Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση τις δραματικές ανατροπές που σχεδιάζει στο χώρο της Υγείας, με «οχήματα» τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων Υγείας και τις δραματικές περικοπές των δαπανών για την Υγεία και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτά, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τους σχεδιασμούς για τις συγχωνεύσεις στην 5η (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) και στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου).
Οι σχεδιασμοί, όπως ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της Επιτροπής για τις συγχωνεύσεις, καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, περιλαμβάνουν την κατάργηση τριών νοσοκομείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Καραμανδάνειο στην Πάτρα) και την αλλαγή χρήσης σε εφτά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Θήβας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε τραυματιολογικό κέντρο, ενώ τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης (αν και πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολο οδικό δίκτυο) μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας. Σε Κέντρα Υγείας μετατρέπονται και τα Νοσοκομεία Καλαβρύτων, Κρεστένων και Ληξουρίου, ενώ η πρόταση για το Νοσοκομείο Ναυπλίου είναι να αλλάξει χρήση και να γίνει Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές των περιφερειών, η κυβέρνηση προσδοκά από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων («συνένωση δυνάμεων» τις βαφτίζει) να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου». Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την περικοπή των δαπανών για την Υγεία κατά 1,3 δισ. για το 2011. Προχτές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν επιπλέον περικοπές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για το 2011. Παράλληλα, το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο» του υπουργείου Υγείας προβλέπει την περικοπή των δαπανών για την Υγεία κατά 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2015.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε απ' τους διοικητές των περιφερειών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μάη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις που αφορούν δαπάνες διαγράφονται επειγόντως και ότι επιθυμητές είναι αυτές που θα έχουν οικονομικό όφελος. Η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και τις κοινές διοικήσεις νοσοκομείων (διοικητών και Διοικητικών Συμβουλίων), αλλά και ανταλλαγές γιατρών, προσωπικού και υλικού ανάμεσα στα νοσοκομεία, με στόχο πάντα το οικονομικό όφελος. Το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Η κυβέρνηση, αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, σχεδιάζει να μετατρέψει το ήδη ελλιπές προσωπικό των νοσοκομείων κυριολεκτικά σε «λάστιχο» και να καλύψει όπως όπως τις ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Οι σχεδιασμοί αυτοί, σε συνδυασμό με τη σύνθλιψη των παροχών, τη λειτουργία και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), διαμορφώνουν εφιαλτικές συνθήκες για την Υγεία και περίθαλψη των ασθενών απ' τα λαϊκά στρώματα.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διορίστηκε κοινός διοικητής για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και τον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας και ότι ετοιμάζεται και η «συλλειτουργία» των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Επίσης, προωθούνται συγχωνεύσεις μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.
Αντίστοιχα, ο Λ. Λιαρόπουλος είπε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για τα κληροδοτήματα στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας, που είναι περισσότερα από 35. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις ανοίγουν ένα ακόμα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν «φιλέτα» απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, η απελευθέρωση χώρων με τις καταργήσεις και αλλαγές χρήσης μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση χώρων (που δεσμεύονται με δωρεές, κληροδοτήματα κλπ.) με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η κυβέρνηση προωθεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της σε βάρος της Υγείας των λαϊκών στρωμάτων και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, έχοντας και τη συναίνεση των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικάτων του χώρου.
Την προθυμία τους να προσέλθουν στον προσχηματικό διάλογο ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του Οδοντιατρικού Συλλόγου, σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ενόψει της προετοιμασίας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έκλινε σε όλες τις πτώσεις τη φράση «περιστολή δαπανών» και είπε ότι ως εργαλεία γι' αυτές τις περικοπές θα χρησιμοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ενιαίος κανονισμός παροχών.
Το πώς μεθοδευμένα μέσα από τις περικοπές δαπανών και την μη πρόσληψη προσωπικού, τα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζονται και οι ασθενείς αναγκαστικά σπρώχνονται στα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, αποκαλύφτηκε και κατά την χτεσινή περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά».
Από τις 1.056 θέσεις που προβλέπει ο πεπαλαιωμένος Οργανισμός του νοσοκομείου (από τη δεκαετία του 1980) είναι καλυμμένες μόνο οι 610. Ετσι, αυξάνεται η υπερεντατικοποίηση, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, τα χρωστούμενα ρεπό. Αυξάνονται, όπως καταγγέλθηκε, τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχικότητας της διοίκησης και των μηχανισμών της. Αυξάνεται η δραστηριοποίηση εταιρειών με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης υλικών, διακόπηκε η χορήγηση μικρογευμάτων σε εργαζόμενους σε βαριά ανθυγιεινούς χώρους, δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφαλείας.
Λόγω των ελλείψεων, οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν 4-6 μήνες για τη χορήγηση θεραπευτικού ιωδίου (καρκίνος θυροειδή), ενώ για ακτινοθεραπείες η αναμονή φτάνει τους 2 μήνες. Δηλαδή, ενώ όταν διαγνωστεί ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος, όταν ξεκινήσει η θεραπεία μετά από τόσους μήνες, μπορεί να έχει αλλάξει στάδιο και να είναι μη ιάσιμος.
Το νοσοκομείο παρέχει μεν δωρεάν όλα τα φάρμακα για τους άπορους ασθενείς αλλά δεν καλύπτει τα συμπληρώματα διατροφής (κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα) που είναι αναγκαία σε όσους εξαιτίας της ασθένειας είναι καταβεβλημένοι και δεν μπορούν να λάβουν επαρκή τροφή.
Ενδεικτική των περικοπών που γίνονται στους εργαζόμενους προς όφελος του κεφαλαίου είναι οι περικοπές μισθών που, όπως καταγγέλθηκε, έγινε στις εργαζόμενες στα συνεργεία καθαριότητας. Το νοσοκομείο πληρώνει στους εργολάβους 140.000 ευρώ και μέχρι πρότινος η κάθε εργαζόμενη έπαιρνε 570 ευρώ για 7 ώρες δουλειάς. Σήμερα, τους έκοψαν μία ώρα εργασίας και ο μισθός τους κατέβηκε στα 426 ευρώ. Οι ανάγκες όμως καθαριότητας είναι ίδιες, άρα καλύπτονται με υπερεντατικοποίηση εργασίας των εργαζομένων που αν και προσλήφθηκαν για καθαριότητα απασχολούνται και σε άλλες εργασίες όπως στην αποθήκη, στις μεταφορές υλικών, εγγράφων.
Μιλώντας με τους εργαζόμενους, η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση, τόνισε, ψαλιδίζει τις αναγκαίες δαπάνες στον τομέα της Υγείας, γιατί έχει βασική αποστολή να εξυπηρετήσει το κεφάλαιο. Και γι' αυτό ακριβώς πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι, να οργανώσουν την πάλη τους και να δυναμώσουν το μέτωπο ενάντια σε αυτήν την πολιτική διαχρονικά που τσακίζει δικαιώματα. Είναι ώρα, οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει έντονη αγανάκτηση, υπάρχει και φόβος μαζί. Εμείς στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους ότι πρέπει να πάρουν κι εκείνοι τις δικές τους ευθύνες. Εμείς θα κάνουμε από την πλευρά μας το καλύτερο δυνατό αλλά πρέπει κι αυτοί να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ίδια τους τη ζωή».
Αγωνιστική παρέμβαση στη φιέστα του υπουργείου Εργασίας, και τον υφυπουργό Βασίλη Γκεγκέρογλου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα (φωτ.) εργαζόμενοι και δυνάμεις από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι, αναρτώντας ένα μεγάλο πανό μέσα στην αίθουσα με το σύνθημα «Η κυβερνητική πολιτική και εργοδοτική ασυδοσία ποτίζουν με αίμα εργατών τα κέρδη του κεφαλαίου», απάντησαν καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά απέναντι στην εργατική τάξη.
Ο υφυπουργός Εργασίας επιτέθηκε στους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ αναφέροντας ότι και οι ίδιοι αποτελούν μέρος του πολιτικού συστήματος, όπως και «το κόμμα σας το ΚΚΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, άρα σύμφωνα με τον υφυπουργό δεν μπορούν να μιλάνε, καθώς και ότι είναι γνωστή η κασέτα των όσων υπερασπίζονται.
Σε ερώτηση εργαζόμενου για το νεκρό ναύτη του κρουαζιερόπλοιου «ΖΕΝΙΘ» που υπερασπίζονταν η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι θα φέρει χρήματα ο υφυπουργός Εργασίας απέφυγε να απαντήσει. Επίσης, απάντηση δεν έδωσε και για την απόλυση συνδικαλιστή της «Ολυμπιακής» που έγινε λίγες μέρες μετά την παρουσία και του υφυπουργού στην Επιθεώρηση Εργασίας για 23 απολύσεις συναδέλφων του που είχαν προηγηθεί στην ιδιωτικοποιημένη «Ολυμπιακή».