ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
«Μέτωπο» στις επιλογές στήριξης του κεφαλαίου
  • Ψήφισαν από κοινού το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις «ταχείας προώθησης»
  • Ακόμα και «λίπος» της νομοθεσίας ανακάλυψε η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την πολιτική τού «γην και ύδωρ» στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους

Με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων (fast track). Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Αντώνη Σκυλλάκο να κάνει λόγο για ακραίες επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου.

Για νομοσχέδιο «μνημείο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που δίνει «γην και ύδωρ για να έρθουν επενδυτές» μίλησε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σκυλλάκος, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα. Οπως είπε, με αυτόν το νόμο «ανατρέπονται οι όποιες εγγυήσεις έχουν απομείνει για κανόνες και καθεστώτα νομοθετικά και άλλα, τα οποία προστατεύουν στοιχειωδώς είτε πρόκειται για τα δάση, είτε πρόκειται για τους αιγιαλούς, είτε πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον γενικότερα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου ενώ «η δικιά μας, λοιπόν, άποψη είναι: τα βασικά μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία του λαού, ιδιοκτησία λαϊκή, σχεδιασμός, λαϊκός έλεγχος, λαϊκή συμμετοχή».

Εστιάζοντας σε διάφορες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε:

Για τη φορολογία των επενδύσεων αυτών, που θα είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης, αναρωτήθηκε «πού θα σταματήσει η υπόθεση της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης για το κεφάλαιο; Με βάση αυτόν το νόμο ο συντελεστής μπορεί να κατεβεί στο 0%». Θύμισε, μάλιστα, πως «υπάρχει απαίτηση ανάλογες ρυθμίσεις να επεκταθούν και στις υπόλοιπες κατηγορίες των επιχειρηματιών και θα υπάρχει μία συνεχής πίεση».

Για τις περίφημες ...«διαφανείς διαδικασίες» σημείωσε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «αποφασίζει ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, παίρνοντας τη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής. Ακόμα και όταν διαφωνεί ο αρμόδιος Υπουργός θα προχωρούν οι αποφάσεις, θα προχωρούν αυτές οι επενδύσεις, θα εγκρίνονται αυτές οι επενδύσεις» και θα έχουμε ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις.

Στο ερώτημα «ποιος αύριο θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει;» σημείωσε ότι «θα είναι ακόμα φθηνότερα τα μεροκάματα, ακόμη χαμηλότερη η φορολογία για τους επιχειρηματίες, θα ανατραπούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις».

Σχετικά με το περιβάλλον είπε ότι «αλλάζει το καθεστώς χρήσης γης, ότι μπορεί και παρακάμπτεται και αλλάζει η χρήση γης, πέρα από το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Χαλαρώνουν, δηλαδή, οι περιβαλλοντικοί όροι με το πρόσχημα να γίνει η επένδυση. Δεν γνωμοδοτούν οι υπηρεσίες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί να παρακάμπτονται οι υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και σε ύψος και σε επιφάνεια που θα καλύπτεται πολεοδομικά και ό,τι άλλες ρυθμίσεις υπήρχαν».

Χέρι - χέρι

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, υποστήριξε ότι «είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε μια συγκεκριμένη, δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο», προσθέτοντας πως «πρέπει να ελαττωθεί το "λίπος" της νομοθεσίας και το "λίπος" της διαδικασίας». Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει «να πούμε, λοιπόν, αυτόν το νόμο "FAST TRACK I"» αφού «θα ακολουθήσει και άλλος νόμος και θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό το σχέδιο».

Ενθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου ήταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι κοινός τόπος πως η ανάπτυξη προϋποθέτει την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση επεξεργάστηκε το δικό μας νόμο και έφερε δική της πρόταση, την οποία συζητάμε και σήμερα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιγράφει - μάλιστα και κατά λέξη - πολλές από τις διατάξεις του νόμου της Νέας Δημοκρατίας».

Προκλητικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι όποιος αντιτίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία «βρίζει αυτόν ο οποίος δίνει ζωή και τροφή σε εκείνον ο οποίος μόνος του δεν μπορεί να την εξασφαλίσει», αφού οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν μόνοι τους να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Πρέπει να ακουμπήσουν σε κάποιον». Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει «ένα πλαίσιο στις απεργίες. Μη γίνεται απεργία για την απεργία για να δημιουργούμε εντυπώσεις κομματικής υπερπαραγωγής. Αυτά είναι που διώχνουν τους επενδυτές».

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Παρά την κρίση, αύξηση κερδών κατά 213,7%!

Κόντρα στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εμφανίζει αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 213,7% και κύκλο εργασιών κατά 57,33% στο πρώτο 9μηνο του 2010, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση για τους ισχυρούς είναι ευκαιρία ενίσχυσης, όσο είναι και για τους εργαζόμενους αφορμή επιδείνωσης της θέσης τους, έντασης της εκμετάλλευσής τους, συρρίκνωσης της αγοραστικής τους δύναμης, στο πλαίσιο μιας άδικης, βαθιά αντιδραστικής ανακατανομής του πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Τους πρώτους 9 μήνες του έτους, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αύξησε τον κύκλο εργασιών από 485,9 εκατ. ευρώ στα 764,5 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 57,4 εκατ. ευρώ από 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ επιβαρύνονται με 9,8 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έφτασαν τα 152 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ.

«Ρεκόρ» εσόδων κατέγραψε ο τομέας των κατασκευών με τον υπερδιπλασιασμό του τζίρου της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ στα 487,2 εκατ. ευρώ από 203 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ, ύστερα και από τη συμφωνία με τη Συρία ύψους 680 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι και η αύξηση από τον τομέα μεταλλουργείων και κατασκευών, μεταξύ άλλων λόγω της ανόδου των τιμών του αλουμινίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αναζητά ζωτικό χώρο για την πλουτοκρατία

Κοντά στο 3% εκτιμά την πτώση του ΑΕΠ για το 2011. Αξιώνουν νέες απελευθερώσεις σε κλάδους και τομείς με στόχο την επάνοδο σε συνθήκες ισχυρής κερδοφορίας

Στο 2,9% θα φτάσει η συρρίκνωση του παραγόμενου ΑΕΠ το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), σε συνέχεια της πτώσης του πλέον του 4% που καταγράφεται για το 2010.

Η συνταγή που δίνει η τράπεζα για το πέρασμα σε φάση καπιταλιστικής ανθοφορίας περνά μέσα από τις «απελευθερώσεις» και αναδιαρθρώσεις, από την ανάπτυξη «νέων» κλάδων που υπόσχονται ασφαλή διέξοδο και κέρδη για υπερσυσσωρευμένα και σήμερα λιμνάζοντα κεφάλαια. Οπως είναι απόλυτα ευνόητο, κινούνται στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής που έχει χαράξει η πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κλάδοι όπως το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές, θα συνεχίσουν σε διαδικασία συρρίκνωσης. Το «νέο» μοντέλο που επιχειρούν να προβάλουν είναι η καπιταλιστική «ανάπτυξη» μέσα από τους κλάδους μεταφορών, τουρισμού «υψηλής προστιθέμενης αξίας», ανανεώσιμης ενέργειας, λεγόμενης ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής (ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.) και εκπαίδευσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μοντέλο «ανάπτυξης» που δεν απαιτεί θέσεις εργασίας, αλλά πάνω απ' όλα την εκχώρηση ζωτικού χώρου, κρατικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις για τα μονοπώλια που αναζητούν διεξόδους.

Αναπαράγοντας τις προσδοκίες της πλουτοκρατίας η ΕΤΕ αξιώνει:

  • Επιπρόσθετες «προσαρμογές» του νόμου για την άρση του καμποτάζ. Στόχος, η διευκόλυνση του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η ανάπτυξη του μοντέλου τουρισμού σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και σε βάρος εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Για την «ανάπτυξη» του τουρισμού αξιώνουν επίσης την «αποτελεσματική ρύθμιση των χρήσεων γης» με «σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο», δηλαδή με νέα προκλητικά προνόμια για τους μεγαλοξενοδόχους.
  • Την «ανάδειξη» της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο για μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τη ΝΑ Ευρώπη. Είναι, δηλαδή, απόλυτα μέσα στην πολιτική για την παράδοση λιμανιών και βασικών υποδομών, στη λογική για τις «φαστ τρακ» τάχα «επενδύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, πάντα για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων.
  • Η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά μέσα από τη σύνθλιψη της δημόσιας Παιδείας, την εκχώρηση περισσότερου χώρου στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και στο συγκεκριμένο προβάλλουν τον πάγιο ισχυρισμό ότι τάχα έτσι θα διευκολύνουν τον «επαναπατρισμό φοιτητών».
  • Για τον τομέα της «ανανεώσιμης ενέργειας» ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει «επενδύσεις» πάνω από 13 δισ. ευρώ στην ερχόμενη πενταετία.
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προωθεί νέες ρυθμίσεις για τα υδροηλεκτρικά

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, δρομολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας από το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) αλλαγές και στο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, «με στόχο την αποτροπή τυχόν καταχρηστικών συμπεριφορών στη διαχείριση των νερών, ή και αναδιατύπωση / τροποποίηση άλλων διατάξεων, οι οποίες διαφαίνονται ευάλωτες σε στρατηγικές επηρεασμού των τιμών».

Αφορμή για την τοποθέτηση της ΡΑΕ στάθηκε η καταγγελία της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EGL, η οποία κατηγόρησε τον ΔΕΣΜΗΕ μεταξύ άλλων, ότι αποδέχθηκε στοιχεία παραγωγής, αλλά και αναγκαιότητας χρήσης υδροηλεκτρικών μονάδων, από τη ΔΕΗ, τα οποία οδήγησαν στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, της χονδρικής τιμής βάσει της οποίας πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υδροηλεκτρικά αποτελούν «αγκάθι» για τους ιδιώτες, καθώς η ευρεία χρήση τους εισάγει κατά προτεραιότητα «φτηνή» ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα και «πετάει» από αυτό ακριβότερες μονάδες που προσφέρουν ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΡΑΕ δεν αποδέχθηκε στο σύνολό τους τις καταγγελίες της EGL, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τα στοιχεία που παρέθεσε στην καταγγελία της, παρ' όλα αυτά έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν νέες ρυθμίσεις για να αποφεύγονται οι «στρεβλώσεις» και οι... μειώσεις τιμών. Να σημειωθεί ότι τα υδροηλεκτρικά ορισμένες φορές πρέπει να χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι υπερχείλισης, ή συνδέονται με απαρέγκλιτες ανάγκες υδροδότησης κλπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ