ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Ν' αλλάξει ρότα το κίνημα των ΕΒΕ

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για την Τράπεζα ...Επιχειρηματικότητας

Κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή τη στάση τους απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες για μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ασκεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση, ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Εμπόρων), θριαμβολογούσαν για την ίδρυση του ΤΕΜΠΜΕ, που τάχα θα ενίσχυε τις επιχειρήσεις μας.

Σύντομα το ΤΕΜΠΜΕ απέτυχε, αφού πρόλαβε βεβαίως να εξυπηρετήσει ελάχιστες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και εμπόρους που δεν είχαν ανάγκη χρηματοδότησης.

Σήμερα ξανά οι ίδιοι, κυβέρνηση, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, θριαμβολογούν γιατί τάχα το ΤΕΜΠΜΕ θα γίνει Τράπεζα Επιχειρηματικότητας, η οποία δήθεν θα μας χρηματοδοτήσει.

Εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν για να εμποδίσουν την οργή να εκδηλωθεί.

Δεν είναι αφελείς, δεν είναι παρασυρμένοι, σκόπιμα κοροϊδεύουν γιατί δεν τους νοιάζει η μικρή επιχείρηση και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Γι' αυτό:

  • Καλούσαν τους συναδέλφους να πάρουν δάνεια για να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και την Εφορία.
  • Συμφώνησαν και δέχθηκαν την τριπλοφορολόγηση, τις αλλεπάλληλες συνάφειες και τις
  • περαιώσεις.
  • Δεν λένε κουβέντα για τους 400.000 περίπου συναδέλφους που χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και δεν έχουν ούτε γιατρό.
  • Δε μιλούν για το καθημερινό κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων.
  • Δεν λένε τίποτε για τις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΑΕΕ και περισσότερο ακόμη όσων προέρχονται από ΤΑΕ - ΤΣΑ.

Και άλλα πολλά.

Η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στηρίζουν στην ουσία την κυβερνητική πολιτική και την επικυρώνουν με την συμμετοχή τους στους στημένους διαλόγους, τον ίδιο ρόλο όμως παίζουν και αρκετοί "συνδικαλιστές" σε Ομοσπονδίες των Εμπορικών Συλλόγων και Εμπορικούς Συλλόγους, που έχουν σα ναυαρχίδα της διεκδίκησής τους τον τραπεζικό εγκλωβισμό των συναδέλφων.

Γι' αυτό ακριβώς δεν μιλούν:

- Για την ανεργία.

- Τους καταναλωτές που δεν μπορούν να ψωνίσουν.

- Τους μισθούς και τις συντάξεις που πετσοκόβονται.

- Τις δικαστικές διώξεις του ΟΑΕΕ ενάντια σε συναδέλφους.

Συνάδελφοι. Λύση υπάρχει και είναι μία.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα να αλλάξει ρότα, αυτό όμως απαιτεί αλλαγή των συσχετισμών, είναι ανάγκη τώρα να απομονωθούν οι υφιστάμενες πλειοψηφίες στους Εμπορικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, και στην ΕΣΕΕ, τώρα πρέπει να δημιουργηθεί κίνημα αμφισβήτησής τους και να υποχρεωθούν σε παραίτηση, αύριο θα είναι αργά».

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΗ
Συνέχιση του εμπαιγμού με τροποποιήσεις

Εμμεση παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το διαβόητο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος συνοδεύτηκε από όρους και προϋποθέσεις που όχι μόνο ακυρώνουν τις όποιες εκπτώσεις προβλέπονται, αλλά επιβαρύνει επιπλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, αποτελεί η προαναγγελία νέας ρύθμισης σχετικά με το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου και την προκαταβολή νέας σύνδεσης στη ΔΕΗ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρόκειται να εκδώσει κανονιστική ρύθμιση με την οποία δε θα απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου μετά την παρέλευση 14ετίας από τον τελευταίο έλεγχο. Στη βάση αυτή, ζητά από τη ΔΕΗ, μέχρι να βγει η απόφαση, να δέχονται αιτήσεις για το «κοινωνικό τιμολόγιο» χωρίς να επιβάλουν κανενός είδους επιβάρυνση.

Σχετικά με την προκαταβολή για αλλαγή σύνδεσης από παλιό σε νέο δικαιούχο, δηλώνει ότι είναι «πολιτική επιλογή» να μην εισπράττεται, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους σχέση, εκτός και αν ο παλαιός δικαιούχος ζητά την επιστροφή της. Σ' αυτή την περίπτωση ζητείται η προκαταβολή να μην ξεπερνά τα 20 ευρώ.

Εκτός του ότι οι σχετικές διευκρινίσεις και αλλαγές έχουν διαρρεύσει εδώ και μέρες στον Τύπο, είναι αξιοκατάκριτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αναγγείλει τη ρύθμιση αντί να την κάνει πράξη, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός επιδίδεται σε ...υποδείξεις που θεωρητικά μπορούν και να μην έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν ανατρέπεται η ουσία του «κοινωνικού τιμολογίου» που είναι η δραστική συρρίκνωση του πλήθους των σημερινών δικαιούχων χαμηλότερης τιμής λόγω της πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Στη θέση τους μπαίνουν πολύ λιγότεροι καταναλωτές που βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση και οι οποίοι καλούνται σε ελάχιστες καταναλώσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος των οικογενειών τους και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες, έναντι έκπτωσης 3-4 ευρώ το μήνα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλοί αναμένεται να είναι κι αυτοί που παρότι πληρούν τις εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις, θα χάσουν την έκπτωση επειδή δε θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση όσο απαιτείται.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Ζητάνε δημόσιο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Δημόσιο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων θέλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) η οποία έστειλε στα μέλη της τρόικας το «επικαιροποιημένο» υπόμνημά της με το οποίο ζητάει «σχέδιο ανάπτυξης εμπορικής πολιτικής και όχι έκτακτα μέτρα».

Κρατώντας, στα λόγια, αποστάσεις από τη λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που απεργάζονται κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, η διοίκηση της ΕΣΕΕ ζητάει να μην μπουν νέοι φόροι και να μην αυξηθεί παραπέρα ο ΦΠΑ.

Παράλληλα και κινούμενη μέσα στα αδιέξοδα της διαχειριστικής λογικής, η διοίκηση της ΕΣΕΕ, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. και μιας «κοινής επαναδιαπραγμάτευσης επιμέρους όρων του μνημονίου».

Κατά τα άλλα, σε επίδειξη υποκρισίας δηλώνει ότι συμφωνεί με τον «εξορθολογισμό λειτουργίας του κράτους, όμως, με την αξιοποίηση και αναδιάταξη του προσωπικού ώστε να αποτελέσει αρωγό της υγιούς επιχειρηματικότητας», αυτό που με άλλα λόγια ζητούν και οι εμποροβιομήχανοι, δείχνοντας στο βάθος μείωση προσωπικού και απολύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο εμφανίζεται να ενοχλείται από τις «συνθηματολογικού τύπου», όπως τις χαρακτηρίζει, «προσεγγίσεις» για απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές μισθών, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και... «ανεξέλεγκτη» χρήση επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί «δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα, διαταράσσουν τις εργασιακές σχέσεις και επιδεινώνουν το αρνητικό κλίμα».

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

Μετά τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ουγγαρίας, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε χτες με τον Πρέσβη της Ρουμανίας, με επίκεντρο των συζητήσεων την ενεργειακή συνεργασία και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία προωθούν τη μεταξύ τους σύνδεση φυσικού αερίου με μικρούς αγωγούς που θα ενώνουν τα εθνικά συστήματα μεταφοράς, προκειμένου το υγροποιημένο φυσικό αέριο να φεύγει από τη Ρεβυθούσα και να τροφοδοτεί τις αγορές των τριών υπόλοιπων χωρών, δημιουργώντας μια εναλλακτική πηγή προμήθειας.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Τόνισαν ότι η τριμερής συνεργασία θα πρέπει να επεκταθεί και σε θέματα ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο - συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου (LNG) -, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο ηλεκτρισμός.

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για συντονισμένη δράση ενάντια στην περαίωση

Καλούνται και μισθωτοί με «μπλοκάκι»

Πλατιά σύσκεψη ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή της περαίωσης συγκαλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), καλώντας σε δράση και συντονισμό, όχι μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αλλά και κάθε εργαζόμενο που πλήττεται από το κυβερνητικό μέτρο και έχει λάβει το χαρτί να πληρώσει.

Στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 22 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24), έχουν κληθεί το ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», δικηγόροι, καλλιτέχνες, μισθωτοί μηχανικοί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Στο κάλεσμά της, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι το μέτρο πρέπει να παρθεί πίσω, καθώς «η τρομοκράτηση αυτή με τον μπαμπούλα της Εφορίας δεν πρέπει να περάσει. Θεωρούμε ότι με συντονισμένη δράση και κοινές θέσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την επίθεση στο εισόδημά μας, αλλά και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ