ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ιδιωτικοποιήσεις και συναίνεση για την πλουτοκρατία

Εκπρόσωποι πολυεθνικών βλέπουν στην Ελλάδα ευκαιρίες αντίστοιχες των χωρών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας της πτώσης στην τιμή της εργατικής δύναμης

Το κεφάλαιο ζητάει περισσότερη συναίνεση και νέες ανατροπές για να επενδύσει με καλύτερους όρους τα συσσωρευμένα κέρδη του. Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια, με ισχυρό ΚΚΕ!

Eurokinissi

Το κεφάλαιο ζητάει περισσότερη συναίνεση και νέες ανατροπές για να επενδύσει με καλύτερους όρους τα συσσωρευμένα κέρδη του. Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια, με ισχυρό ΚΚΕ!
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζητούν τα μονοπώλια από την ελληνική κυβέρνηση, διά των πολιτικών εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, προκειμένου να διευρύνουν τα πεδία κερδοφορίας τους. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι όποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κι αν επιλεγεί, δε θα σημάνει σε καμία περίπτωση χαλάρωση των αντιλαϊκών μέτρων και ζητούν ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προτείνει τη συγκρότηση ενός οργανισμού με αρμοδιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, κατά το μοντέλο της «Treuhandanstalt», δηλαδή της εταιρείας που κατά τη δεκαετία του '90 ανέλαβε να ξεπουλήσει τη λαϊκή περιουσία της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού και την επανένωση με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ιδιωτικοποιώντας το 100% της κρατικής περιουσίας (επιχειρήσεις, ακίνητα και γη) και στέλνοντας στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ προτείνει ο οργανισμός να στελεχωθεί και με ξένους ειδικούς και εκτιμά ότι η Ελλάδα με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις «πολύ περισσότερα έσοδα», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «θα παρακολουθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο στενά σαν να το πραγματοποιούσε η ίδια». Σε συνέχεια των παραπάνω, επαναλαμβάνει με νόημα το κάλεσμα για επιθετική συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα πρέπει από κοινού να διακηρύξουν ότι υποστηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές συμφωνίες με την ΕΕ».

Ο ίδιος, σε ομιλία του στη Στουτγάρδη, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μεγαλύτερες απ' όσο αρχικά προβλεπόταν το 2011, πρέπει να προχωρήσει με μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διακομματική συναίνεση (...) Μόνο όταν θα πληρούνται αυτά τα προαπαιτούμενα».

Ζητούν ένταση της επίθεσης

Στο ίδιο πνεύμα, ο επίτροπος Ολι Ρεν μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστρία υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε άλλη βοήθεια» και τόνισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων «είναι ένα επείγον θέμα για την Ελλάδα».

Την ανάγκη της πλουτοκρατίας να εξειδικεύσουν οι ελληνικές αρχές, εντός των ημερών, τα μέτρα για το 2011, αλλά και για τα επόμενα έτη, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, επαναλαμβάνοντας και αυτός το κάλεσμα για επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων και τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί σθεναρή και ξεκάθαρη συναίνεση». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και, σχολιάζοντας την πρόταση του Γιούνκερ για δημιουργία οργανισμού που θα επιβλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα απ' όλα να εξειδικεύσουν τα μέτρα, τις προθεσμίες και τους τρόπους εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έλαβε δάνεια με διάρκεια πέραν του 2012 και γι' αυτό δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες. Πάντως, το γεγονός ότι υπόγεια δρομολογούνται ήδη τα επόμενα βήματα της ΕΕ, σκιαγραφεί και η χτεσινή συνάντηση της Α. Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα κυρίως τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Η συνάντηση ήταν «κλειστή» και δεν ακολούθησαν δηλώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει μια προσπάθεια να απαλύνει το κλίμα αντιπαράθεσης που αναπτύσσεται μεταξύ της ΕΚΤ και, ιδιαίτερα, της Γερμανίας αναφορικά με τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και συμφέροντα που έχουν σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα δηλώνει ότι «σε περίπτωση που στο τέλος καταλήξουμε σε επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων, φυσικά χρειαζόμαστε την έγκριση του ΔΝΤ και πάνω απ' όλα της ΕΚΤ. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταλήξουμε σε σύγκρουση με την ΕΚΤ (...) Θα συμβούλευα όλους μας να επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση σε δημόσια σχόλια για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι αν η αξιολόγηση της τρόικας είναι αρνητική, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, τα οποία αν κριθούν ανεπαρκή θα μπορούσε να εξεταστεί ως λύση η επιμήκυνση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, πάντα σε συνδυασμό με νέα μέτρα λιτότητας.

Φουντώνουν τα σενάρια για το χρέος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε θα μπορέσουν «ποτέ μα ποτέ» να αποπληρώσουν το χρέος τους, ενώ η Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψει στους επενδυτές περίπου το 25% της αξίας των ομολόγων. Μάλιστα, επαναφέρεται το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη και σημειώνεται ότι όποιος όρος κι αν χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση («ήπια», «εθελοντική», «αναδιάταξη» κλπ.) πρόκειται πάντα περί χρεοκοπίας...

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γλιτώσει από την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μόνο με το να τους δίνουμε λεφτά. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο βιομηχανοποίησης για την Ελλάδα, παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ», υποστηρίζει ο Μίχαελ Ντίκμαν, επικεφαλής της «Allianz». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να μεταφέρουμε δουλειές και παραγωγή από όλη την Ευρώπη στη χώρα. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να μεταφέρουμε τα εργοστάσια παραγωγής μας στην Ελλάδα αντί της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας;»...

Με δεδομένο ότι εκείνο που έστειλε εξαρχής τα μονοπώλια στις αγορές της Ανατ. Ευρώπης και της Ασίας ήταν η μειωμένη τιμή της εργατικής δύναμης σε αυτές τις χώρες, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι όταν ο Μ. Ντίκμαν προκρίνει τη μεταφορά βιομηχανιών στην Ελλάδα έχει στο νου του την απαίτηση του κεφαλαίου να ρίξει τα μεροκάματα σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και της Κίνας.


Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Δεσμεύσεις και ύμνοι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Κόμμα των εφοπλιστών και η ΝΔ, σχολιάζει το ΚΚΕ

Τις δεσμεύσεις του απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο παρουσίασε ο Α. Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε σχετική εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε πρωταγωνιστική θέση αν η ΝΔ αναλάβει το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας. «Μέσα στο σχέδιό μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την ανόρθωση της χώρας, η ναυτιλία θα έχει θέση πρωταγωνιστή», τόνισε.

Σε μια ομιλία - ύμνο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, καθώς δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους εφοπλιστές «εθνικούς ευεργέτες», τους οποίους μάλιστα - όπως είπε - «η χώρα και ο λαός ευγνωμονούν» (!), ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση θα επανασυγκροτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και θα το εξοπλίσει με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ενώ θα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.

Ανέφερε επίσης ότι θα αξιοποιήσει την πείρα των εφοπλιστών «για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική», δείχνοντας καθαρά το πώς εννοεί την ανταγωνιστικότητα. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα προνομιακό κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων και να δώσουμε κίνητρα για να επιστρέψει ξανά η επιχειρηματικότητα», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της δήθεν «εναλλακτικής πολιτικής» του κόμματός του.

Για την ομιλία Σαμαρά στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό επισημαίνει: «Ποια είναι η προσφορά των εφοπλιστών που ύμνησε ο πρόεδρος την ΝΔ: Τα προκλητικά τους προνόμια και η φορολογική ασυλία; Η χρεοκοπία του ΝΑΤ; Η ναυπήγηση εκατοντάδων πλοίων στο εξωτερικό; Η ανεργία των ναυτεργατών ή η στυγνή εκμετάλλευση των Ελλήνων και ξένων που απασχολούν;».

ΚΚΕ
Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συναίνεση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, σημειώνει: «Με όποιο τρόπο και αν καταλήξουν να ισχυροποιήσουν τη συναίνεσή τους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι άλλοι πρόθυμοι ή "κρυφοπρόθυμοι", για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο λαός μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, με την οργάνωση και τη συμπόρευσή του με το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ