ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρίσιμες μέρες για τη ζωή των μεταναστών απεργών πείνας

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, που επιμένει να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους

Phasma

Την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλαν χθες εκπρόσωποι των 50 μεταναστών απεργών πείνας που στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για 33η μέρα σήμερα. Ακόμα, κατήγγειλαν την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, αλλά και όσων τους συμπαραστέκονται. Και στην Αθήνα οι απεργοί πείνας συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενώ τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή μας και θα έχει όλη την ευθύνη για ό,τι γίνει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη. `Η θα πάρουμε άδειες παραμονής ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε ο 29χρονος Τζεγουέτ. Ο Γάνι, ένας από τους συνοδούς τους, σημείωσε ότι «ο αγώνας των 300 απεργών πείνας είναι αγώνας για όλους τους μετανάστες, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και δεν μπορεί να σταματήσει. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλαβαίνει ότι τα χέρια της μπορεί να βαφούν σύντομα με αίμα».

Οι 50 απεργοί πείνας συμπλήρωσαν χθες την 32η μέρα απεργίας. Είναι φανερά καταβεβλημένοι και καταφέρνουν να στέκονται όρθιοι μόνο υποβασταζόμενοι. Παλικάρια που μέχρι πριν δούλευαν σε δύσκολες εργασίες, στις οικοδομές και στις αγροτικές δουλειές, σήμερα ζυγίζουν 44 - 45 κιλά. Η υγεία τους πλέον απειλείται από μη αναστρέψιμες βλάβες, ενώ καθημερινά «ο ίσκιος του θανάτου είναι πάνω από τα κεφάλια τους», όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ιατρικής ομάδας υποστήριξής τους. Και πρόσθεσε ότι αν δοθεί λύση σήμερα από την κυβέρνηση, μπορεί να γλιτώσουν το θάνατο, όμως θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με μόνιμες αναπηρίες, καθώς ήδη εκδηλώνονται βλάβες σε νεφρά, συκώτι, καρδιά, νευρικό σύστημα, κ.λπ.

Χθες, άλλοι δύο διακομίστηκαν στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο σε προκωματώδη κατάσταση, ενώ συνολικά τις τελευταίες μέρες 13 απεργοί χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της πόλης. Τρεις από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» όπου μεταφέρθηκαν την Τρίτη. Οπως καταγγέλθηκε από συνοδούς των τριών απεργών πείνας, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έδωσε εντολή να τους παρέχουν φαγητό και να παραμείνει το φαγητό τουλάχιστον για μισή ώρα στο τραπεζάκι του κρεβατιού τους. Χαρακτήρισαν αυτή την πρακτική ως ψυχολογικό βασανιστήριο και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, όπως είπαν, οι συνοδοί τους είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους του νοσοκομείου ότι δε θέλουν να τους παρασχεθεί φαγητό. Η ιατρική ομάδα υποστήριξης των μεταναστών ανέφερε ότι θα καταγγείλει στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν επιστολή προς τους διοικητές όλων των νοσοκομείων, κείμενο με το οποίο θα ζητούν να εξασφαλιστεί προς τους μετανάστες απόλυτος σεβασμός, ανθρώπινη συμπεριφορά και αλληλεγγύη.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψήφο στην Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων

Την ψήφο των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των έμμισθων, των νέων και των γυναικών δικηγόρων διεκδικεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στις εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Είναι η μοναδική παράταξη που αγωνίζεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη συνδικαλιστική αντίληψη, με αταλάντευτη συνέπεια και σε συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της συνεχώς εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Οπως αναφέρει και στη διακήρυξή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων δεν υπόσχεται παραδείσους, εύκολες λύσεις χωρίς αγώνες, μόνο με επισκέψεις, υπομνήματα και «ξεσκονίσματα» σε υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Οι λύσεις που προτείνει η Αγωνιστική Συσπείρωση περνούν μέσα από τη μεγαλύτερη συστράτευση, από την αγωνιστική στάση ζωής και δράσης που δε θα παγιδεύεται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος της θυσίας που πρέπει να δεχθούν οι δικηγόροι.

Ολα αυτά τα χρόνια, η Αγωνιστική Συσπείρωση στο μέτρο των δυνάμεών της ανέδειξε τα ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές ελευθερίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Στάθηκε αλληλέγγυα στο πλάι των διωκόμενων εργαζόμενων. Ξεσκέπασε τις κυρίαρχες παρατάξεις και το ρόλο τους που καταδίκασαν το δικηγορικό συνδικαλισμό σε αδράνεια, ανοιχτά υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια αγωνιστικής δράσης και συλλογικής έκφρασης και καλλιέργησαν τον εφησυχασμό.

Οι δικηγόροι, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές και υπερψηφίζοντας την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων ενισχύουν το ριζοσπαστικό και αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυστύχημα με Ελληνες νεκρούς

Πέντε νεκροί - τέσσερις Ελληνες και ένας Τούρκος - είναι το αποτέλεσμα ανατροπής λεωφορείου της τουρκικής εταιρείας «Metro», που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Αθήνα, στη θέση Αχιεβρέν στο δρόμο Μαλγάρων - Ραιδεστού. Το ατύχημα, που συνέβη στις 4.50 τα ξημερώματα, αποδίδεται από τις τουρκικές εισαγγελικές αρχές στις συνθήκες παγετού που επικρατούν στην περιοχή και την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι οι συνθήκες «διερευνώνται». Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων εννιά επιβάτες, δύο οδηγοί και ένας φροντιστής.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών αρχών που διασταυρώθηκαν από κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, «μεταξύ των νεκρών είναι οι κάτωθι Ελληνες πολίτες: Μαριάδη Σοφία του Βασίλειου, γενν. 5/4/1957 στο Καζακστάν. Μιτακίδη Φώφω του Γεωργίου, γενν. 23/3/1936 στην Κωνσταντινούπολη. Μωυσίδης Αρκάδιος του Αλέξανδρου, γενν. 27/9/1975 στη Γεωργία. Σολακίδης Μηνάς, γενν. 1960 στη Θεσσαλονίκη».

Οπως αναφέρεται, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ήδη ειδοποιηθεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία. Τραυματίες είναι η Μαριάδη Μαρία, ο Σοφιανός - Pavletits Παναγιώτης και ο Νάρης Βασίλειος.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Αποκριάτικη ψυχαγωγία

Εκδήλωση τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, ώρα 7 μ.μ.

Με τη συμμετοχή της μεικτής χορωδίας - μαντολινάτα του συλλόγου ΕΥΓΕΡΟΣ Κεφαλονιάς, πραγματοποιείται στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 - Αγ. Δημήτριος), τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., μεγάλη ψυχαγωγική αποκριάτικη εκδήλωση στην οποία μετέχουν πολλοί καλλιτέχνες (ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.λπ).

Στην εκδήλωση μετέχει και η πατροπαράδοτη κεφαλονίτικη μασκαράτα - Καντρίλιες. Συμμετοχή έχουν δηλώσει, ως τώρα, οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετράτος και Ανδρέας Παπαδόπουλος. Τη χορωδία διευθύνει η Χριστίνα Ρόκου. Στο πιάνο ο Πέτρος Μπεράτης, τενόρος ο Μάκης Σπανός.

Εκδήλωση για τις γυναίκες

Ο Σύλλογος Γυναικών Κουφαλίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Καλλικράτης: Γυναίκα και Υγεία», σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κουφαλίων. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΟΓΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Απολογούνται σήμερα οι συλληφθέντες

Στον τακτικό ανακριτή απολογούνται σήμερα τα 9 άτομα που συνελήφθησαν στη διάρκεια της προχτεσινής πορείας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε έναν 23χρονο για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, γιατί σύμφωνα με την αστυνομία είχε στην κατοχή του, εκτός από τόξο, βέλη, κι ένα τσεκούρι. Δεν είχε εμφανιστεί προχτές, στον εισαγγελέα, γιατί νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Τετάρτη, κρατούμενος στον «Ερυθρό Σταυρό», με τραύματα στο κεφάλι και σοβαρά τραύματα στην θωρακική (την πρώτη ημέρα ανέπνεε με βοήθεια οξυγόνου) και κοιλιακή χώρα, διότι ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία κατά την σύλληψή του. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες διαδηλωτών, τον ποδοπάτησαν αστυνομικοί.

Στους άλλους 7 συλληφθέντες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ασκήσει ποινικές διώξεις (κατά περίπτωση σε βαθμό κακουργήματος), για διατάραξη κοινής ειρήνης με τις επιβαρυντικές διατάξεις «του κουκουλονόμου», παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και αντίσταση κατά της αρχής. Υπάρχει κι ένας ανήλικος που έχει παραπεμφθεί σε εισαγγελέα ανηλίκων.

Νέα εισαγγελική διερεύνηση για «Αττική Οδό»

Εκ νέου εισαγγελική διερεύνηση, για τη σύμβαση Δημοσίου - «Αττικής Οδού», σχετικά με το τίμημα της επίμαχης σύμβασης και τους όρους για την επιστροφή της εκμετάλλευσης του έργου στο ελληνικό κράτος, παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Χαλιάσος κρίνοντας διαφορετικά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και την άποψή του να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, στέλνει πίσω στην εισαγγελία Πρωτοδικών τη δικογραφία, θεωρώντας ότι δεν έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα.

Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε χτες ένα άτομο μετά από ληστείες σε υποκατάστημα τράπεζας και σε ταχυδρομείο στην περιοχή του Μώλου Φθιώτιδας. Κατά τη διάρκεια καταδίωξης των πέντε δραστών, ένας από αυτούς κατέβηκε από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και πυροβόλησε με «καλάσνικοφ» εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να χάσει τη ζωή του, ένας άλλος να τραυματιστεί στο πόδι και οι άλλοι τρεις συνεργοί τους να συλληφθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ