ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αυξήσεις 114% και αναμένεται συνέχεια...

Οργή και αγανάκτηση από την κυβερνητική άρνηση να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων

Ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ξεπέρασε χτες η πραγματικότητα, πρώτη μέρα διάθεσής του. Μπορεί η «κίνηση» - ειδικά για το λεκανοπέδιο Αττικής - να χαρακτηρίστηκε μέτρια εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, η τιμή του όμως διαμορφώθηκε σε επίπεδα που δεν αναμένονταν. Από αύριο όμως, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα άλλα υγρά καύσιμα παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες και υπολογισμοί αναφέρουν για αυξήσεις από 10 έως 15 δραχμές το λίτρο.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έπρεπε να πωλείται στις 147,4 δραχμές το λίτρο, χτες όμως, όσοι προμηθεύτηκαν, το πλήρωσαν από 153 έως 165 δραχμές, δηλαδή ακόμα και 18 δραχμές ακριβότερο. Επειδή όμως, είτε εκ παραδρομής, είτε από «κακή συνήθεια» τα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, όταν αναφέρονται στις τιμές των καυσίμων, δίνουν περισσότερο βάρος στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να επισημάνουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην επαρχία είναι αρκετά μεγαλύτερη, και με βάση τις αποκλίσεις των ενδεικτικών και των πραγματικών τιμών, σε πολλές περιοχές πωλείται ακόμα και στις 175 δραχμές το λίτρο.

Πέρσι, τέτοιον καιρό που ξεκίνησε η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή εκκίνησης ήταν οι 77 δραχμές το λίτρο και όλο το χειμώνα έως τα τέλη του Απρίλη, με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις, διαμορφώθηκε στις 110 δραχμές το λίτρο και εκείνη την περίοδο χαρακτηριζόταν πολύ υψηλή η τιμή του. Δηλαδή, η φετινή τιμή εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης την αγορά σε σχέση με την περσινή είναι αυξημένη κατά 114%! Φέτος, η εκκίνηση γίνεται στις 160 και πλέον περίπου δραχμές και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις πού θα φτάσει η τιμή στο τέλος της περιόδου χρήσης του. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ένταση του χειμώνα. Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, τότε...

Από αύριο τα μεσάνυχτα όμως, οπότε, με τους σημερινούς υπολογισμούς, τα υγρά καύσιμα θα πωλούνται ακριβότερα κατά 10-15 δραχμές το λίτρο, η κατάσταση θα μετατραπεί σε εκρηκτική, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης στο Λεκανοπέδιο να πλησιάζει τις 180 δραχμές και σε περιοχές της περιφέρειας τις 190! Μάλιστα, οι πληροφορίες για τις αυξήσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 32,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό διαπραγματευόταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι. Ο συνδυασμός των αυξήσεων με τα υπόλοιπα καύσιμα, δημιουργεί συνθήκες ανεπανάληπτης και πρωτοφανούς οικονομικής αφαίμαξης των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και είναι σίγουρο, αλλά και επιβεβλημένο να πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις.

Η εμμονή της κυβέρνησης, που εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μη μειώσει τη φορολογία στα υγρά καύσιμα, οδηγεί με βεβαιότητα τις τιμές των καυσίμων σε προκλητικά επίπεδα, όπου οι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες δε θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Μεγαλύτερη όμως πρόκληση αποτελεί και το γεγονός ότι στα πλαίσια της ΕΕ επιχειρείται η αύξηση των φόρων και των δασμών στα πετρελαιοειδή, στο πνεύμα άσκησης πίεσης των χωρών του ΟΠΕΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πολλά, αφού το επίπεδο των δασμών και των φόρων που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι το χαμηλότερο δυνατό από αυτά που επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι η επιβολή της χαμηλότερης φορολογίας στα υγρά καύσιμα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δεν προέκυψε από τη φιλολαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβλήθηκε στα πλαίσια επίτευξης της ονομαστικής σύγκλισης και της συγκράτησης του πληθωρισμού, προκειμένου να μπούμε στην ΟΝΕ. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΟΝΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση ώστε να μην αυξήσει τα όρια της φορολογίας και είναι σίγουρο ότι θα το κάνει.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Κάλπικη η ευημερία της «μέσης» οικογένειας

Η μαγική εικόνα της «μέσης ελληνικής οικογένειας», που η δειγματοληπτική έρευνα της ΕΣΥΕ την εμφανίζει σημαντικά βελτιωμένη, οφείλεται κυρίως στην υπερχρέωση των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες

Στοιχεία οικογενειακών προϋπολογισμών από ...άλλο πλανήτη, όπου η ευημερία των μέσων όρων (που σε μια διχασμένη σε ανταγωνιστικές τάξεις κοινωνία δε λένε απολύτως τίποτα)ανθεί, παρουσίασε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Το στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν την αύξηση της δαπάνης της μέσης ελληνικής οικογένειας σαν αύξηση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Στα πλαίσια αυτά, και αποσιωπώντας την υπερχρέωση των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες, η ΕΣΥΕ υποστηρίζει πως το «πραγματικό» οικογενειακό εισόδημα για μηνιαίες αγορές αυξήθηκε εντυπωσιακά (22%).

Χωρίς υπερβολή, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ εμφανίζουν εντυπωσιακή βελτίωση όλων των βασικών δεικτών, κάνοντας έτσι επίκαιρη τη γνωστή ρήση πως «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι»! Ετσι, η ευημερία των αριθμών εμφανίζεται σε μια περίοδο που:

  • Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 12,5%.
  • Ο τραπεζικός δανεισμός για χρηματοδότηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών υπερπενταπλασιάστηκε, καθώς από 220 δισ. δραχμές που ήταν στο τέλος του '94, ανέβηκε στα 1.251 δισ. δραχμές στο τέλος του '99, που σημαίνει ότι η όποια βελτίωση των οικογενειακών προϋπολογισμών είναι κάλπικη και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην υποθήκευση μελλοντικών εισοδημάτων στον τραπεζικό τοκογλύφο.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ - που αφορούν δείγμα 6.258 οικογενειών και αναφέρονται σε έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της περιόδου Νοέμβρη '98 - Οκτώβρη '99 - καταγράφουν τους «μέσους όρους» οικογενειακού εισοδήματος. Στο δελτίο Τύπου της ΕΣΥΕ, γίνεται σύγκριση με τους μέσους όρους οικογενειακών εισοδημάτων της περιόδου 1993 - '94 (έγινε η τελευταία έρευνα), για να διαπιστώσουν εντελώς αυθαίρετα πως τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν στην τελευταία 7ετία κατά 22%! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, σε απόλυτους αριθμούς μια μέση οικογένεια διέθετε την περίοδο 1993 - '94 για μηνιαίες αγορές 387.422 δραχμές, ενώ την περίοδο 1998 - '99 οι μέσες μηνιαίες οικογενειακές αγορές ανήλθαν σε 471.338 δραχμές, ή ποσοστό αύξησης 21,66%!

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι οι 471.300 δραχμές που προκύπτει πως είναι η μηνιαία δαπάνη της μέσης οικογένειας, κατανέμεται ως εξής:

  • για Διατροφή 82.000 δρχ. ή το 17,4%
  • για Ποτά - Καπνό 17.240 δρχ. ή το 3,7%
  • για Ενδυση - Υπόδηση 43.937 δρχ. ή το 9,3%
  • για Στέγαση - Ηλεκτρισμό - Υδρευση - Καύσιμα 47.609 δρχ. ή το 10,1%
  • για Υγεία 32.132 δρχ. ή το 6,8%
  • για Μεταφορές 57.383 δρχ. ή το 12,2%
  • για Επικοινωνίες 16.654 δρχ. ή το 3,5%
  • για Πολιτισμό - Αναψυχή 23.173 δρχ. ή το 4,9%
  • για Εκπαίδευση 13.181 δρχ. ή το 2,8%
  • για Διαρκή Αγαθά, Καφενεία, Εστιατόρια, Διάφορα κλπ. 138.028 ή το 29,3%.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιδιόκτητης κατοικίας, στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό αγγίζει το 100% (97%), ενώ για το σύνολο της χώρας το ποσοστό ανέρχεται στο 79,6% των οικογενειών (έναντι 78,7% την περίοδο '93 - '94).

Επίσης, έγχρωμη τηλεόραση διαθέτει το 97,6% των οικογενειών, έναντι 86,2% την περίοδο '93 - '94. Προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή το 12,1% έναντι 7%, κινητό τηλέφωνο το 33,4%, δεύτερη κατοικία το 14,5% έναντι 10%, πλυντήριο πιάτων το 24,4% έναντι 17,9%, τηλέφωνο το 93,6% έναντι 88,1%, βίντεο το 42,9% έναντι 38,1%, κεντρική θέρμανση το 61,7% έναντι 53,6%, επιβατικό ΙΧ το 52,3% έναντι 51,7% και χρήση γκαράζ το 4,7% έναντι 4,6%.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η ασφάλεια θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους

Στο έλεος των βιομηχανιών τροφίμων, που ανεξέλεγκτες κυνηγούν το κέρδος, με ό,τι αυτό συνάγεται για την υγεία των καταναλωτών, έχει παραδοθεί η ασφάλεια των τροφίμων. Παγκόσμια Μέρα Διατροφής χτες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν ότι η ασφάλεια των καταναλωτών, όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, κινδυνεύει σοβαρά. Και αναφέρουμε το «όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση», διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του λεγόμενου τρίτου κόσμου υποσιτίζεται και ένας επίσης μεγάλος αριθμός των κατοίκων των χωρών αυτών πεθαίνει από έλλειψη τροφής.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες και παρουσιάστηκαν στοιχεία ερευνών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, φανερώθηκε το πανθομολογούμενο, δηλαδή ότι έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα της εποπτείας στα τρόφιμα, διότι ο όποιος έλεγχος έχει παραδοθεί στα χέρια των βιομηχάνων. Δώδεκα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κατάρρευσης του συστήματος εποπτείας στην αγορά: 1) Η επικέντρωση του μεταξύ των επιχειρήσεων ανταγωνισμού αποκλειστικά στις τιμές. 2) Η σύγκρουση μεταξύ φορέων παραγωγής και φορέων εμπορίας τροφίμων. 3) Η μονοσήμαντη πολιτική για ένταξη στην ΟΝΕ.4) Η ανοχή της νοθείας στο βωμό του τιμάριθμου. 5) Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. 6) Οι νέες ανελαστικές κατηγορίες δαπανών. 7) Η ανάδυση της τάξης των νεόπτωχων. 8) Οι ανατροπές στην εισοδηματική πολιτική. 9) Η μη ορθολογική διαχείριση οικογενειακών προϋπολογισμών. 10) Η άνιση κατανομή δαπανών εξαιτίας ταξικών υπερβάσεων στους τομείς παιδείας - υγείας. 11) Ο ανταγωνισμός μεταξύ υπουργείων και η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 12) Η πολιτική αυτονόμησης των νομαρχών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αύξηση του ποσοστού ακατάλληλων τροφίμων την περίοδο 1997-1999 έφτασε μέχρι και το 450%, με 107.953 παράπονα καταναλωτών μόνο για τα τρόφιμα, ενώ αντίθετα το ποσοστό παραπομπών νοθευτών στη δικαιοσύνη μειώθηκε κατά 134%. Η δε αντιστοιχία ελέγχων με σημεία παραγωγής, είναι ένας έλεγχος κάθε οχτώ χρόνια.

Επίτροπος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας

Σε διορισμό επιτρόπου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας προχώρησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Με ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για αναγκαίο μέτρο, «λόγω της αδυναμίας υπό τις παρούσες συνθήκες της συνεταιριστικής τράπεζας να αυξήσει άμεσα τα ίδια κεφάλαια, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της». Ο επίτροπος, πάντως, δεν υποκαθιστά το διοικητικό συμβούλιο, αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με προηγούμενη απόφασή της, είχε πάρει ορισμένα μέτρα για τη συνεταιριστική τράπεζα, που αφορούσαν την απομάκρυνση των δύο υπεύθυνων προσώπων για τη διοίκηση της τράπεζας, τον περιορισμό της συνολικής επέκτασης των δανείων και τη χορήγησή τους με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, καθώς και τη βελτίωση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ