ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπροστά για νέους αγώνες!

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στο συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως και τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση

Με συνέπεια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της κλιμάκωσης της πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιτυχία της απεργίας, το μέγεθος των δεκάδων συγκεντρώσεων και το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι σε κάθε κατεύθυνση, δε χωράνε καμιά παρερμηνεία. Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με τη διοργάνωση του παλλαϊκού πανελλαδικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 21 Οκτώβρη στη 1 το μεσημέρι, στο Πεδίον του Αρεως, κλιμακώνει τον αγώνα, συσπειρώνοντας σ' αυτόν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Χτες εξάλλου, με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, τρία μέλη της, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Σταυρόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, προτείνουν την άμεση σύγκληση των οργάνων της Συνομοσπονδίας και την προκήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης για τις 31 Οκτώβρη.

Στην επιστολή τους, οι τρεις συνδικαλιστές καλούν τη ΓΣΕΕ να ανταποκριθεί στην καθολική απαίτηση των εργαζομένων, για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης, υπογραμμίζοντας ότι «όποιοι και όσοι, τώρα, στα συνδικαλιστικά όργανα "τα διπλώσουν" θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι και θα επωμιστούν ιστορικές ευθύνες».

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήραν και στελέχη της ΕΣΑΚ - Δημοσίου στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ πρότειναν απεργία για τις 31 Οκτώβρη και το συντονισμό με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν υιοθέτησαν την πρόταση - αν και δεν την απέρριψαν ανοιχτά - και ουσιαστικά παραπέμπουν την κλιμάκωση του αγώνα στις «ελληνικές καλένδες».

Στο μεταξύ, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ έκανε τον απολογισμό για την απεργία της Τρίτης και συζήτησε για την προετοιμασία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου που διοργανώνει για τις 21 Οκτώβρη. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η απεργία αυτή ήταν ένα «βήμα μπροστά», στην προσπάθεια της εργατικής τάξης να μην περάσουν τα μέτρα. Ακόμα, πως μέσα από την κινητοποίηση φάνηκε μια μεταστροφή στις διαθέσεις περισσότερων εργαζομένων, που δείχνουν να μην παρασύρονται από την αντίληψη που συνήθως προβάλλεται «ότι δε γίνεται τίποτα». Η απεργία είχε μεγαλύτερη επιτυχία, εκεί όπου υπάρχουν ισχυρά συνδικάτα, με δράση και ζωντάνια και σ' αυτό πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και με την περιφρούρηση που έκαναν τη μέρα της απεργίας.

Επίσης, σε όλη τη χώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο, με βάση αποφάσεις που είχαν παρθεί πριν ακόμη από την απεργία. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έχουν αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη και το Νοέμβρη. Απομένει τώρα η συγκεκριμενοποίηση των κινητοποιήσεων, όπου αυτό δεν έχει γίνει και η προετοιμασία τους.

Να προκηρυχθεί νέα απεργία

Η επιστολή που έστειλαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με προκήρυξη νέας απεργίας στις 31 του Οκτώβρη

Ολόκληρη η επιστολή των τριών συνδικαλιστικών στελεχών προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ έχει ως εξής: «Η επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 10 Οκτώβρη, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης είναι κατηγορηματικά αντίθετη στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, που αιχμή έχουν την αφαίρεση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας στις εργασιακές σχέσεις. Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλων των πόλεων, ήρθε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι επιχειρήματα του τύπου "ο κόσμος δεν κινείται" δεν έχουν βάση στις σημερινές συνθήκες.

Σήμερα, ανεξάρτητα από όποιες διαφορές, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν αντιληφθεί, ότι στον κυβερνητικό "Προκρούστη" έχουν μπει τόσο οι εργασιακές σχέσεις, όσο και το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Στη συνολική αυτή αντεργατική επίθεση, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν προχτές, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις και ταυτόχρονα εκφράσανε έμπρακτα την καταδίκη τους στη γραμμή των "κοινωνικών διαλόγων", της συναίνεσης και του εταιρισμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση, που γνωρίζει την επιτυχία της απεργίας, από την ίδια ημέρα, με κυνικότητα δηλώνει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων και ετοιμάζει μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, η Κοινοτική Επίτροπος, ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, εξήγγειλε και νέες αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων, φτάνοντας στο σημείο προπαγάνδισης των "ιδιωτικών συντάξεων". Η στάση αυτή της κυβέρνησης δείχνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της και η άρνησή της να ερμηνεύσει το απεργιακό μήνυμα της εργατικής τάξης, επιβεβαιώνει τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητά της.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, στους εργαζόμενους κυριαρχεί το ερώτημα: μετά την 24ωρη, τι: Στις περιφερειακές συσκέψεις με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων - Ομοσπονδιών με τα σωματεία τους, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις περιοδείες που έγιναν για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, οι εργαζόμενοι απαιτούσαν συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης. Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή την απαίτηση και να της δώσει δύναμη και προοπτική.

Οποιοι και όσοι τώρα, στα συνδικαλιστικά όργανα "τα διπλώσουν" θα γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι και θα επωμιστούν ιστορικές ευθύνες. Τώρα θα κριθούν διοικήσεις σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που φραστικά και από τα μπαλκόνια των απεργιακών συγκεντρώσεων δε λυπήθηκαν κοσμητικά επίθετα για να κριτικάρουν την κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Ο αγώνας της εργατικής τάξης για να είναι αποτελεσματικός, για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα, επιβάλλεται να έχει περιεχόμενο ολοκληρωμένο και συνολικό και ταυτόχρονα είναι ανάγκη να κλιμακωθεί με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, λοιπόν, προτείνουμε να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της Συνομοσπονδίας και να προκηρύξουν νέα απεργιακή κινητοποίηση για την Τρίτη 31 Οκτώβρη 2000. Η προετοιμασία και η επιτυχία μιας τέτοιας κινητοποίησης μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι η εργατική τάξη θα μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις και στις απαιτήσεις της».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΕΑ
Ολοι στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα της παράταξης για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του Οκτώβρη

Κάλεσμα προς όλα τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των αναπήρων, να συμμετάσχουν μαζικά το Σάββατο 21 του Οκτώβρηστο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στο Πεδίον του Αρεως, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΑμΕΑ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, των αναπήρων, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στο τσάκισμα στις δημοκρατικές ελευθερίες».

«Ολα αυτά τα μέτρα και οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν, γιατί θα πλήξουν πολλαπλάσια τους ανάπηρους, τα ΑμΕΑ, τις οικογένειές τους. Η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης, δίνοντάς της άλλοθι και προκάλυμμα προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις αυτή η αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική και στους ανάπηρους», σημειώνει η παράταξη.

Η ΕΣΚ, στα πλαίσια της δράσης της και για την καλύτερη ενημέρωση των ΑμΕΑ για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, των εργασιακών σχέσεων, διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, (2ος όροφος) τη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Βιώνουν σημαντικές ανατροπές

Σημαντικά χτυπήματα δέχονται τα δικαιώματά τους, ενώ η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ επιμένει στον «κοινωνικό διάλογο» και δέχτηκε κινητοποιήσεις μόλις λίγο πριν το συνέδριο της Ομοσπονδίας

«Εθελούσιες έξοδοι», καταστρατήγηση ωραρίου εργασίας, χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, μείωση μισθών και γενικότερη καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλαγές στους οργανισμούς εργασίας για εύκολες απολύσεις με ελάχιστο κόστος και μεγάλη τρομοκρατία. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι μία βδομάδα πριν το 26ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας . Ενα συνέδριο που έρχεται μετά το μπαράζ εξαγορών, συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες και απελευθέρωση του ωραρίου.

Αποδοχές, συμβάσεις και ωράρια των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν αυτά που έβαλαν στόχο από την πρώτη στιγμή οι νέοι τραπεζικοί κολοσσοί που δημιουργήθηκαν, αλλά και οι υπόλοιπες ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες επιδιώκοντας να μειώσουν το εργασιακό κόστος. Η μεγαλύτερη όξυνση αυτών των προβλημάτων εντοπίζεται στις τράπεζες που συγχωνεύτηκαν, οι οποίες το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να εξαναγκάσουν πολλούς τραπεζοϋπαλλήλους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε εθελούσια έξοδο, προσλαμβάνοντας νέους, σαφέστατα πιο «φτηνούς» και χωρίς τα δικαιώματα που είχαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους.

EUROBANK, Πειραιώς και Πίστεως ήταν αυτές που έσυραν πρώτες το «χορό» και ακολούθησαν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες. Μετά τις εθελούσιες εξόδους, προχώρησαν στην πλήρη καταστρατήγηση του ωραρίου, με αποκορύφωμα το ψευδεπίγραφο πιλοτικό 35ωρο, το οποίο στήριξε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕκαι οδήγησε σε 45ωρο και 50ωρο με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες...

Παράλληλα, οι τραπεζίτες έβαλαν στόχο την ανατροπή των οργανισμών υπηρεσίας και γι' αυτό το σκοπό έκαναν προκλητικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό των σωματείων και στήριξαν τη δημιουργία εργοδοτικών σωματείων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της διοίκησης της EUROBANK, η οποία πρώτη επέβαλε έναν οργανισμό-«μοντέλο». Μετά τη συγχώνευση με την ΕΡΓΑΣΙΑΣ παρουσίασε για έγκριση έναν οργανισμό- «έκτρωμα», ο οποίος απορρίφτηκε σε δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία. Η διοίκηση της τράπεζας υπέγραψε τελικά συμφωνία με το εργοδοτικό σωματείο UNION, που είχε γίνει αντιπροσωπευτικότερο με μόλις 30 μέλη παραπάνω από αυτό της ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Ο οργανισμός προβλέπει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου από ορισμένου χρόνου ώστε να μειωθεί το κόστος απολύσεων, υποχρεώνει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και πληρωμή χωρίς ανάλυση μισθών.

Η «δράση» της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ απέναντι σε όλα αυτά ήταν η έκδοση ανακοινώσεων, η ανακίνηση δικαστικών διαδικασιών και κάποιες συναντήσεις της με τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την παραβίαση των ωραρίων εργασίας, ενώ με επιμονή κρατούσε τους εργαζόμενους στην αδράνεια. Μόνο, τελευταία, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα πίεσης από τους ίδιους τους τραπεζοϋπαλλήλους, προχώρησε στις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, «κοιτώντας» προς το συνέδριο.

Ακόμη και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, τα αιτήματα που έβαζε ήταν ξεκομμένα από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Μεταξύ άλλων, ζητούσε και εφαρμογή του ίδιου ψευδεπίγραφου 35ωρου. Στην ίδια ρότα, με αυτή της ΠΑΣΚΕ, κινήθηκαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία» και «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», που δε διαχώρισαν πουθενά τη θέση τους.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση η ΕΣΑΚ είχε καταγγείλει το πού θα οδηγούσαν οι εξαγορές-συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το ψεύτικο 35ωρο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να αντισταθούν στην εργοδοτική ασυδοσία και την κυβερνητική πολιτική που τη στηρίζει. Στα πλαίσια αυτά, άλλωστε, και ενάντια στην αδράνεια που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους η ΟΤΟΕ δημιουργήθηκε πρόσφατα η Παντραπεζική Αγωνιστική Συσπείρωση Αντίστασης και Δράσης με συνδικαλιστές από διάφορους χώρους και τράπεζες.

ΣΟΦΤΕΞ
Εντατικά στη διάλυση

Η εταιρία προχωρεί στη συρρίκνωση τμημάτων της με την κυβέρνηση να την στηρίζει

Με σταθερά βήματα προς την ουσιαστική διάλυση οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ η διοίκηση της εταιρίας, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα κατακερματίζει και στη συνέχεια κλείνει ένα - ένα τα τμήματα του εργοστασίου, ενώ από την άλλη απολύει ή σπρώχνει τους εργαζόμενους σε παραίτηση, με την ανοχή, αλλά και τη συνενοχή της κυβέρνησης.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα στο υπουργείο Εργασίας, όπου του ζητήθηκε η κυβέρνηση να επέμβει και να εμποδίσει τα σχέδια της εταιρίας. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Καλαφάτη και θα τους ενημερώσει! Μετέθεσε δηλαδή για άλλη μια φορά το πρόβλημα από τον «Αννα στον Καϊάφα» και συνυπογράφει την καταδίκη και τη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ.

Ολα αυτά, όταν από τη Δευτέρα στο εργοστάσιο της Δράμας πρόκειται να τεθούν ξανά σε διαθεσιμότητα σχεδόν 280 εργαζόμενοι, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ η εταιρία δε δέχεται παραγγελίες!

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα εργοστάσια της Αττικής, καθώς στο εργοστάσιο του Βοτανικού, το τμήμα του πολυαιθυλενίου που απασχολούσε 35 εργαζόμενους δε λειτουργεί εδώ και μερικές μέρες, επειδή η εταιρία δεν παραγγέλνει πρώτη ύλη! Επίσης την περασμένη βδομάδα έκλεισε το συνεργείο οχημάτων της εταιρίας και αναγκάστηκαν να φύγουν οι τέσσερις εργαζόμενοι. Οσον αφορά το μεγαλύτερο σχεδόν τμήμα του εργοστασίου, τη μονάδα Χ1, πλέον λειτουργεί αποκλειστικά υπό την εποπτεία της εταιρίας ΕΛΠΑΚ, χωρίς να ξέρει κανείς αν τελικά έχει πουληθεί ή έχει νοικιαστεί στην εν λόγω εταιρία.

Στο εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου η εταιρία καταργεί θέσεις εργαζομένων, τους οποίους και αποκαλεί «εκκρεμείς», έχοντάς τους ουσιαστικά επί ξύλου κρεμάμενους, αφού εργαζόμενοι με 15 χρόνια υπηρεσία βρίσκονται ξαφνικά χωρίς αντικείμενο εργασίας!

Να σημειωθεί ότι βασικός όρος στη σύμβαση πώλησης της ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική «Λόκριτζ» ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 1.275 εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά σήμερα στη ΣΟΦΤΕΞ έχουν μείνει 1.250 εργαζόμενοι και με την εφαρμογή των σχεδίων της εταιρίας, που από τη μια μέρα στην άλλη καταργεί θέσεις εργασίας ή αναγκάζει εργαζόμενους σε παραίτηση, σίγουρα θα μείνουν πολύ λιγότεροι.

Διαχωρίζει τη θέση του

Σχετικά με τη συλλογή υπογραφών από το Συνασπισμό, σε κείμενο για την εφαρμογή του 35ωρου, λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγάπιου Παπανεοφύτου:

«Οντας το όνομά μου σε κατάσταση ονομάτων που προσυπογράφουν κείμενο, που αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις και στον εργάσιμο χρόνο, θέλω να διαχωρίσω τη θέση μου και να διευκρινίσω τη γενικότερη αντίληψή μου για το 35ωρο που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το γενικότερο σκεπτικό του Συνασπισμού, στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται το κείμενο το οποίο προσυπέγραψα και μέσω του οποίου επιχειρείται συγκάλυψη της γενικότερης αντίληψης του Συνασπισμού. Θεωρώ συνεπώς υποχρέωσή μου να εκφράσω ολοκληρωμένα τη θέση μου και να θέσω υπόψη των εργαζομένων τα βασικά σημεία των απόψεών μου.

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης (διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την κατάργηση του 8ωρου, αύξηση των απολύσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές), αποτελούν μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και χτυπάει ενιαία τα μισθολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Συμμετέχω στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στον κοινωνικό διάλογο της απάτης, για τη διεκδίκηση της πλήρους σταθερής απασχόλησης, την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Είναι αναγκαία η ένταση της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η θέση μου για τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, εναρμονίζεται με το στόχο των εργαζομένων για τη γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, με αύξηση των μισθών και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η θέση μου αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θέση για "35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών", χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Το "35ωρο" χωρίς κατοχύρωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, χάνει το χαρακτήρα του, ενσωματώνεται στη λογική των ελαστικών μορφών απασχόλησης και έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ