λύσεις», οι οποίες, όμως, δε θα ανατρέπουν τις υπάρχουσες προτεραιότητες του προϋπολογισμού.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη δυσφορία στους διαδηλωτές, οι οποίοι, όπως επισήμαιναν σχεδόν όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ, αρχίζουν, πλέον, να χωρίζονται σε δύο τάσεις: μία υπέρ της κλιμάκωσης και της διεκδίκησης ριζικών αλλαγών και μία δεύτερη που θα ήταν ευχαριστημένη με μικρότερης εμβέλειας μεταρρυθμίσεις.

Η αύξηση της φορολογίας, των τιμών των αγαθών, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της Υγείας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού που ζει κάτω ή στα όρια της φτώχειας, και γι' αυτό κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ