ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα οδηγείται στην πώληση ή στο κλείσιμο
Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα οδηγείται στην πώληση ή στο κλείσιμο
Ενα «τεράστιο σκάνδαλο διαρκείας» της καπιταλιστικής εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των συμφερόντων συνολικά των λαϊκών στρωμάτων του τόπου και της χώρας, καταγγέλλει η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ αναφορικά με την πολιτική, που οδηγεί στη συρρίκνωση και το κλείσιμο επιχειρήσεων απαραίτητων για την ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος των εργαζομένων.

«Η πείρα των εργαζομένων από την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει. Μια βιομηχανία που θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για τη χώρα, με καθετοποίηση της παραγωγής, αξιοποίηση των υποπροϊόντων ώστε να μην πετιούνται και μολύνουν, με προστασία του φυσικού και εργασιακού περιβάλλοντος μετατράπηκε ακριβώς στο αντίθετο. Ενα σύγχρονο κάτεργο, που εκμεταλλεύεται ληστρικά τους εργαζόμενους και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, που μολύνει το περιβάλλον για να μη μειωθούν τα κέρδη, που σακατεύει ως και δολοφονεί τους εργάτες με την έλλειψη μέτρων προστασίας επειδή κοστίζουν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τα σωματεία στις επιχειρήσεις της ΛΑΡΚΟ που ελέγχονται από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και δεν λένε κουβέντα για την άδικη, αντεργατική, πλουτοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης.

Οπως υπογραμμίζεται, «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στα χέρια τους πολύτιμη πείρα. Από τον αγώνα των 110 ημερών το 1977, επί ΝΔ και Μποδοσάκη. Από τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 και του 2000 επί ΠΑΣΟΚ, για να μην πωληθεί η επιχείρηση, να μην καταργηθούν δικαιώματα. Από την πάλη των εργαζομένων στους εργολάβους για το δικαίωμα στη δουλειά». «Η αποτροπή της ολοκλήρωσης του εγκλήματος, που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ, απαιτεί τη στράτευση όλων σε έναν παλλαϊκό αγώνα, αντίστοιχο του '77 με ξεκάθαρη κατεύθυνση, που είναι και η προϋπόθεση για να πραγματωθεί» με άμεση αγωνιστική αντίδραση ενάντια στην πώληση ή το κλείσιμο της επιχείρησης και με τη διεκδίκηση ενός πλαισίου που θα δώσει ώθηση στον αγώνα και θα συσπειρώσει λαϊκές δυνάμεις.

«Το πλαίσιο αυτό κινείται στους εξής άξονες, που μπορούν να εμπλουτιστούν:

  • Αποκλειστικά δημόσιος, ενιαίος φορέας ορυκτού πλούτου, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με συμμετοχή της ΛΑΡΚΟ.
  • Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση. Εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Προστασία του περιβάλλοντος, σταμάτημα της ρίψης της σκουριάς στον Ευβοϊκό κόλπο και ειδική επεξεργασία για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ανέστειλε την απεργία η Ομοσπονδία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Την αναστολή της 7ήμερης απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρυχτεί σε όλο τον όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων» και είχε ξεκινήσει τη Τρίτη το πρωί, αποφάσισε χθές αργά το βράδυ η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία. Η απεργία της Ομοσπονδίας αποτελούσε ουσιαστικά συνέχεια της 10ήμερης που είχε πραγματοποιηθεί με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου των ΕΛΠΕ και με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός αυτό όμως η Ομοσπονδία ξαφνικά χθές το βράδυ, επικαλέστηκε επιστολή της επιχείρησης που απλά τους καλούσε σήμερα σε συνάντηση για έναν «ειλικρινή διάλογο» αφού πρώτα διαμήνυε ότι «δε συζητάει με απεργούς» για να στείλει στα αζήτητα τον 10ήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων. Ετσι, με αυτές τις «υποσχέσεις» του αέρα που έδωσε η εργοδοσία, ανεστάλη η απεργία δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το πραγματικό ρόλο που παίζουν Ομοσπονδία και Σωματείο, εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους.

Νωρίς χτές το πρωί, πάντως, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει στα πλαίσια της απεργίας μαχητική συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι ενάντια στις αξιώσεις της εργοδοσίας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με μείωση των αποδοχών έως 40%, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, πρόσληψη νέων εργαζόμενων με λιγότερα δικαιώματα και ταυτόχρονα απαίτησαν την ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων με όλο το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό.

Συμπαράσταση απο ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο χώρο της κινητοποίησης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας. Μιλώντας στους εργαζόμενους, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων ως υπεύθυνους για την κρίση και τα χρέη από κυβέρνηση, εργοδότες και μέσα ενημέρωσης έχει στόχο να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που εφαρμόζεται και οι αιτίες των προβλημάτων που δεν είναι άλλες από τον τρόπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στο χώρο σας εκφράζεται με την απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας. Ο αγώνας σας πρέπει όμως να είναι ενιαίος με όλη την εργατική τάξη γιατί τα μέτρα ενάντια στα οποία αγωνίζεστε δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο των ΕΛΠΕ, αλλά αποτελούν κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Τη στήριξη και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους εξέφρασε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Ηλίας Σταμέλος, που τόνισε ότι «μόνο η ενότητα και πάλη όλης της εργατικής τάξης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Εμπόδισε τη διακοπή ρεύματος σε λαϊκή οικογένεια

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχτές μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Κοζάνης στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, απαιτώντας την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτι οικογένειας που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη που ζητούσε την επανασύνδεση, είναι από τις περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν στις εργολαβίες της ΔΕΗ, κάτω από το καθεστώς της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας και έχουν να πληρωθούν 2, 3 και 4 μήνες.

«Η επανασύνδεση ή ο διακανονισμός λογαριασμών ΔΕΗ σε άνεργους, χαμηλόμισθους ή απλήρωτους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση οδηγεί τους εργαζόμενους στην αποξένωση του εργάτη από τα προϊόντα που παράγει. Πολύ μεγάλα ποσοστά χαμηλόμισθων, ανέργων, αδυνατούν να πληρώσουν άμεσους λογαριασμούς για την κάλυψη κοινωνικών τους αναγκών.

Αυτά τα ζητήματα για το ταξικό, συνδικαλιστικό κίνημα αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ζητήματα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, χαμηλόμισθους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μη δεχτούν την εξαθλίωση που τους οδηγούν και μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ να αντιμετωπίσουμε αυτή τη βάρβαρη επίθεση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής. Τελικά, η προϊσταμένη του παραρτήματος της ΔΕΗ προχώρησε σε διακανονισμό του χρέους της εργαζόμενης και άμεσα έγινε η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Απεργία από χτες μέχρι και αύριο πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα. Επίσης για αύριο η Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Η οργάνωση της δράσης του ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», διοργανώνει η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στα Τρίκαλα. Θα μιλήσει ο Δ. Αρμάγος, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΛΑΡΙΣΑ: Με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και της τοπικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» για το θέμα των συνδικαλιστικών διώξεων σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του ΕΚΛ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημέρωσαν το Δικηγορικό Σύλλογο και επέδωσαν σχετικό υπόμνημα καταγγελίας των διώξεων και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, καλώντας να πάρει άμεσα θέση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η ημερίδα για την αντισεισμική προστασία

Ημερίδα, με θέμα «Αντισεισμική προστασία των κατασκευών και έργα κάλυψης των λαϊκών στρωμάτων», συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Μέσα από αυτήν αναδεικνύεται πως το ζήτημα της προστασίας των κατασκευών, των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να αποτελέσει ένα απ' τα βασικά σημεία διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων. Η ημερίδα θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στον Πολυχώρο στο Γκάζι στο κτίριο Δ12 στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος».

Ομιλητές της ημερίδας θα είναι: Σταύρος Τάσσος σεισμολόγος, Κανέλλα Γεωργοπούλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Παπάζογλου γιατρός Εργασίας και Γιάννης Πάσουλας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΕΡΓΩΝ από τους κλάδους του εμπορίου, του επισιτισμού και των ιδιωτικών υπαλλήλων δημιουργήθηκε μέσα από πλατιά και μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Σωματείου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης. Καθορίστηκε πρόγραμμα δράσης, στο πλαίσιο του οποίου, άμεσα, μέσα στον Απρίλη θα πραγματοποιηθούν στις 19/4 συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ και στις 27/4 συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ για τη διεκδίκηση δωρεάν κάρτας μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ