Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χειρότερα είναι μπροστά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλη επιδότησή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, προτείνει σε άρθρο του στη χτεσινή «Καθημερινή» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος. Αν αξίζει να γίνει κάποια αναφορά στην παραπάνω πρόταση είναι ακριβώς γιατί είναι ενδεικτική των «τομών» που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στον κρατικό μηχανισμό. Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός βουλευτής αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του «λαγού», παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλα κυβερνητικά στελέχη (βλέπε Πάγκαλος κ.ά.). Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο και να κόψουν από μισθούς και συντάξεις, τα επιπλέον 25 δισ. ευρώ που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την περίοδο 2012-2015 δε μαζεύονται. Προετοιμάζουν, λοιπόν, το έδαφος για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλες «τομές» στο κράτος, πράγμα που σημαίνει μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι μπορεί να μειωθεί κατά 250.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2012 δίχως να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχουν και «δεύτερες σκέψεις» και για το λόγο αυτό προετοιμάζουν το έδαφος. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις. Ο πόλεμος σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους θα κλιμακωθεί και μόνο μία απάντηση μπορεί να υπάρξει: Αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ξεπουλάει βιομηχανίες η ΑΤΕ

Στο σφυρί βγάζει η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Οπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της ΑΤΕ πήρε απόφαση να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση των δύο εταιρειών. Και είναι σίγουρο ότι σειρά θα πάρουν στη συνέχεια ΔΩΔΩΝΗ και ΣΕΚΑΠ. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΑΤΕ, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ και ΣΕΚΑΠ) σημαίνει ότι χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της που επιβάλλει το μνημόνιο αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ακολουθείται. Να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Μην τυχόν θιχτεί ο καπιταλισμός

«Μόνο μια κυβέρνηση παραδομένη απολύτως στο χρηματιστικό κεφάλαιο και μόνο η τρόικα ως η πιο αποκρουστική επανέκδοση της αποικιοκρατίας, θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα τέτοιας λεηλασίας και καταλήστευσης είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, χωρίς να εξουθενωθεί ο ελληνικός λαός και να καταποντιστεί στην άβυσσο η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση και η τρόικα, εκτός τόπου και χρόνου, δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα από τη χθεσινή μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση και πορεία του ελληνικού λαού. Σπέρνουν ανέμους και πολύ γρήγορα θα θερίσουν λαϊκές θύελλες που θα σαρώσουν κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ανοίγοντας το δρόμο σε ανορθωτικές προοδευτικές και σοσιαλιστικές εξελίξεις».

Στο «λεξικό» του ΣΥΡΙΖΑ, η «θύελλα», στην οποία αναφέρεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Π. Λαφαζάνης, ερμηνεύεται σαν φθινοπωρινό πρωτοβρόχι. Το κόμμα του κάθε άλλο παρά «θύελλες» επιθυμεί. Αυτό που θέλει, και το έχει εκφράσει καθαρά, είναι αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση, δηλαδή μια άλλη αστική διακυβέρνηση για να διαχειριστεί τα του συστήματος. Και με τον ίδιο συνδιαχειριστή. Εκεί εξάλλου κατατείνουν οι θέσεις και οι προτάσεις τους, οι αναλύσεις τους για τα πράγματα. Οπως η παραπάνω του Π. Λαφαζάνη, που αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι παραδομένη, ότι η τρόικα είναι σύγχρονος αποικιοκράτης. Δηλαδή, η αστική τάξη και η κυβέρνηση καταπιέζονται! Αυτό λέει. Τίποτα απ' όλα αυτά δε συμβαίνει. Κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ ήταν και παραμένουν στο στρατόπεδο του κεφαλαίου, φλογεροί μαχητές υπέρ των συμφερόντων του. Ούτε αποικία, ούτε άποικοι και αποικιοκράτες υπάρχουν. Υπάρχει εξουσία του κεφαλαίου, ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητά του. Ολα τα άλλα είναι για να μη συνειδητοποιεί ο λαός την ανάγκη της πάλης για την ανατροπή του.

Επικίνδυνη δικονομική πρακτική

Για μια ακόμα φορά, η αστική Δικαιοσύνη έδειξε τα ταξικά της αντανακλαστικά. Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Εφετών σε βάρος του πρύτανη και μελών οργανώσεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής, που ποινικοποιεί την πολιτική δράση και συνολικά κάθε δράση του λαϊκού κινήματος και εντάσσεται στην εκστρατεία επίθεσης - κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι μια παρέμβαση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, την ίδια στιγμή που το αστικό κράτος δε δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, που σιγοσβήνουν στο κτίριο «Υπατία» και το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκονται στην 33η μέρα απεργίας πείνας. Είναι πρακτική ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση. Μπορεί οι οργανώσεις, που συνέβαλαν να οδηγηθούν οι μετανάστες στη Νομική με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν και οι ίδιοι και το άσυλο, να έχουν πολιτικές ευθύνες για την επιλογή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν ποινικές.

Τα κρούσματα ποινικοποίησης της πολιτικής και αγωνιστικής δράσης αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε δύο από αυτά:

  • Η εισαγγελία Αθηνών είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας με τις κινητοποιήσεις τους παραβιάζουν δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε την απεργία παράνομη.
  • Η εισαγγελία Αθήνας, πριν από λίγο καιρό, είχε σπεύσει να προωθήσει μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται τα διόδια Αφιδνών, εναντίον κατοίκων που αγωνίζονται για να μην πληρώνουν τα ληστρικά χαράτσια των διοδίων, ασκώντας ποινικές διώξεις για διάφορα αδικήματα, ευθυγραμμιζόμενη με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη συκοφαντία των αστικών ΜΜΕ που μιλούν για «ανομία» κ.λπ.

Η αστική Δικαιοσύνη την ίδια στιγμή:

  • Κρατούσε θαμμένη για δύο ολόκληρα χρόνια μήνυση εργαζόμενου και απολυμένου από το μεγαλοκατάστημα Jumbo για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχτηκε από εκπροσώπους της εργοδοσίας.
  • Δε βλέπει και δεν ακούει τίποτε για τα εργοδοτικά εγκλήματα με δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, για την προκλητική παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για τις καταπατήσεις και την καταστροφή δημόσιων χώρων από μεγαλοσχήμονες και μεγαλοεργολάβους, για την παράνομη ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον από τους βιομήχανους κ.ά.
  • Για την αστική Δικαιοσύνη είναι νόμιμο να κλείνουν επιχειρήσεις και να μένουν εργαζόμενοι στο δρόμο, όπως και να μένουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δουλεύουν, ενώ θεωρεί παράνομη την κινητοποίηση, την απεργία των εργαζομένων που παλεύουν για τη δουλειά τους και το μεροκάματο.

Ως μηχανισμός του αστικού κράτους, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση της ταξικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης (παγίωση της κήρυξης απεργιών ως «παράνομων» και «καταχρηστικών», αύξηση διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, εισαγγελική εγκύκλιος που ποινικοποιεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες κ.λπ.). Απέναντι σε αυτό το απροκάλυπτα ταξικό κράτος, απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτα ταξική Δικαιοσύνη και τη νομιμότητά τους, οι εργαζόμενοι κανένα σεβασμό δεν μπορεί να δείχνουν. Αντίθετα έχουν συμφέρον να αντιτάξουν την οργανωμένη, λαϊκή απειθαρχία κόντρα συνολικά στο κράτος της δικτατορίας των μονοπωλίων, ως την ανατροπή του και την εγκαθίδρυση του δικού τους, του εργατικού κράτους.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αντιλαϊκή πορεία χωρίς τέλος...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας ανακοίνωσε χτες ότι «δεν πτωχεύουμε». Προφανώς, θέλησε να νιώσει ως ...Τρικούπης από την ανάποδη!

Ποιος ξέρει, μπορεί μερικοί (οι πιο αδαείς ίσως;) να το ...έχουν πιστέψει το παραμύθι που μας σερβίρουν περί «ιστορικών αποφάσεων» της κυβέρνησης που μας έσωσε από την καταστροφή.

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να παρουσιάσουν τις ολοένα και χειρότερες αντιλαϊκές επιλογές τους ως ...τις λιγότερες δυνατές που μπορούν να γίνουν και ως αποτελέσματα «σκληρών διαπραγματεύσεων».

Μάλλον εκεί εντάσσεται και η γνωστή φιλολογία των ημερών, περί τού αν θα επιτευχθεί ή όχι η περίφημη επιμήκυνση. Κινδυνολογούν ψευδεπίγραφα τώρα για να μας φέρουν την επιμήκυνση ως ...επιτυχία.

Σαν να είναι εντελώς ανόητοι οι Ελληνες εργαζόμενοι και να μην καταλαβαίνουν το ότι, απλούστατα, τα «μνημόνια» παρατείνονται επ' αόριστον, σε μια αντιλαϊκή πορεία χωρίς τέλος.

Γιατί, να είστε βέβαιοι ότι αυτοί δε σκοπεύουν να την τελειώσουν. Οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι οι λαοί και να την τελειώσουν ...μια και καλή.

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΠΑΝΤΩΣ, ΠΟΥ μας δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα τι επιθυμούν μιλώντας για «πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Για να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς ...ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους δώσουν! Μας θέλουν, βλέπετε, συνένοχους στο έγκλημα που θα έχει σαν θύματα εμάς τους ίδιους. Πραγματικά, είναι προκλητική η απαίτησή τους.

Και σε αυτό θα επιστρατεύσουν όλους τους ...γνωστούς μηχανισμούς: Από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, που έχουν πετάξει πλέον και τα τελευταία «φύλλα συκής» και έχουν γίνει ευθέως μέσα προπαγάνδας των συμφερόντων του κεφαλαίου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φόβος πίσω από την απαξίωση

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια ...«συνήθεια των Ελλήνων», για την οποία μάλιστα δείχνει κατανόηση, είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. «Εμείς οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» όταν ρωτήθηκε για την πανεργατική απεργία, ενώ στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του επανέλαβε τη γνωστή σοσιαλιστική μπαρούφα ότι «θα ήθελα και εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί με τους διαδηλωτές». Τον ξεπέρασε όμως ο Τ. Χυτήρης, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι απεργίες γίνονται για να ενισχύσουν ...τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις συνόδους κορυφής της ΕΕ! «Οι ειρηνικές πορείες είναι πολύ καλό και εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να τις χρησιμοποιεί - και τις χρησιμοποιεί - στις συζητήσεις που κάνει στην Ευρώπη», αποφάνθηκε (στη ΝΕΤ). Πέρα από το γελοίο του πράγματος, γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός, και η κυβέρνησή του, πασχίζει με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει την εικόνα ότι τάχα έχει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει και γι' αυτό μεταξύ άλλων απαξιώνει και υπονομεύει τους λαϊκούς αγώνες. Συγχέει σκόπιμα μάλιστα την πρωτοφανή και τρομερή υποστήριξη που έχει από τα αστικά ΜΜΕ, την πλουτοκρατία και τις ξένες κυβερνήσεις και συμμάχους και την εμφανίζει ως δύναμη τάχα που αντλεί από το λαό. Αυτό που κατέδειξε όμως η επιτυχία της απεργίας και η μεγαλειώδης συμμετοχή στις πορείες του ΠΑΜΕ είναι ότι συστρατεύονται ολοένα και περισσότερες δυνάμεις με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το «ενδιαφέρον» για το κίνημα...

Το «ενδιαφέρον» του αστικού Τύπου για τον προσανατολισμό, τους στόχους και τις μορφές πάλης του λαϊκού κινήματος την επομένη της πανεργατικής απεργίας, αποτελεί από μόνο του μια αδιάψευστη μαρτυρία για την επιτυχία της. Είναι ολοφάνερο ότι η πλουτοκρατία και οι ξένοι σύμμαχοί της έχουν θορυβηθεί και ανησυχούν και γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν, εκτρέψουν σε ανώδυνες κατευθύνσεις και τελικά καθυποτάξουν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα παραδείγματα ενδεικτικά για το πού θέλουν να οδηγήσουν τους λαϊκούς αγώνες. Η «Ελευθεροτυπία», για παράδειγμα, στο χτεσινό πρωτοσέλιδο «ζωνάρι», κάτω από τον τίτλο «Η πιο μεγάλη πορεία απεργίας», υποστηρίζει ότι «αυτή τη φορά τα αιτήματα των απεργών δεν ήταν αντίστοιχα με τον εργασιακό τους κλάδο. Ηταν ένα και κοινό: "Να παραιτηθεί η κυβέρνηση"»! Για την περιφρούρηση ...του δικαιώματος της διαμαρτυρίας κόπτεται ο Γ. Πρετεντέρης: «Το ζητούμενο λοιπόν, μέσα στην κοινωνική ένταση που ευλόγως ζει η χώρα μας, είναι να περιφρουρηθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Οχι για να προστατευθούν αυτοί εναντίον των οποίων στρέφεται η διαμαρτυρία - μόνο ανόητοι μπορεί να το σκέπτονται έτσι... - αλλά για να προστατευθεί το περιεχόμενό της», γράφει στα «Νέα», δίχως να μπορεί να κρύψει όμως ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι «οι αντοχές της κοινωνίας», πόσο δηλαδή καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να αντέξει ακόμα.

... και αυτό που τους χαλάει τα σχέδια

Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει η «Καθημερινή» του Αλαφούζου, που στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Να κρατηθεί η Ελλάδα» επισημαίνει ότι «οι Ελληνες πολίτες είναι δικαιολογημένα οργισμένοι με την πολιτική τους τάξη. Παλεύουν όμως να τα βγάλουν πέρα και να επιβιώσουν. Αν μην τι άλλο, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί η χώρα στο σημερινό της ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι να κατρακυλήσει σε αυτό των εξεγερμένων χωρών της Βόρειας Αφρικής». Είναι ολοφάνερο πού το πάνε: Οι λαϊκοί αγώνες να αφήσουν στο απυρόβλητο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, να μην έρθουν σε ευθεία σύγκρουση και να μην απειλήσουν την εξουσία του κεφαλαίου. Θα μπορούσαν ίσως να τα καταφέρουν αν είχαν απέναντί τους τους συμβιβασμένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και τους διάφορους ΣΥΝεταίρους του συστήματος. Το άσχημο γι' αυτούς είναι ότι υπάρχει το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα που τους χαλάει τα σχέδια και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γιατί οι ταξικές δυνάμεις με το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν και παλεύουν καλούν σε ευθεία εναντίωση στην πολιτική του κεφαλαίου ως την ανατροπή της. Αυτό πάνε να συγκαλύψουν αφ' ενός, αλλά και να εμποδίσουν την ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση εργατικών, λαϊκών δυνάμεων αφ' ετέρου σ' αυτήν τη γραμμή πάλης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο άλλος δρόμος

Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, οι άνθρωποι του μόχθου έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τη βαρβαρότητα ενός συστήματος που χτυπά ανελέητα κάθε εργατικό λαϊκό δικαίωμα. Οι πολιτικοί του εκπρόσωποι και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί που διαθέτει προσπαθούν να κατασιγάσουν τη λαϊκή οργή που φουντώνει, πριν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επικίνδυνες για την εξουσία του κεφαλαίου. Ετσι, μπροστά στην ολοένα διογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση, τα αστικά επιτελεία λένε πως δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη εναλλακτική πολιτική λύση που να ανακουφίσει το λαό. Και το προβάλλουν ως απάντηση στις απεργίες. Κανένα κόμμα, λένε, δεν έχει άλλη διέξοδο.

Βεβαίως, άλλη, φιλολαϊκή, διαχείριση δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει, όμως, για το λαό άλλος δρόμος. Η λαϊκή πάλη μπορεί να γίνει ο σκαπανέας για τη διάνοιξή του, συνδέοντας την πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του, την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία. Την οικονομία, όπου θα αποτελούν κοινωνική λαϊκή περιουσία βασικοί κλάδοι, π.χ. επεξεργασίας πρώτων υλών, μεταποίησης, παραγωγής μηχανημάτων, ενέργειας, οι μαζικές μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το συγκεντρωμένο εμπόριο, με στόχο όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη οικονομία και μείωση της εξάρτησης απ' το εξωτερικό εμπόριο και των συναλλαγών με καπιταλιστικές οικονομίες. Οπου η γη θα κοινωνικοποιηθεί, το ίδιο και οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα. Και θα διαμορφωθούν κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή άμεσα καταναλώσιμων. Δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τη μικρή εμπορευματική παραγωγή στην πόλη και ο παραγωγικός συνεταιρισμός των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής παρέχει τη μοναδική δυνατότητα να διαμορφωθεί κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, την αξιοποίηση και κατανομή όλου του ανθρώπινου δυναμικού, για να εκμηδενιστεί η ανεργία. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στον άναρχο μονοπωλιακό καπιταλισμό, όπου το κάθε μονοπώλιο προγραμματίζει ατομικά και κοντοπρόθεσμα με μόνο κριτήριο το κέρδος. Στη λαϊκή οικονομία αξιοποιούνται τα νέα επιτεύγματα των τεχνολογιών και της επιστήμης, με στόχο τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, τη διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου, ώστε να επιτυγχάνεται η ανύψωση του πολιτιστικού - μορφωτικού επιπέδου, να κατακτάται η ικανότητα ουσιαστικής συμμετοχής στον έλεγχο της διοίκησης, στους θεσμούς της εξουσίας. Καταργείται κάθε είδους ιδιωτική - επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. Ολοι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ισότιμα, με βάση τις ανάγκες τους, υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και υπερηλίκων, πολύ φτηνές υπηρεσίες μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και ύδρευσης για λαϊκή κατανάλωση κ.λπ. Μια τέτοια οικονομία δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η EE και το NATO. H λαϊκή εξουσία θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις, με αμοιβαίο όφελος, ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ο λαός έχει συμφέρον να υιοθετήσει την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, τη μόνη πραγματικά εναλλακτική στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, «καθρέφτη» των συμφερόντων και αναγκών του. Εχει συμφέρον να συστρατευτεί μαζί του στον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα με προοπτική τη λαϊκή εξουσία. Και πρέπει να το κάνει τώρα, γιατί δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ