Την ίδια στιγμή, η ιταλική πετρελαϊκή ΕΝΙ είναι η πρώτη που υπέγραψε επισήμως συμφωνία για επανέναρξη των δραστηριοτήτων της
Το μακελειό του λαού είναι καθημερινό |
Οι αντικαθεστωτικοί μπορεί να πανηγύρισαν την «πτώση της Τρίπολης», αλλά η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη θα συνεχιστεί μετά και από το σχετικό τυπικό αίτημά τους, τόσο από αέρος με βομβαρδισμούς όσο και από εδάφους, προφανώς, αφού όλοι οι «πρόθυμοι σύμμαχοι» παραδέχτηκαν ότι έχουν αναπτύξει «συμβούλους» στο πλευρό των αντικαθεστωτικών «που κάνουν τα πάντα εκτός από το να συμμετέχουν σε μάχες», όπως ακούραστα δηλώνουν διαρκώς οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Οπως δήλωνε χθες εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη βορειοαφρικανική χώρα, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη.
Λίγο νωρίτερα, σε Σύνοδο στην Ντόχα του Κατάρ των υπουργών Αμυνας και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των χωρών που συμμετείχαν στην επέμβαση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ, ζητούσε «να παραταθεί η στρατιωτική υποστήριξη των συμμάχων γιατί ο Καντάφι παραμένει κίνδυνος». Αργά χθες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας επιβεβαίωσε ότι η σύζυγος του Καντάφι, η κόρη του Αϊσα και οι γιοι του Μουχάμαντ και Χάνιμπαλ, μαζί με τα παιδιά τους, πέρασαν τα σύνορα προς την Αλγερία και η παρουσία τους δηλώθηκε τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών συγκεντρώνονται από δυτικά και από ανατολικά πέριξ της Σύρτης, που θεωρείται προπύργιο δυνάμεων φίλα προσκείμενων στον Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και στρατηγικό σημείο για τη διασφάλιση του ελέγχου της χώρας και για την αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου. Το ΝΑΤΟ σφυροκοπά εδώ και μέρες στόχους πέριξ της πόλης και εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών κάλεσαν τους ντόπιους φυλάρχους να συνεργαστούν για ν' αποφευχθεί αιματοκύλισμα. Θύλακες υπέρ του Καντάφι εκτιμάται ότι υπάρχουν και στη Σάμπχα, στο νότο.
Σε δεκάδες, πλέον, καταμετρώνται τα πτώματα που σήπονται στα προαύλια νοσοκομείων, στους δρόμους, σε επίσημα και ανεπίσημα καταφύγια, ενώ στελέχη του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου προσπαθούν, κυρίως εκ του μακρόθεν, να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς κάποιες θεμελιώδεις υποδομές αλλά δε φαίνεται, προς το παρόν, να τα καταφέρνουν. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα εντείνονται και ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημιών είναι μεγάλος. Η Βρετανία αποδέσμευσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ 10 εκατομμύρια ευρώ και άνοιξε γραφείο συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο κάλεσε με γραπτή ανακοίνωση τους υποστηρικτές του να «μην κακομεταχειρίζονται τους αιχμαλώτους». Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υπογράμμιζε ότι οι αντικαθεστωτικοί «κρατούν εκατοντάδες αιχμαλώτους, Λίβυους και ξένους υπηκόους». Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί εκτιμούν ότι αγνοούνται, ακόμη, τουλάχιστον 40.000 κρατούμενοι του καθεστώτος Καντάφι.
Η τραγωδία του λιβυκού λαού, πάντως, δεν εμπόδισε τον εκτελεστικό διευθυντή του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ να μεταβεί στη Βεγγάζη για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του συμφωνώντας με το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο για άμεση επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρείας και του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Οι αντικαθεστωτικοί θα λάβουν, ως αντάλλαγμα, καταρχήν, διυλισμένο καύσιμο για τις άμεσες ανάγκες τους. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις, αν και μια πρώτη, τέτοιου είδους, συζήτηση θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη, στο Παρίσι στη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής, όπου πιθανότατα θα συμμετάσχουν και οι Ρωσία - Κίνα που διεκδικούν επίσης μερίδιο από τη λεία.
Με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία στη Λιβύη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Πέμπτη στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη (1 - 2 Σεπτέμβρη) των ιμπεριαλιστικών γερακιών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί με τη συμμετοχή ηγετών της ΕΕ.
Μπροστά στις εξελίξεις της «επόμενης μέρας», ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης θα προτάξει τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και θα δεσμευτεί για τη διατήρηση της «Κρήτης ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο» και το επόμενο διάστημα. «Η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει και πρέπει η κυβέρνηση να συνδράμει στην ομαλή μετάβαση στη νέα διακυβέρνηση», σημείωναν χτες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύσκεψη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για τη ντόπια αστική τάξη.
Τη σταθερή εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τη διατήρηση της Κρήτης σε βασικό κέντρο των επιχειρήσεων έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Γ. Γιάγκος, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των χωρών που συμμετέχουν στρατιωτικά στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι 15 χωρών καθώς και ο πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου» της Λιβύης, ο οποίος μάλιστα σημείωσε: «Χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, οι αντάρτες δε θα είχαν φτάσει ποτέ εκεί που είναι σήμερα».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι στρατιωτικοί επιτελείς μετά τη σύσκεψη τόνισαν: «Οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων της Συμμαχίας έχουν την ομόφωνη άποψη ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι οι κοινές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να επιτύχει το στόχο του και να εξαλείψει τα υπολείμματα του καθεστώτος Καντάφι».
Από την πλευρά του, ο Γ. Γιάγκος αναφέρθηκε «στη σημαντική συμβολή της Ελλάδας με μέσα και ευκολίες στην επιχείρηση» και δήλωσε «την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας» στη Λιβύη. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε «τη γεωγραφική σπουδαιότητα της νήσου Κρήτης» και «πρότεινε την ανάδειξή της ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης για τη Λιβύη»! Πίσω από τα δήθεν «ανθρωπιστικά προγράμματα» κρύβεται η σταθερή μετατροπή της Κρήτης σε βάση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, αναλαμβάνοντας και το ρόλο «ντίλερ» για το εγχώριο κεφάλαιο (κατασκευαστικό και εφοπλιστικό) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε: «Στην εξαιρετική τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας και τη σημασία του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στη διακίνηση μέσων και υλικών προς και από τη Λιβύη».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
«Να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής πριν να είναι πολύ αργά», κάλεσε με ανακοίνωσή του, μετά από έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ο Αραβικός Σύνδεσμος τη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, να υπάρξει ασφάλεια και γίνει σεβαστός ο πόθος των πολιτών για μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι ο ΓΓ του Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αράμπι, θα μεταβεί κατεπειγόντως στη Δαμασκό «για να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης», ένα ταξίδι, όμως, για το οποίο θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» η συριακή ηγεσία. Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα δοθεί καθώς η Δαμασκός εξέφρασε έντονη δυσφορία για την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «το περιεχόμενό της αποτελεί σαφή παραβίαση των αρχών του Χάρτη του Συνδέσμου» και επισημαίνοντας ότι «δημοσιοποιήθηκε ενώ είχε συμφωνηθεί το αντίθετο».
Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι και στις σχέσεις Δαμασκού - Τουρκίας, της οποίας ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «χάνει την εμπιστοσύνη του προς τη Δαμασκό». Ο Ερντογάν τόνισε ότι «αν η συριακή ηγεσία δεν σταματήσει άμεσα τη βία και δεν ακούσει τους πολίτες, η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα είναι πολύ λίγη και θα έρθει πολύ αργά». Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, ανακοινώθηκε, χτες, ότι συστήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, ένα πρώτο 94μελές συμβούλιο των αντικαθεστωτικών (υπό την επωνυμία Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αλά Λιβύη), που, όμως, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ασκεί την οποιαδήποτε επιρροή σε αντικαθεστωτικούς εντός χώρας.
Στη Δαμασκό, βρέθηκε, χτες, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μεταφέροντας μήνυμα του Προέδρου Μεντβέντεφ, με το οποίο καλείται ο Πρόεδρος Ασαντ να «τερματίσει άμεσα και πλήρως τη βία», ενώ οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το «αλ Αραμπίγια», συμφώνησαν, επί της αρχής, σε επιβολή εμπάργκο στην αγορά συριακού πετρελαίου. Από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, την Κυριακή, με διάταγμα απαγόρευσε τη φυλάκιση δημοσιογράφων και δεσμεύτηκε για ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία «αρκεί να μη βλάπτει την εθνική ασφάλεια».
Κατά τα άλλα, αντικαθεστωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι και χτες σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες σε προάστια της Δαμασκού, στη Χητ, στο Ντέιρ αλ Ζουρ, στο Σαρμίν, στο Χαν Σεϊχούν, στο Ινχέλ, ενώ η Ραστάν φέρεται περικυκλωμένη από τανκς και ακούγονται σφοδρά πυρά. Οι αντικαθεστωτικοί μιλούν για μαζικές λιποταξίες στρατιωτών, κάτι που διαψεύδει ο συριακός στρατός. Αντικαθεστωτικοί, εντός Συρίας, έσπευσαν να καταγγείλουν όσους μιλούν εκ μέρους τους και κάνουν νύξη για αναγκαιότητα χρήσης όπλων.