ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυταρχικός κατήφορος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό πολιορκία παραμένει το Λονδίνο και άλλες αγγλικές πόλεις, παρά το γεγονός ότι οι ταραχές δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής και αυτόν τον κύκλο. Δεδομένου όμως ότι ήδη το πρόσχημα έχει δοθεί, το αυταρχικό σχέδιο στρατιωτικοποίησης της βρετανικής κοινωνίας έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, ενώ το τελευταίο σχέδιο δεν είναι άλλο από την μετατροπή της ήδη υπό τρομοκράτηση κοινωνίας σε χαφιέδες και καταδότες: Η αστυνομία του Μπέρμιγχαμ ζητά τη «βοήθεια» των πολιτών, για να «εντοπίσει τους ταραξίες των τελευταίων ημερών», προβάλλοντας φωτογραφίες τους σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη πάνω σ' ένα φορτηγάκι που οργώνει τους δρόμους της πόλης αυτής της κεντρικής Αγγλίας.

Φωτογραφίες που συγκέντρωσε η αστυνομία χάρη στις κάμερες επιτήρησης έχουν ήδη δημοσιευτεί από τα μέσα ενημέρωσης και από το διαδικτυακό ιστότοπο της βρετανικής αστυνομίας γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις τις οποίες, όπως εννοείται, τις απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας λόγο για «ψευτοανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους πέντε, καθώς εξέπνευσε ο 68χρονος Ρίτσαρντ Μάνιγκτον Μπόους, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στο δυτικό Λονδίνο και είχε πέσει σε κώμα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο ως ύποπτο για το θανάσιμο τραυματισμό του. Την ίδια ώρα, δύο έφηβοι και ένας 26χρονος άνδρας, κατά τις αρχές με καταγωγή από την Καραϊβική, συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία ως ύποπτοι για συμμετοχή στο θάνατο τριών ανδρών ασιατικής καταγωγής κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Μπέρμιγχαμ.

Τέλος, ο αριθμός των συλληφθέντων έχει ξεπεράσει τους 1.500 και τα δικαστήρια στο Λονδίνο, στο Μάνστεστερ, στο Μπέρμιγχαμ και στο Σόλιχαλ εργάζονται νυχθημερόν και με συνοπτικές διαδικασίες ώστε «να απονείμουν δικαιοσύνη» και το κυριότερο να αποσυμφορηθούν τα κελιά στα αστυνομικά τμήματα που ήδη έχουν κορεστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων και στους οποίους έχουν αποδοθεί ήδη κατηγορίες είναι κάτω των 18 ετών με το μικρότερο σε ηλικία κατηγορούμενο να είναι μόλις 11 ετών. Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις «κακοποιών» που κάθισαν στο εδώλιο: ένας μάγειρας σε βιολογικό εστιατόριο 43 ετών και ο 47χρονος αδελφός του που κατηγορούνται ότι έκλεψαν την πινακίδα ενός φαστ-φουντ από το Κλάπαμ του νότιου Λονδίνου. Ενας άνδρας που πρόκειται να καταταγεί στο στρατό, ένας οδηγός ανυψωτικού μηχανήματος και ένας γραφίστας όλοι με λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Ενέσκηψε και επιδημία χολέρας...

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενός κακού μύρια έπονται για το σομαλικό λαό, καθώς, σαν να μην του έφθανε το μαρτύριο της ξηρασίας, της πείνας, της δίψας, των ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», των στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης και οι μισθοφόροι - εκπαιδευτές των ΗΠΑ, τώρα έχουν και την πληγή της χολέρας να πολεμήσουν...

Με τη φαρέτρα τους αδειανή και τις αντοχές τους από καιρό εξαντλημένες, οι Σομαλοί αργοσβήνουν πλέον και από την τρομερή επιδημία της χολέρας, που οφείλεται στο ακάθαρτο νερό και στην έλλειψη στοιχειωδών υποδομών αποχέτευσης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Μέσα σε μία βδομάδα, τα κρούσματα οξείας διάρροιας (ένα από τα συμπτώματα χολέρας) αυξήθηκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου κατά 11%. Καθόλου δυσεξήγητο, αφού σε μία αφιλόξενη πόλη, όπως το Μογκαντίσου, που έχει καταστραφεί σε μεγάλο μέρος από τις κατά καιρούς συγκρούσεις, έχουν έρθει μέσα στο τελευταίο δίμηνο κάπου 100.000 άνθρωποι, πέρα από τους 350.000 άλλους που αναζήτησαν εκεί ένα υποτυπώδες καταφύγιο από την αρχή του έτους.

Κατά τα λοιπά, γύρω από τον εφιάλτη τους, συνεχίζεται ο χορός εκατομμυρίων δολαρίων που έχει στηθεί από τις κατά καιρούς δωρεές και «αγαθοεργίες» ιμπεριαλιστικών χωρών που βλέπουν στη δυστυχία του σομαλικού λαού μία «χρυσή» ευκαιρία για επεμβάσεις... Η Τουρκία, πάντως, είναι απ' αυτές που βλέπουν την περίπτωση της Σομαλίας σαν ευκαιρία αύξησης της επιρροής και του κύρους της χώρας μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή στις 18 του μήνα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, και τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Θέλει, λέει, έτσι να συμπαρασταθεί στα θύματα της ξηρασίας και του λιμού που πλήττει τη χώρα...

ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια άγριας καταστολής κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Με εκτοξευτήρες νερού υψηλής πίεσης και δακρυγόνων ακόμη και με ηλεκτρονικά μηχανήματα που λειτουργούν με υπερήχους για να προκαλέσουν ναυτία σε συγκεντρωμένο πλήθος σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές από τις 20 Σεπτέμβρη, οπότε έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα τη διεθνή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, ένα από τα μηχανήματα καταστολής διαδηλώσεων που σκοπεύουν να αγοράσουν οι Ισραηλινοί λέγεται «Κραυγή». Αυτό παράγει υπερήχους που επιδρούν με τέτοιο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να προκαλούν ναυτία. Αλλο νεοτεριστικό μηχάνημα που θα αγοραστεί για να χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών λέγεται «Ασβός», καθώς θα ψεκάζει και θα «σημαδεύει» τους διαδηλωτές με ουσίες ανυπόφορης μυρωδιάς.

Ολα αυτά, ενώ διεθνώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην ανέγερση 1.600 διαμερισμάτων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Χτες, η Ρωσία καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση του Τελ Αβίβ, επισημαίνοντας ότι ο «εποικισμός» είναι «παράνομος και αντιβαίνει στις προσπάθειες των μεσολαβητών του κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία). Ο Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε δε ότι οι νέοι εποικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε άλλα μέρη κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών «δεν μπορεί παρά να προκαλέσουν σοβαρή ανησυχία και αποδοκιμασία», επιδεινώνοντας την «εκρηκτική και δύσκολη κατάσταση της διαδικασίας διευθέτησης» στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, χτες, η ΕΕ εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την ανέγερση των νέων εποικισμών, καλώντας το Ισραήλ να «βάλει τέλος σε όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες», αλλά και να διαλύσει τους οικισμούς που έχουν ανεγερθεί από το Μάρτη του 2001.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος, εξομοιώνοντας για πολλοστή φορά θύτες και θύματα, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ανεπίσημη συνάντηση στο Καζαχστάν

ΑΣΤΑΝΑ.--

Οι Πρόεδροι των χωρών - μελών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Συμφώνου για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) συμμετείχαν χτες σε ανεπίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Καζαχστάν. Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, είναι ο μόνος ηγέτης από τις συνολικά επτά χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν, Κιργιστάν) που δεν παρευρέθηκε στην συνάντηση. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, στην αρχή της συνάντησης, ανέφερε πως θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την υποτιθέμενη απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τους κινδύνους από τη δήθεν «τρομοκρατία», καθώς και τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή. Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι των χωρών - μελών του Οργανισμού αποσύρθηκαν για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

ΚΙΝΑ
Ταραχές πάλι στο νότο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ταραχές και βία στην κοινότητα Κιανξί της επαρχίας Γκουιτζού στο νότο της Κίνας, με αφορμή την «αυταρχική συμπεριφορά» ενός τοπικού υπαλλήλου που τελικά γενικεύτηκε, καθώς οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την απρόσεκτη και σκαιά συμπεριφορά των τοπικών αξιωματούχων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης και του ιδιοκτήτη ενός παράνομα σταθμευμένου οχήματος ενώπιον εκατοντάδων θεατών. Το περιστατικό λειτούργησε ως πυροδοτικός μηχανισμός και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνονταν μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τελικά πυρπολώντας οχήματα επιβολής της τάξης και στήνοντας οδοφράγματα στους δρόμους», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Κίνας.

Τουλάχιστον δεκαπέντε οχήματα καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν, 10 αστυνομικοί και φρουροί τραυματίστηκαν και οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον δέκα πολίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται μάλλον για «συνηθισμένο περιστατικό ταραχών». Εξάλλου, μόλις πριν από ένα μήνα ταραχές είχαν σημειωθεί και πάλι, στο Ανσούν αυτή τη φορά, 60 χιλιόμετρα από το Κιανξί μετά από φήμες για το μυστήριο θάνατο ενός πλανόδιου πωλητή φρούτων. Ωστόσο, δεδομένων και των δονήσεων της καπιταλιστικής κρίσης που ταρακουνούν ακόμη και την Κίνα και της επικίνδυνης αυξητικής τάσης των φαινομένων των ταραχών των τελευταίων ετών, όπως κατέγραψε σε έκθεσή της η κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών - πάνω από 80.000 το 2007 από 60.000 το 2006 - και των εργατικών κινητοποιήσεων που ολοένα πληθαίνουν οι αρχές είναι σε επιφυλακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ