ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μόνο 5 στους 100 παίρνουν άσυλο

Eurokinissi

Με το σταγονόμετρο συνεχίζει να χορηγείται το πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, παράλληλα με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο 6μηνο του 2011, εκδόθηκαν μόλις 248 θετικές αποφάσεις και απορρίφθηκαν 3.628.

Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι παρά μια ακόμη έκφραση της πολιτικής που διώκει τους εξαθλιωμένους και κυνηγημένους από την πείνα και τους πολέμους, πολιτική που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: Την κατασκευή φράχτη κατά των μεταναστών στον Εβρο, τη δράση του Frontex που κάνει «έλεγχο αλήθειας» των ισχυρισμών των μεταναστών, την εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας για 18μηνη φυλάκιση και μαζικές απελάσεις, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, τη μη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης, τη μη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους.

Να σημειωθεί δε πως με τη σχετική νομοθεσία έχει διαμορφωθεί ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες, προβλέπονται ταχύρρυθμες διαδικασίες απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, φακέλωμα των προσφύγων για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του «Δουβλίνο 2» και της «Συνθήκης Σένγκεν» με τη συνδρομή και του FRONTEX, όπως και καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας των προσφύγων, δηλαδή φυλάκιση και μάλιστα σε αναξιοπρεπείς έως και βάρβαρες συνθήκες. Με τις διατάξεις του αναλαμβάνουν ιδιωτικοί φορείς αρμοδιότητες δημόσιου χαρακτήρα και θεσμοθετείται η συνεργασία με ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υποβλήθηκαν 4.482 αιτήματα ασύλου, απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό 3.628 και εκδόθηκαν 248 θετικές αποφάσεις. Στις θετικές αποφάσεις περιλαμβάνονται οι αποφάσεις παροχής ασύλου, ανθρωπιστικού καθεστώτος κι επικουρικής προστασίας.

Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7.723 επιστροφές παράνομων μεταναστών. Από αυτές οι 4.698 περιπτώσεις αποτελούν αναγκαστικές επιστροφές προς άλλες χώρες και οι 3.025 επαναπροωθήσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 34.534 αλλοδαποί, καθώς και 336 διακινητές «λαθρομεταναστών».

Σημειώνεται, ότι από το Δεκέμβρη του 2010 καταργήθηκε η υποχρέωση κατοχής θεώρησης για τους πολίτες της Αλβανίας, καθώς πλέον είναι δυνατή η παραμονή τους για τρεις μήνες, μόνο με τη σφράγιση της εισόδου, γεγονός που έχει συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των δεικτών παράνομης εισόδου από τα βόρεια χερσαία σύνορα.

Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας), το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 16.152 μετανάστες. Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν συλληφθεί 13.266 μετανάστες.

Πυρκαγιά στο Πήλιο

Icon

Νύχτα φόβου και αγωνίας για τους κατοίκους του Νότιου Πηλίου η προχτεσινή, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μεταξύ του Λαύκου και του Μικρού, έφερε στη μνήμη τους την πυρκαγιά του 2007 που είχε πλήξει τη ίδια περιοχή - το Νεοχώρι, το Λεφόκαστρο, την Αφησσο, τις Αφέτες, την Αργαλαστή - προκαλώντας μεγάλη καταστροφή. Ολοι, σχεδόν, είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους και βοηθούσαν, με κάθε τρόπο, το έργο των πυροσβεστών για την κατάσβεση.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα - υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι - και στη μάχη για την αντιμετώπισή της πήραν μέρος 23 πυροσβεστικά οχήματα από το Βόλο και απ' όλη τη Θεσσαλία, 60 πυροσβέστες, 20 πεζοπόρα τμήματα, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο και η κατάσβεση συνεχιζόταν μόνο από ξηράς. Ολη η δύναμη της Πυροσβεστικής παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο, φοβούμενη τις αναζωπυρώσεις εστιών. Αν και δεν καταμετρήθηκαν στο σύνολό τους οι ζημιές, υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 200 στρέμματα δάσους, κυρίως με πεύκα και πλατύφυλλα δέντρα.

Πυρκαγιά ξέσπασε, προχτές, στις 7.30 μ.μ., και στο Πουρί, κοντά στη θάλασσα και κατασβέστηκε μετά τις 11 το βράδυ.

Σε άλλες περιοχές

Στις φλόγες παραδόθηκαν χτες η Γαλίφα του Δήμου Χερσονήσου και το Πλατάνι Σούδας στην Κρήτη.

Η πυρκαγιά στη Γαλίφα ξέσπασε στις 12.55 μετά τα μεσάνυχτα και με τη συνδρομή 6 οχημάτων με 14 άτομα και 1 πεζοπόρου τμήματος με 10 άτομα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 7 το πρωί. Στο μεταξύ, στη 1.50 τη νύχτα ξέσπασε πυρκαγιά στο Πλατάνι Σούδας. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με άλλο, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε δασική έκταση.

Πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή Κυψέλη Πάργας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη, έντεκα πυροσβέστες και πέντε οχήματα. Η πυρκαγιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας Λήμνου, εκδήλωση όπου θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, θα προβληθεί βίντεο για τους νέους εργαζόμενους και θεατρικό σκετς.

Επιχειρήσεις - «σκούπα»

Επιχειρήσεις - «σκούπα» σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Νησιά Ν. Αιγαίου και Κρήτη πραγματοποίησε προχτές και χτες η Ελληνική Αστυνομία. Ετσι, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, ενισχύει το κλίμα αστυνομοκρατίας. Συνολικά 6.951 πολίτες ελέγχθηκαν ως εν δυνάμει ύποπτοι, ενώ 924 αστυνομικοί διατέθηκαν για την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, 285 άτομα προσήχθησαν και συνελήφθησαν 158. Βεβαιώθηκαν περίπου 3.000 παραβάσεις οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν παραβάσεις υγειονομικών κανονισμών και του ΚΟΚ. Τριανταένα άτομα συνελήφθησαν και στους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατασχέθηκαν μικροποσότητα χασίς, ναρκωτικά χάπια, ένα πιστόλι, εκατοντάδες παράνομα CD, τρεις Η/Υ, δυο παιχνιδομηχανές και βρέθηκαν δύο κλεμμένα αυτοκίνητα, ενώ σε χώρο άθλησης, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα, βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν ποσότητες σκευασμάτων, οι οποίες θα σταλούν για εξέταση στον ΕΟΦ.

Επιχείρηση - «σκούπα» όμως πραγματοποίησαν σε όλη την Κρήτη οι υπηρεσίες από τις αστυνομικές διευθύνσεις Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου, συνεπικουρούμενες από δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ελέγχθηκαν 912 άτομα, Ελληνες και αλλοδαποί, προσήχθησαν συνολικά 102 και συνελήφθησαν 59 άτομα.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Στα 24 τα κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σημειώθηκαν χθες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νοσούντων από τον ιό στους 24. Από τα 24 κρούσματα τα 9 έχουν αναφερθεί στην Αττική και τα άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μέχρι χθες οι 11 νοσούντες νοσηλεύονταν, οι 3 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχει δοθεί άδεια για ULV και αεροψεκασμούς οπουδήποτε αυτό κριθεί και εφόσον είναι απαραίτητο.

Εκδήλωση στη Σαϊδόνα

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα, την Κυριακή 14 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ