Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τη Νομαρχία |
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο, στον οποίο τόνισαν ότι οι ανάπηροι μετανάστες δεν παίρνουν επιδόματα και τεχνικά βοηθήματα που είναι απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωσή τους όπως είναι τα τεχνητά μέλη, τα αναπηρικά αμαξίδια ή οι κηδεμόνες (είναι ειδικά βοηθήματα στήριξης για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας) που το κόστος τους φτάνει μέχρι και τις 6.000 ευρώ. Εξαίρεση υπήρχε για τους πολιτικούς πρόσφυγες, όμως τελευταία, στο πλαίσιο των περικοπών, κόβεται ακόμα και από ακρωτηριασμένους το επίδομα αναπηρίας ή δεν τους εγκρίνονται τα ανάλογα τεχνικά βοηθήματα ή τεχνητά μέλη που επιβάλλει η κατάστασή τους.
Ο γενικός γραμματέας αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κατάστασης. Είπε ότι θα προσπαθήσει το υπουργείο Υγείας να πάρει κάποια απ' τα κονδύλια που προβλέπει η ΕΕ για τους μετανάστες προκειμένου να καταφέρει να καλυφθεί τουλάχιστον η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί ίδια δικαιώματα για ξένους και Ελληνες ανάπηρους. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες τις υπηρεσίες του συστήματος Υγείας. Ενα και ενιαίο επίδομα αναπηρίας για όλους, 700 ευρώ για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με πλήρη σύνταξη και 1.120 ευρώ για άνεργους, ανίκανους προς εργασία και ανασφάλιστους, επίδομα που θα προσαυξάνεται για τις πιο βαριές αναπηρίες. Ακόμα, δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων και του υγειονομικού υλικού για θεραπείες - αποκατάσταση, δουλειά για όλους κ.ά.
Πορεία και συγκέντρωση χτες στη Βουλή. Μαζί τους ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες που αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της αναστολής λειτουργίας καθώς και δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν από τα νοσοκομεία έως τη Βουλή όπου συζητιόταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το θέμα των δύο νοσοκομείων που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης απ' το κράτος, οδηγήθηκαν στην αναστολή λειτουργίας. Μαζί τους πορεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες που αντιμετωπίζουν ήδη τραγικά προβλήματα, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας κυρίως σε νευρολογικά, ψυχιατρικά και γυναικολογικά περιστατικά. Επίσης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ με δικό τους πανό: «Οχι στη συγχώνευση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό» και αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».
Στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα νοσοκομεία οδηγήθηκαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και τελικά στην αναστολή λειτουργίας, αφού δεν έχουν ούτε καν φάρμακα για τις θεραπείες των ασθενών. «Δεν υπάρχει ούτε απλή αντιβίωση στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Το πάνε για κλείσιμο και για ιδιωτικοποίηση», επισήμαναν. «Εχω ένα μήνα να πάρω τα φάρμακά μου», κατήγγειλε ασθενής που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Οπως τόνισε εκπρόσωπος των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ασθενείς κάνουν θεραπείες που ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν τα 2.000 και 3.000 ευρώ το μήνα και πλέον δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στο νοσοκομείο. Στα δύο νοσοκομεία παρακολουθούνται πολλοί ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα και αναπηρίες, που είναι άποροι και ανασφάλιστοι. Το υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των θεραπειών και φαρμάκων των απόρων και ανασφάλιστων, όμως δεν έχει δώσει τα κονδύλια αυτά στο «Αιγινήτειο» και το «Αρεταίειο» εδώ και χρόνια. Τώρα οι χιλιάδες πάσχοντες που παρακολουθούνται στα δύο νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξαντλήθηκε σε διαχειριστικές υπεκφυγές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να περάσουν αποκλειστικά στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Οπως ισχυρίστηκε, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη θεσμική και διοικητική ακαταστασία των δύο νοσοκομείων που είναι κληροδοτήματα και στο δυισμό της εποπτείας τους από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αύριο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας θα συναντηθούν για να δουν πώς θα καταβληθεί το ένα εκατομμύριο ευρώ που οφείλεται στα νοσοκομεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων και ανασφάλιστων.
Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος είπε στην επιτροπή ότι χτες είχε εκταμιευθεί το 28% του φετινού προϋπολογισμού των δύο νοσοκομείων, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, αρκεί μόλις για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού έως και τον Απρίλη.
Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μιλώντας κανείς για το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο» δεν μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα, εάν δεν κάνει την εκτίμηση ότι το οξύτατο σημερινό πρόβλημα που οδήγησε τα δύο νοσοκομεία να είναι μισόκλειστα σχετίζεται άμεσα με το στράγγισμα της κρατικής χρηματοδότησης. Επομένως, είπε, είναι επείγον και πρωταρχικό ζήτημα η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα νοσοκομεία, η οποία πρέπει να είναι πλήρης, ενώ παράλληλα πρέπει όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες τους να αναβαθμιστούν και να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο τον πληθυσμό.
Ο βουλευτής τόνισε επίσης ότι είναι επείγον ζήτημα να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να απαγορευτεί κάθε εξωνοσοκομειακή δραστηριότητα από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς. Τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των δύο νοσοκομείων αποτελούν συμπτώματα της νόσου που λέγεται κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα Υγείας είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται.
Οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισαν υπεκφυγές τις δηλώσεις των υπουργών. Θα καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε γενική συνέλευση σήμερα.
Επικίνδυνα παιγνίδια κυβέρνησης και προμηθευτών με θύματα τους ασθενείς
Η πολιτική της κυβέρνησης αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα οι προμηθευτές πιέζουν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, μέσα στο άγριο παιγνίδι της αγοράς, και με τη συνδρομή της κυβέρνησης, πριμοδοτούνται οι πολυεθνικές.
Ηδη, εδώ και 45 μέρες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) σταμάτησε την παράδοση αναλώσιμου υλικού (π.χ. γάζες, σύριγγες, γάντια κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία. Από σήμερα σταματά κλιμακωτά τις παραδόσεις και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ξεκινώντας από τον «Ευαγγελισμό», το «Κρατικό Νίκαιας» (αύριο) και το «Κρατικό Αθήνας» (μεθαύριο).
Παρά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων της περιόδου 2007-2010, όπως κατάγγειλε χτες ο ΠΑΣΥΠΙΕ οφείλονται 90 εκατ. ευρώ για το 2010 και άλλα 30 εκατ. ευρώ για το 2011. Επίσης οφείλονται και άλλα 30 εκατ. ευρώ σε ορισμένα μέλη του ΠΑΣΥΠΙΕ από το 2009, που δε δέχτηκαν τους όρους της νομοθετικής ρύθμισης για εκπτώσεις. Ετσι, όπως κατάγγειλε ο ΠΑΣΥΠΙΕ, τα νοσοκομεία, πατώντας στην αδυναμία ή στην άρνηση παράδοσης υγειονομικού υλικού, καταλήγουν, μετά και τους διαγωνισμούς που αποβαίνουν άκαρποι, στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση». Αυτό, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΙΕ, οδηγεί στις πολυεθνικές εταιρείες, που προμηθεύουν τα νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσιες από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ετήσιο τζίρο 140 εκατ. ευρώ (ή 4% του συνολικού τζίρου των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων). Ετσι, υπογράμμισαν, στραγγαλίζονται οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Μέσα στο 2001 έκλεισαν 7 από τις 80 επιχειρήσεις και έγιναν 200 απολύσεις στο σύνολο 1.200 εργαζομένων σε αυτές.
Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι δεν έχουν αποπληρωθεί τα χρέη του δεύτερου 6μήνου προς τους προμηθευτές και γι' αυτό το λόγο θα γίνει σήμερα σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας. Οσον αφορά στις καταγγελίες για τις τιμές από την «ελεύθερη διαπραγμάτευση» το υπουργείο Υγείας «έδωσε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να τις εξετάσει άμεσα»...
Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για το «Αιγινήτειο» και το «Αρεταίειο». Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πρωτούλης και Μπάμπης Χαραλάμπους.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Οξυμένα είναι τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία "Αιγινήτειο" και "Αρεταιείο" και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Το 2011 η επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας στο "Αιγινήτειο" μειώθηκε στα 11.200.000 ευρώ από 15.250.000 ευρώ που ήταν το 2009, ενώ έχει μειωθεί και η επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του λογιστηρίου του νοσοκομείου, ενώ οι ειδικευόμενοι και στα δύο νοσοκομεία έχουν μείνει απλήρωτοι για τις εφημερίες τριών μηνών. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα στους άπορους ασθενείς. Τα τμήματα και οι κλινικές υπολειτουργούν, δρομολογείται συνολικά η αναστολή της λειτουργίας τους, όπως και των εξειδικευμένων τμημάτων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων. Αποτελεί συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Η επίκληση του χρέους και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιείται για να επιτευχθούν προαποφασισμένες επιλογές της κυβέρνησης για συγχώνευση, συρρίκνωση και παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Παιδεία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα:
Με Ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου κατήγγειλε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου Κιλκίς έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που περιγράφεται μόνο ως «στάση παροχών υγείας στα λαϊκά στρώματα» αφού είναι δραματικές οι ελλείψεις. Ζήτησε την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και άλλο προσωπικό και την χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ισχυρίστηκε ότι οι υπηρετούντες γιατροί στο νοσοκομείο, καλύπτουν κανονικά τις εφημερίες του και είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προσλήψεις γιατρών. Σχετικά με την μη λειτουργία της νέας πτέρυγας τόνισε ότι αυτό γίνεται γιατί διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες στην κατασκευή της με αποτέλεσμα να μην έχει παραληφθεί.
Σήμερα Τετάρτη, 13 Απρίλη, στις 10.30 π.μ. στο Αττικό Νοσοκομείο θα περιοδεύσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ.
Αύριο Πέμπτη, 14 Απρίλη, στις 9 π.μ. στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας θα περιοδεύσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη έκαναν χθες το πρωί συνταξιούχοι και εργαζόμενοι για το «χαράτσι» των 5 ευρώ που έχει επιβληθεί στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, και γενικότερα την ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται οι ασθενείς και μη, καθώς και τις ελλείψεις. Τα μέλη του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα» και συνδικαλιστές από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας που διοργάνωσαν την εκδήλωση, από το πρωί ενημέρωσαν το προσωπικό, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους για τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σχετικά με τα νοσοκομεία.
To 60% αγγίζουν οι κενές θέσεις στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ της Χαλκιδικής, σύμφωνα με καταγγελία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των υποκαταστημάτων Στρατωνίου - Πολυγύρου - Κασσάνδρας.
«Οι ασφαλιστικές περιοχές των υποκαταστημάτων είναι τεράστιες. Το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής σαιζόν υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση. Παράλληλα η σημαντική οικιστική έξαρση δημιουργεί μεγάλο αριθμό οικοδομικών απογραφών και συναφών επιχειρήσεων. Επίσης, υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, πολλά ξενοδοχεία, νυχτερινές επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός οικονομικών προσφύγων. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις ενοποιήσεις των ταμείων με πρόσφατο το ΤΑΞΥ (Ταμείο ξενοδοχοϋπαλλήλων) και όλο τον όγκο των αρμοδιοτήτων και εργασιών που προστέθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δυο νοσοκομεία "Αρεταίειο" και "Αιγινήτειο" αποτελεί προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ. Τα δυο πανεπιστημιακά νοσοκομεία που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και εκπαίδευση στους τομείς, όπως της χειρουργικής, της γυναικολογίας, της ψυχιατρικής και νευρολογίας, οδηγήθηκαν στο κλείσιμο από τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης της Υγείας που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.
Οι πολιτικές που υπηρετούν και θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν και εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας στη λογική της ανταγωνιστικότητας, των περικοπών, των συγχωνεύσεων υπηρετούν το στόχο της αποποίησης της κρατικής ευθύνης για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και την επιχειρηματική τους δράση.
Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια σ' αυτή τη βαρβαρότητα, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στην Υγεία, που τα αντιλαϊκά μέτρα επιδεινώνουν εν μέσω κρίσης περισσότερο την υγεία μας.
Απαιτούμε:
Η υγεία είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα».