ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Επόμενος μεγάλος σταθμός η 15η Φλεβάρη

Η μέρα πανελλαδικής δράσης για την ανεργία στις 15 Φλεβάρη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους. Σε όλη τη χώρα, εκείνη τη μέρα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στα Γραφεία του ΟΑΕΔ και στις γειτονιές με το κάλεσμα προς τους νέους να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για την ανατροπή του συστήματος που μας καταδικάζει στην ανεργία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ να οργώνουν εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, χώρους μαθητείας και κατάρτισης, να πραγματοποιούν εκδηλώσεις με πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, με παρουσιάσεις βιβλίων, ανάδειξη του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του, αλλά και πλευρών της Ιστορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια. Στόχος είναι το κάλεσμα και η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να φτάσει σε κάθε νέο που βιώνει σήμερα την ανεργία, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία, τη φτώχεια, την αδυναμία να φτιάξει οικογένεια. Σε όλους αυτούς απευθύνεται η ΚΝΕ, καλώντας τους να μην ανέχονται άλλο να τους κοροϊδεύουν και να τους φοβίζουν. «Η εργατική τάξη που ανήκεις και εσύ είναι η πιο ισχυρή δύναμη της κοινωνίας. Είναι η μόνη που μπορεί να τα αλλάξει όλα, αν χρησιμοποιήσει τη δύναμή της. Αν γυρίσει την πλάτη στην εξουσία και τα κόμματά της, οργανώσει τις δυνάμεις της και τη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτός ο δρόμος άνοιξε. Πάρε μέρος σε αυτό τον αγώνα για να φέρουμε τα "πάνω - κάτω". Εμείς, οι νέοι εργαζόμενοι, πρέπει να μπούμε μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς, στις συνοικίες, στις σχολές. Να οργανώσουμε τον αγώνα με τα μεγάλα συμφέροντα και να σπάσουμε το φόβο και τη μοιρολατρία, να αναπτύξουμε την ταξική μας ενότητα και αλληλεγγύη. Να περάσουμε στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Να γίνουμε η εμπροσθοφυλακή του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος, της ανατροπής, της εργατικής λαϊκής εξουσίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΚΝΕ στην προκήρυξή της.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Πανελλαδική κινητοποίηση συμβασιούχων

Εξω από το υπουργείο Παιδείας θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί την Παρασκευή 11 Φλεβάρη οι συμβασιούχοι στα ΤΕΙ και οι συμβασιούχοι στα Πανεπιστήμια (με το ΠΔ 407). Οι συμβασιούχοι σε πολλά ΤΕΙ είναι απλήρωτοι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Πειραιά). Με την κινητοποίηση διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η ΔΗΠΑΚ από το τέλος Γενάρη είχε καλέσει «σε οργάνωση της πάλης από τα κάτω, με αποφάσεις των Συλλόγων, με συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, που δε θα παζαρεύουν, αλλά θα απαιτούν και θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας συνολικά και στην Παιδεία». Η ΔΗΠΑΚ, στην ανακοίνωσή της για την απεργία στις 23 Φλεβάρη, καλεί τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές ΤΕΙ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους «στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των διδασκόντων του ΠΔ 407 και των εκτάκτων ΤΕΙ».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στηρίζει τον αγώνα τους

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με ανακοίνωσή της, «καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων καθηγητών». Υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας τους είναι και δικός μας». Οι περικοπές σε κονδύλια, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν γενικεύσει τις ελαστικές μορφές εργασίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων λειτουργούν με προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της άθλιας κατάστασης είναι οι συμβασιούχοι καθηγητές να είναι απλήρωτοι και οι φοιτητές να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα "μονά εξάμηνα" και να μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο».

Το ΜΑΣ υπογραμμίζει ότι «αυτή είναι η Παιδεία που ετοιμάζουν για το λαό. Αυτά που βιώνουν σήμερα συμβασιούχοι καθηγητές και σπουδαστές είναι τα "προεόρτια" του μνημονίου διαρκείας και του "μνημονίου της Παιδείας" που ετοιμάζεται να φέρει μέσα στο Μάρτη το υπουργείο». Επισημαίνει, επίσης, ότι «βαριές ευθύνες έχουν και οι καθηγητές-στελέχη επιχειρήσεων που βρίσκονται στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ηγεσίες ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ».

Αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, εμφανίζοντας μάλιστα το μέτρο σαν «παιδαγωγικό». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς. Συνδέεται με την επιδίωξη να δημιουργηθούν πολυδύναμα σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία όπου θα στοιβάζονται οι μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια να αποφοιτούν μαζικά ως ευέλικτοι, καταρτίσιμοι εργαζόμενοι.

Παρέμβαση στον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων και τις συγχωνεύσεις έκαναν την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και η Ενωση Γονέων του Δήμου. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονιών σημείωσαν ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία (χρέη από λογαριασμούς, πετρέλαιο, επισκευές, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.), ότι πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστεί το φάσμα της κατάργησης σχολείων. Τόνισαν, δε, ότι η Μεταμόρφωση έχει ανάγκη από ίδρυση νέων σχολείων και κατασκευή νέων κτιρίων: Ενα ακόμα Λύκειο, ένα Δημοτικό και δύο Νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, από την πλευρά του δημάρχου δεν υπήρξε καμιά δέσμευση. Ο Σύλλογος Δασκάλων και η Ενωση Γονέων δηλώνουν ότι «μια ενδεχόμενη απόπειρα κατάργησης σχολείου είναι αιτία πολέμου» και καλούν τους δασκάλους και νηπιαγωγούς, τους συλλόγους γονέων, την τοπική ΕΛΜΕ κι όλο το λαό της Μεταμόρφωσης σε επαγρύπνηση.

Τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών προκαλεί η κυβερνητική απόφαση κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, στη Θεσσαλία. Στα Μεγάλα Καλύβια οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αντιδρώντας στα σχέδια για κλείσιμο του Λυκείου, αποδοκίμασαν, για τη στήριξη που παρέχουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - βουλευτές και τοπικούς παράγοντες - που παραβρέθηκαν εκεί. Στη συνέλευση, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αύριο το πρωί στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Και στο χωριό Πλάτανος Αλμυρού Μαγνησίας, οι φήμες περί συγχώνευσης του τριθέσιου δημοτικού σχολείου, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των γονιών που αποφάσισαν να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα, προχτές Δευτέρα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του σχολείου.

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τις Δημοτικές αρχές, τους Συλλόγους καθηγητών, τις μαθητικές κοινότητες και τους τοπικούς Συλλόγους να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων, να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών

Αναβλήθηκε για 24 Φλεβάρη η πρώτη από τις πέντε δίκες μαθητών που θα γίνουν μέχρι το Μάη

Αγωνιστικό «παρών» έδωσαν και χτες έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι συμπαραστεκόμενοι στους 33 μαθητές του 1ου Λυκείου οι οποίοι επρόκειτο να δικαστούν γιατί το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 είχαν διεκδικήσει δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 24 Φλεβάρη λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων στη Χαλκίδα.

Μαθητές, σπουδαστές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ και μέλη του Συλλόγου Γυναικών συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Αγοράς και πορεύτηκαν προς τα δικαστήρια όπου παρέμειναν για μία ώρα περίπου, διατρανώνοντας μέσα από τα συνθήματά τους την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Εξω από τα δικαστήρια καταγγέλθηκε η τακτική της προσπάθειας τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος και δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 24 Φλεβάρη που θα γίνει και η δίκη μαθητών του ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά δίκη από τις συνολικά πέντε που θα γίνουν μέχρι τέλη Μάη στη Χαλκίδα. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκφράζει τη συμπαράστασή του στους μαθητές και καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτ. Παρέμβαση για την αρνητική τους στάση στην πρόταση για αγωνιστική στήριξη των μαθητών που σύρονται σε δίκες.

Εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο

Ομιλητής ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Χιώνη:

-- Την Κυριακή 13 Φλεβάρη εκδήλωση - συζήτηση για εργαζόμενους φοιτητές με θέμα: «Οργανώσου για την αντεπίθεση και τη λαϊκή συμμαχία, για το Σοσιαλισμό». Η εκδήλωση θα γίνει στις 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

-- Το Σάββατο 12 Φλεβάρη στην Καλλιθέα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 μ.μ. εκδήλωση της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών με θέμα «Απεργία της ΛΑΡΚΟ: Οι αγώνες του χθες φωτίζουν τους αγώνες του σήμερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ