Ζητάει να έχει αυτή τον πρώτο λόγο στα σενάρια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και χρεώνει στο ΠΑΣΟΚ το ναυάγιο της 15ης Ιούνη
Η συναίνεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις στόχο έχει να επιβάλει την υποταγή στο λαό. Ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική είναι η απάντηση στην τρομοκρατία τους |
Στα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ αποδοκιμάζει τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η αλήθεια είναι ότι επιθυμεί να έχει αυτή το «πάνω χέρι». Γι' αυτό θέλει πρώτα να γίνουν εκλογές, από τις οποίες προσδοκά να αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει και στηρίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, που άλλωστε έχει υπερψηφίσει, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται φραστικά υπέρ των εκλογών, στο όνομα μάλιστα της «ακυβερνησίας».
Σ' αυτό το πνεύμα, ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υπερψηφίζει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η επιθετική συναίνεση παραμένει κυρίαρχη επιλογή του. «Αν υπάρξει η ίδια διάθεση από μέρους του ΠΑΣΟΚ και αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα θα ψηφίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (στον «Κόσμο του Επενδυτή»), δηλώνοντας ταυτόχρονα περήφανος «που η ΝΔ επέβαλε να περάσει η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου» στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Παράλληλα, προσπαθεί με φαιδρές κορόνες του τύπου «συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσω», να φορέσει αντιπολιτευτικές μάσκες, για να μη φανεί ότι ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η διαρκώς επαναλαμβανόμενη ρητορική περί «άλλου μείγματος πολιτικής», που θα πετύχει όμως τους ίδιους στόχους που θέτει το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο. Κάθε φορά όμως που ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο «άλλο μείγμα πολιτικής», τόσο περισσότερο γίνεται φανερό ότι πρόκειται για νέα, συμπληρωματικά μέτρα, για τη στήριξη της «ρευστότητας» και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, με αιχμή τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη.
Παράλληλα, παραδέχεται ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν φτάνει. «Χρειάζονται και μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, χρειάζονται και μέτρα για τη ρευστότητα, χρειάζονται και μέτρα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, χρειάζονται ασφαλώς και διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα μείωσης της δημόσιας σπατάλης», τόνισε στην ίδια συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή παρά τη φραστική αποκήρυξη των σεναρίων για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θέλει να έχει αυτή τον πρώτο λόγο. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, που αποδίδει στην κυβέρνηση τα σενάρια για συγκυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται ...συγκυβέρνηση». Ταυτόχρονα, ο Γ. Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να αναζητά σωσίβιο, για τη δική της ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα, σε σενάρια συγκυβέρνησης».
Ο ίδιος πάντως ο Α. Σαμαράς καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό επειδή δεν υλοποιήθηκε η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας τον περασμένο Ιούνη. «Δεν αρνήθηκα εγώ, εκείνος υπαναχώρησε και μάλλον εκείνος πρέπει να το έχει μετανιώσει», είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι έκτοτε ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με το κυβερνητικό επιτελείο και ενημερώνεται εκ των προτέρων για τις σημαντικότερες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Στο εσωτερικό πάντως της ΝΔ δυναμώνουν διαρκώς οι φωνές των βουλευτών που υποστηρίζουν τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και δίχως να προηγηθούν εκλογές. Χαρακτηριστική η δήλωση του Κ. Χατζηδάκη (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «η εθνική συνεννόηση είναι πάντοτε επιτακτική ανάγκη», επικαλούμενος μάλιστα το προηγούμενο της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του 1974.
Ετοιμάζουν ενιαίο μισθολόγιο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να συμπιέσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του κλιμακίου της τρόικας - η οποία από χθες βρίσκεται στην Ελλάδα - με κυβερνητικούς παράγοντες. Με άξονα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν στα θέματα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ενώ νέα συνάντηση αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ. Αν και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξαν σχόλια, από προγενέστερες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, προκύπτει ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προσκρούει στο μεγάλο βάθος της οικονομικής κρίσης (-7,5% η υποχώρηση του ΑΕΠ το α' εξάμηνο), η ένταση της οποίας τροφοδοτείται και από την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, ενώ με τη σειρά της η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τα βασικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.
Στο μεταξύ, απαντώντας χτες σε Επερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία, ο Ε. Βενιζέλος προανήγειλε μεγαλύτερη ταχύτητα στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, θριαμβολόγησε για τη συγχώνευση EUROBANK - ALPHABANΚ και ανακοίνωσε «ενιαίο μισθολόγιο» και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μιλώντας συνολικά για την κατάσταση της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι δεδομένοι, δεν τους επαναδιαπραγματευόμαστε» και ότι «θα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα» τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Μεταξύ αυτών, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για λόγους «αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου», με σύγκλιση προς τα κάτω των μισθών όλων των εργαζομένων.
Στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται ότι, λόγω του μεγαλύτερου βάθους της οικονομικής κρίσης για το 2011 (νεότερες εκτιμήσεις φέρουν το ΑΕΠ να υποχωρεί μεταξύ -4,5% και -5,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση κατά -3,5%), θα συζητήσουν με την τρόικα για το ύψος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ο στόχος για έλλειμμα -7,6% του ΑΕΠ θεωρείται από τους ίδιους ανέφικτος και κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, να διαμορφωθεί δηλαδή στο τέλος του χρόνου στο -8,6%.
Επιχειρούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν την ψευδή εικόνα, ότι, λόγω του μεγαλύτερου βάθους της οικονομικής κρίσης, η τρόικα θα είναι «ελαστικότερη» σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την επόμενη δόση του δανείου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν υφίσταται, καθώς οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι απολύσεις προσωπικού και η νέα φοροεπιδρομή θεωρούνται δεδομένα, όπως και τα επόμενα μέτρα που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο.
Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των κομματικών οργανώσεων στη Βόρεια Εύβοια με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Συγκεκριμένα:
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στον «Κόσμο του Επενδυτή», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, σημειώνει:
«Η ηγεσία της ΝΔ θέλει την ψήφο του λαού για να ηγηθεί αυτή της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτό μαρτυρούν οι θέσεις της, η υπερψήφιση των περισσότερων νόμων που εφαρμόζουν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, η ψήφιση κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά και τα ίδια άγρια μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που κατά τη ΝΔ εφαρμόζουν το "άλλο μείγμα". Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ευθύνη να μην επαναλάβουν τα λάθη τους, να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν».