Πλούσια δραστηριότητα έχουν αναπτύξει τα ταξικά συνδικάτα, κορυφώνοντας τη δράση τους λίγα 24ωρα πριν την απεργιακή μάχη
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, στις 10.30 π.μ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών έχουν ξεκινήσει δουλειά μέσα στους τόπους δουλειάς. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα. Ετσι, όλες αυτές τις μέρες, έχει πραγματοποιήσει εξορμήσεις στα γιαπιά στην Κέρκυρα, έχει προχωρήσει σε σύσκεψη για την απεργία στη Ναύπακτο, έχει κάνει περιοδεία στο εργοτάξιο κατασκευής εργατικών κατοικιών και στα γιαπιά της πόλης των Τρικάλων. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν εξορμήσεις στο ΜΕΤΡΟ και στις οικοδομές, ενώ στην Πάτρα γίνονται περιοδείες στα μεγάλα έργα, στις εταιρείες παραγωγής μπετόν, στα γιαπιά και τις πιάτσες των οικοδόμων. Στο μεταξύ σήμερα, Παρασκευή, στα Γιάννενα, έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία στον περιφερειάρχη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των οικοδομικών σωματείων της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.
Η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στην απεργία: «Να γίνει η απεργία υπόθεση του κάθε μεταλλεργάτη σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς με σχέδιο και με έλεγχο. Καμιά νομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η προοπτική για το αύριο είναι στράτευση με το ΠΑΜΕ. Ολοι στον αγώνα, όλοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ», σημειώνει στο απεργιακό της κάλεσμα.
Στο φουλ δουλεύουν για την προετοιμασία της απεργίας της 23ης Φλεβάρη συνολικά οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά. Στα πλαίσια των προετοιμασιών, από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει κλαδικές περιοδείες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από το ΠΑΜΕ, με τελευταία τη χτεσινή που έγινε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου, από τον Γιώργο Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ.
Στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις, συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις σε βιοτεχνίες Δέρματος, επιχειρήσεις Μετάλλου, σε εργοτάξια και γιαπιά, σε εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά, σε χώρους μόρφωσης. Χθες έγινε περιοδεία στην επιχείρηση «Ευθυμιάδης» στην ΒΙΠΕ της Σίνδου, σήμερα στα ΕΛΠΕ, τη Δευτέρα στα εργοστάσια «ΒΕΛΛΗΣ» «ΒΕΡΝΙΚΟΛ», κ.λπ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της απεργίας και της δημιουργίας κλίματος αγωνιστικού ξεσηκωμού, προγραμματίζονται και πικετοφορίες: Στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη στις 6.30 μ.μ. σε Τριανδρία και Χαριλάου. Στην Κατερίνη τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. σε Μυλαύλακο, Βατάν, Παράδεισο και την Τρίτη στις 6 μ.μ. σε Αστικά και Κέντρο.
Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, μέλη και στελέχη από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη επιτυχία της απεργίας. Στην Πάτρα, πλήθος περιοδείες κι εξορμήσεις έγιναν σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Ζώνης, στις μεγάλες κατασκευές της περιοχής, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Νοσοκομεία. Στη Ζάκυνθο και στον Πύργο πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ. Στην Τρίπολη έγινε σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, όπου μοιράστηκε η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ ενόψει της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ - ΟΑΕΕ) καλεί τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και σε όλη την Ελλάδα στις κατά τόπους πόλεις.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μπροστά στην απεργία.
Κάλεσμα αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προς τους μαθητές μπροστά στην πανεργατική απεργία
Από πορεία σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα |
«Συμφέρον μας είναι ένα σχολείο που δε θα εξοντώνει, αλλά θα μορφώνει. Ενα Πανεπιστήμιο που δε θα βγάζει φτηνούς και ευέλικτους εργάτες, αλλά επιστήμονες στην υπηρεσία του λαού. Να παλέψουμε συντονισμένα για μια Λαϊκή Παιδεία, για να πάρουν πίσω το Νέο Νόμο-Εκτρωμα που ετοιμάζουν. Αύριο θα είμαστε μαζί εργαζόμενοι, από σήμερα πρέπει να είμαστε μαζί στο δρόμο», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, απευθυνόμενο στους μαθητές.
Την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης σπουδαστών στο ΙΕΚ της Ν. Ιωνίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, όταν κατά τη χτεσινή εξόρμησή της, μαζί με το ΣΕΤΗΠ και το Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, η διεύθυνση του ΙΕΚ κάλεσε την αστυνομία. Η ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων, έχει ως εξής:
«Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των σπουδαστών, στο ΙΕΚ της Νέας Ιωνίας. Ο νέος φορέας της κατάρτισης (ΕΟΠΠ) πατώντας πάνω στη ρότα που έχει χαράξει η κυβέρνηση, έπιασε από νωρίς δουλειά. Η σημερινή περιοδεία της Γραμματείας Νέων, του ΣΕΤΗΠ και του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης για την απεργία στις 23 Φλεβάρη αλλά και των εκλογών του Συλλόγου των Δημόσιων ΙΕΚ, κίνησε άμεσα τα αντανακλαστικά του Διευθυντή του ΙΕΚ της Νέας Ιωνίας κ. Καρτάκη Χρήστου ο οποίος ανάμεσα στις λεκτικές προκλήσεις και τις συκοφαντίες κάλεσε την αστυνομία ώστε να "επιβάλει την τάξη" και να εμποδίσει (ανεπιτυχώς) την επαφή με τους σπουδαστές. Η αστυνομία με την αιτιολογία της παρακώλυσης του μαθήματος θέλησε να προχωρήσει σε "τυπικό έλεγχο" των συνδικαλιστών αλλά και σε έλεγχο στοιχείων των σπουδαστών του ΙΕΚ.
Το σημερινό περιστατικό αποτελεί μάθημα. Δείχνει καθαρά πώς θέλουν να φτιάξουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, με εργάτες φτηνούς, που δε θα μιλάνε, δε θα διεκδικούν, δε θα υψώνουν το κεφάλι μπροστά στην εργοδοσία, θα είναι ανοργάνωτοι, ανενημέρωτοι, μακριά από τα σωματεία τους. Το γεγονός αυτό δε θα περάσει έτσι. Καλούμε τους σπουδαστές του ΙΕΚ της Νέας Ιωνίας να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές του Συλλόγου τους. Να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν».
Στην ίδια προσπάθεια παραπλάνησης εντάσσεται και ο χαρτοπόλεμος γύρω από το - ανύπαρκτο - ζήτημα αν η πώληση δημόσιας περιουσίας ήταν απόφαση της κυβέρνησης ή της τρόικας. Λες και άλλη πολιτική έχει η κυβέρνηση και άλλη η τρόικα, λες οι μεν και οι δε, να εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα. Επιστρατεύονται μάλιστα δημοσιολόγοι που πνιγμένοι από το δίκιο τους ανακράζουν: Μα είναι δυνατόν να είναι ανεκμετάλλευτη η δημόσια περιουσία την ώρα που το χρέος καλπάζει; Μόνο που η «δημόσια περιουσία» και χτες και σήμερα ήταν και είναι ανεκμετάλλευτη για το λαό. Αραγε ποιο είναι το όφελος των εργαζομένων από την τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου; Κανένα. Ακόμα και η περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων έχει γίνει βορά από κάθε είδους επιτήδειους που τη λυμαίνονται για δεκαετίες. Αλλωστε ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου - σε άλλες εποχές - όχι μόνο δεν ξεπουλούσαν αλλά έκαναν αφειδώς κρατικοποιήσεις, πάλι προς όφελος των κεφαλαιοκρατών το έκαναν. Καθόλου δεν είχαν στο μυαλό τους ούτε το συμφέρον των εργαζομένων, ούτε οικοδομούσαν τον σοσιαλισμό. Γιατί σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, το κράτος τους επεκτεινόταν και συρρικνωνόταν, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες, ανάλογα με τους δικούς τους «επενδυτικούς» προσανατολισμούς και κανένα φιλολαϊκό σκοπό δεν εξυπηρετούσε. Η άγρια εκμετάλλευση, η καταστροφή της εργατικής οικογένειας, του φτωχού αγρότη, του μικρομεσαίου επαγγελματία, ήταν πάντα το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.
Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΔΑΣ - ΟΙΥΕ), δίνοντας απάντηση «στη μοιρολατρία που καλλιεργούν από κοινού τα αστικά κόμματα, τα αστικά ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός».
Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατάει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι ότι στην τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης της ΟΙΥΕ, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσπέρασαν εντελώς το γεγονός ότι «αυτά που βιώνουμε και μέσα και έξω από το χώρο εργασίας είναι αποτελέσματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ», σημειώνει η ΔΑΣ, και σε άλλο σημείο τονίζει: «Η λύση βρίσκεται στην πάλη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».
Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10.30 το πρωί ως εξής: