ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣΑΠΟΥΝΟΠΟΙΩΝ
Εκατό χρόνια ταξικών αγώνων

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης ποτίστηκαν με αίμα και ιδρώτα, υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση που έγινε για τον ένα αιώνα από την ίδρυση του σωματείου

Εργάτες ελαιουργοσαπουνοποιοί στην εκδήλωση του σωματείου τους
Εργάτες ελαιουργοσαπουνοποιοί στην εκδήλωση του σωματείου τους
Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών, ένας αιώνας αγώνες και δράση, γραμμένα στις πιο λαμπρές σελίδες του εργατικού κινήματος της χώρας μας, πλούσια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, γιορτάστηκαν την περασμένη Κυριακή σε εκδήλωση που διοργάνωσε η σημερινή ταξική διοίκηση του Σωματείου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στην εκδήλωση, μέσα από τις ομιλίες παλιών και νέων συνδικαλιστών του σωματείου, ζωντάνεψαν σημαντικοί σταθμοί της δράσης του συνδικάτου από το 1910 που ιδρύθηκε, όπως: Από τους αγώνες που ανέπτυξε ακόμα και στην περίοδο της Κατοχής το 1943 συλλαμβάνεται και εκτελείται από τους Γερμανούς, λίγες μέρες αφότου αναλαμβάνει τη διοίκηση του σωματείου, ο πρόεδρος Ξενάκης. Σημαντική ήταν η κατάκτηση ότι στη Συλλογική Σύμβαση του 1949 πέτυχαν για όσους απολύονταν και για διάφορους λόγους δεν είχαν δικαίωμα επιδότησης από το ταμείο ανεργίας, να τους καταβάλλεται εκτός από την αποζημίωση και το 35% επί των μισθών που είχαν εισπράξει. Επίσης, το 1964 έγινε απεργία με αίτημα να γυρίσει από την εξορία ο τότε πρόεδρος του σωματείου, Κωστόπουλος. Με την απεργία αυτή αναδείχτηκε η τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συμμαχίας. Κτηνοτρόφοι και αγρότες, που δεν μπορούσαν λόγω της απεργίας να πουλήσουν τα προϊόντα τους, συμπαρατάχτηκαν με τους απεργούς, στράφηκαν κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα αυτή να υποχωρήσει και να απελευθερωθεί ο πρόεδρος.

Οι παρακαταθήκες αυτές αποδείχτηκαν πολύτιμες στην απεργία των 71 ημερών στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης», όταν το 2009 - ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης - η εργοδοσία επιχείρησε απολύσεις. Με σύνθημα «ή όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα», οι εργάτες επέβαλαν το δίκιο τους.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του σωματείου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚΠ, τόνισε: «Το σωματείο μας στα 100 χρόνια ζωής και δράσης είχε πάντα ξεκάθαρη στάση - είχε πάντα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις δύο γραμμές που συγκρούονται στους κόλπους του κινήματος. Τη γραμμή της υποταγής, της ενσωμάτωσης, της συνεργασίας και τη γραμμή της σύγκρουσης και της αντίστασης, τη γραμμή της ταξικής πάλης. Το σωματείο μας ήταν, είναι και θα είναι με τη γραμμή της ταξικής πάλης, με τη γραμμή που δεν αγωνίζεται μόνο για σήμερα, αλλά και για αύριο και βάζει καθαρά το ζήτημα της εξουσίας. Αυτή τη δράση, αυτή την επιλογή την πληρώσαμε με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες (Στεφανάτος, Σουγλάκος, Σαντολιάς), αλλά και με δολοφονίες (Κωστόπουλος). Αυτή όμως την παρακαταθήκη δεν την αφήνουμε να πάει χαμένη, δεν τη χαρίζουμε στη λήθη της Ιστορίας. Αντίθετα, την αξιοποιούμε για να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά». «Και σήμερα, πρόσθεσε, το σωματείο μας δεν ταλαντεύτηκε και δεν ταλαντεύεται. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ, έχει δράση σημαντική στο χώρο του Πειραιά».

Αφού επισήμανε ότι όλες οι μέχρι σήμερα κατακτήσεις, που σήμερα αμφισβητούν, γράφτηκαν πρώτα στο πανό των ταξικών δυνάμεων και ποτίστηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα του λαϊκού κινήματος για να γίνουν πράξη, τόνισε: «Εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών, συνεχίζουμε με την ίδια ορμή, με το ίδιο πάθος, με την ίδια πίστη, την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Την ανάγκη συνέχισης των αγώνων τόνισαν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος Λ. Σκαρόπουλος και ο Γ. Δρέττας μέλος της σημερινής διοίκησης. Στη συνέχεια, απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο στους παλιούς εργαζόμενους των εργοστασίων του κλάδου.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τους αγώνες του χτες και του σήμερα. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ, ο Σάββας Τσιμπόγλου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προκαλεί η πλειοψηφία του ΕΚ Κομοτηνής

Αγώνες και απεργίες υπό όρους και με στόχο να πειθαρχήσει το ταξικό κίνημα στα κελεύσματα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, θέλει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Αυτό αποκαλύπτει με ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στο αίτημα που κατέθεσε η ΔΑΣ, η παράταξη του ΠΑΜΕ, στο ΕΚΚ στις 20 Γενάρη, για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ, προκειμένου να αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας στις 10 του Φλεβάρη. Το ΔΣ του ΕΚΚ, προκειμένου να θολώσει τα νερά, με επιστολή που έστειλε στη ΔΑΣ στις 7 Φλεβάρη, ανακοίνωσε ότι συνεδρίασε την 1η του μήνα και αποφάσισε να κηρύξει απεργία στις 10/2 με την προϋπόθεση ότι «θα γίνει μια κοινή απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΚ. Η συνθηματολογία δε θα στρέφεται κατά της ΓΣΕΕ. Και στην 24ωρη απεργία στις 23 Φλεβάρη θα γίνει πάλι μια συγκέντρωση χωρίς συνθήματα κατά της ΓΣΕΕ».

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Αποτελεί πρόκληση οι πλειοψηφίες που τάσσονται με τον εργοδοτικό και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό να θέτουν όρους και προϋποθέσεις, στην παρέμβαση, λειτουργία και δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και τον προσανατολισμό του στα μεγάλα, καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης του νομού μας. Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, με τον τρόπο αυτό, παίζει παιχνίδια με τους αγώνες της εργατικής τάξης και την αναγκαία άμεση απάντηση των εργαζομένων του Νομού μας στην αντιλαϊκή πολιτική. Η άθλια τακτική της όπως και η προσπάθειά της να αθωώσει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Καλεί την εργατική τάξη της Ροδόπης να γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις άθλιες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, Εργατικού Κέντρου, «να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του ταξικού κινήματος, υπέρ του ΠΑΜΕ. Να δώσει μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στην τρόικα, στην εργοδοσία, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Να μπει μπροστά στην οργάνωση, προετοιμασία και στην επιτυχία του συλλαλητηρίου (10/2) και της απεργίας (23/2)».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης

Τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με τις διώξεις σε βάρος στελεχών του στη Λάρισα, «καλώντας» στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμα και τον αείμνηστο Τάκη Τσιόγκα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Για ακόμα μια φορά στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος στη Λάρισα σέρνονται στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση και για τη συνέπειά τους στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτή την φορά η επιχείρηση "JUMBO" στρέφεται κατά του προέδρου και γραμματέα του ΕΚΝ, Θανάση Βάϊου και Πάρι Λιόλιου, αντίστοιχα. Τόσο μεγάλο είναι το μένος της εργοδοσίας που στρέφεται, χωρίς ίχνος ντροπής, ενάντια ακόμη και στον αείμνηστο Τάκη Τσιόγκα, παρότι εκείνος πια δε βρίσκεται μαζί μας.

Αφορά τις κινητοποιήσεις στα καταστήματα "JUMBO", που έγιναν και στη Λάρισα, όπως και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας! Κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ταξικό κίνημα ενάντια στην αυθαίρετη και προκλητική απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας να απολύσει νεαρό εργαζόμενο επειδή δεν υποτασσόταν στην εργοδοσία και αρνήθηκε να δωροδοκηθεί για "να κάτσει φρόνιμα"!

Τα στελέχη μας διέπραξαν κατά τους κατηγόρους τους το ποινικό αδίκημα της "διατάραξης της κοινής ειρήνης κατ' εξακολούθηση"! Προφανώς η "κοινή ειρήνη" κατ' αυτούς ταυτίζεται με την αυθαιρεσία της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας υπογραμμίζει: «Καλούμε την εργατική τάξη του Νομού μας να απαντήσει αποφασιστικά οργανώνοντας άμεσα τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Καμία υποχώρηση. Να καταδικάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη».

Σε διαθεσιμότητα έως τον ερχόμενο Απρίλη έθεσε η εργοδοσία τους 50 εργαζόμενους της επιχείρησης μετάλλου ΒΕΚ και της θυγατρικής της, ΜΕΚ, στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο να πεταχτούν οριστικά στο δρόμο της ανεργίας. Αντιμέτωποι με την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας είναι και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΒΜΤΕ, στο Βόλο, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν εδώ και δύο μήνες, ενώ τους οφείλεται ακόμα και ποσό από το δώρο Χριστουγέννων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ