Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Δεδομένη η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ετοιμάζουν ενιαίο μισθολόγιο και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να συμπιέσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του κλιμακίου της τρόικας - η οποία από χθες βρίσκεται στην Ελλάδα - με κυβερνητικούς παράγοντες. Με άξονα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν στα θέματα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ενώ νέα συνάντηση αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ. Αν και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξαν σχόλια, από προγενέστερες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, προκύπτει ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προσκρούει στο μεγάλο βάθος της οικονομικής κρίσης (-7,5% η υποχώρηση του ΑΕΠ το α' εξάμηνο), η ένταση της οποίας τροφοδοτείται και από την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, ενώ με τη σειρά της η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τα βασικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.

Στο μεταξύ, απαντώντας χτες σε Επερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομία, ο Ε. Βενιζέλος προανήγειλε μεγαλύτερη ταχύτητα στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, θριαμβολόγησε για τη συγχώνευση EUROBANK - ALPHABANΚ και ανακοίνωσε «ενιαίο μισθολόγιο» και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μιλώντας συνολικά για την κατάσταση της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι δεδομένοι, δεν τους επαναδιαπραγματευόμαστε» και ότι «θα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα» τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μεταξύ αυτών, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για λόγους «αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου», με σύγκλιση προς τα κάτω των μισθών όλων των εργαζομένων.

Στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται ότι, λόγω του μεγαλύτερου βάθους της οικονομικής κρίσης για το 2011 (νεότερες εκτιμήσεις φέρουν το ΑΕΠ να υποχωρεί μεταξύ -4,5% και -5,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση κατά -3,5%), θα συζητήσουν με την τρόικα για το ύψος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ο στόχος για έλλειμμα -7,6% του ΑΕΠ θεωρείται από τους ίδιους ανέφικτος και κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, να διαμορφωθεί δηλαδή στο τέλος του χρόνου στο -8,6%.

Επιχειρούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν την ψευδή εικόνα, ότι, λόγω του μεγαλύτερου βάθους της οικονομικής κρίσης, η τρόικα θα είναι «ελαστικότερη» σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την επόμενη δόση του δανείου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν υφίσταται, καθώς οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι απολύσεις προσωπικού και η νέα φοροεπιδρομή θεωρούνται δεδομένα, όπως και τα επόμενα μέτρα που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ